ÎN DIRECT, de la 18,30, pe „Dan Păltinişanu”, 16-imile Cupei României: Ripensia Timişoara – „U” Cluj 2-1: Ciobai 13, Anagor 20 – Ursu 40. CALIFICARE „RIPI”!

Buturuga mică de Liga a cincea mai elimină clar o echipă de eşalon superior. Chiar una de Liga 1. Vin optimile dar momentan roş-galbenii Timişoarei sunt la putere… Au făcut mândră Timişoara fotbalistică.

Final şi calificare! 2-1 Ripensia, prin Ciobai şi Anagor, în minutele 13 şi 20. Povestea continuă şi devine tot mai frumoasă.

Între timp, a mai venit ceva lume, pe aceleaşi sectoare. Frumoasă seară ripensistă pe stadionul numărul 1 al urbei…

Iulius Rădulescu mai respinge o dată cu pumnii, în prelungiri… Şi încă un galben clujenilor.

Radu Suciu solicită efectuarea unei schimbări, cu experimentatul Costândana la margine. Îi ia locul lui Boangheş.

Timişoara a învins acasă Oradea, Timişoara e pe cale să elimine alb-negrul Clujului. Reînvie ceva pe Bega? Semne încurajatoare.

Neag îl opreşte doar prin fault pe Popa. Galben. Şi liberă.

Dar şi ofensiv. Liberă, iar acum corner. „Ripi” ţine mingea la colţ, să câştige timp. Şi mai obţine unul!

Degeaba protestează Ganea. Ripensia realmente a căpiat-o pe U cu surprinderile în poziţie de ofsaid. Bun joc defensiv.

Ripensia, la câteva minute de optimi. Va continua într-adevăr povestea? Fotbalul se joacă în 11 iar Ripi a trecut deja 11 hopuri. E ceva, la redebutul după decenii în Cupă.

S-a trecut la scandarea „Timişoara!”

85. Iulius Rădulescu respinge atent tot de pe colţul său scurt, la şutul lui Ursu din alergare, infiltrat pe cea mai cursivă fază a Clujului din întregul meci.

Se scandează mai energic „Ripensia!”, de la tribuna I, la centrarea de pe stânga, lungă şi razant cu bara, a nou intratului Ungur. Chiar putea fi 3-1, dar şi Ursu a mai încercat la cealaltă poartă.

Mogoş, cel care marca pe „Dan Păltinişanu” contra contra Ghirodei, în finala Cupei pe Timiş, e în joc în locul pătrarului Păşcăleanu. Nici un sfert de oră.

Într-adevăr, rezervele Clujului se dovedesc pregătite, dar nu prea mult în plus. Penultima clasată în Liga 1 n-are pare-se cel mai consistent lot iar jocul „rezervelor” nu e prea legat.

Ursu îl încearcă pe Rădulescu pe colţul scurt, dar nu e pericol.

Nici al treilea corner clujean la rând n-aduce nimic. Ripensia, grupată.

Din care, pe minge respinsă, Ursu prinde… marginea. Rugby curat, dar nu de Superliga, ci de Liga 1, fotbal.

Dar vine şi-un corner clujean, respins cu pumnul de Rădulescu. Şi altul…

Briciu, foarte atent şi pe fază defensivă. Urmăreşte o aruncare de la margine şi, deşi scund, se repliază bine şi respinge cu capul.

Anagor n-a mai putut continua, din păcate pentru marcator. Daniel Ungur i-a preluat rolul în avanposturi.

O altă clujeană, de ligă inferioară, Sănătatea, joacă seara la Dinamo. De calificat, s-au şi calificat deja SC Vaslui, Viitorul Cosntanţa, Corona, ACS Poli Timişoara, dar şi Chindia…

Anagor, accidentat, e adus la marginea terenului. Ripensia, momentan în 10. Jucătorul e pe targă. Sunt poate cele mai grele momente ale timişorenilor în această ultimă marţi din septembrie.

Dar cap Neag, peste. Clujul schimbă, Balde cu Rilke. E minutul 64.

Aspectul jocului, schimbat. U are posesia, U domină. Ripensia face pasul înapoi. Şi mai este sancţionată cu o lovitură liberă pentru albi. De la 20 de metri, din dreapta.

Minutul 60. Apropo de Petrişor, galben şi liberă pentru U de la 17 metri, puţin lateral stânga. Dar Calcan trimite peste bară.

Petrişor rezolvă bine o delicată centrare , având doi clujeni în preajmă. La o fază similară, ardelenii o făceau de oaie.

Ripensia aplică bine jocul la ofsaid. Dezinvoltă şi sigură la minge, combativă şi combinativă, nu prea duce lipsă de nimic. Să vedem însă cum va sta spre final cu rezistenţa fizică, aspect relevat în preziua jocului de managerul sportiv Radu Suciu, apropo şi de dimensiunile mari ale suprafeţei de joc de pe „Dan Păltinişanu”.

Un cartonaş galben şi pentru Joseph Anagor, care înscria contra Muncitorului, şi care acum a scuturat plasa dinspre Peluza Sud cu o perlă neagră.

Pentru conformitate, trebuie însă remarcat faptul că U Cluj n-a apelat la garnitura învinsă vineri la Mediaş, 2-1 pentru Gaz Metan, şi care va reintra cel mai probabil în jocul de campionat din week-end, cu Săgeata. Ganea joacă la Timişoara cu rezerve ale 11-lui Veselovsky – Takacs, Szilagyi, Abrudan, Mendy – Bucşa, Rilke– Tîrnăcop, Cristocea, Borza – M. Ene. Şi anume: Niculescu, Cordoş, Prescură, Balde, Calcan sau Dedu, în locul lui Lemnaru din minutul 46. Şi Târnăcop e în locul lui Lungu.

Clujul l-a introdus la reluare pe Dedu în locul lui Lemnaru. Unii prim-divizionari chiar au fost lemn şi dulap în prima parte…

Se aude „Ripensia! Ripensia!” iar instalaţia de nocturnă s-a pus în funcţiune. Va fi prima repriză a Ripensiei sub lucşii nocturnei. La mai multe! Dar a trecut deja, cu bine, o primă repriză în dauna unei divizionare A, premieră de la reînfiinţare. Chiar aţi fi crezut într-un 2-0 în minutul 20!? Nu prea. Dar frumos ţesut, chiar cu clasă.

Agreabilă pauză. Copii-juniori ai Electricii au zburdat pe teren, în grija antrenorilor Rumega şi Nichitean, iar copii-suporteri ai Ripensiei au purtat steagul roş-galbenilor în fugă, pe culoarul de la baza tribunei I, prin faţa fanilor fostei campioane a ţării.

Pauză, 2-1, deşi putea fi mai mult. Ripensia a avut dese momente de joc încercând să imite fluenţa şi penetraţia de altădată, dar şi cu permisiunea Universităţii. Corigentă, dar mai e o repriză.

Minute de ridiculizare a oaspetei, în corzi în propriul careu, cu unele execuţii de… Judeţ. Cluj.

Mult mai multe de notat ar fi de exemplu despre foarfeca de kinogramă a abilului Briciu, de la 16 metri, de puţin peste, cu deviere din mânuşa portarului.

Cosmin Petruescu, din staff-ul tehnic al prim-divizionarei ACS Poli, ne ţine bună companie la masa presei, dar cu misiune specială. De a-şi nota evoluţia unei viitoare adversare a timişorenilor, U Cluj. Însă chiar nu-s prea multe de notat, prin prisma prestaţiei ardelenilor.

„Ganezu´” dă indicaţii din spaţiul tehnic să se insiste spre acelaşi Octavian Ursu, pe stânga, dar nu se aplică.

Şi în loc de 3-0, e 2-1. Ursu reia la colţul lung de la 9 metri, puţin lateral stânga, unde mingea ajungea după o centrare de pe flancul drept. Un 2-1 nemeritat după aspectul jocului în primele 40 de minute.

Mai întâi ratează Ursu, infiltrat pe stânga, şut peste, apoi ratează şi mai clar Adrian Popa, singur în careu, de unde a şutat defectuos peste şi alături.

Frumoasă seară pe Bega, cu soare călduţ de septembrie. E drept, peluzele sunt goale iar numărul spectatorilor nu depăşeşte 3.500 de suflete, dar e o atmosferă plăcută.

Există clarviziune şi coeziune în jocul Ripensiei, care curge articulat. Posesie prelungită. Iar pe apărare îi tot surprinde pe albi în ofsaid.

Minutul 33. Cartonaş galben şi la Ripensia, pentru Mureşan. Asta după un bine executat corner ripensist de pe dreapta.

Într-un meci altfel foarte cuminte, clujenii pot stopa unele şarje, în special cele de pe flancuri, doar prin fault.

Fără exagerare, remarcabil jocul Ripensiei. Pe când Clujul, cu Mutu în centrul defensivei şi Dulap la mijloc, este realmente amuţită de aplombul timişorenilor, aducând cu o echipă greoaie şi bătrână…

Ripensia îi aleargă de numai pe clujeni, prin alternanţa mingilor, când lungi, când scurte. Care e echipa de Liga 1? Ah, dar a atins totuşi mingea şi portarul Rădulescu…

Minutul 20. 2-0 Joseph Anagor, cu un şut lobat, prin surprindere, de la distanţă. Mai exact de la mare distanţă, din preajma centrului terenului, văzându-l ieşit pe Niculescu. Mingea a intrat binişor sub bară. Perfecţiune.

Jocul timişorean de pase, „marca” Radu Suciu, pe ambele benzi ale terenului, dar ceva mai mult în zona stângă, cea a lui Popa, îi ţine pe clujeni în şah. Dar există varietate, echipa de „Judeţ” şi schimbând flancul cu mingi de distribuţie lungi, la nevoie.

Cap Păscăleanu peste poartă, de la colţul lung, la o centrare de pe stânga, deschiderea fiind furnizată de Briciu. E minutul 17 şi mingea rămâne cu ripensiştii Timişoarei.

Iar Popa mai are o frumoasă reluare din cădere, alături de colţul scurt, pe o centrare înaltă, dintr-o bucată. Ripensia joacă, U e derutată.

Minutul 13. 1-0 Ripensia: Olimpiu Ciobai reia sec din preajma liniei porţii, lat la colţ!

Frumoasă centrare dintr-o bucată a lui Petrişor, la mingea aşezată în spate de Păscăleanu, respingerea clujeană fiind cu capul pe spate, destul de la limită…

Lovitură liberă „cu schemă”, dar nereuşită.

Prim galben, în minutul 6. Andrei Lungu, de la U. Iar Ripensia are acum o fază fixă de pe stânga. Dar de scandat scandează doar puţinii fani ai Clujului.

„Ripi” îşi permite şi luxul a două… călcâie în aceeaşi fază, şi pentru public, în faţa tribunei I.

Primă lovitură liberă obţinută de Ripensia, la 18 metri lateral dreapta. Dar peste. Minutul 4.

A început… Şi Horea Mureşan încearcă o frumoasă pasă printre fundaşii „albilor”.

10 fani clujeni la peluza dinspre oraş, mult mai mulţi ai Ripensiei, în susul sectoarelor centrale de la tribuna I. Şi jumătăţile superioare ale sectoarelor acoperite din preajma tribunei principale sunt relativ ocupate de fani timişoreni.

Echipele… Ripensia: 33. Iulius Rădulescu – 3. Flavius Petrişor, 18. Olimpiu Ciobai, 5. Călin Uzun – cpt., 27. Andrei Cărpinişan – 17. Cosmin Boangheş, 16. Horea Mureşan – 4. Ion Păscăleanu, 10. Raul Briciu, 7. Adrian Popa – 9. Joseph Anagor.

Pe bancă: 12. Alexandru Filip, 2. Adrian Hoţa, 8. Nicolae Costândana, 13. Octavian Firuţ, 11. Daniel Ungur, 14. Andrei Mogoş, 22. Cristian Radu.

U: 1. Niculescu – 16. Cordoş, 18. Neag, 29. Mutu, 23. Prescură – 14. Dulap, 22. Lungu, 8. Balde, 11. Calcan – 15. Ursu, 9. Lemnaru.

Şi aici, în direct de pe „Dan Păltinişanu”, primul joc al Ripensiei Timişoara de la reînfiinţare contra unei divizionare A respectiv în nocturnă precum şi televizat, de DIGI Sport, de la 18,30. Ripensia, înapoi după exact 5 luni pe terenul unde câştiga faza judeţeană a Cupei României, în 24 aprilie, 1-0 contra Ghirodei, acum pentru 16-imile Cupei României, cu U Cluj…

Şi la exact 7 luni de la debutul roş-galbenilor în această competiţie, consemnat pe 24 februarie, într-un 0-0 şi 3-2 după lovituri de departajare cu divizionara D timişoreană FC Auto. Tot în septembrie, pe 7, anul trecut, Ripensia juca şi primul ei meci oficial la relansarea în fotbalul românesc.

Altădată, pe 30 septembrie 1934, Ripensia dispunea de aceeaşi Universitatea Cluj în chiar finala primei ediţii a competiţiei K.O. sub egida FRF, 5-0 în rejucarea de la Bucureşti, după ce timişorenii îşi adjudecau şi jocul iniţial, cu 3-2, pe 8 iulie ´34. Apropo de finale ale Cupei României, cei de sub Feleac mai pierdeau sub denumirea C.S.U. şi ultimul act din 1949, 2-1 cu C.S.C.A. Bucureşti, iar în perioada celui de-al doilea război mondial drept Universitatea Sibiu, în ´42, 7-1 în favoarea Rapidului.

Dar până la a mai ajunge în finală, ceea ce s-a întâmplat ultima dată pentru alb-negri în 1965, Ştiinţa Cluj – Dinamo Piteşti 2-1, universitarii ardeleni par a se împiedica în ultima vreme chiar de la primul hop al competiţiei…

Mai mult, clujenii se prezintă pe Bega cu doar două remize dar şi 6 eşecuri în cele 8 jocuri disputate în Liga 1, fiind penultimii în ierarhie, după ce au pierdut pe linie în deplasări şi de fiecare dată primind goluri în intervale scurte de timp. La Galaţi, cu Oţelul, pierdeau în ultimul sfert de oră, cu 2-1, după ce Cristocea deschidea scorul în minutul 2. La Astra încasa deja în minutele 6 şi 8, după care reducea din handicap la 3-0, printr-un autogol. La Dinamo au cedat drastic, cu 6-0, la pauză fiind deja 3-0. În fine, în urmă cu 4 zile, la Mediaş, au deschis scorul după pauză dar au primit două goluri în 4 minute: 2-1 Gaz Metan.

În schimb, Ripensia şi-a croit un parcurs deja remarcabil în Cupa României: 3-2 cu FC Auto, după lovituri de departajare (0-0), în 24 februarie; 9-0 cu AS Murani, pe 3 martie; 5-0 cu FC Jebel, pe 10 martie; 3-2 cu CS Bega Belinţ, în semifinala fazei timişene, pe 2 aprilie; 1-0 cu CS Ghiroda, prin golul lui Mogoş, în finala fazei judeţene Timiş, pe 24 aprilie; 3-0 prin neprezentare cu Flacăra Făget (retrasă din competiţii), în 17 iulie, în faza I; 5-4 după lovituri de departajare cu Millenium Giarmata (Liga 3) în 31 iulie, în faza II; 1-0 cu Muncitorul Reşiţa (Liga 3) pe 13 august, în faza III; 3-0 prin neprezentare cu CS Turnu Severin (retrasă din competiţii), în faza IV; 3-0 cu UTA (Liga 2), pe 11 septembrie, în faza V.

Va reuşi oare „buturuga mică” să răstoarne „carul mare”? Răspunsul, şi aici, de la 18,30.

Arbitrează reşiţeanul Dorian Micloşină, într-o brigadă cu concitadinul Nistoran şi sibianul Ciocănea, asistenţi.

Altfel, ca o readucere aminte, istoria eventului ripensist din 1936, an în care cucerea pentru ultima dată Cupa României, într-un 5-1 în finala cu Unirea Tricolor, conform consemnării de pe portalul oficial al clubului…

http://sporttim.ro/fotbal/povesti-de-cupa-ii-1936-anul-eventului

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Judeţ și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase × 4 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: