În Liga 1, exact același număr de goluri ca și după turul trecut, exact aceleași echipe pe podium, în aceeași ordine

Odată cu remiza albă de luni seară dintre vecinele ierarhice de deasupra respectiv de pe locul de baraj, Concordia – Dinamo 0-0, s-a încheiat și turul sezonului regular în Liga 1, unele aspecte fiind similare sau chiar identice cu cele constatate după primele tot 13 etape din ediția trecută a elitei, cu excepțiile care confirmă regula.

Spre exemplu, prin acest al nouălea rezultat de egalitate fără goluri din primele 13 runde, de la Chiajna, cel mai adesea în asemenea meciuri fiind implicat chiar liderul CFR Cluj, în două deplasări plus la începutul acestei luni acasă cu craiovenii, numărul reușitelor din primele 91 de partide ale campaniei în curs este absolut identic celui înregistrat după turul ediției anterioare, și anume 216, în medie sub 2,5 goluri pe meci, diferența comparativă fiind infimă în actualul sezon în favoarea gazdelor.

Însă nu doar că s-a înscris exact același număr de goluri, 5 fiind cifra pe plus a remizelor față de turul ediției precedente, respectiv cu două mai mult în cazul remizelor albe, dar și ocupantele podiumului sunt exact aceleași, chiar și în aceeași ordine, CFR Cluj, FCSB, U Craiova 1948 CS, doar că zestrea lor comună este mai subțire în cazul actualului campionat, 14 puncte mai puțin pentru acest trio față de toamna trecută, cu mențiunea că și Astra Giurgiu se găsește și acum tot în zona play-off, de astă dată cu două locuri mai jos.

În general, competiția în curs a generat o mai mare comprimare a punctelor în clasament, diferența fiind de numai 18 între prima și ultima clasată, față de cele 28 după 13 etape ale turului precedent, bilanțul actual pe baza rezultatelor fiind de 37 de victorii ale gazdelor și câte 27 de remize respectiv succese în deplasare, 118-98 la goluri marcate, după ce pe 2 octombrie anul trecut era 91 39-22-30 115-101. Și atunci ultima reprezentație o implica tot pe Concordia și tot fără a primi gol, 0-1 victorios la Voluntari, cei din Chiajna strângând de astă dată cu un punct în plus, o treaptă mai sus…

Cea mai semnificativă ascensiune prin comparație între încheierea celor două tururi de campionat au înregistrat-o însă medieșenii, Gaz Metan situându-se acum cu 10 locuri mai sus, cinci în cazul lui Sepsi, aflată în cea de-a doua campanie în elită, respectiv patru pentru FC Viitorul lui Gheorghe Hagi.

Dacă unii urcă, alții coboară, cel mai evident în cazul lui Dinamo și FC Voluntari, câte 7 locuri fiecare, patru în dreptul celor din Botoșani, cu mențiunea că alb-roșii din capitală au acumulat cu numai 4 puncte mai puțin în actuala campanie decât ca zestre după primele 13 runde din cea anterioară, însă tot în zona play-out, atunci pe 7, acum pe poziția de baraj, 12.

Nu doar Dinamo, dar și nou-promovata din Călărași a remizat alb în această a XIII-a etapă, acasă cu Gaz Metan, iar în ceea ce le privește pe formațiile sosite din Liga 2, ambele dețin mai multe puncte decât aveau Sepsi și Juventus București după turul sezonului regular trecut, iar la comun un număr aproape dublu, 27 față de cele 14 strânse de nou-promovatele din 2017, pe-atunci galben-albaștrii din capitală neavând nici o victorie, în vreme ce actuala ”lanternă roșie”, din Voluntari, deține măcar una.

Mai presus însă de glasul sec al cifrelor, o și mai mare senzație de decădere conferită de Liga 1, atât prin prisma eliminărilor încă din august ale reprezentantelor elitei interne din cupele europene, cât mai ales în lumina situațiilor ivite inclusiv la campioana și fruntașa la zi CFR Cluj, fără a mai pomeni de cele de regularitate de la Dinamo sau de manevra de la nou-promovata din Sibiu în ceea ce l-a privit pe Alexandru Pelici ca parte vătămată, sugestive pe adresa junglei din jurul ierbii primului eșalon.

Rămâne de văzut ce va aduce returul care demarează vineri la ora 21 cu jocul CSM Politehnica Iași – U Craiova 1948 CS, și din care sunt programate 8 etape în această toamnă, până în jur de 20 decembrie, însă dacă ar fi ca punctajele să fie înjumătățite la ora actuală, procedeu uzitat înaintea fazei pe grupe valorice, atunci, într-o simulare, a șaptea clasată și cea de pe locul de baraj, Sepsi respectiv Dinamo, ar fi despărțite de numai 3 puncte.

Însă doar două runde se vor mai juca din retur, până luni 12 noiembrie, odată cu Gaz Metan – FC Voluntari de la ora 21, înainte ca întrecerea să fie întreruptă pentru ultima ”dublă” a României în Liga Națiunilor, pe 17 noiembrie cu Lituania la Ploiești și în 20 ale lunii viitoare la Podgorica, teren al Muntenegrului, în Grupa 4 din seria valorică ”Liga C”.

Pentru conformitate, iată ordinea ierarhică după turul sezonului regular din ediția trecută:

1. CFR Cluj – 32 de puncte, FCSB 28, Craiova 26, Astra 23, FC Botoșani 23, ACS Poli 18 / Dinamo 17, FC Viitorul 17, FC Voluntari 15, ACSM Politehnica Iași 15, Concordia 14 / Sepsi 10 / Gaz Metan 9, Juventus 4p.

Dar iată și ordinea ierarhică după turul sezonului regular din actuala ediție:

1. CFR Cluj – 26 de puncte, FCSB 24, Craiova 22, FC Viitorul 22, Gaz Metan 21, Astra 20 / Sepsi 19, Dunărea 16, FC Botoșani 15, Concordia 15, CSM Poli Iași 14 / Dinamo 13 / Hermannstadt 11, FC Voluntari 8p.

Ultimele rezultate din Liga 1, clasamentul turului și programul rundei a XIV-a, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × = 18

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: