Industria Galda, prim gol primit acasă după 161 de zile și prim eșec în Liga 3 după peste jumătate de an, și tot cu CSM Lugoj! Nașul: 1-0 în Timiș, 0-2 în Alba

Anul trecut, tot în luna mai, și tot în penultima sa deplasare a sezonului, avută tot în județul Alba, și tot la ocupanta locului secund înaintea ultimelor 3 etape, CSM Lugoj reteza decisiv șansele de promovare ale Performanței Ighiu, învingând-o cu 0-1. ASU Politehnica se desprindea după acea rundă a 28-a la 4 puncte și câteva zile mai apoi își pecetluia intrarea în Liga 2. Astăzi, timișenii din Lugoj au repetat isprava pe terenul unei alte trupe ardelene de pe poziția a doua, ce aborda etapa a 23-a de la egalitate de puncte cu un alt lider de pe Bega, Ripensia. Primă clasată și acum două săptămâni, după un 1-0 acasă cu Național Sebiș, ACS Industria Galda de Jos are la rândul ei detonate șansele de promovare de aceiași elevi ai lui Cosmin Petruescu – foto. Iar coincidențele nu se opresc nici pe departe aici…

Căci CSM Lugoj este o veritabilă nucă tare atunci când vine vorba să încurce planurile unor aspirante la promovare, iar dacă grupările din Alba au deja coșmaruri în privința formației de pe malurile Timișului, nu sunt însă nici pe departe singurele. Mai mereu greu de învins, bănățenii au dat serios peste cap în acest deceniu și alte traiectorii spre eșalonul secund, chiar și când a fost vorba de partenere de întrecere din același județ, ca de exemplu CS Nuova Mama Mia, iar până și formațiile în cele din urmă promovate au resimțit asprimea opoziției lugojene, cum a fost cazul alb-violeților de la ASU Politehnica în campania precedentă, în care erau depășiți în tur, la 60 de kilometri est de Timișoara. Mai mult, nici actualul lider al Seriei a IV-a în Liga 3, Ripensia, n-a dispus tur-retur de CSM Lugoj, remizând 2-2 în vară în Ciarda Roșie dar și alb în revanșa din martie, în deplasare.

De fapt, CSM Lugoj a învins în deplasare chiar și un lider al campaniei precedente, la ora etapei a 21-a, pe 9 aprilie 2016, când Metalurgistul avea un punct avans la debutul unei runde în care fosta fruntașă ASU Politehnica stătea, existând așadar șansa unei potențiale desprinderi la 4 puncte. Dar așa cum urcase prima cu o săptămână înainte, învingând afară, la fel și-au scurtcircuitat cei din Alba șansele de a țâșni spre eșalonul secund, CSM impunându-se la Cugir cu 0-1. O etapă mai apoi, Metalurgistul ceda definitiv prima poziție și pălea apoi în lupta pentru adjudecarea seriei. Despre rigoarea adversității cu care testează CSM fruntașele a aflat prea bine pe drumul ei spre Liga 2 până și arădeana UTA Bătrâna Doamnă, depășită cu 2-1 la Lugoj în Liga 3, rezultat prin care timișenii relansau atunci un duel la promovare purtat în trei, și cu CS Național Sebiș respectiv CS Nuova Mama Mia.

Ceea ce dezarmează însă cel mai mult în cazul lugojenilor este modul lor așezat și foarte cu picioarele pe pământ în care abordează, tratează și concluzionează aceste dispute aparte, fără pretenții și fără prețiozitate, în plus și izbutind pe alocuri, dar bineînțeles fără să vrea ori fără a avea vreun scop sau țel în acest sens, să pună pe gânduri anumiți cârcotași ce meritau câte un bobârnac peste nas pentru jenante suspiciuni imaginare, cât se poate de nefondate. CSM Lugoj oferă de fapt un excelent exemplu al modului cum ar trebui abordat sportul, în particular fotbalul, în cazul nostru.

După ce detona Performanța la ea acasă în 21 mai 2016, CSM Lugoj a tranșat la fier vechi și Industria în ”întreprinderea” acesteia, astăzi de la ora 18, în a doua zi a etapei a 23-a, cu ocazia căreia bănățenii au reușit și cea de-a patra victorie consecutivă, o premieră pentru ei în actuala stagiune 2016/7.

Performanța izbutită de Miculescu&Co în Alba este însă cu atât mai semnificativă cu cât ex-liderul ACS Industria avea 4 victorii fără gol primit acasă, procentaj 100% la Galda de Jos în returul din 2017, precum și un traseu imbatabil în deplasare în sezonul de primăvară, cu bilanțul afară 5 2 3 0 8-4 9 puncte, după succese la două goluri diferență în Timiș, 2-0 pe CFR și 3-1 la Giarmata, plus remize la Cermei, cu 0-0, 1-1 la Rovinari cu Pandurii II și 2-2 runda trecută la Ighiu.

Într-adevăr, Industria rădea tot acasă în 2017, 1-0 cu cântec cu CNS Cetate Deva, tot 1-0 și cu cei din Alba Iulia, chiar 2-0 cu ACS Poli II și 1-0 cu CS Național Sebiș, lider pe care îl detrona pe 22 aprilie, așa încât ultimul balon scos din propria plasă de fruntașii din Alba în propriul fief data de peste 5 luni de zile, de la un 2-2 cu UTA Bătrâna Doamnă II pe 26 noiembrie 2016, mai exact cu 161 de zile în urmă.

Industria și-a reîntâlnit însă nașii, și anume lugojenii, astăzi în persoana lui Bogdan Bozian și Zoran Radu, marcatori în zece minute la mijlocul reprizei a II-a, în minutele 64 și 73: Galda de Jos – CSM Lugoj 0-2 (0-0).

Un rezultat care îi poate surprinde probabil pe cei mai mulți dar care n-are de fapt darul de a mira prea tare, ținând cont de cele relevate mai sus dar și în general de bunele replici oferite de bănățeni ca efectiv vizitator.

Și cu atât mai mult cu cât ultimul eșec al Industriei, datând din 4 noiembrie 2016, adică în urmă cu o jumătate de an și două zile, era înregistrat tocmai în disputa tur cu CSM Lugoj, 1-0 (0-0) pentru bănățeni în Timiș în cadrul etapei a 10-a, cu nu mai puțin de 13 în urmă. Echivalentul unui tur de campionat… Iar miercuri se vor împlini chiar 8 luni de când Industria pierduse singura dată acasă în această ediție de campionat, 0-1 la chiar prima apariție, pe 10 septembrie, cu CS Gloria Lunca Teuz Cermei…

Așadar elevii lui Petruescu n-au primit gol tur-retur cu ACS Industria Galda, 1-0 în toamnă și 2-0 în retur, în condițiile în care pe de altă parte gruparea fruntașă din comuna din Alba le-a învins tur-retur atât pe ACS Poli II și CS Millenium Giarmata, cât și pe CS Nuova Mama Mia, adică 3 dintre trupele din cel mai vestic județ al țării, de notat fiind că nici Ripensia n-a dispus încă în acest campionat de garnitura ardeleană, pe al cărei teren remiza 2-2 în noiembrie.

Iar triumful lugojean la Galda de Jos echivalează cu un alt rezultat cu mari implicații în lupta pentru câștigarea Seriei a IV-a, așa cum CSM mai încurca și apele altora, nu ca un favor în avantajul unor terțe părți, ci ca o măsură a respectului de sine și față de competiție, în beneficiul fotbalului. De s-ar juca tot și numai așa fotbalul carpatin, atunci competitivitatea sa și valoarea întrecerii și a protagoniștilor ar fi indubitabil mai bună, iar fenomenul mai sănătos și credibil. Dar în loc să fie luat drept exemplu demn de urmat, căci CSM Lugoj chiar a oferit deja mai multe asemenea pilde pozitive, totuși se mai găsesc încă din nefericire unii suspicioși care, înțelegând mai puține, sunt încă în stare să ridice din sprâncene din cele mai eronate motive.

În plus, cifrele lugojenilor sunt pe alocuri remarcabile, CSM izbutind de exemplu al șaselea succes din retur, dar și a cincea victorie în deplasare din ediția în curs, bilanțul afară fiindu-le favorabil, 12 5 3 4 15-16 18 puncte, cu cel din 2017 pe terenuri adverse relativ echilibrat, 2 1 2 5-7.

De fapt, CSM Lugoj a rămas astfel cu doar două înfrângeri în 10 apariții din retur, ambele după flagrante erori de arbitraj în favoarea gazdelor, 3-0 pentru CSM Școlar la Reșița și 3-1 pentru CNS Cetate la Deva. Iar într-o asemenea bună formă, timișenii au ajuns la numai un punct în urma învinsei de astăzi, Industria, rămasă în schimb la 3 puncte în urma liderului Ripensia.

Și-au mai rămas de jucat 3 runde, cu lugojenii acasă cu ACS Poli II, la CS Pandurii Lignitul II și acasă cu CS Național Sebiș, pe când ACS Industria Galda la liderul Ripensia, acasă cu CSM Școlar Reșița și la UTA Bătrâna Doamnă II, în vreme ce timișorenii din Ciarda Roșie par a avea de departe cel mai favorabil culoar spre Liga 2, ceea ce Sporttim anticipa și semnala acum săptămâni bune: acasă cu ACS Industria Galda, la ACS Poli II și acasă cu Pandurii II.

Ca joc în sine, gazdele pregătite de Paul Ciucă au căutat cu mare ardoare victoria, însă n-au avut câștig de cauză într-un duel în general extrem de echilibrat al formațiilor cu apărări dintre cele mai bune în grupa vestică, aspect ce n-a împiedicat însă apariția ocaziilor de ambele părți. Grupare cu a doua cea mai bună apărare din serie, foarte bine organizată defensiv și rapidă pe contraatac, Industria s-a străduit să treacă peste absențele lui Cioplântă, Boancă sau Lupșan, însă a resimțit și dificultățile întâmpinate de Cernea, incomplet refăcut, iar în cele din urmă diferența a fost generată de plusul de inspirație în fața porții, deținut de vizitatori.

Mai întâi în minutul 64, când Bozian a exploatat o greșeală în defensiva adversă și a șutat din unghi, mingea deviată de Ștef intrând în poartă cu tot efortul lui Rodean, iar apoi în minutul 73, când Radu a șutat de la 16 metri, plasat, în dreapta goalkeeper-ului: 0-2 (0-0).

Au arbitrat impecabil ca atitudine și prestanță Florin Andrei (Târgu Mureș) și asistenții Ștefan Daniel Lar și Răzvan Ionuț Soponar, ambii din Baia Mare, observatorii fiind tot ardeleni, Duma (Sibiu) și Lucaciu (Cluj).

Și totuși, lugojenii cu un ochi plâng, deoarece unuia dintre jucători nu i-a fost bine în repriza I, Dan Silaghi-Perju fiind înlocuit în ciuda insistențelor sale de a continua în teren. Starea sa de sănătate este stabilă dar tânărul care săptămâna viitoare va împlini 26 de ani a rămas totuși sub supraveghere medicală, internat peste noapte în Spitalul Județean din Alba Iulia, unde în cursul serii i s-a efectuat o investigație tomograf, în urma unui șoc cu pierderea cunoștinței, resimțit în cursul unei contre la balon din primele minute ale întâlnirii de la ora 18, la o alunecare la minge efectuată de cei 2 oponenți, în care, în cădere, sportivul celor de la CSM a făcut contact cu gazonul pe spate și s-a lovit la ceafă. Silaghi-Perju a continuat să joace dar ceva mai apoi, cu ocazia unui moment de respiro la executarea unui corner de către ACS Industria, i s-a plâns coechipierului Bogdan Bozian că îl ”doare capul”, moment în care viitorul marcator a și alertat imediat propria bancă de rezerve, dar mijlocașul a și fost scos prompt în spatele porții, pentru îngrijiri medicale. După alte 5 minute de joc, Silaghi-Perju a admis celor din staff-ul lugojean că nu-și mai amintea deja cele întâmplate, ceea ce i-a alertat cu atât mai mult pe toți cei implicați, deopotrivă coechipieri, antrenori, cadre medicale și oficiali ai echipelor și ai partidei. Tânărul însă a insistat, ”nu ies!”, dar insistențele cadrelor medicale au avut câștig de cauză, în ciuda faptului că la un al doilea control sportivul a repetat, ”mă simt bine, sunt Dan Silaghi-Perju, născut în 13 mai…” În cele din urmă, spre binele său, a fost transportat cu Ambulanța la Urgențe.

La final, antrenorul Cosmin Petruescu a remarcat că ”a fost o victorie meritată, muncită, obținută cu mari sacrificii, a grupului, a echipei. Am demonstrat încă o dată, dacă mai era cumva nevoie, că suntem o echipă care nu poate fi acuzată de lucruri necurate. Nu în ultimul rând dedicăm această victorie colegului nostru Dan Silaghi-Perju, pe care îl așteptăm cât mai repede alături de noi! Despre gazdele noastre, nu întâmplător păstrează șanse reale la promovare, Industria fiind o echipă care m-a impresionat în special prin spiritul de luptă. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la victoria de azi, titulari, cei care au intrat pe parcurs dar și cei rămași pe bancă, pentru a fi alături de noi. E o victorie a unității de grup!”

ACS Industria Galda de Jos: Ștef –  Olar, A. Man (68, Costea), Haiduc, Rodean – Frențiu, P. Man (58, Savin), Vonya, S. Mureșan – Cernea, R. David (58, Goronea).

Rezerve: Iancău – Baghiu, Cioară, Puha.

Antrenor: Paul Ciucă.

CSM Lugoj: Păduraru – Precupanu (60, Ciobanu), Miculescu – cpt., Drăghici, Roșie – Zurbagiu, Lazea, Olariu (60, Marta), Silaghi-Perju (35, Radak) – Bozian, Radu (84, Horcea).

Rezerve: D. Filip – Rus, Livan, Ciubotariu.

Antrenor: Cosmin Petruescu.

Cartonașe galbene: Vonya 8, Cioară 78 / -.

Rezultatele etapei, clasamentul la zi și programul antepenultimei runde, a 24-a, pe coloana dreaptă.

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: