Ionuț Popa, plecat de la ACS Poli: ”N-am fost audiat ca lumea, am cerut 2 jucători, un atacant și unul de creație. N-am mai fost mulțumit…” ”A apărut o declarație după etapa 10, eu zic că nu trebuia făcută”

Ionuț Popa a renunțat la a mai continua ca antrenor principal al prim-divizionarei ACS Poli, pe fondul acumulării în timp a unor nemulțumiri, dintre care unele pomenite în declarații oferite la sfârșitul săptămânii trecute în urma înfrângerii cu 1-0 la Ploiești în fața nou-promovatei Sepsi Sfântu Gheorghe, tehnicianul ținând în această după-amiază să explice mai pe îndelete în fața presei locale ce l-a determinat să solicite în weekend conducerii clubului rezilierea de comun acord a contractului, decizie prin care a pus punct celei mai longevive șederi pe banca timișorenilor de la lansarea grupării în 2012 în Liga 2.

Înlocuitor al lui Ionuț Popa, sosit la cârma lui ACS Poli în mai 2016, după demiterea lui Petre Grigoraș, ar putea fi Leo Grozavu, un fost fundaș ajuns la 50 de ani, ultima dată implicat până anul trecut într-o a treia perioadă de activitate la FC Botoșani, primul hop al timișorenilor fiind vineri de la ora 18, pe ”Dan Păltinișanu”, contra celor de la FC Voluntari, după care, până la finele returului, țintarul le va mai aduce în față vizita ieșenilor și o deplasare la Craiova.

Dar până una-alta, iată tot ceea ce a spus Ionuț Popa de la ora 15:15…

Ionuț Popa, plecat de la cârma lui ACS Poli

”Sunt așa, bântuit de revenirea unei răceli care mă sâcâie permanent, dar am ținut cu tot dinadinsul să stau de vorbă cu voi, să vă povestesc câteva lucruri, și vă mulțumesc că n-ați fost acizi cu mine, nu ați fost răi, iar de cele mai multe ori ați apreciat munca mea!”

”După meciul de la Ploiești am avut o discuție cu președintele clubului, căruia i-am spus că nu avem forță în atac, că nu putem duce mingea în față, că avem un singur atacant, pe Drăghici, și că de două luni mă chinui să aduc unul și nu reușesc, așadar că ne trebuie un atacant, să aducem unul, și l-am rugat să rezolve problema. Mi-a spus că nu se poate, ba că nu vrea unul, ba că nu vrea altul, ba că nu sunt bani. Normal că am simțit așa, o deziluzie, și i-am spus că în condițiile astea, domnule, vă propun să reziliem contractul pe cale amiabilă, de comun acord. Spre cinstea lui, președintele și sâmbătă mi-a spus să revin, dar am zis că nu!”, a continuat Ionuț Popa.

”Ieri am avut o întâlnire cu jucătorii, azi am fixat o întâlnire cu cei din conducere și ne-am despărțit zic eu, așa, într-un mod elegant. Am satisfacția împlinită! Anul trecut, împreună cu jucătorii, în primul rând, am realizat un aspect aproape istoric pentru acest club, cu acea salvare care a părut incredibilă la un moment dat, și cred că nu s-a mai auzit de așa ceva, plus că am ajuns într-o finală, în semifinale, în Cupa Ligii și Cupa României, iar anul acesta echipa a avut un parcurs extraordinar în primele 10 etape. Dar din păcate au început să plece jucători, și știți motivele, și n-am mai reușit decât să ne încadrăm în obiectivul fixat de conducere, locurile 1-10. Las echipa pe locul 9, cu perspectiva de a prinde chiar locurile 7-8 în play-out, și țin să le mulțumesc în primul rând jucătorilor, să le mulțumesc celor care au fost alături de mine, nu contează că din conducere sau din conducerea orașului. Dar și acelor suporteri care de ieri și până astăzi, vă arăt telefonul, m-au asaltat cu apeluri, și mi-au vorbit așa, superb, la superlativ. Maestre, domnule, excelență… Le mulțumesc mult de tot!”

Popa a explicat necesitatea cooptării unui atacant prin a spune că ”nici unul dintre ei nu este atacant de careu, atât jucătorul de culoare cât și Popovici. Vin din linia a doua, Popovici mai ales, sau vin din lateral. Unicul de careu e Drăghici, care știe să joace cu spatele la poartă, care poate să sară, care poate să lupte cu adversarul, care știe să țină de minge, iar așa cum e el, Drăghici și-a făcut datoria și i-am simțit lipsa după etapa a 10-a, până în etapa 20, când nu am mai reușit să dăm gol. De fapt, în ajutorul spuselor mele vine și acea idee în care clasamentul arată foarte clar numărul golurilor înscrise, iar cei care înscriu sunt atacanții, ori Timișoara n-a mai avut, după Pedro mi se pare că n-a mai avut, el fiind cel care mi s-a părut cel mai bun dintre toți atacanții. Sper să se refacă Munteanu, să redebuteze după accidentare, și să facă partide bune, așa încât să mențină echipa pe linia de plutire”. ACS Poli n-a marcat nici un gol în ultimele 3 apariții din Liga 1 respectiv doar 7 în ultimele 14 etape, după triumful cu 1-2 de la București cu Dinamo, așadar unul la fiecare două runde.

Ionuț Popa a continuat: ”Întotdeauna l-am regretat pe Pedro, fotbalistic vorbind, și nu e că aș fi vrut eu să plece, ci așa, că a vrut el să nu mai fie pe-aici. L-am adus în cealaltă perioadă de pregătire de iarnă, pe 4 ianuarie, și am insistat atunci la conducere să-l aducă, tocmai pentru a efectua pregătirea foarte, foarte bine, însă după câteva săptămâni s-a accidentat și n-am reușit să-l propun atenției fotbalistice așa cum aș fi vrut”.

”Clar, în săptămâna dinaintea jocului, în ciclul săptămânal, cred că am făcut totul perfect, și tactic, și psihic, cum vreți, căci am lucrat foarte mult la traseele de joc în atac, la dezvoltarea jocului de atac, la acea mișcare permanentă ce constituie dinamica în atac, am lucrat pe momentul fix de joc, pe pressing, pe jocul de apărare, și de aceea m-a enervat la culme când am văzut că joacă cu totul și cu totul altceva, parcă altceva. La încălzire, când galeria lor se manifesta zgomotos în limba pe care numai ei o cunosc, le-am atras atenția jucătorilor să nu se sperie, ba din contră, experiența lor să poată să-l facă pe adversar, care avea 9 jucători noi și nu era omogen, și să-i ia la joc. Ori ei… De aceea am fost foarte supărat și nici n-am vorbit până la Timișoara toată noaptea”, a mai semnalat Popa.

”Cred că un antrenor e ca un părinte pentru copil, poți să-l faci praf și să-l omori, nu alta, dar și apoi să-i iei o ciocolată, să-l iei în brațe. Nu i-am luat în brațe, căci am fost supărat pe ei, și i-am făcut să înțeleagă de ce sunt supărat, spunându-le că n-aș vrea ca vreunul din ei să fie în pielea antrenorului și să simtă ceea ce simt eu, că pregătirea am făcut-o într-un fel și cu totul și cu totul altfel am jucat. M-a enervat tare și pentru că s-au dat 3 salarii, așadar din punct de vedere motivațional trebuia să arate altfel”.

”N-am simțit în ultimele luni la mine instabilitatea, căci era de când am venit. Situația mea era una clară, o vedeam venind… Ce, nu știați că veneau unii prin tribună, dădeau telefon pe la Nasleu, pe la primar, pe la consilierul, că ăla vine antrenor!? Am fost la meciul ăla, mă condamnați, am fost să mă văd cu Heleșteanu, că am stat cu el la Botoșani, acolo…”

Întrebat dacă s-au schimbat datele problemei în privința sa odată cu modificarea survenită la club în funcția de președinte, Popa a răspuns: ”Nu cred, n-aș vrea să cred lucrul ăsta, că mi s-a schimbat situația. Consider întotdeauna că într-un club veriga principală e antrenorul principal – președinte, ori Radu Birlică a recunoscut, nu mă pricep la fotbal și te las să faci ce vrei, vă las să faceți ce vreți, dar vreau să ne înțelegem, și n-am avut treabă cu el”.

Popa a insistat că jocul de la Ploiești a fost pregătit în mod adecvat: ”Nu e vorba aici că nu s-a lucrat! Nu e vorba nici de slab! Poate joacă mai bine altădată. Și pe mine m-a surprins lipsa de prospețime, dar dacă jucătorul simte ceva, trebuie să spună, ori noi parcă veneam așa… Că-i explicabil, că-i inexplicabil, să zic așa, dar nu a venit, nu s-a întâlnit cu mingea, nu am dat nici un șut pe poartă, și rețineți că am tot spus că nu vreau să mă fac de râs cu această echipă. Ori strigau unii din tribună, băi, Popa, ai fost antrenorul anului, și ai tăi nu dau nici un șut pe poartă. Așa că mă băgam imediat pe bancă… N-am fost audiat ca lumea, am cerut 2 jucători, un atacant și unul de creație. N-am fost niciodată mulțumit de când au plecat cei 2 și de când a plecat Curjuric. Cei 2 atacanți… N-am mai fost mulțumit de-atunci. În locul lor trebuia să vină nu trei, ci 2. Curjuric, dacă era foarte bine pregătit, era un jucător bun. Dar Curjuric a plecat la pachet cu Soljic, și nu mă întrebați pe mine, nu știu de ce. Nu știau drumul unul fără altul. Sunt din aceeași țară, au plecat împreună…”

Ce urmează conform estimărilor celui tocmai plecat? ”Eu o văd undeva pe locurile 7-8, căci știu ce pregătire s-a făcut în iarnă, am văzut și alte echipe cum aleargă, sunt echipe care eu spun că după 3-4 etape, dacă s-a făcut pregătirea precompetițională așa cum o fac unii dintre antrenori, sunt 3-4 echipe care nu vor rezista din etapa a 4-a, a 5-a, la programul din play-out”.

Popa a admis că n-ar fi efectuat stagiul centralizat de pregătire de iarnă la Poiana Brașov, opțiune în privința căreia n-a fost deloc consultat de conducerea clubului, fiind înștiințat în privința deciziei după punerea la punct a detaliilor organizatorice: ”Mi-aș fi dorit să fac dacă nu era Brașovul la Timișoara!” Despre cât de rapid au decurs lucrurile în weekend a explicat succint: ”Nu s-a mai discutat absolut nimic, am venit, mi-am spus punctul de vedere, și gata. Nu, nu, eu am fost decis de vineri seară. Ei nu erau siguri până ieri… N-am vorbit cu Birlică, n-am vorbit cu nimeni, mi-am văzut de punctul meu de vedere și l-am pus în aplicare. Nu m-a mai interesat și-i urez baftă viitorului antrenor, să aibă succes, indiferent care ar fi acesta, și să obțină mai multe victorii decât am obținut eu, să claseze echipa mai bine!”

Nici vreun potențial înlocuitor nu l-a apelat… ”Nu m-a sunat…”

Ionuț Popa și-a motivat și spusele din interviul acordat unui post radiofonic după eșecul de vineri seară la Ploiești, apărând ceea ce n-ar trebui de fapt explicat și apărat, doar că din păcate societatea a ajuns să fie dată peste cap de insidiosul political correctness: ”Au fost mult mai dure referitor la jocul echipei, căci sunt realist și despre asta vorbesc. Despre jocul echipei! Păi dacă nici eu n-am voie să vorbesc, ca antrenor al lor, atunci cine!? Poate că eram supărat. Dar nu m-a dat nimeni afară. Și dacă n-aveam acel acord de reziliere comun, plecam. Deci dacă nu reziliau de comun acord, plecam. E treaba lor…”

Popa a mai explicat că n-are de gând să preia o altă echipă, cel puțin momentan: ”Nu, nu! Stau și eu acasă liniștit, căci un alt lucru care m-a deranjat enorm de mult, nici nu mai știam unde e casa. Tot timpul cu mașina pe drum, implicând și sacrificii materiale, căci e bine să spun tot adevărul, și anume că numai eu mi-am plătit toată benzina, nu a existat nici o înțelegere cu clubul. A fost din pasiune pentru echipă și pentru fotbal, și de aceea am venit zilnic, dar se simte oboseala, zi și noapte, permanent, 65 de kilometri, dus-întors. Veneam noaptea din deplasare, cum a fost și acum, când am ajuns la 4:30 dimineața și m-am dus apoi cu mașina la Arad, după ce toată noaptea am venit spre Timișoara cu autocarul. Era o situație în care puteam să stau aici dar mi-am zis că e clubul sărac și îl pun la cheltuială, ori eu mănânc bine și mult, cu pretenții ca acasă, și atunci era chiria mare”.

Popa a mai explicat: ”La nigerianul care era la 10.000 de euro, a lăsat la 7 mii, așa am înțeles eu. Ori pentru un atacant care e de lot național pot să dau 7 mii, că înseamnă ceva, e valoros. Eu făceam un sacrificiu pentru unul, doi. Mediaș a adus vreo 6, din care 2-3 grozavi. Mijlocașul dreapta al lui Sepsi a jucat în Liga 1 în Portugalia, ori el costă, nu e de 2-3 mii, sunt situații în care se poate da mai mult.”

Situația lui ACS Poli? ”De perspectivă. Se termină cele 3 etape din retur și, în funcție de loc, și sper ca în două jocuri acasă să facă ceva și să prindă locul 8, sunt bani mai mulți decât dacă ai fi pe pozițiile 10-12, cu vreo 300.000 în plus, iar cu ăia ar fi la zi. Apoi, dacă în play-out obțin un loc bun, atunci în vară problema e rezolvată, căci vara vin banii de la televizări. Sunt aspecte pe care le-am discutat permanent cu jucătorii, din punct de vedere psihologic, le-am spus permanent că banii pot să-i aducă doar jocul. Punctele! Să nu credeți că Primăria ori CJT i-ar aduce, căci de când sunt eu aici niciodată nu au dat. A, că a făcut rost primarul, că președintele a obținut din sponsorizări, aia e cu totul altceva, dar în nume personal, însă instituțiile nu au dat bani”.

Popa a explicat din nou că ”nici azi n-am vorbit cu altcineva, numai cu ei, cu Birlică, Neaga și Opria. Căci din punctul meu de vedere primarul nu are funcție la fotbal, e primarul orașului, e edilul numărul 1. Eu l-am apreciat și îl apreciez că este alături de echipă, m-a susținut, și îi mulțumesc, a fost alături de mine, a fost o relație foarte bună. Dar le-am spus la radio pentru că ăsta sunt eu! Exact ca și Onassis, regula mea n-are regulă! Îmi asum răspunderea pentru tot ceea ce declar. Ce declarații am făcut eu!? Asta nu înțeleg eu, ce declarații!? Sunt reale! Domnule, cum adică n-am voie să-i critic eu!? Cine atunci? Și oriunde!” Într-adevăr, doar că percepțiile societății sunt grav perturbate și alterate de acest political correctness

Popa nu și-a pierdut însă deloc umorul… Ce-ar fi urmat, eventual? ”Pe facebook! Da, asta-mi era, asta a fost cea mai mare problemă, ăsta a fost pericolul cel mai mare. Noroc că n-am facebook. Regretul meu ar fi acela că din etapa a 10-a, când echipa mergea șnur, și eram în primele 5, a apărut în etapa a 10-a o declarație a primarului că nu se poate finanța echipa legal. Și-a spus un punct de vedere normal. Dar din acel moment echipa a venit în cap și eu spun că declarația nu trebuia făcută. Mă rog, e un punct de vedere. Se merge pe burtă… Acum e frig să mergi pe burtă, dar dacă era vară, mergea. A fost vară, acum e iarnă. A început campionatul în iulie și s-a zis asta prin august, septembrie…”

Despre implicarea administrațiilor în fotbal? ”Autoritățile ar trebui să ajute mai mult, mă așteptam mai mult și astă vară, când echipa s-a salvat miraculos, și chiar am avut o discuție cu primarul, care spunea că în conformitate cu noua Lege a sportului fotbalul timișorean nu va mai avea probleme. Toți am așteptat să vedem acest lucru, s-au adus jucători scumpi pentru noi, dar tot așa de repede au plecat precum au venit, și nu s-a mai rezolvat acel grup pe care mi-l doream”.

Despre înlocuitor, descins deja pe Bega… ”Știți cum e cu fotbalul și antrenorii, azi aici, mâine dincolo… Sigur că da, Grozavu a lucrat cu mine la Iași, pe el l-am prins acolo director general, am lucrat atunci și cu preparatorul lui fizic, un băiat care îmi place tare mult, însă din păcate preparatorul fizic Mihai Alexandru a fost înlocuit iar Țurcaș a fost trecut la echipa de juniori. Tavi Benga pregătește momentan echipa și Frunză cred, ca antrenor cu portarii de la juniori, care i-a luat locul lui Țurcaș. Și eu am rămas surprins… Țurcaș are licența, azi-mâine este antrenor cu licență la Liga 1.”

”Mi-am dorit dintotdeauna foarte mult să antrenez la Timișoara, și încă de pe vremea lui Iancu. M-au ademenit atunci, s-a vorbit, tocmai terminasem contractul cu Iași, dar m-au păcălit. Însă dintotdeauna îmi doream aici, căci aici am fost la copii, la juniori, dar nu mi-am dorit să mă fac de râs, eu, cel mai vechi polist, cum i-am spus și primarului, nu să mă fac de râs. Doamne ferește să cadă echipa, și vă aduceți aminte ce caramele frumoase am primit la meciul de la Arad. Caramele și tot felul de… Cât am fost înjurat, dar asta e, îmi doream enorm ca echipa pe care o antrenez să fie unde am început fotbalul. Și după meciul cu Poli au fost mulți arădeni care m-au hulit dar nu uit că UTA a fost prima echipă de Liga 1 pe care am antrenat-o. Nu îmi pregătesc nici un loc de muncă! Dar vreau să le dau o primă cu Clinceni, că au un prim meci acasă, greu, și sunt numai copii. Am de trecut prin Șiria pe drumul spre casa de la țară, înspre Sebiș, și e obligatoriu să trec pe-acolo. Nu pot să-mi reproșez absolut nimic, chiar dacă am mai făcut greșeli, poate și în antrenamente, poate nu am dozat uneori efortul, poate durata, poate complexitatea lor, sau poate în meci, nu am făcut schimbări, ori sistemul o fi fost greșit, formula, dar e normal atunci când muncești să mai și greșești. Nu pot să-mi reproșez nimic și am lăsat mereu loc de bună ziua, la Oradea mă salută lumea, de la Iași am acasă un tricou că Iașiul a cunoscut 2 domnitori, Popa și Alexandru Ioan Cuza, la Mioveni și acum port discuții cu primarul. Aici, dacă eu am fost un bădăran și neisprăvit, nepoliticos, am mai fost uneori, cu temperamentul meu, săritor peste cal, dar cu condiția să rămân același om valabil”.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − = patru

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: