La potou contra retrogradatei marcatoare pe ”Știința” a mai multe goluri decât în cele 8 jocuri acasă în 2019: ASU Politehnica, 4-3 cu CS Balotești. Declarații Petruescu, Niță

La al treilea meci într-o săptămână, alb-violeții au atins pentru a doua oară în acest campionat maximul de 4 goluri marcate într-o partidă, la 6 etape după ce treceau cu 4-0 pe ”Dan Păltinișanu” de ”lanterna roșie” din Brăila, însă de această dată au fost conduși de retrogradata penultim clasată din Ilfov în prima repriză a matineului de pe ”Știința” și egalați spre final, CS Balotești izbutind să înscrie de 3 ori în ciuda faptului că deținea cele mai puține reușite la activ în sezonul Ligii 2, numai 26 în 35 de etape, dar și că punctase de doar două ori în cele 8 apariții acasă din campania de primăvară respectiv de 3 ori în precedentele 6 deplasări din 2019: ASU Politehnica Timişoara – CS Baloteşti 4-3 (1-2).

Ceea ce au reușit în celelalte șase ieșiri din noul an, și anume să marcheze de 3 ori, au izbutit ilfovenii astăzi de la ora 11 într-o singură reprezentație, pe ”Știința”, unde au înscris mai adesea decât în toate aparițiile lor acasă în sezonul de primăvară, numai două goluri în opt întâlniri, fără a scutura plasa în șase dintre acestea, izbitoare contraste ce sugerează că timișorenii au căzut prea ușor în plasa vizitatorilor. De fapt, nu s-a mai întâmplat de la înfrângerile ”violeților” în tur pe ”Dan Păltinișanu” cu FC Argeș și UTA ca Murariu să scoată de 3 ori balonul din propria plasă, cele 3 partide din acest campionat în care ASU Politehnica a încasat mai mult de două goluri, nevralgie defensivă ce i-ar fi putut costa pe bănățeni liniștea ultimelor două săptămâni ale ediției.

Smulgând însă victoria la potou, poliștii sunt ca și salvați, cu 7 puncte avans în fața gorjenilor de pe primul loc de retrogradare, și care joacă duminică de la ora 11 la Petroșani în fieful vecinilor ierarhici de deasupra liniei, tocmai CS Pandurii Lignitul urmând a-i primi pe Mera&Co sâmbăta viitoare pe Jiu.   

Egali săptămâna trecută aici ai liderului Academica Clinceni, de care au fost împunși în prelungiri, 2-2, și învinși miercuri de la ora 13 cu 2-0 la Ghermănești de CS Sportul Snagov, timișorenii au avut un meci greu cu echipa retrogradată a Ilfovului, CS Balotești, care, deși cu un singur succes în precedentele 14 runde din 2019, 1-2 în București pe 2 martie la ASC Daco-Getica, şi-a vândut tare scump pielea pe ”Știința”. Dar elevii lui Cosmin Petruescu au pendulat totuși într-o săptămână de la pierderea a două puncte în prelungiri, la câștigarea a două în plus în ultimul minut de joc.

Meci gustat de cei peste 500 de spectatori prin prisma numărului golurilor marcate, nu mai puțin de șapte, cu unul în plus față de oaspeți pentru merituoșii învingători în alb-violet. Care au abordat partida cu 6 noutăți în 11-le de start față de deplasarea de miercuri în Ilfov, revenind după numai o absență atât Motreanu cât și Cherecheș, Manea, Ursu și Mihai Ene, pe când Vasile după două. Am putea remarca totodată şi cele două schimbări efectuate la începutul reprizei a doua, care au dat aripi echipei, Plămadă de la pauză iar ceva mai apoi Bedea, în cazul căruia era poate mai bine dacă ar fi intrat la fel de repede.

Până atunci, repriza I a adus o surprinzătoare răsturnare de situație.

Prima ocazie pentru ASU era adusă de centrarea lui Motreanu de pe flancul drept, la Manea, care a şutat în minutul 11 de la 12 metri dar portarul a respins în corner. După alte trei minute Ignea a prins o ghiulea de la 22 de metri sub transversală iar portarul a deturnat balonul peste transversală, în corner.

”Violeţii” au deschis totuși scorul spre mijlocul primei părți, în minutul 21, la o acţiune pe dreapta a lui Ursu, care a intrat în careu, şutând de la 14 metri, minge respinsă în faţă de portar și ajunsă în calea lui Ignea, şut pe jos în stânga… 1-0.

Putea fi 2-0 în minutul 30, când acelaşi Ursu a centrat în careu iar Mera a reluat cu capul  de la 12 metri spre poartă, din spate venind același Ignea, care a şters mingea cu capul de la 6 metri, lovind bara din stânga, de unde a ricoșat în afara terenului.

Însă, după numai două minute, contrar cursul jocului, oaspeţii au înscris la primul lor şut pe poartă, egalând în urma unui contraatac purtat de Stoica, intrat în careu şi marcator cu latul de la 13 metri la colţul lung… 1-1. Iar în minutul 37, stupoare în tribune. Stoica i-a pasat scurt lui Ovidiu Marin, acesta şutând de la 25 de metri la semiînălţime în stânga lui Murariu: 1-2 la pauză.

Schimbări inspirate efectuate de antrenorul Cosmin Petruescu, intrând Plămadă în locul lui Cherecheş, iar după câteva minute şi Bedea în locul lui Vasile. Jocul gazdelor a mai prins aripi, presiunea la poarta oaspeţilor accentuându-se. Și nu fără efect…

Mai întâi, în minutul 62, ce mai ocazie a avut Ursu, scăpat de unul singur pe flancul stâng, de unde a intrat în careu iar de la opt metri lateral a şutat în plasa laterală.

Însă, precum în același moment din repriza I, la o acţiune pe dreapta a lui Motreanu, care a centrat în careul oaspeţilor, Niculae l-a luat în braţe pe Mera și amândoi s-au prăbuşit  pe gazon. Corect, centralul a acordat lovitură de la 11 metri şi cartonaş galben pentru jucătorul cu numărul 11. Iar penalty-ul a fost transformat de Alin Ignea, şutând pe jos în stânga portarului.

Era pentru al doilea meci consecutiv acasă ca ”dubla” să fie semnată de același jucător, atunci Ursu, acum Ignea, marcator aici în 2019 și cu Aerostar, dar și pe ”Dan Păltinișanu” respectiv pe ”Motorul” în victoriile la Ripensia și UTA. 

Iar în minutul 69 avea să fie chiar și 3-2 pentru ”violeţi”, într-o rapidă răsturnare de scor. Mera, aflat în 6 metri, a înscris cu capul pe lângă portar, după ce în prima fază Iordan a respins mingea şutată de Ursu din careul de 16 metri. Mera mai înscria în sezonul de primăvară ”dubla” acelui 3-0 cu Petrolul dar și pe finalul remizei acasă cu ASC Daco-Getica…

De la bucurie, la necaz. Căci, în minutul 76, Scutaru a alunecat înainte de a respinge mingea la 35 de metri de poarta sa, greşeală speculată de Neagu, plecând glonţ spre poartă. A intrat în careu, şutând pe jos la colţul lung… Și din nou egalitate: 3-3!

Goana după golul patru a continuat în tabăra gazdelor, pe când vizitatorii au tras de timp, căzând ca secerați. Bănățenii au dominat copios finalul și ce mai ocazie a avut Mera în minutul 87, cap din 10 metri prins de portar la centrarea lui Scutaru, când cu toţi timișorenii în atac.

Insistență ce avea să dea roade în ultimul minut de joc, când avea să fie 4-3, Scutaru înscriind în stânga portarului, după un corner al lui Ignea, și la pupitru. În prima fază, portarul a respins mingea în dreapta iar vulpoiul nu a iertat şi a asigurat trei preţioase puncte pentru echipa sa, la capătul celor 4 minute de prelungiri…

S-a marcat la fel de mult și pe ”Juventus” din București, ASC Daco-Getica – ACS Dacia Unirea Brăila 5-2 (1-0), gazdele dominând și mai clar în Bihor, CS Luceafărul Oradea – ASSCS Farul 5-0, pe când o altă victorie a amfitrionilor s-a consemnat la limită: FC Argeș – UTA. Restul etapei, duminică, luni și marți…

*

ASU Politehnica: Rareş Murariu – Radu Motreanu, Cristian Scutaru, Ioan Mera (cpt.), Alex Cherecheş (min. 46, Ionuţ Plămadă) – Bogdan Vasile (min. 58, Adrian Bedea), Cristian Dros – Alin Manea, Alin Ignea, Mihai Ene – Octavian Ursu (min. 90+2, Ionuţ Coadă).

Antrenor: Cosmin Petruescu.

Pe bancă: Alex Borbei – Cristian Ene, Dragoş Cojocaru şi Fabio Trip.

CS Baloteşti: Alexandru Iordan (cpt.) – Florian Niculae, Valentin Flămânzeanu, Ilie Ghiţă, Dorin Capotă, Mihai Badea – Ionuţ Stoica (min. 70, Rareş Mihai), Ovidiu Marin (min. 60, Marian Neagu), Constantin Clătinici, Marius Cocîrlă – Marius Paraschiv (min. 80, Ricardo Bunea).

Antrenor: Ciprian Niţă.

Pe bancă: Corneliu Fulga, Bogdan Marciuc, Marian Ciobanu.

Au arbitrat foarte bine Dorin Petru Voina (Reşiţa) – Florin Pucheanu (Ulmi) şi Răzvan Constantin Nistoran (Reşiţa). Arbitru de rezervă: Alexandru Dan Gornic (Arad).
Observator de arbitri Mircea Ciglenean (Cluj-Napoca), iar delegat de joc George Constantinescu (Slatina).

La cald…

Cosmin Petruescu (antrenor principal ASU Politehnica): ”A fost un meci după scenariul pe care îl anticipam, dar înainte de această partidă le-am spus că va fi un meci foarte greu, împotriva unei echipe care a venit să joace, nu avea absolut nimic de pierdut. Știam despre ce vorbesc, că este o presiune a rezultatului foarte mare, ştiam că din punct de vedere fizic şi mental stăm foarte bine după ultimele zile, mulţi au zâmbit chiar şi ironic, crezând că sunt vorbe spuse în vânt. Am anticipat acest lucru, mă bucur sau îmi pare rău că am avut dreptate, dar ceea ce rămâne la fiecare final al acestui joc este rezultatul. Din acest punct de vedere, pentru rezultat, băieţii merită toate felicitările, pentru modul în care au crezut în şansa lor, pentru că nu a fost uşor să întorci rezultatul de mai multe ori. Am făcut foarte multe greşeli tehnice şi tactice, dar acum chiar nu mai contează, ceea ce rămâne – cum am spus şi mai devreme – la finalul fiecărui joc este rezultatul. Din acest punct de vedere consider că ne-am atins obiectivul pentru jocul de astăzi”.

Întrebat despre greşeala lui Scutaru la golul trei… ”Niciodată nu am făcut analiza individuală a unui jucător, ştim cu toţii, noi, staff-ul tehnic, ne asumăm atât rezultatele pozitive cât mai ales cele negative. Mă bucur că la pauză jucătorii cu experienţă au avut reacţii la atitudine şi astăzi am avut mulţi jucători foarte tineri în vestiar, nefiind obişnuiţi să joace cu această presiune şi toţi puşi la un loc cu întreaga echipă. Știm că e cu două tăişuri, uneori, când jocul curge în favoarea ta, prind curaj – cum a fost şi meciul de la Arad, când am folosit acelaşi unsprezece cu UTA şi am decis să începem cu aceeaşi formulă. Am încercat să rotim jucători pe posturi, încât la acest ultim joc, din punct de vedere fizic, să avem prospeţimea necesară, pentru că au fost trei jocuri în şapte zile…”

Întrebat că Mera tot urcă în atac… ”Este jucătorul nostru, că joacă în apărare, că joacă în atac, este bine că îl avem în echipă. E bine că îl avem şi pe Scutaru, care a fost şi el inspirat pe final, îl avem şi pe Ignea, sunt jucători importanţi, cu experienţă, fac diferenţa, şi dau puls întregii echipe. Sunt şi ei pe lista marcatorilor, eu mă bucur pentru modul în care au gestionat situaţia la pauză, modul în care au ştiut să îi aducă în jurul lor pe cei tineri şi au crezut în şansa lor până la final. Acesta este lotul, mi l-am asumat de la început, ştiam ce construim aici şi mă bucur că am reuşit să obţinem cele trei puncte extrem de importante în jocul de astăzi. Analiza jocului o voi face săptămâna viitoare împreună cu staff-ul, dar şi băieţii trebuie să înveţe din acest joc!”

Întrebat dacă știe că la finalul meciului câţiva jucători, printre care Manea și Cristian Ene, au fost luaţi în colimator de galerie… ”Nu ştiu ce s-a întâmplat, atât timp cât nu ştiu subiectul, căci nu am fost de faţă, mi-e greu să comentez un subiect despre care nu ştiu. Cu siguranţă voi sta de vorbă cu băieţii şi cu şeful galeriei, să vedem care este punctul lor de vedere. Tot ce e să spun, toţi băieţii, absolut toţi îşi doresc să câştige. Apropo de suporteri, eu i-am simţit tot timpul mai aproape şi pe cei care erau în spatele băncii de rezerve dar şi pe cei din partea opusă, chiar vreau să-i felicit! Din ceea ce am văzut, i-au încurajat tot timpul, chiar şi la 2-1 pentru adversari, sau chiar la trei-trei… I-am simţit că ne încurajează şi ne aplaudă…” 

Ciprian Niţă (antrenor principal CS Baloteşti): ”A fost un meci nebun, un meci care m-a surprins în sensul bun al cuvântului, pentru că veneam după o perioadă nefastă, o perioadă grea, rezultate mai puţin satisfăcătoare. Dar mă bucur că astăzi ambele echipe s-au ridicat la un nivel de joc destul de înalt, cu goluri multe, răsturnări de situaţie, şi mă bucur pentru publicul ăsta minunat, superb, care ţine încinsă atmosfera din teren. A fost o primă repriză destul de bună pentru noi, băieţii noştri au respectat în mare parte sarcinile pe care le-am dat şi drept dovadă la pauză am intrat cu un avantaj minim. Din păcate a venit o răsturnare de scor destul de repede în repriza a doua, a fost destul de greu să ţinem pasul cu atacurile gazdelor, care au fost destul de multe. Dar mă bucur că în mare parte băieţii au dat dovadă de caracter, au ascultat ceea ce le-am transmis în proporţie destul de mare şi a ieşit un joc bun. Și din păcate, chiar dacă rezultatul ne-a fost nefavorabil, jocul a fost bun…”

Întrebat despre cei doi jucători care au fost la Timişoara, în cazul lui Predescu a explicat că ”a părăsit echipa acum o lună cu acordul conducerii, şi-a reziliat contractul pe cale amiabilă, iar Ciubuc a fost suspendat pentru cumul de galbene şi nu a făcut deplasarea”.

-Etapa viitoare jucaţi cu U Cluj… ”Va fi un meci greu, ei vor trage la promovare, dar noi nu ne predăm, noi nu vom depune armele şi nu vom ceda uşor, vom lupta până în ultima clipă, atâta cât vom putea. Vrem să ne salvăm imaginea, avem jucători tineri, care acum pot demonstra ce pot!”

Fotografii realizate de Iosif Canea…

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − 4 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: