Într-o doară

O persoană importantă aflată într-o structură primordială din cadrul FRF mi-a atras atenția că, atunci când apare o cronică a unui meci de fotbal, primează analiza arbitrajului. Problema este că nu numai cei care scriu cronici de fotbal își dau seama de nivelul scăzut al arbitrajelor din România. În plus, apar uneori arbitraje cu „dedicație”. Nu vom schimba noi nimic în acest compartiment, dar cel puțin erodăm această stare de fapt.

Nu-i voi cânta niciodată în strună lui George Becali, așa cum o mai fac unii, dar propunerea lui de a aduce arbitri străini ar fi o soluție. Totuși, această variantă ar fi puțin dezonorantă pentru arbitrajul românesc, mai ales că am în față exemple de arbitri din alte țări care fac și ei destule gafe. Soluția de preferat ar fi ca cei în cauză să-și reconsidere atitudinea. Trebuie să recunosc că am avut ocazia să urmăresc doi arbitri care mi-au făcut o impresie bună: Horațiu Feșnic din Cluj și Cristian Codrea din Baia Mare.

În acest cadru se desfășoară competițiile play-off și play-out. În întrecerea primelor șase echipe, CFR Cluj adună puncte fără să lase o impresie deosebită. De exemplu, a obținut un rezultat de egalitate la Craiova fără să strălucească, dar păstrând diferența de șapte puncte față de CS Universitatea.

Lupta pentru supraviețuire este mult mai încrâncenată. Dunărea Călărași este marea perdantă a etapei, fiind egalată în ultimul minut de Voluntari. O altă echipă care se află pe o pantă descendentă este Hermannstadt Sibiu care riscă o retrogradare supărătoare. Aici lucrurile sunt mai complicate, echipa nu are un teren propriu și este nevoită să dispute jocurile considerate pe teren propriu la Cluj, Târgu-Mureș sau Pitești. La polul opus se află conjudețeana sa, Gaz Metan Mediaș, care a reușit patru victorii consecutive.

Situația în clasamentul ligii a doua este mai complicată, chiar dacă Academica Clinceni s-a depărtat la patru puncte de echipele urmăritoare. Că „fotbalul nu se face cu sentiment, ci cu minte” se verifică la „U” Cluj. Echipa avea antrenor și avea un parcurs bun, dar Ovidiu Sabău l-a adus pe Bogdan Lobonț. Pe lângă faptul că nu are calificarea necesară de antrenor, nu are nici discernământ. Cum altfel, dacă clujenii au obținut un singur punct în ultimele trei partide, dintre care două pe teren propriu?

UTA a învins la Balotești, trimițând echipa gazdă către tenebrele ligii a treia. Se pare că la arădeni a venit momentul că jucătorii cu experiență să-și dovedească valoarea. Rezultate remarcabile au obținut în deplasare ACS Poli și Ripensia. În schimb, ASU Politehnica nu a putut trece de echipa a cărui nume are rezonanță istorică, Daco-Getica București.

În liga a treia, două rezultate au zguduit clasamentul: Gloria Cermei a învins liderul Șoimii Lipova cu un scor categoric și Cetate Deva a învins la Cugir o echipă cu pretenții la promovare. Astfel, s-a creat o situație mai puțin întâlnită, mai ales în liga a treia, când cinci echipe sunt înșirate în clasament pe distanța a două puncte.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + 9 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: