”La Mulți Ani Politehnica” dar despărțire de 2020 cu prima înfrângere acasă: 0-2 (0-2). Un 2020 cel mai trist pentru interzicerea accesului spectatorilor în tribune. Cum ar fi fost acest Poli – Rapid cu fani? Nu ca în dictatura ambalată în altceva

De ”Mărțișor”, când ASU Politehnica remiza matinal pe ”Dan Păltinișanu” cu Rapid în ceea ce avea să rămână din 1 martie unicul joc oficial acasă al ”violeților” în 2020 până pe 29 august, mai nimeni nu și-ar fi imaginat că se va ajunge la ”Moș Nicolae” iar acel meci cu ”vișiniii” va rămâne și singurul accesibil spectatorilor în acest an al nefireștii și nejustificatei ”distanțări” a sportivilor de simpatizanții din tribune. Căci și la căderea cortinei peste sezonul de toamnă al Ligii 2, de Sfântul Nicolae, tradiționalul ”Poli” – Rapid a fost apăsat de impunerile restrictive ca victorie a sistemului pe cât de mincinos și mustind de manipulări, pe atât de impetuos în inflexibilitatea de a-și implementa totalitarismul, fotbal în regim de dictatură. Viața merge însă înainte iar toți cei implicați pe ”Știința” duminică de la 13:30 în duelul violet-vișiniu contopit au încercat să dea pe cât posibil sens și menire jocului ca eveniment sportiv într-un context al nonsensului decretat. Dar presei vii îi revine menirea să-și manifeste legitima și necesara preocupare pentru ceea ce se intensifică a fi o erodare a libertăților și drepturilor societății civile…   

Avea să se sfârșească trist pentru gazdele de pe podium, încă o răsucire a cuțitului în rană pentru fanii viola, după 9 luni de surghiun departe de favoriții din teren și blocada plus punerea lor pe fugă de la aniversarea de vineri a Politehnicii sportive, blocadă și punere pe fugă sub amenințarea brațului dotat al celor remunerați și echipați din dările oamenilor pentru a-i servi în schimb protector din calitatea lor de slujbași publici, așadar după toate acestea, și cadoul ratat de ”Moș Nicolae”, spulberarea șansei de a ierna pe locul 2, în umbra unicei invincibile, FC U Craiova 1948.

S-a încheiat 0-2 (0-2) într-o însorită și domoală duminică de ”Moș Nicolae”, pe vânt, privilegiata la cel de-al optulea meci acasă din 14 apariții în Liga 2 dând cu piciorul desprinderii la 4 puncte de Rapid, care i-a pricinuit întâia înfrângere pe teren propriu în acest campionat, depășind-o implicit prin a o împinge de pe podium. Iar giuleștenii n-au așteptat mult pentru a împunge a doua cea mai bună apărare din Liga 2, care în repriza I a jocului de azi a încasat tot atâtea goluri câte primea în precedentele 7 apariții acasă, dintre care cinci apariții, așadar mai mult de jumătate, fără gol primit. Doar Farul și Dunărea mai punctau pe Bega…

N-a încasat una dintre cele mai permeabile apărări din Liga 2, ci tocmai una dintre cele mai redutabile, taxată tocmai de… fundași rapidiști: 0-2 (0-2). Identic doar celuilalt eșec de până acum al poliștilor, de la Miercurea Ciuc…

Un eșec când le era ”violeților” lumea mai dragă, la aniversare și la despărțirea de 2020, cu ocazia unui meci nu ca oricare altul, ci cu o însemnătate specială din mai multe puncte de vedere, fiind vorba despre un popular ”Poli”-Rapid dar și un duel al ocupantelor locurilor 3 și 5, în zona play-off, pentru a nu mai pomeni conotația cunoscutei înfrățiri a galeriilor celor două echipe. Cluburi susținute de suporteri extrem de pătimași, care trăiesc la intensitate maximă tot ceea ce înseamnă fenomenul fotbal…

Iar prin prisma acestei pasiuni, o apăsată subliniere sub foarte dureroasa cruntă realitate că a trebuit să se joace cu tribunele ca și goale, doar că așa au preluat sirianul și restul tehnocraților ”de la centru” ordinele punitive și fără argumentație veridică ale ”pLandemiei” pare-se fără replică din direcția anesteziatei societăți civile. În schimb nu au lipsit bannerele desfășurate pe gardul împrejmuitor de suporteri, ”99 de PAGINI SCRISE-N CARTEA DE ISTORIE… 99 de TREPTE URCATE SPRE GLORIE… LA MULŢI ANI POLITEHNICA…”

”La Mulți Ani, Politehnica!”, atât de frumos la meciul celor cu galerii înfrățite, înfrățire ce durează de mai bine de 40 de ani. Iar pe măsură, cele două cluburi au ales ca împreună  să cinstească evenimentul prin îmbrăcarea unui echipament special în care să se înfățișeze pe teren la primul fluier al arbitrului. Tricouri concepute pentru acest meci cu stemele celor două cluburi, anii înființării, alături de binecunoscutul slogan ”Frați mereu”. Și cu menţiunea că fiecare tricou de joc și șortul aferent fotbalistului polist sau rapidist a fost scos la licitație după meci pe site-ul clubului bănățean, sumele încasate urmând a fi integral redirecționate către Organizația Salvati Copiii Romania – Filiala Timișoara.

O victorie a umanității prin sport în niște vremuri când colosale sume se risipesc înadins pe înarmări deloc salutare și alte netrebnicii, încă un gest al sportului, deși apăsat de ”sistem”. Ce a urmat, e simplu. Giuleștenii au fost mai conectați la miza jocului şi au fructificat pragmatic, fără ca alb-violeţii să aibă un şut pe spaţiul porţii… ASU Politehnica Timişoara – FC Rapid Bucureşti 0-2 (0-2).

Terenul, moale. Și puţini spectatori prezenţi în tribună, păstrând ”distanţa”, circa 75 de suflete… Iar în spatele tabelei electronice, în jur de 40-50 de suporteri  ultras violeti, cântând, încurajându-și echipa favorită.

Care a avut lovitura de începere, prin Plazonja, înapoi lui Ivanovici, marcator la Craiova…

Și a încasat o dublă lovitură în minutul 3, la prima fază controversată, la 30 de metri de poarta rapidistă.  Unde Raul Costin l-a atacat violent pe Dorin Codrea la un duel aerian, cu cotul în cap, K.O., joc oprit şi îngrijiri medicale, dar nu și culoarea care se impunea. Arbitrul a scos ce-i drept cartonașul roșu, dar Amorăriței din Câmpina prahoveană și-a reamintit că mai aproape îi e vișiniul decât violetul, iar în cele din urmă s-a axat pe galben, după ce toţi rapidiștii îi ”săreau în cap”, meleu în jurul centralului, cu excepția portarului Drăghia. Se poate zice și-așa, răzgândire sub presiunea grupului… Și jucătorii timișoreni erau acolo, în meleu, dar când au văzut ce decizie s-a luat…

Iar încă una în minutul 6, recul la cele tocmai întâmplate. Deschidere de scor, ”durul” nu eliminat Raul Costin executând un corner în careul foarte aglomerat iar mingea plimbându-se fără a fi respinsă, plimbare până la Alexandru Dandea, şut puternic din 8-10 metri central, gol cu toată opoziţia lui Hindrich, care se pare că a atins balonul… 0-1.

Iar tocmai cel lovit în minutul 3, Codrea, avea să vadă și el cartonaşul galben pentru un fault asupra lui Sefer, la centrul terenului, în minutul 22. Un minut mai târziu, la o fază încâlcită în aglomeratul careu giuleştean, o nouă fază controversată. Asta după ce portarul Drăghia a respins o minge şutată de Ivanovici, un nou șut spre buturi fiind pe direcția lui Jorza, care a atins balonul cu mana, dar se juca în continuare.

Amorăriței nu vedea henţ, timişorenii protestau în zadar iar faza se încheia cu bine pentru giuleşteni.

O nouă fază fixă pentru oaspeţi și în minutul 39. Corner de pe dreapta, al lui Sefer, gol Radu Crișan, din 6 metri, cap în stânga portarului Hindrich: 0-2.

Iar cu două minute înainte de pauză şi Pamfile vedea cartonaşul galben pentru un fault asupra lui Dandea. Fluier după 46 de minute de joc şi 0-2 la pauză, fără ca timişorenii să aibă vreun şut pe spaţiul porţii.

După pauză, în minutul 49, și antrenorul Dan Alexa vede din nou cartonaşul galben, precum pe Bistrița, pentru proteste care nu-şi aveau rostul. Trec numai alte trei minute şi tânărul Denis Radu primeşte și el cartonaşul galben, pentru un fault asupra lui Goge, aproape de colţul terenului, pe partea stângă, lovitură liberă rămasă fără rezultat. Rapid domina, fără însă a mai înscrie, pe fondul efectuării unor înlocuiri.

Mai 15 minute rămase de jucat, scandări din afara arenei. Cei peste 45 de suporteri viola reaminteau: ”Cinste lor, cinste lor, cinste lor eroilior!” În ultimul sfert de oră şi timişorenii au trei ocazii de a marca, dar irosite pe rând, de două ori de Mera cu capul, din careu peste transversală în minutele 81 şi 84, respectiv printr-un alt veteran, intrat pentru ultima jumătate de oră, Ignea, în minutul 87, tot cu capul, din centrările lui Manea respectiv cea a lui Ivanovici. Iar în minutul 88 aceeaşi galerie cânta, ”Poli şi Rapid se iubesc la infinit!”

Iubirea să inunde toate simțămintele iar atunci nu mai e loc de frică, frica paralizând reacția de a avea atitudine în fața opreliștilor încorsetându-i pe iubitorii fotbalului departe de peluze.

S-a prelungit cu 4 minute dar nu s-a mai întâmplat nimic. Fluier final aducând o mare bucurie bucureştenilor antrenați în premieră de Nicolae Grigore, cadorisit de Sfântul Nicolae, giuleșteni care s-au îmbrăţişat şi s-au felicitat sportiv cu învinşii lor de astăzi.

Iar în curând, vacanță.

Ce va urma în 2021 în restul turului? Pentru Poli, cu cei din Buzău, la Slobozia, cu Metaloglobus, la CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, cu Turris-Oltul și la Chiajna. Apoi, de ce nu?, revederi în play-off cu Rapid.

Rezultatele etapei a XV-a în Liga 2, pe coloana clasamentelor. O rundă a oaspeților, cu bilanțul 9 2-2-5 10-16. Iar marți de la 16:45, ”U” Cluj – Dunărea Călărași…

*

ASU Politehnica: Otto Hindrich – Denis Radu (min. 57, Călin Jurj), Cristian Scutaru, Ioan Mera (cpt.), Claudiu Pamfile – Alexandru Munteanu (min. 70, Sergiu Popovici), Dorin Codrea (min. 75, Casado), Ionuţ Coadă (min. 58, Alin Manea), Petre Ivanovici – Mircea Axente, Stjepan Plazonja (min. 58, Alin Ignea).

Antrenor principal: Dan Alexa; secund: Antonio Foale.

Pe bancă: Marko Deronja – Bogdan Vasile, Doru Andrei, Sabin Iosif.

Rapid: Virgil Andrei Drăghia – Ionuţ Voicu (cpt.), Radu Crișan (min. 72, Anestis Nastos ), Adrian Alexandru Dandea, Lucian Petre Goge – Amir Jorza, Raul Costin, Pănoiu (min. 62, Rareş Andrei Ilie) – Antonio Valentin Sefer (min. 72, Alin Răzvan Fică), Adrian Bălan (min. 85, Alexandru Darius Pop), Florin Cătălin Hlistei (min. 85, Liviu Marian Drăghiceanu).

Pe bancă: Ciuculescu, Leasă, N. Georgescu, Al. Dulca.

Antrenor principal: Nicolae Grigore; secundul Mihai Iosif a lipsit, prins în capcana vânătorilor de ”pozitivi”.

Au arbitrat: Mihai Amorăriței (Câmpina) – Doru Zamfir (Slatina) și Radu Despa (Baia Mare). Arbitru de rezervă:Tudor Florin Jurca (Arad). Observator de arbitri Dan Jiga (Bistriţa), delegat de joc Daniel Sabou (Zalău).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci × 7 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: