Începe liga lu’ Gino, fără acese, nu fără Timişoara. Paradoxal, mai interesant poate fi „D”-ul lu’ Laţa, din 9 august

Prin ’90, când România începea o serie de 3 prezenţe consecutive la turneul final al Campionatului Mondial, sportul rege carpatin – încă în varianta sa cooperatistă şi cu Judeţene de Partid – avea fotbalişti, antrenori şi bune echipe de juniori, iar stadioanele erau spre ultraplin, simplu şi la obiect, fotbal fără analitică ţigănie TV.

Dan Alexa a reaprins târziu deşartele speranţe dar, aşa cum o arată şi acest duel, gazdele au fost primele la minge

Reîncepe Liga 1, în tranziţie de la 18 la 14 trupe în 2015, cu tot cu alb-vişiniii, reîmpinşi cu forţa de la spate

 

 

Acum, după decenii în care foştii membri cooperatişti, de Ochiu’ şi Timpanu’ şi ai Judeţenelor de Partid, şi-au pus cravată la costumul de „mari” şi ingenioşi privatizaţi „oameni de afaceri”, carton ieftin cu muchii de cristal Svarovski, sportul rege carpatin nu mai are fotbalişti, ci vrea să naturalizeze, nici antrenori, mai degrabă slugi în circuit închis ai lovelelor şi ifoselor privatizaţilor sau ai şefilor Primăriilor şi Consiliilor Judeţene de Partid şi de Stat, nici atât pepiniere de juniori, iar cam aceeaşi infrastructură peticită, arenele, bat spre gol-goluţ, dar cu mult zgomot pentru şi mai mult ridicol, a se citi năvală publicitară şi duduit din boxe, speakeri debitând nevrotic la fel de năvalnic, transmisii câtă frunză câtă iarbă în care epitetele exaltante curg net mai imperturbabil decât biata schingiuită minge, fotbal cu analitică disecare de şatră TV. În direct, breaking news. S-a regulat pe candelabru Cocalara.

Acum-acum, la startul primului sezon plin de Liga 1 cu plinul de sine George Iorgulescu de Giurgiu în locul miliţianului-oracol de Bălceşti, Liga Profesionistă de Fotbal, care şi normal că nu se poate numi Liga de Fotbal Profesionist, căci de unde atâta profesionism şi ce acoperă de fapt şi în general acest cuvânt generic!?, este în tranziţia nu de peste 20 de ani dinspre prostie înspre şi mai multă prostie, a se citi Idiocraţie, ci spre doar 14 apt combatante din 2015-2016, tranziţie care coincide cu demararea contractului de 5 ani cu Intel Sky Broadcasting, câştigătoare fără licitaţie a drepturilor TV contra 33,7 milioane euro, în creştere faţă de precedente înţelegeri.

Aşadar şi mai mulţi bani achitaţi pentru şi mai puţin fotbal, vizionat de tot mai puţini telespectatori. Pe Look TV, Look Plus şi eventuali mai mari redifuzori. Cât despre spectatori, a se citi oficialii, Jandarmeria, bieţii în galben omiţând voit ă-ul, paznicii, Ambulanţa, presa şi cu ofiţerul, şi ceva gură-cască cu sau fără seminţe la babord. Cu alte cuvinte doar se mută şatra în alte studiouri de ştiri de ucis neuronul şi rupt gura, breaking news cu vorbe prea mari şi cuvinte mult mai grele.

Căci nu poţi avea prezenţă, în tribune, şi audienţă, în faţa micilor ecrane, fără calitate valorică dar mai ales fără respect faţă de comunitate, spectatori şi telespectatori. Ori ce respect pot atrage şi impune neaoşii Ligii 1 bălăcărindu-se pe stadion şi la Comisii sau în studiouri precum românii prin Parlament şi Cameră, la coadă, în Reality Show-uri ori în trafic!? Marş.

Liga 1 în această Idiocraţie cu impostori la cravată zâmbind superior avizilor de circ cu ceva pâine conferă riscul celui mai inatractiv spectacol sportiv postdecembrist cu mingea la picior, iar Timişoara e scutită măcar pentru un sezon de trecerea caravanei deşuchiate prin târg. Avantaj primire, a se citi doar jumătate din banii localnicilor deturnaţi de robul unei obsesii paranoide spre o grupare cu start furat, acese, care de fapt s-ar preta ideal păcălelii fotbalului lu’ George zis Gino, doar cu părerea de rău c-ar face-o în numele Timişoarei. Care, ce-i drept, a scăzut şi ea rău de tot în general ştacheta ca Mun’cipiu, multă poleială pentru puţină substanţialitate. Însă unde nu-i Timişoara pot fi alte doar 4 oraşe din interiorul curburii Carpaţilor, Braşov, Cluj, Mediaş şi Târgu Mureş, cu aproape jumătate din competitoare înghesuite „la centru” şi în împrejurimi, plus mai nou şi Craiova Politica.

Buuuuuuuuun, aşadar răsuflăm uşuraţi să nu trebuiască să ne pierdem două ore pe seară şi cu reflectoarele-n ochi la fotbalul lui George de Giurgiu, răsuflăm uşuraţi să nu fie încă nevoie să ne reînnoim contracost peticele de membri ai Asociaţiei Presei Sportive cu milioane de drepturi în schimb doar pentru a putea păşi în incinta caravanei circăreşti a lui Gino, asta până nu se reambalează Dumitru Graur şi LPF în a ne abuza ce şi cum de Scânteia să scriem pentru a nu leza imaginea Ligii, ce imagine Coane!?!, dar va veni curând şi negreşit şi ziua cenzurii, şi în general răsuflăm încă uşuraţi doar să adăugăm nişte rezultate, tot mai contrafăcute odată cu scurgerea etapelor, pe coloana dreaptă a secţiunii Fotbal.

Fotbalul românesc actual, o dejecţie de prima mână la nivelul Ligii 1, de-acum şi cu miriapodul Cupa Ligii, o făcătură ordinară, nu mai are audienţă, şi „oaminii di afaşiri” ştiu de ce, iar o seacă înşiruire de rezultate e tot ce merită dinspre Timişoara. A cărei acese a fost respinsă just de Liga Profesionistă şi nu Liga de Fotbal Profesionist la recursul nefondat în privinţa dreptului de joc al echipierilor uneia dintre puţinele trupe care cât de cât au mişcat ceva. Cu un neamţ la cârmă, atât cât a rezistat şi profesionistul. Ne vom ocupa mai degrabă de dejecţia de mâna a doua de la nivelul B2, din 30 august, la care robul unei obsesii paranoide şi-a îndemnat cu sârg contribuabilii să se întrepte spre arenă şi să-şi încurajeze alb-negrii, şi vom împunge din când în când, sic! Graur şi Iorgulescu, imaginea ridicolă a Ligii 1. Punct.

Şi nici nu vom ţine cu nimeni, nici măcar cu ASA-ul lui Stanciu cu care chiar n-am ţinut să „facem poze”, nici nu vom face audienţă lunea pentru a vedea dacă Şero vrea să se salveze cu Viitorul de la retrogradare încă din etapa I prin a nu reoferi posesia nou-promovatei CSMS Iaşi după trimiterea mingii în afara suprafeţei de joc. Chiar nu prea e nimic de văzut, şi-apoi nici urmă de reprezentantă mioritică în primăvara fotbalului Unional de monolit federal cu ceva extracomunitari.

Paradoxal, deşi dejecţia e tot mai mare cu cât cobori în insalubrele subsoluri ale fotbalului ferefist de carton peticit, Divizia D Timiş, cea a lui Laţa reales la al XV-lea congres, se anunţă din 9 august a fi mai atractivă prin primenire şi revigorare. O Ripensia reclădindu-şi faima interbelică, şi nu Steaua sau insolventa Dinamo, schingiuitoare ale fotbalului cooperatist de Partid şi de Stat, care trebuiau să dispară la pachet cu FC Olt Scorniceşti şi Victoria Bucureşti, sau nişte alb-violeţi cu Codrea repatriat după peste un deceniu în Calcio, şi tot aşa, de exemplu Ghiroda dar nu şi Chişoda. Şi nici CFR. Un fotbal tot mioritic, de şes şi – tot ca la Liga 1 – fără garnituri de tineret-speranţe, dar măcar fără şatră în direct cu ofsaiduri şi penalty-uri care nu „s-au dat”, ridicată la rang de locul 15 în ierarhia coeficienţilor maşinăriei visamastercardeurocard Unională de monolit federal cu ceva extracomunitari.

Şi-acum, că i-am refăcut portretul real Ligii 1 cea a atât de fioroasei în a nu-i fi lezată imaginea Ligă Profesionistă de Fotbal, să ne concentrăm, ochi şi urechi, de la 18,30, căci începe isteria, Concordia – Astra, Chiajna – Giurgiu ex-Ploieşti. Ce mai încântare, ce mai desfătare!

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Începe liga lu’ Gino, fără acese, nu fără Timişoara. Paradoxal, mai interesant poate fi „D”-ul lu’ Laţa, din 9 august

  1. vlad spune:

    Alo, citritorule, cred că pentru tine nu s-au înființat scrierile și articolele!… Tu ești obișnuit cu împinsul de la spate și fie cum o fi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − 5 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: