Întrebări de creşă sau de ce România nu face sport ci politică

Carul în faţa boilor. România face politică, inclusiv în sport, şi de aceea nu prea ajunge să facă mai nimic altceva. Politica e un modus vivendi, permeînd şi pervertind mai toate aspectele existenţei în Carpaţi, deturnînd, denaturînd sau chiar decapitînd, cu consecinţele de rigoare. Efect în urma căruia nici sportul nu e de sine stătător, autodeterminat, ci o biată unealtă. Fie din reflexe greşit înţelese şi prost preluate, fie într-o ameţitoare manipulare cu bună ştiinţă, lumea politicului a asfixiat firescul viu şi palpabil al albiei lucrurilor.

Înainte de a-i mai ameţi mult pe fanii polişti cu învîrtitul lor în jurul cozii, iluminaţii lideri să înţeleagă totuşi resorturile capetelor răbdării: 100% e doar sufletul fanilor pentru alb-violet, iar acel sută la sută acţionariat triunghiular poate fi doar un înscris diferit de acel 98,95% majoritar „di aur”, pe o foaie de 5 bani… 

Ce-i drept, Profesorul doctor inginer Nicolae Robu a semnat comunicatul de presă remis marţi de Departamentul de Comunicaţii PNL Timiş şi ca preşedinte al Senatului UPT, nu doar în calitate de preşedinte PNL Timiş, dar chiar s-a ajuns în 2012 ca mai tot ce ar urma să se întîmple cu licenţierea unui club evoluînd într-o ligă aşa-zis profesionistă de fotbal să fie adus la cunoştinţa publicului prin comunicate din birouri de partid?

Sună mai rău ca în distopia 1984, cu Fratele Mare, iar sufocanta intromisiune a caracatiţei politicului în tot ce mişcă în ţara românească, paralizînd de regulă în favoarea „băieţilor deştepţi”, se înteţeşte cu atît mai mult în an electoral. Partidele ştie, Fratele Mare decide, partidele conduce, Fratele Mare îţi vrea binele. Iar biata Poli rămîne minge de celuloid între un preşedinte care a dat cu oiştea-n gard, risipind peste ani preţioase fonduri pe Sepsi&Co., şi un triumvirat care n-a aşteptat aşadar doar previzibilele rezultate ale unui audit, două, ci şi concluziile Fratelui Mare, în formula frontului comun, reunit.

Nu era deloc nevoie de o „întîlnire FRF” pentru clarificări ce puteau fi aduse chiar şi de chibiţi de la porumbei, de pe Corso. Ori pentru clarificările ce le-au dorit delegaţii… Întrebările dumnealor îi deconspiră însă în privinţa a cît de redusă este înţelegerea problemelor de natură birocratic-fotbalistică pentru cei de care ar putea atîrna viitorul alb-violet.

Desigur, nu este rău să pui întrebări, dar mai bine s-ar pune atunci mîna pe telefon, pentru o selecţie a întrebărilor tematice, şi s-ar interpela unele partide omoloage, de exemplu cel liberal-democrat britanic, despre cum s-a descurcat în cazul oblăduirii şi păstoririi lui Manchester United, ori cel purpuriu-fosforescent olandez, despre cum a scos-o la capăt cu Ajax.

Sistemul românesc este anacronic pentru că prea mulţi trepăduşi, fie la LPF, fie la FRF, fie pe la cluburi şi mai ales în tot ceea ce înseamnă organigrama administrativă de stat centrală, teritorială sau locală, în sînge cu vechile reflexe şi metehne, au rămas în jilţ aidoma Fratelui Mare, conservînd contradicţiile şi trăgîndu-i implicit pe toţi de rîpă.

Timişoara, ţine-ţi răsuflarea… Fratele Mare în formulă reunită veghează, conduce, face şi desface, ştie bineînţeles şi pentru tine, se consultă şi în cele din urmă decide. Decide şi pentru tine.

„Astăzi, marţi, 28.02.2012, am avut, la sediul FRF, o întrevedere cu preşedintele FRF Mircea Sandu şi cu directorii Viorel Duru şi Dumitru Mihalache. Discuţiile au fost pur tehnice, cu regulamentele în faţă. Fondul lor l-au constituit următoarele întrebări:

 În ce condiţii s-ar putea face ca licenţa de Liga I să aparţină FCU Politehnica Timişoara, care în prezent este unul din acţionarii Clubului ? Dar AS FC Politehnica Timişoara (AS FC Politehnica Timişoara este câştigătoarea în instanţă a istoriei clubului: palmares, culori, etc.)?

Presupunând că Universitatea Politehnica Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local Timişoara vor prelua acţiunile SC Politehnica Timişoara SA (100 %), care vor fi condiţiile de licenţiere, având în vedere divizarea realizată în 2010? Cum intervine SC BKP Faber SA în procesul de licenţiere alături de SC Politehnica Timişoara SA, când aceasta din urmă va avea alţi acţionari?

Răspunsurile primite au fost următoarele:

Licenţa pentru Liga I nu poate fi acordată decât SC Politehnica Timişoara SA. În nicio condiţie, nici  FCU Politehnica Timişoara, nici AS FC Politehnica Timişoara nu pot deveni titulari de licenţă în locul SC Politehnica Timişoara SA.

Schimbarea acţionariatului la SC Politehnica Timişoara SA nu schimbă cu nimic condiţiile de licenţiere. Presupunând că Universitatea Politehnica Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local Timişoara ar prelua în totalitate acţiunile SC Politehnica Timişoara SA, pentru ca licenţa să poată fi obţinută ar fi necesar ca, în momentul depunerii dosarului, pe de o parte, SC Politehnica Timişoara SA să nu aibă datorii şi nici litigii în care i se solicită plăţi pe bază de contracte nesoluţionate, iar pe de altă parte SC BKP Faber SA să aibă compensările efectuate complet, cu confirmarea neambiguă a faptului de către organele fiscale; altfel spus, ca nici SC BKP Faber SA -ale cărei acţiuni nu s-a pus problema, până acum, să fie preluate de autorităţile publice- să nu aibă datorii.

Răspunsurile de mai sus vor fi analizate de liderii celor patru principale partide din judeţul Timiş, care urmează să adopte poziţia lor finală vis-a-vis de echipa de fotbal Politehnica Timişoara (FC Timişoara). Poziţie care, în opinia subsemnatului, nu poate fi stabilită fără o discuţie şi cu Marian Iancu”.

Propunere… Căci dacă tot e farsă, farsă să fie. La proximul joc, cu CS ALRO Slatina, în sectoarele în care nu se intră cu fulare, bannere, steaguri şi toate cele alb-violet, să se împartă la punctele de acces steguleţe de diferite culori, roşii, galbene, ciclamen sau roz, şi cu diverse simboluri, săgeţi, trandafiri, creiere fremătînde, asta – bineînţeles – dacă păstorul cu Legea 4 o permite.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Întrebări de creşă sau de ce România nu face sport ci politică

  1. d. DEȘLIU spune:

    ”partidul e-n toate, e-n cele ce sunt, și-cele ce mâine vor râde la soare…” SIC!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × 1 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: