Juniorii, Cenușăreasa fotbalului românesc

Cu puțin timp în urmă Serbia a câștigat Campionatul Mondial Under 20 disputat în Noua Zeelandă. Acest lucru mi-a dat de gândit. Ce-i diferențiază atât de mult pe jucătorii sârbi de cei români?

Totul pleacă de la sistem. La noi au apărut câteva așa-zise academii de fotbal, dintre care se desprinde Academia Hagi. Această grupare își permite să adune cei mai buni jucători din toată țara, asigurându-le condiții de învățătură și de pregătire. Cu toate acestea, la echipa Viitorul din Divizia A evoluează mulți jucători peste 30 de ani.

După câștigarea turneului UEFA din 1962 de către echipa României, s-a format o echipă Viitorul, care a păstrat lotul echipei naționale și a participat în campionatul diviziei A. Din echipă au făcut parte timișoreanul Mircea Răcelescu și arădeanul Mircea Petescu. Echipa a fost desființată după turul campionatului, deoarece începuse să încurce socotelile echipelor Dinamo și Steaua.

În anii ’80 s-a format o altă echipă, Luceafărul, care a adunat toți juniorii de valoare din țară. Aici s-au format și Gheorghe Hagi și Mihai Țârlea.

Din păcate, după 1989 nu s-a mai dat importanță dezvoltării activității pentru copii și juniori. Acest fapt s-a repercutat peste câțiva ani, iar acum suntem surclasați peste tot în Europa. Degeaba se formează tot felul de comisii de specialitate la nivelul federației, că efectul este aproape nul.

Lipsa de competiții la nivel național influențează mult dezvoltarea fotbalului la acest nivel. Nici cluburile nu dau importanța cuvenită acestui sector de activitate, multe cluburi românești cu renume nici nu au echipe de juniori.

Un alt aspect supărător este că antrenorii de copii și juniori, pe lângă faptul că sunt prost plătiți, nu sunt plătiți cu lunile. De obicei se găsesc câțiva părinți cu dare de mână care le asigură un salariu. Dar atunci apare factorul subiectiv, deoarece antrenorii se văd obligați să titularizeze copiii celor care dau bani. Nu trebuie să ne mire că, deși obțin rezultate la juniori, odată cu terminarea junioratului, tinerii dispar sau se zbat în mediocritate.

Dacă la finala județeană Arad la juniori mari (care s-a disputat la Curtici) nu a asistat nici un antrenor din diviziile B, C și D, acest fapt spune totul.

Și atunci ne mai întrebăm de ce fotbalul la acest nivel este în continuu regres…

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru × = 36

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: