Ionuț Popa (ACS Poli): ”La mine nu ține cu presiuni d-astea!” Vineri la ora 18, acasă cu FC Botoșani

După o pauză a Ligii 1 care a trecut fotbalul românesc prin faze specifice și caracteristice lui, mai întâi mai multora urcându-li-se la cap după o supralicitată victorie a naționalei iar apoi și mai mulți fiind aduși din nou cu picioarele pe pământ, stare necesară într-o națiune în care lipsa de realism bate orice recorduri, activitatea primului eșalon revine în actualitate, tocmai ACS Poli fiind gazdă organizatoare a meciului ridicare de cortină vineri de la ora 18 pe ”Dan Păltinișanu” a rundei a 18-a, într-o seară în care se mai joacă și CSM Poli Iași – FCSB, de la ora 20,45.

Antrenorul principal al timișorenilor, Ionuț Popa, a prefațat astăzi de la 10 partida de vineri cu a patra clasată, de care bănățenii sunt despărțiți de 9 puncte și 4 locuri, spunând mai întâi că ”după jocul cu Juventus, joc în care am fost nemulțumiți că am pierdut două puncte, nu că am câștigat un punct, am încercat ca în perioada care urmează până la jocul de vineri să atingem mai multe obiective. Unul a fost acela de a încerca să refacem jucătorii care sunt accidentați, dar nu prea am reușit acest lucru. Al doilea a fost să ne vedem de antrenamente și să încercăm să punem la punct mai multe lucruri care să îmbunătățească jocul echipei, nu știu în ce măsură am reușit și al doilea punct, dar eu am fost mulțumit de atitudinea jucătorilor, o atitudine frumoasă, bună, în condițiile știute, și pe care aș vrea s-o demonstreze și în jocul de vineri. Am mare încredere în ei, pentru că țintim victoria, vrem victoria, vrem să atingem un obiectiv mai îndrăzneț decât acela fixat de conducerea clubului, primele 10, sau până la locul 10, eu îmi doresc personal să ajungem în play-off, ambiția mea este aceasta, și le transmit jucătorilor că și ei trebuie să aibă aceeași ambiție, aceeași dorință, sper să fie conectați, motivați, mai ales că în această săptămână conducerea s-a preocupat ca ușor, ușor un număr de jucători azi, un număr de jucători mâine, să primească măcar un salar, pe luna august, în așa fel încât să nu intrăm în acea perioadă proastă de 3 luni și să avem unele surprize cu unii jucători care să-și depună memorii”.

Popa, a cărui echipă a câștigat ultimul meci acasă, 2-1 (1-0) cu Astra, după care a remizat 1-1 la începutul săptămânii trecute la Ploiești cu nou-promovata bucureșteană, a explicat că ”avem 2 jucători suspendați, pe Bianconi și Vașvari, care nu pot face parte din lot, avem un jucător,  Șeroni, care efectiv l-am înțeles uneori și nu l-am înțeles de data asta. Stă de o lună și jumătate, vineri a făcut antrenament de exemplu, trebuia să fie programat la RMN, a zis că n-a mers la RMN că s-a simțit bine, ieri a făcut RMN și are ruptură. Mă deranjează că se întâmplă astfel de lucruri și responsabilitatea nu cade decât pe umerii antrenorilor aici la echipă, și iar nu e un lucru corect. Nu sunt mulțumit de chestii de genul ăsta! Nu le pot reproșa celorlalți jucători, care, spre lauda lor și cum au fost condițiile săptămâna aceasta, pe ploaie, pe frig, s-au antrenat și își doresc și ei să facă un lucru bun. Repet, le transmit mereu să aibă încredere în ei, eu am încredere în ei, și sunt convins că ușor, ușor se vor îndrepta la această echipă din toate punctele de vedere.”

Ionuț Popa a adus în discuție câteva subiecte mai aprinse, iar mai întâi că ”îmi pare foarte rău că după jocul de la Ploiești au apărut mereu versiuni și filmări și comentarii despre atacul lui Cânu asupra unui jucător care a suferit niște zgârieturi, dar exact așa cum pe un teren sintetic la o miuță poți să le faci, iar toată lumea a sărit cu gura mare și mai ales cei de la Juventus, că trebuia eliminat, dar noi ce să mai zicem atunci că în ultimele 10 minute am jucat în 10 oameni și că a fost accidentat grav Țigănașu, care are ruptură de ligamente și care până la vară, rețineți, până la vară nu mai poate juca!?! Nimeni n-a comentat nimic! De aceea sunt întristat, căci e un jucător de bază, dintre cei mai buni ai noștri, care nu mai poate juca, e la tratament și recuperare în Turcia, și am mai pierdut încă un jucător! În contactul cu ăla a căzut!”

În al doilea rând, ”un alt lucru care iar mă deranjează enorm de mult e legat de Mailat, un jucător care eu l-am promovat, eu am insistat să rămână aici permanent, și care a plecat așa, în condiții cel puțin suspecte. Am mai spus și înainte, despre cazul Brandan, care a fost exact la fel, în care Comisia a dat o decizie în alt sens, în alt sens nouă, și eu zic că este un caz care trebuie dat pe mâna Justiției. Nu se poate ca un jucător să plece în condițiile astea, și vedeți cine profită! Clubul nu profită, ci profită impresarii. Ați văzut declarația lui Becali, care a explicat că nu l-am luat pe Mailat că trebuia să-i dau 7.000 de euro lui lunar și 100.000 de euro impresarului. Văd că impresarii câștigă niște bani frumoși pe munca altora, pe munca mea de exemplu. Și nu trebuia să profite el de banii ăștia, trebuia să profite clubul!”

În al treilea rând, dar ținând tot de această sferă a impresariatului, ”domnul Opria!? Mi-ai ridicat mingea la fileu prin întrebarea pe care mi-ai pus-o… Iată un răspuns mai larg, mai amplu, căci niciodată nu m-am dat după cireș iar când nu voi mai fi antrenor aici, vă voi răspunde tuturor întrebărilor așa cum credeți că trebuie să primiți voi răspunsul. De aceea astfel vreau să răspund și la întrebarea asta! Eu am adus 3 jucători, pe Soljic, Fucek și Curjuric, prin intermediul lui Branikovic, dar erau jucători de care aveam nevoie, și de Fucek cred că aveam nevoie, căci lotul nostru nu e așa de complet. Ce mă deranjează și i-o spun domnului Opria ca unui fost prieten și cred în continuare prieten, căci îl respect mult deoarece a ajutat clubul într-o situație grea… Dumnealui este impresarul lui Bîrnoi. Când a început campionatul, Bîrnoi era titular, iar atunci era în preajma noastră și venea săptămânal, cu mine discuta permanent. Când și-a revenit Mailat, că a fost accidentat, căci Mailat era titular, și consider că din grupul de jucători tineri Mailat a fost cel mai bun de la noi, dovadă că s-a dus unde s-a dus, așadar când a venit Mailat, domnul Opria n-a mai fost aproape de noi, n-a mai fost prietenul nostru…”

”Am înțeles că se fac fel de fel de insinuări, fel și fel de presiuni, la mine nu ține cu presiuni din astea, eu am vorbit și cu conducerea, eu am vorbit și cu domnul primar în acest sens. La mine să nu vină impresarul să facă presiuni, că eu sunt prieten și cu Florin Iacob, și cu el și cu Ana Maria Prodan, dar nu se fac presiuni asupra mea, căci eu nu mă bag la nici o combinație, să fie clar, niciodată n-am făcut și nu fac așa ceva, la mine cel mai bun joacă și repet, Mailat a fost cel mai bun. Dovadă că el era în litigiu cu clubul și eu l-am băgat, pentru că era bun, era cel mai bun, și a dovedit asta și cu Astra, marcând golul victoriei. Vine rândul altor jucători, Haruț, Bîrnoi, care trebuie să-și mulțumească impresarii și trebuie să-și facă loc în echipă prin valoare, nu prin presiuni ale impresarilor, dar aceste cazuri nu sunt numai la noi… E un caz știut în lume, iar un jurnalist din Turcia îl condamnă pe Lucescu că a promovat în națională un jucător al unui impresar pe care îl cunoștea. E o luptă în continuare a celor 2, Haruț și Bîrnoi, iar apoi vin Oprea și Podină, ceilalți, care încă nu sunt la fel dar se pot ridica și ei la un nivel bun, însă într-un timp depinzând de ei, mai scurt sau mai lung…”

”Mâine-poimâine să aud că am fost băgat în clanul cu Marko sau Mario nu știu care, cu jucătorul ăla care a murit prin canal sau l-au omorât într-un canal pe acolo prin Elveția sau ce se zice prin presă, și că am fost băgat la pariuri că am băgat un leu și am luat 50 de bani. Nu mă bag eu la chestii de genul ăsta! Eu l-am adus dar nu-mi plac lucruri de genul ăsta, așa, cu lucruri care nu se discută direct în față cu cel implicat. Așa, să apari în mass-media, televiziune, ziar, și să dai într-unul, în altul, e anormal, nepotrivit și ține de o calitate sau lipsă de calitate a lucrurilor când se vorbesc asemenea probleme…”

”Cum dracu Mailat își depune duminică memoriu prin impresar și luni i se dau banii!? Cum a aflat respectivul impresar că luni se vor da banii și el își depune cu o zi înainte!? Cum a aflat!? Lucrează cu Mossadul, cu CIA? Cu cine lucrează!? Cu mine n-a lucrat, că io-s mai informat decât ăia de la Mossad, dar cu mine n-a lucrat. Ultima oară i-am închis telefonul acestui impresar. Dacă spun că a fost prostie pierderea lui Mailat, mă dau unii în judecată. Dacă spun că a fost hoție, mă vor da alții în judecată. Părerea pot să mi-o spun doar când nu mai lucrez cu cineva, eu nu pot să spun acum că a fost prostie. Mă deranjează că pleacă jucători de la această echipă în care cei care au sub control jucătorii caută orice chichiță, amănunt, iar de ăștia trebuie să te ferești într-atât de tare să nu găsească ceva… Nici la Sorescu, nici la Mailat nu cred că au fost cazuri clare vizavi de contracte, în sensul în care s-a găsit o fisură și s-a profitat, căci asta e, ei profită. Asta e la impresari, să-și scoată jucătorul liber de contract, să și-i joace mereu, iar dacă nu joacă, să caute să schimbe antrenorul, să pună alții să le facă pe plac, și asta-i în general, nu doar aici.”

În fine, despre oaspeții de vineri seară, ”se descurcă destul de bine, au cea mai periculoasă conducere în frunte Toni Heleșteanu, dar vă rog să puneți în ghilimele cuvântul periculoasă, pentru a nu se interpreta. Au o echipă foarte bună, care joacă de câțiva ani împreună, o echipă care efectiv e în play-off, nu mai poate fi ajunsă la numărul de puncte pe care-l are, și o echipă care sunt convins că va juca și aici foarte bine, dar noi vrem să jucăm mai bine ca ei, în ciuda tuturor problemelor cu care ne confruntăm. Ciucur nu va juca fundaș stânga. Nici Șeroni, nu. Podină, nu. Melinte, nu știu… Poate jucăm cu 3 fundași centrali.”

Despre ambițiile de play-off în situația dată, ”da, am avut 15 jucători în lot la pregătire dar UTA a câștigat în 70 campionatul cu 13 jucători. Normal, e foarte greu, au plecat 4 jucători, Mailat, Bud, Mihalcea, s-a accidentat Țigănașu, care lipsește până la sfârșitul campionatului, Munteanu e accidentat, cu inghinalii, nu știu, ieri a ieșit de la antrenament…”

Cât despre situația de la conducerea clubului, ”domnul Drăgoi și-a depus demis, chiar ieri am discutat cu dânsul, deocamdată nu știu cine va veni. Comitetul Director e cel care va decide, informația e clară. Comitetul Director, dacă ar fi după mine, ar merge pe continuitate și în locul lui Drăgoi l-aș pune pe Radu Birlică. Și Neaga vrea președinte!? N-am știut că Rică vrea președinte. Eu aș merge pe continuitate, atunci pe Rică l-aș pune pe vicepreședinte și aș alege alt director sportiv, tot pe continuitate. Aș merge pe continuitate. Mușat, care e în continuare la club. Și în locul său, la fel… Mie Viorel Vișan mi-a plăcut întotdeauna ca om și conducător”.

Pe alte subiecte, despre o tot mai mare problemă a lumii, această nebunie a reacțiilor în scris, în care orice individ are la dispoziție o platformă pentru a-și da frâu liber evidentelor frustrări, când de fapt scrisul poate fi cu adevărat doar apanajul unora… ”N-am vorbit cu Ovidiu Hațegan, deși frecventăm cam același loc în Arad, la un Spa, la Gemi, acolo ne mai întâlnim câteodată la o cafea, la tata lui Țucudean, unde mai jucăm și un squash, dar nu m-am întâlnit și nu aș avea ce să-i spun, pentru că văd că toată presa e pusă pe capul lui. Un om mai poate greși dar niciodată Hațegan nu face un lucru intenționat, el poate să greșească dar asta cu irlandezii, cucoana aia care a făcut reclamația, cucoana soție a unui jucător, du-te băi și învață să faci sarmale, du-te și fă sarmale! Ăsta-i răspunsul meu, du-te și fă sarmale! Dacă arbitrează în cupele europene, dacă merge la Campionatul European, la Mondial, înseamnă că e valoare. Am pățit-o cu Dinamo aici, vă aduceți aminte golul lui Nemec!? S-a lăsat sub minge și a venit cineva și a băgat-o în poartă la 2-1. Ovidiu ne-a arbitrat și normal că am sărit la gâtul arbitrului. Dar mi-a răspuns că ăla trebuia să ridice, tușierul, și i-am dat dreptate”.

Iar de la barajul de Mondial, la amicalul unor formații care au ratat Mondialul, România – Olanda 0-3. ”Îl parafrazez pe Zoli Baci, marele fotbalist Farmati, care spunea neștiind prea bine românește, mikal, nemikal, trebuie câștigat, și fac referire la amicalul cu turcii, și ei în căutare, respectiv la cel de aseară, în care am avut noroc în Pantilimon, pentru că putea să fie mai mult decât am luat noi la Steaua”.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + patru =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: