Junior ”accidentat”, medic ”dispărut” în seara morții lui Ekeng, joc abandonat, titlu tranșat. ”A fost premeditat!” Plus scrisoarea unui părinte revoltat şi contestaţia

Caz extrem de semnificativ ce dezvăluie marasmul moral din societatea românească, asfixiind implicit și sportul românesc, cu înclinație spre ”regele” fotbal, și ca o elocventă explicație a slabei competitivități a jocului cu balonul oval carpatin, situația de mai jos sugerând în plus și cu atât mai mult tristul și nefericitul mod în care pot fi induse spre dorita performanță noile valuri de fotbaliști aspiranți dar și generațiile de mâine în întregul lor.

S-a întâmplat spre finalul actualului sezon regular în Campionatul Județean Timiș de fotbal juvenil și ar fi fost de fapt de mirare, dat fiind antecedentele de pe acest palier sfârșite uneori chiar și pe birouri de la FRF, ca întrecerile juniorilor păstorite de AJF Timiș să nu aibă parte de măcar un caz controversat, pe fondul suficientelor neajunsuri de la acest nivel.

FC Porto Bega

FC Porto Bega

 

Dacă la juniori E gruparea Electrica a reprezentat deja cu succes Timișul în faza zonală din fieful lui Atletico Arad, calificându-se între cele mai bune 8 din țară, iar la juniori D câștigătoarea județeană ASU Politehnica va debuta vineri tot la Sânnicolau Mic în Zona 4, în schimb la juniori C, pe fondul celei mai echilibrate dispute la vârf în Seria I – ”Elită”, finalul consemnat la egalitate de puncte s-a lăsat cu un memoriu dar și multe semne de întrebare.

Câștigătoarea a fost deja desemnată, tot CS FC Electrica 1869 Timișoara urmând a reprezenta Timișul la zonale și la categoria juvenilă ”C” conform înştiinţării ce trebuia să fie expediată de AJF Timiş pe adresa FRF până la termenul limită de 15 mai, însă secondanta sa CS FC Porto Bega Timișoara, care a încheiat returul cu același bilanț precum al primei clasate, de 15 victorii, o remiză și două eșecuri, dar cu un golaveraj inferior, 100-22 față de 102-18, a ținut să tragă ”un mare semnal de alarmă” prin vocea conducătorului ei Tiberiu Turloiu, salutând parcursul și reușitele concitadinilor de la Gara de Est, ”o echipă cu juniori talentați şi de perspectivă”, însă ținând să nu lase a trece neobservată, spre binele și însănătoșirea fotbalului de la noi, după cum a ținut să remarce, o situație care l-a pus extrem de serios pe gânduri. Și care are într-adevăr darul, prin implicațiile sale de natură educațională și motivațională, să-i determine cumva pe cei direct implicați dar nu numai, de la diriguitori ai forului județean și membri prin comisiile de profil până la antrenori și conducători de cluburi juvenile, dar și părinți, să scotocească mai atent în ungherele sufletelor și conștiințelor.

Pe scurt, timişorenele Electrica şi Porto Bega au tins umăr la umăr spre locul 1 iar finalul returului se arăta a le departaja doar la golaveraj, căci în ceea ce priveşte întâlnirile directe egalitatea era perfectă, a doua clasată impunându-se cu 6-1 în tur acasă la Chişoda iar returul de la Gara de Est consemnând un identic 6-1, tot pentru gazde. În consecinţă, spre încheierea sezonului regular se punea doar problema diferenţelor de scor cu care se impuneau favoritele, în condiţiile în care victoriile erau ca şi acontate.

Iar aici au survenit anomalii în toată regula, culminând cu cele petrecute în prima seară a etapei a 18-a şi ultima din retur la jocul CSF CFR 1933 Timişoara – FC Porto Bega, o seară funestă în fotbalul românesc prin tragica trecere în nefiinţă a camerunezului Patrick Ekeng şi în care meciul juniorilor C timişoreni a fost abandonat prematur.

Acea ultimă rundă demara în 6 mai cu Electrica deţinând plus 81 ca diferenţă de golaveraj iar FC Porto Bega plus 70, semnificativ fiind de semnalat că înaintea ultimelor două etape lider era FC Porto Bega, cu plus 68, faţă de Electrica, puţin în urmă la plus 64.

Dar penultima rundă, cu o săptămână înainte, a amplificat bizareriile cu care FC Porto Bega părea a se fi confruntat deja în retur. Mai exact, ca prime semne, vicecampioana avea să constate în sezonul de primăvară, mai exact în rundele a 10-a, a 13-a şi a 15-a, programate toate acasă, că nu avea cum să se impună cu rezultate mai mari de… 3-0, deşi pe teren propriu, omologate fiind toate la „masa verde”, după ce în tur, în deplasare, dispunea de aceleaşi oponente la diferenţe şi de patru respectiv 9 goluri. Aşadar o amplificare a unei conjuncturi nefavorabile, în care FC Porto Bega n-a mai avut ocazia să joace returul cu CSŞ Lugoj, pe care o depăşea iniţial pe Timiş cu 4-0, însă nici cu concitadina CSŞ Bega, depăşită în toamnă cu 5-2 în deplasare şi care s-a prezentat la revanşă cu juniori depăşind limita de vârstă, ceea ce a dus la un alt 3-0, precum şi nici cu oaspeţii de la ACF Băban Marcel, întrecuţi în tur la Jimbolia cu… 10-1. Aşadar, după un total de 19-3 în respectivele partide din toamnă, doar un 9-0 în totalul meciurilor omologate fără joc în retur, pentru a nu mai pune la socoteală paguba nedisputării respectivelor întâlniri, o pierdere pentru fotbalul juvenil.

Gluma s-a îngroşat însă mult, mult mai mult în penultima etapă, în care pe când FC Porto Bega a dispus cu 4-2 de ACS Poli, CSŞ Bega a ajuns să încaseze în doar 70 de minute, adică la fiecare 4 minute, un total de 17 goluri în deplasarea la Electrica, asta în condiţiile în care formaţia de mijlocul clasamentului a Clubului Sportiv Şcolar „Bega” încasa ca total general în alte 17 runde numai 37 de goluri, adică puţin peste două pe partidă. Contrastele sunt izbitoare şi mai mult decât străvezii, imposibile ca simple coincidenţe şi digerabile doar de către cei cărora le place să le fie insultată inteligenţa. Nimeni nu este însă abia de ieri în fenomen. Iar implicit, prin acel 17-0 din penultima rundă, Electrica avea s-o abordeze pe ultima de pe primul loc, în urcare cu o poziţie. 

Ceea ce s-a întâmplat însă în ultima etapă la CFR – FC Porto Bega constituie un caz agravant pentru fotbalul juvenil românesc, bun de întors pe toate feţele în cele mai înalte birouri federale, pentru a se înţelege foarte clar că jocul cu balonul rotund din Carpaţi nu poate avea vreun viitor autentic cu asemenea practici total lipsite de orice principii, etică, moralitate, integritate, conduită profesională, fair-play şi nicidecum în ultimul rând lezând educaţia oferită tinerelor generaţii.

Gazda CFR se prezenta la meci cu doar două puncte în clasament, ultima şi fără victorie în 17 etape, dar cu traista plină de aproape 180 de goluri primite, inclusiv în eşecuri în tur cu 24-0 la Electrica şi 23-1 la FC Porto Bega. Aşadar, returul CFR – FC Porto Bega se anunţa a fi un adevărat nou „măcel”, prin care oaspeţii şi-ar fi putut readjudeca şefia cedată în etapa precedentă prin sus-amintitul Electrica – CSŞ Bega 17-0.

Însă ce să vezi!?

Programat de la ora 19 şi cu o zi înaintea celeilalte dispute decisive a etapei pentru locul 1, ACS FC Juventus Timişoara – Electrica Timişoara, care era anunţată a fi destul de echilibrată, jocul CFR – FC Porto Bega n-a fost dus la bun sfârşit pe seama unor tertipuri pe care conducătorul oaspeţilor, Turloiu, îl clasează fără dubii la capitolul „premeditare”. 

Porto Bega s-a desprins deja în primele 35 de minute ale reprizei I, la 5-0 la pauză, distanţându-se şi în continuare, până la 8-0 în minutul 51. Dar sarabanda golurilor n-a avut cum să mai continue şi după minutul 54, când centralul Bogdan Hoancă, asistat de Lupea şi Brehuescu, a fluierat încheierea întâlnirii, abandonată, după ce arbitrii întrerupeau iniţial jocul şi aşteptau 15 minute, conform regulamentului, pe seama „dispariţiei” delegatului medical la meci.

CFR efectuase nu cu mult timp înainte o schimbare de jucători, iar noul intrat a sfârşit căzut pe gazon, deşi în absenţa unui fault, situaţie în care centralul a oprit întâlnirea, şi la o solicitare răzbătând din tribună, „Medic! Medic!” Însă, stupoare, ia-l de unde nu-i, deşi tocmai fusese văzut la faţă. Medicul rezident Darius Florin Mihart, conform înscrisului parafei de pe foaia de joc, plecase însă cu diriguitorul alb-vişiniu Constantin Nedela de la stadion, cândva la pauza partidei, iar în absenţa sa s-a scris nu doar istoria unui alt meci de juniori care nu-şi găsea necesarul sfârşit, ci şi istoria unui întreg campionat al „Elitei” Seriei I la juniori C.

A doua zi, Electrica, învinsă în tur cu 1-2 acasă de „mânjii” lui Cristian Petcu de la LPS Banatul şi jucând sub formă de împrumut la ACS FC Juventus Timișoara, se revanşa cu 3-0 în returul considerat în deplasare dar disputat de fapt tot acasă, iar cei de la Gara Mare încheiau astfel la egalitate de puncte şi cu un surplus de 6 la golaveraj pe locul 1.

„Copiii mei au plâns. Au căzut pe gazon şi au plâns”, a rememorat Tiberiu Turloiu finish-ul de sezon cu 8-0 dar scurtcircuitat în minutul 54: „A fost cel mai trist final, pe care nu-l anticipam. Mă aşteptam poate să bage juniori mai mari ca vârstă sau la altceva, dar nu la asta…” În aceeaşi seară de 6 mai, două-trei ore mai apoi, Ekeng se stingea pe gazon…

Tiberiu Turloiu s-a adresat ulterior AJF Timiş, atât verbal cât şi în scris, printr-o contestaţie expediată Comisiei de copii şi juniori a forului federal dar şi Comisiei de Disciplină, semnalând gravitatea cazului ca precedent creat. Membru fiind al Comisiei de copii și juniori, Turloiu n-a renunţat, în ciuda imensei mâhniri, şi nici nu a semnat omologarea rezultatului.

Nici până în ziua de astăzi nu a primit vreun răspuns dinspre AJF Timiş, verbal sau în scris, în ciuda stipulărilor regulamentare prevăzând necesitatea expedierii unor înscrisuri drept răspuns, şi nu este greu de presupus că forul judeţean aşteaptă liniştirea apelor, trecerea timpului şi muşamalizarea cazului prin căderea sa în uitare. FC Porto Bega a solicitat la o adică şi o rejucare în deplasare pe CFR dar realitatea este că AJF Timiş a tăcut mâlc, nici un pâs, tăind implicit în absenţa vreunui răspuns alte eventuale căi ulterioare de atac ale celor de la Porto Bega, la Comisia de Apel şi aşa mai departe…

Concluziile sunt cât se poate de clare şi le poate trage oricine în privinţa modului şi mediului viciat moral în care sunt crescuţi tinerii sportivi juniori, aspiranţi la fotbalul de performanţă de mâine, şi în general adolescenţii României. Trăim într-o societate profund alterată ca integritate, cu compasul moral perturbat, adulţii creând un cadru neprielnic dezvoltării cum se cuvine a noilor generaţii. Care ce ar putea oare să înţeleagă din asemenea sforării!?

13226730_466739223519205_6756832834249511576_n

 

Pentru toţi cei pătraşi la această cacealma din care juniorii C au de suferit – ca viitori sportivi şi fotbalişti dar şi ca viitori membri ai societăţii, şi nu este vorba strict despre cei mai văduviţi în situaţia dată, adolescenţii de la Porto Bega, ci şi de echipieri ai altor formaţii – un mare vot de blam în dreptul conducătorilor, antrenorilor şi altora indirect implicaţi, fără a-i uita pe cei de la AJF Timiş, lipsiţi de reacţie în a se sesiza.

Vremuri curat murdare, timpuri ale vestejirii complete a sufletului.

Iată însă şi conţinutul memoriului întocmit de preşedintele FC Porto Bega, Tiberiu Turloiu, pe adresa Comisiei de copii şi juniori a AJF Timiş, precum şi scrisoarea unui părinte revoltat: Sp60016052409180 (1)

Dar viaţa merge înainte şi FC Porto Bega se pregăteşte de o nouă sosire în Banat a lui Marcel Răducanu, cu ocazia celei de-a IV-a editii a Campusului Marcel Raducanu de la Timişoara, care va avea loc anul acesta în perioada 24-29 iulie, înscrişi fiind copii din Maramureş, Braşov, Vâlcea, Bucureşti, Hunedoara, Reşiţa, Buzău, Timişoara dar chiar şi din Ucraina…

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: