Interviu. Leonard Naidin, după despărţirea de CS Millenium Giarmata: „Foarte puternic trebuie să intervină şi antrenorul, ori cred că asta le lipseşte!”

Vineri, când va demara prima dintre cele 5 runde ale returului fazei play-off în C4 şi ultimele din actualul sezon al ligii a III-a, la Hunedoara, timişeana CS Millenium Giarmata va fi la aproape o lună şi jumătate de la ultimul succes, datând din 4 aprilie, răstimp în care alb-albaştrii au acumulat un bilanţ negativ, 6 0 2 4 6-18 două puncte, cu o serie de 6 partide fără gustul victoriei pe „Nicu Moraru” şi două ultime înfrângeri la 3-4 goluri diferenţă pe alte terenuri.

Leonard Naidin, despărţit de CS Millenium Giarmata

 

 

O formă sportivă departe de mai bunele evoluţii din ultimii aproape 2 ani şi chiar şi mai îndepărtată de uneori amintitele aspiraţii la promovare, răzbătând dinspre Giarmata în câteva perioade precompetiţionale din ultimele sezoane. Fotbalul timişean are în această primăvară un lider care trage întins din C4 la promovarea în Liga 2, şi anume CS Nuova Mama Mia Becicherecu Mic, într-o ascensiune fără mari pretenţii, ţîşnind pe turnantă aproape de nicăieri, propulsare în contrast cu pomenitele năzuinţe ale Giarmatei, care, în comparaţie, a bătut pasul pe loc sau chiar a dat înapoi.

Ce-i drept, palmaresul alb-albaştrilor din comuna timişeană a adus foarte mult la finele actualului sezon regulat cu bilanţul ediţiei trecute, 10 6 4 32-22 36 puncte în 2013-2014, pe locul 4, şi 9 8 5 35-25 35p, pe 3 anul trecut, ca un salt faţă de  acel eşec cu 8-1 pe 1 iunie 2012, la FC Timişoara 2, cu care încheia campania 2011-2012 pe poziţia a 11-a, în coborâre faţă de 2011 (10) şi 2009 (locul 9), dar continuarea din această primăvară a confirmat că lucrurile nu merg de fapt câtuşi de puţin în direcţia dorită la una dintre principalele grupări consacrate de liga a III-a de pe dreptunghiul verde timişean.

Mai exact, într-o ierarhie exclusiv a turului fazei play-off, constând în 5 etape din zona 1-6 în Seria 6, Millenium se regăseşte pe ultimul loc, cu două puncte, faţă de cele 15 ale liderului Mama Mia, câte 7 ale Hunedoarei şi Caransebeşului, şase ale Vulturilor Lugoj respectiv patru ale Pandurilor II.

Iar lipsa rezultatelor şi jocul fără orizont are de-a face, însă nicidecum nu numai, şi cu faptul că la CS Millenium n-au fost încasate de către componenţii lotului jumătate dintre primele de joc din tur, drepturile salariale pe luna ianuarie fiind achitate abia înaintea deplasării de marţea trecută, la Becicherecu Mic. Unde începea o neagră săptămână cu un eşec cu 4-0 şi un draw, 2-2 acasă cu Vulturii.

Dacă s-ar fi întâmplat aşa ceva în Liga 1, vezi cazul şi mai strigător la cer al Vasluiului, gruparea timişeană ar fi fost pasibilă să rămână fără licenţă, dar semnificativ în privinţa lui CS Millenium Giarmata este că starea de fapt manifestată şi pe parcursul acestui retur, cu întârzierea cu lunile a drepturilor băneşti ale jucătorilor, nu constituie o premieră, asemenea parcursuri la limita subzistenţei având antecedente.

Deloc de mirare, Nicu Koposcsuk, preparator fizic al divizionarei C, şi-a făcut recent bagajele, neplătit fiind, iar pe fondul atmosferei din sânul lotului, neprielnică performanţei, capac la toate, antrenorul Călin Cojocaru şi unul dintre cei mai titraţi 2 fotbalişti ai Giarmatei, Leonard Toni Naidin, şi-au împărtăşit deschis opiniile faţă în faţă, puţin după drasticul eşec pe terenul lui Mama Mia şi înaintea partidei de vineri cu Vulturii, pe care fostul component al lui FC Bihor şi Poli Timişoara, în câte două perioade, dar şi al lui de exemplu Dinamo sau CS Mioveni, n-a mai prins-o, neconvocat fiind. Respectivele opinii rămân în bucătăria internă a clubului, noi reliefând în schimb spusele fotbalistului în vârstă de 34 de ani, care, nefiind constrâns de circumstanţele altor foşti colegi din lotul alb-albaştrilor, a creionat cât de cât ceva din realităţile ştiute dar nerostite cu anii la CS Millenium. De notat că Naidin a evoluat şi în străinătate, la Neftchi Baku, şi a fost la un pas de un al doilea angajament peste hotare, ulterior, de acea dată în Ucraina, la Volyn Lutsk, angajament căzut în ultima clipă, la antrenamentul de marţi, înaintea debutului de vineri, ruptură de ligament. Timişoreanul avea să ajungă apoi şi la minifotbal, la „Alborz”, cu acest ultim sezon, incomplet, la cei de la CS Millenium.

Aşadar… Leo, din titular incontestabil, cu ani buni şi în fotbalul primei ligi, chiar şi peste hotare, de marţi pe vineri dispărut de la o divizionară C în pierdere de turaţie şi care cu certitudine ar mai fi avut nevoie de prezenţa ta. Ce-ai făcut vineri la 6?

Leo Naidin: „Am fost la meci, în tribune, cu prieteni. Să-i văd pe băieţi!”

www.sporttim.ro: În tribună şi nu în teren!?

L.N.: Da. O spun din capul locului că Millenium constituie un grup bun de jucători, în continuare cu potenţial de a reuşi mai mult, într-o ideală combinaţie de entuziasm tineresc şi experienţă, care, îmbinate, pot ridica valoric şi spectacular această formaţie, dar şi aceşti copii trebuie cumva ajutaţi şi îndrumaţi ceva mai mult şi mai atent să crească. Ori în circumstanţele actuale nu cred că pot să crească în valoare!

– De ce?

L.N.: În primul rând am simţit că domină o stare de nemulţumire a copiilor, şi nu vorbesc neapărat de partea financiară, căci nici n-ar trebui ei de fapt să se gândească în primul şi în primul rând la acest aspect, dar îţi trebuie totuşi altceva pentru a progresa decât cadrul actual de la Giarmata.

– Ce anume?

L.N.: La Millenium nu se poate din păcate vorbi despre o stabilitate autentică şi în primul rând antrenorul ar trebui să fie un veritabil îndrumător al acestor tineri cooptaţi în lot. Millenium a avut ani de-a rândul acelaşi antrenor, cu unele rezultate după care să urmeze invariabil şi o cădere, cum e cazul acum. Poate că nu are capacitatea să-i motiveze iar ei nu pot să o facă singuri, şi am încercat şi noi, cei mai experimentaţi din lot, să-i îndrumăm pe făgaşul bun, dar trebuie foarte puternic să intervină şi antrenorul, ori cred că asta le lipseşte. Valoare este, toţi sunt băieţi chiar buni, dar nu e suficient.

– Un bun exemplu la ora actuală ar fi liderul Mama Mia, iar acolo ingredientele asigurate de Sorin Bălu sunt vitale…

L.N.: Exact, şi au o echipă bună, au motivare foarte bună, sunt într-o bună formă sportivă, iar de aceea ne-au şi întrecut, deşi acel 4-0 e poate puţin cam aspru, căci la 1-0 şi noi ne-am creat două-trei ocazii, iar apoi am luat golurile pe final. De fapt golul 2 ne-a terminat…

– Noi am înţeles că deznodământul a iscat nişte vorbe şi mai aspre, necesare poate…

L.N.: A doua zi, domnul antrenor Călin Cojocaru mi s-a adresat, a avut nişte nemulţumiri strânse vizavi de mine, iar eu am avut în schimb nişte aspecte pe care i le-am relevat, şi s-a decis să nu mai fac parte din lot.

– Aşa, tam-nesam!? Ţap ispăşitor, pentru a fi mascate nişte neajunsuri mai profunde?

L.N.: Eu oricum aveam contract până în iunie iar ţap ispăşitor nu aveam cum să fiu, fotbalistic nu avea ce să-mi reproşeze, iar ca şi comportament, aşişderea. L-am şi deranjat puţin, iar probabil să nu-i ştirbesc un pic autoritatea, a decis de asemenea manieră.

– Cum e motivată hotărârea?

L.N.: S-a spus că nu mai sunt fonduri necesare să fim remuneraţi… A spus de faţă cu echipa, de mai multe ori… E un moment delicat. Celor tineri li s-a spus că trebuie să se gândească la viitor, că e foarte important pentru ei, căci doar aşa pot să facă pasul mai sus; depinde însă şi de conjunctură, de şansa fiecăruia, căci pasul poate să-l facă oricine, să joace mai sus, dar sunt necesare unele aspecte legate de îndrumare şi motivaţie care poate că la Giarmata nu sunt tocmai la locul lor.

– Rezultatele survin aşadar ca un efect firesc al stării de fapt…

L.N.: Cred că rezultatele recente au venit pe o stare generală de… nu ştiu dacă de nemulţumire, dar de nesiguranţă şi de neîncredere. Vizavi nu de forţele proprii, dar de cei care ne conduceau. O atmosferă apăsătoare, în care toată lumea era puţin blazată! Asta a contat mult, ca grup n-am mai avut putere să revenim, nici n-am fost ajutaţi.

– Păcat…

L.N.: Da, pentru că, aşa cum spuneam, e o combinaţie cum nu se poate mai bună, cu tineri, aşa cum am fost şi noi, să avem ocazia de a prinde de la jucători trecuţi prin fotbal, şi aspiranţi la eşaloanele superioare. Nu ştiu însă cum este privit Millenium ca şi proiect fotbalistic din perspectiva conducerii de-acolo şi nu ştiu dacă se mai poate cu adevărat susţine echipa, financiar. Asta ar fi marea problemă! Sunt destul de multe orgolii şi în Giarmata, vizavi de această echipă de fotbal, şi fiind şi vorba de banul public… Domnul primar e implicat financiar, sufleteşte, dar este foarte, foarte greu şi pentru dumnealui să susţină această activitate şi din fonduri proprii, ca pasiune: e vorba de deplasări, costuri inerente, pe care nu le vedem dar sunt, plus salarii, mai mari, mai mici… Ar fi păcat. E o bază bună şi momentan cu nişte copii buni. Nu se poate însă vorbi de o promovare în Divizia B pentru că nu poate fi susţinut C-ul, iar B-ul e deja foarte mult. Dacă ar fi 2-3 sponsori, să investească, însă pentru fani şi amuzament să investeşti în ziua de azi în fotbalul românesc, nu ştiu cât le-ar surâde multora, pentru că trebuie să fie nişte facilităţi pentru cei care investesc, ori situaţia nu e de asemenea natură…

– Noi opinăm că Divizia C e tărâmul nimănui, o banală maşinărie federală de voturi. Cum ai regăsit tu liga a III-a?

L.N.: Am mai jucat şi în 1998-1999 jumătate de an la Electrica, pe când nivelul valoric era mult, mult mai bun, şi e clar că e o vertiginoasă scădere de valoare. Dar câtă vreme nu poţi face o investiţie pentru nişte jucători cât de cât plătiţi, asta e situaţia. Acum câţiva ani erau prea mari salariile pentru ceea ce se putea oferi cu adevărat, şi mai toate formaţiile trag ponoasele pentru ceea ce s-a întâmplat atunci, de unde şi toate problemele cu licenţa, chiar şi pentru cluburi care s-au bătut la câştigarea campionatului. Trebuie să se dea o şansă celor care aleg să investească în fotbal, şi există de exemplu acest regulament care te obligă cu 3 jucători sub 21 de ani la liga a III-a, care pe de-o parte e bun, dar părerea mea e că nu e neapărat în regulă. Ca investitor, dacă sunt buni, aleg şi 10 juniori dar la o adică şi 10 de 30 de ani. Iar întrebarea mea e, dacă până la 21 de ani nu şi-au găsit un loc ceva mai sus, ce şanse mai au cu adevărat continuând la C!? Şi de ce sub 21, care e logica? Dar să ştii că de multe ori jocurile de C sunt mai dificile decât cele de Liga 2, căci nu sunt spaţii, ori acolo te mai lasă să joci. Divizia C e mai dificilă, nu ca valoare, ci ca stil de joc.

– Cine va promova în Liga 2 din seria vestică?

L.N.: Mama Mia e un grup mai puternic, şi poate ca valoare e mai sus Caransebeşul, cu mai multe individualităţi, cu un joc ceva mai plăcut, dar ca grup Mama Mia şi grupul doboară valoarea! Dar la ce se propune, s-ar putea să promoveze şi 4 grupări de pe locul 2. M-aş bucura să intre două din Seria 4 trebuie să fie bine organizate, căci la Liga 2 sunt alte costuri. Ar fi bine dacă ar promova, dar să şi poată să reziste, căci automat vin alte cheltuieli. Una e să te deplasezi până la Giarmata, alta la Craiova.

– Apropo de Liga 2, ultimul club înainte de a-ţi reînnoda parcursul în Timiş a fost CS Mioveni, în play-out la ora actuală în B2…

L.N.: Am urmărit în mare ce traiectorie au, mai am colegi cu care împărtăşesc opinii, cert e că atunci când m-am dus la Mioveni era un proiect foarte bun, incluzând şi jucători cu nume, şi tineri. Erau perspective pentru o echipă bună, dar şi acolo am început prost, n-am avut o conducere care să se priceapă bine la fotbal, în afară de Răzvan Tunaru, şi s-a văzut prin desele schimbări de antrenori, dar şi de jucători, duşi şi aduşi, şi nici Tunaru n-a avut foarte mare putere. Contează la orice echipă şi nivel, contează un om de fotbal! Am fost acuzaţi de fel şi fel de lucruri, n-a fost o continuitate… Dacă era cineva să ţină pe cârca lui nişte lupte, altfel era echipa, dar n-a fost cazul.

– Vecină de clasament o are pe FC Bihor, la care debutai în fotbalul divizionar, ca timişorean. Oradea în play-off-ul din B2, pentru a nu mai spune de UTA…

L.N.: Oradea… Oraş frumos, de tradiţie în fotbal, care cu certitudine ar merita o grupare de Liga 1, cum ar fi şi cazul Aradului, Craiovei, Piteştiului… Şi sunt o grămadă! E păcat că ajung să se bată la promovare Slobozia şi Clinceniul, cu tot respectul pentru ele, şi să fie în Liga 1 Săgeata Năvodari, foarte bine, bravo lor, dar marile nume nu mai sunt, cum nici lumea nu mai vine la meciuri. Asta e realitatea!

– Cauzele sunt multiple…

L.N.: Sunt multe lucruri nelalocul lor, cei care investesc nu sunt bine ajutaţi, legea sportului nu e bine promulgată. Pentru străini, de exemplu cluburile din Italia, e foarte simplu să aduci un tînăr din România… Nu putem să-i ţinem pe-ai noştri, şi asta-i păcat!

– Ai jucat şi tu în străinătate, chiar în acest deceniu, la Baku!

L.N.: În competiţia lor erau 3-4-5 echipe bune, care făceau faţă şi în Liga 1, căci azerii au investit foarte mult, în jucători pe salarii bune, şi spune ceva că apar ca sponsori pe tricoul lui Atletico Madrid. Oamenii au investit dar până acum câţiva ani cine ştia de ei!? Iar acum investesc. Fotbalul nu era slab deloc, erau brazilieni, ş n-au fost niciodată probleme cu banii, achitaţi până la ultimul cent, pentru că în mentalitatea lor e foarte mare ruşine să promită ceva, o chestiune de onoare, şi să nu se ţină de cuvânt.

– Ani lumină înaintea României aşadar…

L.N.: Nu ştiu dacă a fost an să nu se ajungă la noi la TAS, într-un scandal continuu. Păcat că s-a ajuns la aşa ceva, să te baţi la campionat, să ai o echipă bună, cu veleităţi de Europa Legaue şi, pe criterii nonfotbalistice, să nu poată să ducă ascensiunea la îndeplinire. Din cauza cui!? Cazul Timişoarei, acum al Vasluiului…

– Ce vei face în continuare?

L.N.: Chiar am vorbit astăzi cu cineva şi adevărul e că îmi place fotbalul, însă e clar că nu mai pot să evoluez la un anumit nivel, dat fiind vârsta. Să rămân în antrenorat, să încep de la un nivel de jos, sunt multe aspecte care sunt inconvenabile ca antrenor, şi în ziua de azi sfârşeşti din compromis în compromis. Nu ştiu dacă mă văd în postura asta. Ca antrenor, faci compromisuri, şi poate că dacă eram să zicem în locul lui Călin Cojocaru, eventual renunţam la unul-doi jucători, dar pe cine să aduci în schimb, dacă nu ai fonduri!? Când ai închis ochii o dată de două ori, ce să mai faci!? Poate mai degrabă aş antrena o grupă de copii şi să aplic ideile pe care le-am culesc pe parcursul carierei, ce am crezut că-i mai bine, şi de la fiecare antrenor am notat antrenamente. Cred că domnul Cosmin Olăroiu, ca pregătire a jocului, a fost cel mai remarcabil, omul şi antrenorul numărul 1. Dar de la toţi am ciupit meserie, de la Ionuţ Popa, de la Mihai Stoichiţă. Şi discursul contează, şi acela e important, cum creezi atmosfera în lot. Motivarea, în primul rând, căci dacă echipa e fără nerv, fără răutate fotbalistică, se şi mulţumeşte cu puţin, şi unii nici nu-şi dau seama cît de aproape sunt să ajungă ceva şi cât de repede trece timpul.

– Conchizând, de ce ai ales atunci totuşi Giarmata?

L.N.: N-am mai vrut de fapt să mai joc însă chiar şi la ora respectivă am mai avut 3 oferte de la grupări de ligi superioare, după o jumătate de an în care nu am jucat, dar Giarmata a tras de mine, hai, hai, şi hai că vin, căci simţeam că mai pot, hai să mă duc, să joc cu tinerii Giarmatei! Iniţial n-am vrut, şi nici din iarnă n-am mai vrut de fapt să continui, dar tot aşa, căci m-am simţit eu cumva dator, am continuat. Nu-mi pare rău, căci am fost în colectiv cu copii buni, care pot creşte, dar au nevoie de o altă motivare, ori actualul antrenor nu poate să-i motiveze. 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Interviu. Leonard Naidin, după despărţirea de CS Millenium Giarmata: „Foarte puternic trebuie să intervină şi antrenorul, ori cred că asta le lipseşte!”

  1. sami spune:

    bravo Leo
    In sfarsit ai pus degetul pe rana,Cojocaru nu poate nici o echipa de pitici,atunci ce sa mai discutam de echipa de liga 3
    mult succes iti doresc in tot ce vei face

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu × 1 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: