Înviere? Adormire! Repriză I în Liga 1 fără șut la poartă! Diogo trezește Timișoara și Ciucur egalează prompt în ceasul al 12-lea: Gaz Metan – ACS Poli 1-1. Când a remizat la Mediaș, a ajuns la baraj…

Nici măcar un șut la poartă n-a oferit prima repriză cu 3 cornere dar și cu 20 de faulturi a duelului vecinelor amenințate de retrogradare Gaz Metan – ACS Poli, jucat în lunea de Paști pe fondul reintrării căldurii în scenă și remizat echitabil prin golurile din minutele 83 și 87 ale unui final mai alert, Alexandru Ciucur salvând un punct pentru timișoreni după ce o eroare a proaspăt reprofilatului Artean invita o combinație latină cu gol pe contraatac, Rondon pentru Diogo. Astfel, deși au rămas neînvinși în 9 întâlniri cu medieșenii, bănățenii doar au egalat pe un teren pe care numai 3 vizitatoare au pierdut în acest campionat, șapte în schimb triumfând, printre care și ACS în tur.

Ciucur, marcator în etape la rând, a doua egalare timișoreană pe final

Într-adevăr, timișorenii de pe locul imediat superior celui de baraj au revenit astăzi pe gazonul unde în primăvara trecută se salvau de la retrogradare iar în vară obțineau una dintre cele numai două victorii afară din campionatul în curs, la Mediaș, dar s-au ales cu un singur punct, încheind ziua de sărbătoare sub spectrul nedumeririi marcatorului Ciucur la final, ”chiar nu știm ce ar trebui să mai facem pentru a obține și noi 3 puncte!?”

Greu de zis, mai lesne de socotit fiind aspectul că bănățenii au rămas cu o unică victorie în ultimele 21 de meciuri din Liga 1, un sindrom post-traumatic la eforturile pe 3 fronturi din primăvara precedentă, completare a unui total de 53 de apariții în sezonul trecut.

La cât de favorabil era timișorenilor palmaresul direct, fără eșec la Mediaș de la lansarea lui ACS în 2012 dar cu bilanțul 4 2 2 0 6-3 în județul Sibiu, precum și la cât de darnică era acasă CS Gaz Metan, doar Sepsi și FC Botoșani cedând pe Târnave în sezonul regular, deplasarea din etapa a IV-a în faza play-out se contura ca fiind o bună oportunitate pentru bănățeni de a învinge după 10 ieșiri fără succes în Liga 1. Însă, în cele din urmă, au fost nevoiți să se declare mulțumiți și cu punctul ținându-i pe medieșeni la încă un punct în urmă, Cânu&Co egalându-i în schimb la puncte pe cei de la Concordia, depășiți la limită la diferența de golaveraj: Gaz Metan – ACS Poli 1-1 (0-0).  

Într-o rapidă translație de la fotbalul închistat de frig la cel toropit de căldură, de Paști n-a fost mai deloc ziua vreuneia dintre cele două amenințate de retrogradare pe locurile 11-12, cu trac și crispate într-o primă repriză de pomină prin caracterul ei anost, ceva mai dezghețate spre final, însă departe de a rupe gura târgului.

Era și greu, unele dintre cele mai ineficace trupe din Liga 1 rezumându-se mai ales la o anihilare reciprocă, în așteptarea erorii adversarului, cea mai mare, comisă de Artean în minutul 83, și ducând la deschiderea scorului. Fragil avantaj care n-avea să reziste însă nici 5 minute, semn al incapacității protagonistelor de a se desprinde decisiv.

Ultima impresie, finalul de joc fiind oarecum mai palpitant, n-a putut salva însă întregul, explicativ în privința poziției ierarhice a oponentelor. Ce-i drept, deși nu înscria în 8 dintre cele 13 partide la Mediaș în sezonul regular, în care pierdea 7 meciuri acasă, remizând în alte patru, Gaz Metan se anunța a fi formația mai pe val, sugestiv în acest sens fiind și faptul că în urmă cu două etape dispunea de vizitatorii din Chiajna, câștigători în tur pe Târnave.

Însă, oricât de periclitată a ajuns să fie, ACS Poli n-a reușit să iasă din pasa proastă nici pe terenul antepenultimei clasate, pe care a prins cadrul porții abia în minutul 82, și-atunci din cea mai periculoasă fază fixă a jocului, o lovitură liberă din preajma careului, ușor din stânga, executată de Vașvari în transversală spre colțul scurt. Faza continua dar Gaz Metan avea în cele din urmă să grebleze posesia și să-l caute pe stânga pe căpitanul Rondon, care i-a luat fața departe de poartă lui Artean, lent, rezultând un gol din nimic: 1-0.

Cât de modestă este și Gaz Metan s-a văzut însă cu atât mai bine în următoarele 5 minute, în care n-a rezistat să conserve avantajul ultimei apariții acasă înaintea ieșirilor la Sepsi, în semifinalele Cupei României la Sibiu și Juventus București, din contră, Roman fiind la un pas de egalare pe o superioritate 2 la 1 după o lansare lungă din partea lui Cânu, șutând însă exact în brațele lui Greab, dar Ciucur scuturând totuși plasa în minutul imediat următor cu o execuție suficient de pretențioasă cu stângul, de la colțul lung, din centrarea rezervei Bîrnoi, în teren din minutul 56 în locul veteranului Croitoru.

De fapt bătrânească spre geriatrică a fost majoritatea reprezentației cu tentative de fotbal de la Mediaș.

Inițial, gazdele de pe locul de baraj au încercat a pistona pe flancul lui Haruț, de unde au lansat în primele 5 minute două centrări respinse din centrul careului, singura fază în care portarul Straton a avut bătăi de cap până la pauză survenind în minutul 9, când a ieșit oportun la mijlocul propriei jumătăți de teren, de unde a respins la timp din fața lui Diogo, la lansarea din partea căpitanului, vârful Rondon.

În rest însă, doar un prim corner într-un sfert de oră, cel de-al doilea rezultând dintr-o eronată trimitere înapoi a lui Haruț, în minutul 17, fără însă ca medieșenii să exploateze situația, din contră, expunându-se pe contraatacul purtat de Munteanu după ce recupera balonul, ajuns fiind însă din urmă de adversarul direct, în fața careului lui Greab, semn al săptămânilor pierdute de mijlocaș în iarnă datorită accidentării.

Minutul 30 a adus-o pe Gaz Metan cu ceva mai mare insistență în jurul careului rozaliilor, însă nu mult mai apoi fundașul gazdelor, Fytanidis, a exemplificat cât se poate de elocvent suficientele erori de interpretare din modesta partitură a primei părți, comițând un henț de curtea școlii.

O repriză I cu nenumărate baloane ridicate, și pentru lansări lungi dar și pe spații mai mici, doar finele mitanului aducând alte două curse mai notabile ale ex-timișoreanului Crețu, revenit pe Târnave, ambele cu centrări spre Fernandes, prima, reluată cât se poate de defectuos în minutul 40, cea de-a doua, doar ștearsă spre colțul lung.

Înviere? Nu… Adormire.

Ceva mai vioi era jocul în tur, pe 19 august, când Vașvari tranșa meciul cu 0-2 în minutele 18 și 25, deplasare în care Crețu juca la timișoreni, printre alții și alături de Țigănașu, revenit astăzi la bănățeni, puțin după pauză intrând pe-atunci Soljic și Mailat, între timp cu alte destinații.

ACS Poli mai câștiga la zero la Mediaș și în primul ei sezon în elită, 0-1 (0-0) într-un duel Dulca – Șunda în returul din 24 februarie 2014, la startul sezonului de primăvară cu cea de-a treia rundă din retur, abordată dintre actualii componenți ai timișorenilor doar cu Șeroni titular și Popovici de la pauză, căpitanul Todea fiind eliminat atunci de la gazde deja în minutul 3 iar Nuno Claro apărând penalty-uri în minutele 71 și 76, decisive prin prisma loviturii date de Nanu în minutul 89, după ce intra pentru ultima jumătate de oră.

Mai semnificativ, partida de astăzi n-ar fi avut loc dacă în primăvara trecută, pe 4 iunie 2017, intrat fiind în partea întâi, Mailat n-ar fi egalat în minutul 81 din centrarea lui Popovici, marcator în minutul 38 într-o revenire de la 2-0 după ”dubla” lui Eric pentru trupa de pe locul 2 în zona 7-14. Gaz Metan aborda fără griji acea rundă finală din play-out-ul precedent, pe când ACS Poli, printre alții cu Bocșan, Soljic, Bărbuț sau Fucek titulari, cu Sabia lui Damocles deasupra capului, fără însă a-i simți tăișul.

Și astăzi au egalat timișorenii chiar și mai târziu în ultimele zece minute, într-un duel care pe care dar fără vlaga ce ar trebui să caracterizeze asemenea tentative de evitare a locurilor minate, după ce egalau chiar în minutul 89 al meciului acasă de lunea trecută, cu Sepsi, împotriva căreia același marcator Ciucur deschidea scorul.

Cu două noutăți în primul 11, Melinte și Oliva revenind în locul lui Enescu și Raț, suspendat, pe când Șeroni a fost accidentat, ACS Poli a fost la fel de palidă și în a treia deplasare din play-out, dar măcar a înscris, împotriva unor medieșeni cu nu mai puțin de 5 schimbări în efectiv după ultimele două victorii la rând, Olariu și Constantin fiind suspendați, în vreme ce Sîrghi și Bușu au intrat în apărare, Neagu la închidere iar Fernandes și Tîrcoveanu tot în sectorul median.

Înlocuirile din timpul jocului, cărora le-a dat tonul Cristian Pustai cu o dublă schimbare în minutul 54, când au intrat Chamed pe stânga și Rosado, Grozavu reacționând în minutul 56 prin a apela la Bîrnoi, au mai dinamizat cât de cât partiturile, lăsând senzația că s-ar putea cumva și marca.

O primă oportunitate mai de Doamne ajută apărea abia în minutul 47, imediat după pauză, când Vașvari loba tot pe stânga pentru fuleul lui Munteanu, imprecis din careu pe lângă colțul scurt, același ex-medieșean Munteanu încercându-și tirul și în minutul 49, de la semidistanță, din zonă centrală, nu mult peste vinclu.

Gazul pâlpâia în minutul 53, când Fernandes l-a servit pe Rondon pe stânga, intrând lejer în careu dar șutând telefonat pe jos spre Straton.

ACS s-a mai infiltrat apoi tot pe stânga în minutul 60, prin Oliva, intrat de puțin în careu, unde a ciupit mingea spre exterior din fața lui Sîrghi, venind în întâmpinare și punând ferm piciorul în prag, pe aici nu se trece, bocanc drept pe gazon în fața argentinianului căutând smulgerea unui penalty latinesc, neacordat. Corner…

Chamed a centrat și de pe dreapta iar Straton, ieșit, a permis să i se ia fața, după care Pustai a mai efectuat mutarea finală la mijlocul părții a doua, Gaz Metan mizând pe aceleași centrări, la care a schimbat și Grozavu, Țigănașu revenind pentru ultimele 20 de minute în premieră de la remiza la Juventus din etapa a 17-a, iar Enescu intrând din minutul 74 în locul lui Melinte, ambuscat și cedându-i poziția lui Artean, retras.

Fără succes, indecizia sa ducând la deschiderea scorului, trezire la realitate măcar în ceasul al 12-lea pentru timișoreni.

Lunea viitoare de la ora 18, ACS Poli joacă pe ”Dan Păltinișanu” în etapa a V-a cu FC Botoșani, iar apoi la București cu Dinamo, după care va avea 3 meciuri acasă, la finele turului în 7-14 cu Concordia iar la startul returului cu FC Voluntari și Juventus.

Duelul ultimelor două clasate, ASC Juventus – ACS Sepsi, încheie runda din zona 7-14, în plină desfășurare de la ora 18, cei din Sfântu Gheorghe deschizând scorul în minutul 53 prin Simonovski. Ultimele rezultate din etapa a patra în play-off și play-out, ierarhiile la zi în grupele valorice din Liga 1 și programul viitor, pe coloana datelor tehnice.

***

Șuturi la poartă: 2-2 (Cristea 73, Rosado 90+2 / Munteanu 47, 49)

Șuturi pe poartă: 3-3 (Rondon 53, Chamed 69, GOL DIOGO 83 / Vașvari 82, Roman 86, GOL CIUCUR 87)

Șuturi blocate: -.

Bare: 0-1 (Vașvari transversală 82, din lovitură liberă)

Cornere: 2 (minutul 17; de pe stg; 90+2 de pe stânga) / 3 (minutele 6 și 45, de pe dreapta, Munteanu; minutul 59, de pe stânga, Munteanu)

Ofsaiduri: 2 (min. 29, 38) / 2 (58, 73).

Auturi: 20-16 în repriza I + 5-6 după pauză. Repuneri de portar: 5-3.

Faulturi: 9-11 în repriza I; 12-6 în repriza a II-a.

Hențuri: 1-0.

Cartonașe galbene: 3 (Fytanidis 33, henț; Sîrghi 67, fault la Munteanu la 35m, Manole 81, fault la Vașvari la 19m dreapta) / -.

*

CS Gaz Metan – ACS Poli 1–1 (0-0)

Luni 9 aprilie ora 15:30, stadion Gaz Metan, timp frumos, gazon bun, spectatori: 2.200.

Au marcat: 1-0 Joao Diogo (minutul 83), din cădere, de la marginea careului mic, din fața porții goale, găsit spre dreapta de centrarea scurtă pe jos din stânga, din celălalt colț al careului mic, expediată de Rondon, care îi sufla balonul cu capul lui Artean la 35 de metri lateral stânga, în tușă, și înainta nestingherit; 1-1 Alexandru Ciucur (min. 87), cu latul stângului, dintr-o bucată, din aer, de pe linia careului mic, la semiînălțime spre colțul lung, reluând de pe stânga centrarea în cross a rezervei Bîrnoi, de la 25 de metri dreapta, peste defensiva gazdelor.

Gaz Metan (alb): Greab / Crețu, Fytanidis, Sîrghi, Bușu – I. Neagu (54, Rosado), Cristea – Fernandes (54, Chamed), Diogo, Tîrcoveanu (68, Manole) – Rondon – cpt.

Rezerve: Pleșca – Romeo, Pârvulescu, S. Popovici.

Antrenor: Cristian Pustai.

ACS Poli (roz-negru-roz): Straton / Haruț, Melinte (74, Enescu), Cânu – cpt., Oliva (71, Țigănașu) – Artean – Munteanu, Croitoru (56, Bîrnoi), Vașvari, Ciucur – Roman.

Rezerve: Smaranda – Străuț, Zaluschi, A. Popovici.

Antrenor: Leo Grozavu.

Arbitri: George Cătălin Găman (Craiova) – Valentin Avram (București), Szabo Gero (Cluj). Rezervă: Robert Dumitru (Sfântu Gheorghe). Observatori: Costin Toma (Piatra Neamț) și Octavian Goga.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + 8 =

 


Alte articole legate de acest subiect: