Jumătate din fotbalul Ligii 1, jucat de la Craiova la București: 8 cluburi din 16. Două treimi din fotbalul Ligii 2, din Bănie la mare: 14 grupări din 21

Acum, când reprezentantele fotbalului timișorean de la nivelul Ligii 2 întâlnesc în 16-imile Cupei României formații din Liga 1 și eșalonul secund din județe dunărene, e de punctat că majoritatea cluburilor implicate în sezonul în curs în primele două divizii activează în sudul țării. Folosind o metaforă, la ceea ce a înghițit peste decenii sportul rege din Carpați, i s-a lăsat greu la stomac și mai totul atârnă în măruntaiele abdominale… Sudul României este semnificativ reprezentat pe harta Ligii 1 și Ligii 2, în elită opt din totalul celor 16 echipe fiind grupate geografic în zona de la Craiova la București, iar pe palierul secund chiar mai multe, atât numeric cât și procentual.

N-ar fi însă ceva neapărat nou, dacă ne-am raporta de exemplu la sezonul care se încheia în anul 2000 cu a patra participare consecutivă dar și ultima în serie a ”tricolorilor” seniori la turnee finale europene sau mondiale înaintea absenței de la următoarele 3 ediții la rând pe continent sau la nivel global, sezon 1999-2000 în care doar Ceahlăul, Gloria Bistrița, FCM Bacău și FC Onești reprezentau nordul țării pe scena primei divizii, reunind în plus încă o grupare din interiorul curburii carpatice, FC Brașov, respectiv una moldavă, Oțelul, și cu mențiunea că Banatul avea totuși pe-atunci o exponentă în elită, CSM Reșița.

Patru nordice din totalul de 18, Bucureștiul fiind în schimb reprezentat de nu mai puțin de 5 cluburi, și anume Dinamo, Rapid și Steaua, în această ordine pe podiumul final, respectiv FC Național și Rocar. În rest, câte două grupări din Craiova și Ploiești, plus câte una din Constanța și Pitești.

Iar la cum decurge actualmente sezonul 2020-2021, cu Universitatea pe podiumul Ligii 1 și nou-promovata U Craiova 1948 lider invincibil în Liga 2, n-ar fi exclus ca Bănia să ruleze de la vară din nou cu două trupe pe prima scenă.

Și-așa, sudul este puternic reprezentat în ediția în curs a Ligii 1, jumătate dintre cluburi provenind din zona întinsă de la Craiova la București, și anume Universitatea, cele două din capitală, încă două din Ilfov – Academica și FC Voluntari, precum și din Pitești, Târgoviște și Giurgiu. Iar punând-o la socoteală și pe FC Viitorul, din Ovidiu, în Dobrogea, jumătate plus unu.  

Celelalte 7, din zona centrală sibienele și Sepsi, din nord-estul Moldovei cluburile din Botoșani și Iași, iar din nord și vest, campioana CFR Cluj și UTA, învingătoare luni seară tocmai în Gruia, cu 0-1.

Nu mai puțin de 14 din totalul de 21 sunt cluburile din Liga 2 care provin din zona geografică de la Craiova la malul mării, așadar două treimi, și anume din Bănie, două din Târgu Jiu, din Slatina, Turnu Măgurele, Mioveni, Ploiești, două din București, din Ilfov, Buzău, Slobozia, Călărași și Constanța.

Celelalte șapte? Trei din Banat și patru din nord: Bacău, Cluj, Miercurea Ciuc și Recea…

Mult mai numeroase erau în schimb formațiile din interiorul curburii Carpaților în Seria 2 a Diviziei B în sezonul 1999-2000, și anume campioana Gaz Metan Mediaș dar și din Cluj, Târgu Mureș, Târnăveni, Sibiu și Alba Iulia, precum și din Satu Mare, Oradea, Arad, Hunedoara, Petroșani și Timișoara – două, UMT și Politehnica. Doar cinci din sud în seria ”vestică”: Câmpulung Muscel, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea și Motru…

Cu mențiunea că trei brașovene activau în paralel în Seria 1, două de sub Tâmpa precum și din Săcele, nordicele provenind din Fălticeni, Roman, Iași și Moinești. Majoritatea, 11 grupări, de la Focșani și Galați în sud, inclusiv două din capitală, Sportul Studențesc și Juventus Colentina.

Cluburile din sud predominau și predomină, atât la începutul mileniului cât și la ora actuală, ceva mai accentuat după 20 de ani, răstimp în care ”tricolorii” seniori au mai semnat două calificări la turneele finale continentale din totalul de 10 la nivel mondial sau european.

Ultimele rezultate, programul viitor și ierarhiile Ligii 1 și Ligii 2, pe coloana datelor tehnice. În acest weekend, doar jocuri eliminatorii din Cupa României, la intrarea în scenă a formațiilor din elită, dar nu și meciuri de campionat.

U Craiova 1948 – ASU Politehnica se joacă în 16-imile competiției eliminatorii sâmbătă pe ”Ion Oblemenco” de la ora 13:15 iar Ripensia – Astra Giurgiu duminică de la 12:15 pe ”Electrica”.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− opt = 1

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: