În prelungiri, de la 11 metri împotriva ”lanternei roșii”: ASU Politehnica – Pandurii Lignitul 1-0. Declarații Benga, Cojocaru + FOTO

A fost nevoie de un penalty, și acesta tare târziu în prelungiri, dar formația pe val tot s-a impus în cele din urmă în fața vizitatorilor deținători ai ”lanternei roșii”, alb-violeții încheind anul 2019 prin a înregistra a treia victorie consecutivă în meciurile acasă pe ”Știința”, dintr-o serie de șapte partide fără înfrângere, ultimele șase, cu noul antrenor principal Octavian Benga, al cărui bilanț este excelent, 4 2 0 6-1 14 puncte, fără gol primit din acțiune, ultimul astfel încasat coincizând cu ultimul eșec, din 2 noiembrie, 1-0 la Ploiești acum peste o lună: ASU Politehnica Timişoara – CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu 1-0 (0-0).

Notabilului succes repurtat săptămâna trecută la ex-liderul din Mioveni I s-ar fi ciuntit nițel aura dacă n-ar fi fost completat astăzi de la ora 14 printr-o victorie împotriva oaspeților de pe ultimul loc dintre grupările rămase în cursă în Liga 2, iar alb-violeții au reușit în cele din urmă s-o scoată la capăt, cu suficiente emoții, încă 3 puncte grație cărora clasamentul le surâde simpatic, în contrast cu situația din 2 noiembrie, după înfrângerea din Prahova, ASU Politehnica deținând atunci doar un punct în plus față de ocupanta primului loc de retrogradare. O cu totul altă situație înaintea celor 17 runde rămase de jucat în returul din 2020, timișorenii fiind la 4 puncte în urma nou-promovatei clasate pe treapta a treia după partidele acestei zile inaugurale a rundei a XXI-a, ultima din 2019.

Căderea de cortină de pe ”Știința” a fost onorată ca atare la ceas de decembrie de galeria polistă, formată din peste 350 de fani, alți circa 250 de spectatori asistând la ultimul meci oficial acasă al ”violeților” înaintea revenirii aproximativ la final de februarie tot pe Bega cu Rapid, după ce ASU Politehnica va fi stat în prima rundă din 2020, suporterii viola inaugurând coregrafia reprezentației finale printr-un moment special, dedicat celor care au decedat la Revoluţie, mesajele afişate pe gard fiind cât se poate de suggestive… “Libertate”, ”Cinste lor, eroilor!”, ”Jos comuniştii”.

Fanii au desfășurat și un banner pe care era desenată Opera din Timişoara, edificiu simbol al orașului dar și al însângeratelor zile din urmă cu 30 de ani, dispunând lângă înscrisul “Jos Comuniştii“ un tanc. Iar frumoasa coregrafie a fost completată pe măsură, toţi fanii fluturând steaguri cu tricolorul decupat, precum în zilele Revoluţiei din 1989.

Galeria viola nu s-a oprit însă aici iar în minutul 10 un alt mare banner a fost desfășurat pentru câteva zeci de secunde, ”Pentru cei ucişi, după 30 de ani nu există vinovaţi. Când se va face dreptate pentru sângele vărsat? / Iliescu vinovat pentru sângele vărsat şi încă nu este judecat”.

Tonul a fost dat din tribună, o minunăție cu subiect și predicat, iar astfel ar fi trebuit să și rămână în aceste zile cernite, însă, în contrast, lucrurile au degenerat nițel în interiorul gardului împrejmuitor, dând în clocot în prelungiri, nu cu mult înaintea fazei unicului gol, o ascuțire a luptei în fuga după puncte. Și-au cam dat în petic unii de pe margine, încă o ilustrată a urâțitului fotbal românesc, și-ar fi bine să-și pună vreo întrebare sau două, legat de atitudini și conduit, căci nu de alta dar sunt reprezentate niște simboluri.

Se petrecea în cel de-al doilea minut de prelungiri, când se crea un meleu lângă banca de rezervă a oaspeţilor, meleu cu tot tacâmul, deloc onorant pentru gazde în săptămâna sărbătoririi a 98 de ani de sport studențesc la unitatea de învățământ superior tehnic. Așadar, repetăm, unitatea de învățământ superior. În fine… După ce s-au calmat spiritele, arbitrul Voina i-a arătat și pe baza consultărilor cu colegii cartonaşul roşu portarului de rezervă gorjean Alexandru Opriţa.

Cel titular avea să încaseze puțin mai apoi unicul gol al partidei, din lovitură de la 11 metri, ”lantern roșie” intrând în iarnă cu o zester ce nu-I va ține de cald, numai 8 puncte, dârdâind la gândul unei noi retrogradări. De fapt, de la inaugurarea noului stadion din Târgu Jiu, așadar de o lună și jumătate, din 25 octombrie, când pierdea atunci acasă cu 0-1 cu AS FC Universitatea Cluj, CS Pandurii Lignitul a prelungit o serie neagră fără gol marcat, 0-0 cu Concordia și 0-1 cu nou-promovata Turris-Oltul, și acestea tot în Gorj, respectiv 4-0 pentru CS Mioveni, 5-0 pentru Farul și 4-0 pentru Rapid în deplasările formației preluate de Călin Cojocaru.

Care va să zică, ultimele goluri înscrise de CS Pandurii Lignitul sunt ca și pierdute în negura toamnei, 3-2 pentru Sportul Snagov pe 19 octombrie, în Ilfov, ultimul punct afară datând din 13 octombrie, 2-2 în Harghita. În acest ritm, trupa cândva medaliată în acest deceniu în Liga 1 și prezentă în cupele europene va lua calea Ligii 3…

Pandurii a simțit că ar putea avea la o adică o pâine de mâncat pe ”Știința”, rezistând cu chiu cu vai, însă nu și până la capăt.

La început, prima ocazie mare a trecut în contul gazdelor spre mijlocul reprizei I, în minutul 19, când Ignea a executat o lovitură de colț, a treia, de pe partea stângă, iar Mera s-a înălţat şi a trimis puţin pe lângă bara din dreapta portarului. Urma o fază identică, tot cu Mera în prim plan, ratând.

Elocvent, oaspeţii au expediat primul şut pe spaţiul porţii în minutul 41, prin Ciobanu, de la 13 metri, la semiînălţime, în braţele lui Murariu.

În minutul 44, Axente scăpa spre poartă şi era faultat la 18 metri, perpendicular pe buturi, numărul 21, Oiţă, primind cartonaşul galben, deși din postura de ultim apărător. Tot Axente a executat puternic iar mingea a lovit transversal. Și se fluiera finalul primei reprize…

În primul minut al celei de-a doua putea fi 1-0, din lovitura de colţ a lui Ignea, Coţolan respingând în transversal. Balonul a ajuns la Vidrăsan, care a trimis cu capul spre poartă, mingea căzând pe transversală și ricoșând din nou în teren, respinsă fiind de acelaşi Coţolan în corner.

Asaltul la poarta oaspeţilor avea să continue, iar gazdele au beneficiat și de o lovitură liberă de la 25 metri lateral stânga, Ignea centrând în careu iar Scutaru ratând de la 12 metri Scutaru în minutul 50. Alături…

Într-un interval de 10 minute oltenii încasau patru cartonaşe galbene pentru faulturi repetate, dar nici gazdele n-au scăpat de avertisment, primul fiind recepționat de Axente în minutul 70, pentru o simulare, după cum  a apreciat arbitrul, deși a fost tras de mână în careu şi s-ar fi putut acorda o lovitură de la 11 metri.

Un minut mai târziu, Zabon irosea o mare ocazie, şutând de la 12 metri lateral stânga, la colţul lung, puţin pe lângă bara din stânga lui Coţolan. Și din nou o transversală pentru gazde, prin Scutaru, șut puternic din lovitură liberă de la 28 de metri…

În minutul 85, gazdelor li s-a refuzat  un penalty la o centrare în careu, noul introdus Ungureanu fiind tras de tricou. Mingea a ajuns la Mera, care a reluat peste poartă.

Iar tot el rata alte două situaţii de a marca în minutele 87 şi 89, ambele din cornere executate de Ignea.

Se arătau 5 minute de prelungiri de către arbitrul de rezervă Mircea Ardelean, depășite, prelungiri la prelunguri, în cursul cărora, cu sufletul la gură, Vidrăsan a centrat din lovitură liberă de la 20 metri iar portarul a respins tot în calea poliștilor, recentrare în careu, Oiţă faultându-l pe Mera, indiscutabil. De această dată arbitrul a acordat lovitură de la 11 metri, transformată cu sânge rece de Axente, în stânga jos, lângă bară. 1-0 și încă trei puncte, pentru 31 după 21 de runde din sezonul de toamnă. Ce mai finish de campanie în 2019 pentru alb-violeți…

Tristă în schimb soarta CS Pandurii Lignitul, încolțită și parcă așteptată de… viitor la cotitură. D-ale fotbalului mioritic.

*

ASU Politehnica Timișoara: Murariu –  Jurj, Scutaru, Mera (cpt.), Cherecheş – Dros, Vidrăsan – Călin Popescu (minutul 77, Trip), Ignea, Zabun (min. 72, Ungureanu) – Axente.

Antrenori: Octavian Benga (principal), Antonio Foale şi Petru Ţurcaş (secunzi).

 Pe bancă: Contra – Motreanu, Radu, Piţigoi. Coadă.

CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu: Mihai Coțolan – Chiş, Oiţă (cpt.), Ciobanu, Cătălin Coțolan – Bratu, Pisc (min. 57, Dinu-Ivănescu) – Cuţitoiu, Peia, Patrick Popescu – Cornicioiu (min. 82, Nichifor).

Antrenori: Călin Cojocaru (principal), Cristian Popescu (secund.

Pe bancă: Opriţa – Stăniloiu, Filip, Licuriceanu, Gheorghe.

La cartonaşe galbene scorul a fost 2-5, cu un roşu pentru portarul de rezervă al oaspeților în prelungiri. Au arbitrat: Dorin Petru Voina (Reşiţa) – Mihai Marian Ionescu şi Gheorghiţă Bălan (ambii din Piteşti). Arbitru de rezervă: Mircea Ardelean (Arad). Observator de arbitri: Vasile Marc (Cluj-Napoca). Delegat de joc: Traian Marcu (Sibiu).

*

La cald…

Octavian Benga (antrenor principal ASU Politehnica): ”Vreau să vorbesc despre meci dar în primul rând… De când sunt eu la această echipă, am avut un parcurs excepţional, și vreau să-mi felicit jucătorii, i-am felicitat şi în vestiar. Viaţa demonstrează că atunci când ai inimă, atitudine şi caracter, poţi să reuşeşti foarte multe. E un parcurs aproape perfect, am luat un singur gol în şase meciuri. Şi acela dintr-un penalty, acordat de cel de-al patrulea arbitru, de pe margine. Îi felicit, i-aş numi bravi pe jucători, de asemenea şi pe suporteri, care ne susţin peste tot. Legat de acest meci, mă aşteptam să fie nu neapărat dificil, dar am întâlnit  o echipă tipic oltenească, jucători care se agaţă de orice minge, ştiu să tragă de timp sau ştiu când să frâneze jocul. Noi am făcut un joc în viteză, multe ne-au ieşit, consider victoria meritată, chiar dacă a venit în minutul 94. Am avut o grămadă de ocazii, trei bare, patru-cinci situaţii clare de a marca, și bine că am luat trei puncte, chiar dacă penalty-ul nu a venit întâmplător. Ne-am asumat riscuri, am trimis cei doi fundaşi centrali în atac, pe lângă Axente. Am încercat să scoatem mingea în margine, să jucăm cât mai direct, să punem presiune pe ei, şi nu întâmplător a venit acel penalty, care în final ne-a adus o victorie pe deplin meritată. Vreau să felicit şi echipa oaspete, şi pe antrenorul său! Noi puteam să ne facem jocul uşor, aşa, ni l-am făcut să suferim până la final… Vreau să le urez pe această cale succes şi sper să nu se desfiinţeze, şi să continue, pentru că Pandurii este un nume important în fotbalul românesc”.

– Sunteţi la patru puncte de baraj… ”Hai să fim serioşi. Matematic suntem mai aproape de retrogradare decât de promovare. Trebuie să recunoaştem, suntem o echipă muncitoare, cu ambiţie, și am obţinut această serie de victorii în urma muncii pe care au depus-o toţi jucătorii împreună cu staff-ul tehnic. Trebuie să fim în continuare modeşti, să ne păstrăm echilibrul, să fim realişti. Situaţia materială pe care o avem… Se fac eforturi foarte mari pentru a susţine acest buget, care este cred cel mai mic din liga a doua, probabil. Este de apreciat, oamenii care susţin, domnul rector şi ceilalţi trei finanţatori care vin cu bani de-acasă, şi trebuie apreciat acest aspect, plus spectatorii, care ne susţin cum pot. În perioada de iarnă vom încerca să completăm lotul cu jucători care să ne ajute şi doresc să intre în familia violet… Vă doresc sărbători fericite şi să ne vedem în continuare sănătoşi!”

Călin Cojocaru (antrenor principal CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu): ”Bună ziua și îmi pare bine că ne revedem! Despre meci,  chiar a fost un meci foarte greu, am întâlnit o echipă bună, pe val, vine după o serie foarte bună. Noi venim după multe nereuşite, dar încet, încet, cum am spus, de la meci la meci, începem să arătăm mai echipă. Azi, din păcate, nouă ne-au lipsit aproape şapte jucători. Astăzi, în lot am introdus mulţi jucători de 2001-2002, care nu s-au văzut, erau la primul meci în liga a doua. Se vede că au calitate, dar trebuie să muncim mult şi o să se vadă rezultatele. Avem planuri frumoase, o să facem o adevărată echipă, cum a fost la Târgu Jiu acum trei-patru ani. Încercăm să vedem dacă putem să ne salvăm de la retrogradare, dar repet, trebuie să muncim mult. Eu zic că nu este diferenţă între primele echipe şi cele clasate în urmă, așa că orice e posibil. Noi azi am stat foarte mult defensiv, ştiam ce joacă Poli, speram să-i prindem pe contre. Din păcate am pierdut, în minutul 97, când arbitrul a arătat cinci minute de prelungire dar a dat penalty în 96-97… Nu am fost aşa de periculoşi pe faza ofensivă pentru că la momentul acesta atât putem… Domnul central a considerat că mai trebuie să lase si aşa s-a întâmplat… Pentru mine, astăzi băieţii nu au pierdut şi într-adevăr astăzi am câştigat o echipă care a demonstrat cu adevărat dăruire, ambiţie, dorinţă de victorie, şi au făcut ceea ce le-am spus. Asta este mai important! Chiar dacă nu am fost periculoşi pe faza ofensivă, asta este, atât putem…”

Fotografii realizate de Iosif Canea; rezultatele zilei în etapa a 21-a din Liga 2, programul de duminică și al rundei a 22-a, prima din 2020, precum și clasamentul la zi, pe coloana dreaptă a secțiunii Fotbal.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci + = 13

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: