ÎN DIRECT din Liga 1, vineri de la 20,30. Ultim meci acasă în tur: ACS Poli Timişoara – Astra Giurgiu 1-2 (Nanu 86 – Cristescu 53, 78). 1-1 la bare. Liderul, din 81´ în 10

3 eşecuri acasă, la limită: 0-1 cu Botoşani, 2-3 cu Pandurii şi 1-2 azi cu liderul Astra.

1-2: final. Astra la 5 puncte în faţa Stelei, care joacă duminică seară acasă cu Petrolul.

Nuno Claro scoate din faţa lui Yoda, şeptarul introdus, la cea mai mare ocazie a jocului. Pe contraatac 1 la 2, de la mijloc. În cele 3 minute de prelungire…

Minutul 89. Iese Cristescu, intră Takayuchi. Apoi Furtado mai are un cap. A, şi galbenul timişorean a fost al lui Belu-Iordache, pentru împingerea fără minge a unui adversar. „Galben” şi portarului Coman. Ploaie de avertismente pe 29 noiembrie. Sau ninsoare.

Nanu obţine un „galben” de pe urma lui Cristescu. Corner ACS Poli şi 1-2: cap Nanu, de la 6 metri, central dreapta, la cornerul lui Trandu de pe dreapta. Minutul 86.

Furtado nu reuşeşte reducerea handicapului… Se apropie finalul.

Szekely scoate încă o lovitură liberă, la 20 de metri stânga, iar William de Amorim e înlocuit cu alt jucător de culoare, Yoda. „Libera”, în picioarele zidului, dintr-o bună poziţie. O fi vrut să-l imite pe Cristescu.

Minutul 81. Laban, din nou galben. Eliminat. Astra în 10. Dar şi un timişorean vede galben, nu ne e încă foarte clar cine. „Libera” gazdelor, reluată cu capul, pe centrul porţii.

A doua înfrîngere acasă pentru Şunda, tot cu o echipă de UEFA Europa League? Aşa se conturează.

Minutul 78: Marian Cristescu face 0-2 din „liberă”, pe jos din D-ul careului mare, din zonă centrală. Tare, în stânga lui N.C. Simoes.

Minutul 77. Enache, faultat la 17 metri central de Şeroni. Galben Şeroni! În plus, iese Yazalde şi intră Bukari.

Corner timişorean în minutul 74, executat de Nanu de pe stînga, reluat cu capul, cu pământul, de Furtado. În palmele lui Coman. Dacă o consideraţi „ocazie”, treceţi-o la „caseta tehnică”. N-a avut ACS după pauză…

Şi am ajuns la zece seara! La fine de noiembrie. Pe frig. Frig-frig.

Minutul 72, două galbene succesive pentru ACS Poli: Bărbuţ şi Furtado, noii alb-negri. Faulturi în cercul de la centrul terenului.

Minutul 69. Iese Gorobsov, intră Furtado, ca un al doilea vârf. Gorobsov era totuşi prea retras pentru a fi considerat alături de Szekely. ACS Poli nu leagă prea multe pase. Mai ştearsă ca în prima parte.

Astra, mai dominantă teritorial şi ca posesie. ACS nu se mai prea apropie de treimea adversă.

Minutul 63. Junior Moraes, „liberă” de la 25 metri central, respinsă în faţă de Nuno Claro. Bălace înlătură pericolul.

Minutul 60. Dublă schimbare la ACS Poli: intră aripi fresh. Bărbuţ şi Nanu. Înlocuiţi, Popovici şi Poparadu. Ultimul şi şchiopăta.

Minutul 53: 0-1. Abia vorbeam de avantaje şi Cristescu pune latul de la 6 metri, central, din spatele unui fundaş depăşit, la centrarea lui Enache de la 17 metri lateral dreapta.

De când cu Şunda la timonă, ACS Poli s-a văzut condusă doar puţin peste un sfert de oră! În 5 meciuri! Din minutul 86, decisiv, de Pandurii, respectiv din minutul 78 la Piatra Neamţ, tot decisiv, de Ceahlăul. Aşadar puţin incisivă şi prezentă în careul advers dar scai de adversar, până în pânzele albe.

Timişorenii ştiu una şi bună, să se ţiă compact la cutie şi să încerce marea cu degetul spre Szekely, care, iată, mai obţine o „liberă”, pe pielea căpitanului fundaş Mureşan. Banderola, de la Budescu, astăzi suspendat.

Începe partea a doua. Frigul, tot mai pătrunzător. Se începe cu 3 minute întârziere, după calculele noastre. Sau s-o fi nerozit arătătorul, de frig, şi a luat-o la sănătoasa. Echipele, neschimbate…

Cu excepţia debutului lui Şunda la Cluj, unde Szekely deschidea scorul din penalty în minutul 44, ACS Poli a fost la egalitate după 45 de minute în următoarele 4 meciuri de campionat: 1-1 cu Pandurii, egalată fiind în prelungirile primei părţi, şi 0-0 la Petrolul, cu Oţelul şi la Ceahlăul. Plus astăzi, al cincilea…

0-0 după prima parte. Astra, mai prezentă în joc, prin Yazalde şi De Amorim, dar fără ocazii clare. Poate îi lipseşte Budescu. ACS a avut şuturile de la semidistanţă, întinzându-l serios pe longilinul Coman.

Astra, căutând multe pauze frontale, decisive, nu găseşte breşa, pe când ACS Poli încearcă pe contre sau din faze fixe, cu Gorobsov la pupitru.

Minutul 44: 1-1 la bare. Poparadu, din poziţie centrală, şutează în stânga lui Coman, bătut. Dar mingea muşcă gazonul şi ocheşte bara deasupra rădăcinei. Mare oportunitate, de la circa 20 de metri.

Astra atacă mai mult dar timişorenii se descurcă relativ bine. Contrând pe dreapta prin Popovici, fără finalitate însă.

Minutul 28. Şut Popovici, pe centrul porţii. După recuperarea lui Gorobsov. Galeria Astrei tot cântă. Să se şi încălzească.

Minutul 24: bară Astra! Yazalde centrează iar de pe stânga şi Măţel reia în stâlpul din dreapta lui Nuno Claro, care a deviat uşor cu vârful degetelor. Mingea, respinsă ulterior din preajma liniei porţii…

S-a încheiat la Cluj, U – FC Braşov 2-0.

Minutul 23. Prim „galben” la ACS Poli: Szekely, pentru un fault din spate în preajma careului advers.

Bălace e fundaşul lateral şi Poparadu în „faţa sa”, tot pe stânga. O rocadă faţă de Piatra Neamţ.

Astra nu mai are aceleaşi consistente atacuri iar ACS Poli recuperează ceva mai bine. Trandu, de exemplu.

Aşadar s-a reluat şi pe poartă…

Minutul 13. „Galben” Laban şi „liberă” Gorobsov: bombă la colţul scurt, lângă bară, la semiînălţime, de unde Coman deturnează în corner. „Libera”, de la 20 de metri, lateral stânga. Cornerul lui Gorobsov, reluat de Şeroni, cu capul.

Minutul 12. Nouarul Enache reia în plasă, dar din ofsaid. Centrarea lui De Amorim, de pe stânga.

Popovici scoate un corner, primind o lungă minge în cross, pe dreapta.

A trecut mingea şi pe la Coman. Prime aproape 10 minute cu Astra mai activă sau măcar în pressing.

Încă nici un şut pe poartă sau vreo ocazie. Doar două cornere giurgiuvene. La care rezervă e… Giurgiu.

Minutul 4. Petre acordă primul corner al jocului.

Liderul, în roşu-negru. Dar vai ce mică asistenţă. 200 de spectatori!?!

Timişorenii se prezintă pe gazon cu bannerul „Pentru Edy” iar galeria oaspete, în premieră superioară numeric susţinătorilor gazdei bănăţene, strigă împotriva portarului Coman, care apără tocmai în faţa lor, spre oraş: „Pleacă la Rapid!” Pe unde a mai fost.

Şunda menţine aşadar 11-le de start de sub Pietricica.

E foarte frig iar cu 25 de minute înaintea startului sunt sub 100 de spectatori în tribună. Cinci în galeria lui ACS Poli, mai mulţi în cea a Astrei, vreo 15. Terenul arată însă bine…

La Cluj, în primul joc al acestei etape, e repriza a II-a: U – FC Braşov 2-0 (1-0).

ACS Poli: Nuno Claro – Belu-Iordache, Şeroni, Scutaru, Bălace – Popovici, Petre – cpt., Trandu, Poparadu – Gorobsov – Szekely.

Pe bancă: Pap – Petrovic, Nohai, Balaure, Furtado, Nanu, Bărbuţ.

Astra: Coman – Măţel, Găman, Mureşan – cpt., Iraneuton Junior Moraes / Yahaya, Laban / Enache, Cristescu, De Amorim / Yazalde.

Pe bancă: Lung – Karim, Yoda, Martins, Bukari, Takayuchi, Ivanovski, Giurgiu.

*

Cea mai eficace echipă din campionat, şi încă nou lider al Ligii 1, cu o medie de aproape 3 goluri marcate pe meci, Astra Ploieşti, e vineri seară oaspetea nou-promovatei ACS Poli Timişoara, în penultima rundă a turului.

Comentariul live text de pe “Dan Păltinişanu”, şi aici, de la penultimul meci acasă al timişorenilor în 2013, ultimul urmând a fi cel cu CFR Cluj, după deplasările la Concordia Chiajna şi Dinamo, tot de luna viitoare.

Dar până atunci, despre acest al optulea joc pe malurile Begăi pentru alb-negri, al căror palmares acasă, 7 3 2 2 7-5 11 puncte, relevă inabilitatea de a înscrie, media de un gol marcat pe meci fiind valabilă şi în cazul ultimelor dispute, duse cu Aurel Şunda în fruntea băncii tehnice: 5 2 1 2 5-5 7 puncte.

În contrast, Astra este lider detaşat şi al reuşitelor în actualul sezon al Ligii 1, cu 38 de goluri, în condiţiile în care doar alte 4 formaţii scuturat plasele adverse de mai mult de 20 de ori, gruparea ajunsă la Giurgiu venind după o serie de 3 victorii, dintre care ultima, cu 5-0 în dauna botoşenenilor, aducea patru goluri până la pauză.

Apropo de acest ultimo triumf, fruntaşa s-a impus prin Coman – Măţel (68 Yoda), Yahaya, Găman, Morais – Laban, Seto – Enache, Budescu (cpt) (75 Cristescu), William – Yazalde (64 Ivanovski), elevii lui Daniel Isăilă venind pe Bega foarte motivaţi în perspectiva “dublei” la vârf din decembrie, cu Steaua, pe 14 în deplasare iar în 21 la malul Dunării, într-o restanţă a rundei a doua.

Gruparea condusă de controversatul Ioan Niculae, recent coborât într-o bălăcăreală mediatizată cu Adrian Porumboiu, mai are în calendar, chiar marţi, şi un meci acasă în sferturile Cupei României, cu Viitorul, vizând până atunci să-şi îmbunătăţească un deja excelent palmares pe alte terenuri în întâlnirile din campionat, 7 5 1 1 21-9, cu o unică înfrângere, pe 5 octombrie, 3-1 la Chiajna, în etapa a zecea.

De fapt, Astra a înscris mai multe goluri în deplasare decât la malul Dunării, nescuturând plasa decât în remiza albă de la CFR Cluj, în urmă cu 4 etape. În rest, doar victorii, pe rând, cu 4-0 la Viitorul, 5-2 la Corona, 3-1 la Pandurii, 4-0 la Galaţi şi 4-3 la Săgeata.

Nici fanii primei clasate nu se arată prea îngrijoraţi de deznodământul jocului din etapa a 16-a, asta dacă e să ne luăm după rezultatul sondajului de opinie de pe portalul oficial al clubului giurgiuvean, care indică 72,4% dintre respondenţi anticipând o victorie la Timişoara şi 10,3% o remiză, însă rămâne de văzut cum va replica arţăgoasa echipă oarecum revitalizată de Şunda, care barem a marcat în ultimele două apariţii în faţa foarte puţinilor suporteri, după ce precedentele 3 reprezentaţii pe “Dan Păltinişanu” se încheiau fără gol înscris. Eficacitatea, o problemă evidentă, cu atât mai mult în comparaţie cu restul competitoarelor, dintre care doar trei, de fapt ultimele 3 clasate, au marcat mai puţin.

Măcar lotul alb-negrilor este valid, cu mai numeroase opţiuni faţă de rundele precedente, iar antrenorul Aurel Şunda împărtăşeşte un optimism sănătos, dat şi de o mai bună evoluţie în deplasarea de vinerea trecută, la Piatra Neamţ: ”În Liga I, orice meci este greu, dar parcă acesta cu Astra este extrem de greu. Astra este pe primul loc, a înscris cele mai multe goluri în Liga I în acest sezon. Are în componenţă mulţi jucători străini de valoare, dar am fost conştienţi de la început că va veni momentul în care va trebui să întâlnim şi Astra. Sunt convins că băieţii vor da tot ce au mai bun în ei pentru a câştiga. Am văzut că sunt oameni de caracter, ţin să subliniez aici persoana lui Silviu Bălace. El şi-a diminuat azi salariul doar pentru a juca pentru echipă şi pentru Timişoara! Este un gest frumos din partea lui. A zis că nu-l interesează banii, a renunţat la 40-50% din salariu pentru a evolua aici. Am mare încredere în jucătorii mei şi sper să câştigăm acest joc! La Piatra Neamţ am jucat mai elaborat, mai plăcut din punct de vedere vizual, dar din păcate ne-au lipsit punctele la final. Să nu-l supărăm pe Dumnezeu, a fost poate o compensaţie pentru meciurile în care am jucat mai slab, dar am acumulat puncte. Sper ca jocul bun să ne ducă la rezultate bune. Chiar pot spune că prestaţia de la Piatra Neamţ ne-a dat încredere pe viitor că putem face rezultate bune. În ultimii 20 de metri, în atac, mai avem de lucrat, trebuie să fim mai incisivi în careul advers.”

Jocul va fi arbitrat de Alexandru Tudor, ajutat de concitadinii Radu şi Grigoriu.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: