Liga 2, de la așteptări la realități. Programul ediției 2018/9: ACS Poli, ASU Politehnica și Ripensia se întâlnesc în Timișoara în etapele 3, 12 și 13, cu arădenii în rundele 4, 5 și 14

Mâine începe noua ediție a Ligii 1 însă și startul Ligii 2 bate parcă deja la ușă, odată ce FRF a stabilit în această dimineață calendarul competițional al ediției 2018-2019 în eșalonul secund, cu 20 de participante dintre care 6 din zona nord-vestică a României, mai precis din Arad, Cluj, Oradea și nu mai puțin de 3 cluburi timișorene, alte șase din regiunea subcarpatică, mai exact din Gorj, Dâmbovița și două din Argeș dar și nou-promovate din Prahova respectiv Vâlcea conform provenienței inițiale, cinci din București și Ilfov precum și alte 3 grupări din estul țării, și anume din Brăila, Bacău și Constanța, în cazul ultimelor două în urma promovării.

Cel de-al treilea sezon în serie unică al Ligii 2 are programată runda inaugurală în primul weekend din luna august, peste două săptămâni, însă caravana anticamerei elitei va porni la drum în absența ocupantei locului 5 în ediția anterioară de campionat, CS Afumați, care nu s-a mai înscris la start, înlocuită fiind de formația care a sfârșit pe primul loc de retrogradare în Liga 3, Metaloglobus București, ca un prim minus nu de bun augur în sensul diluării valorice și pe mai departe a eșalonului secund, reamintind de numeroasele pierderi înregistrate pe acest palier competițional din vara lui 2016 încoace, în fiecare dintre cele două campanii scurse până acum, atât premergător debutului cât și în timpul întrecerii respectiv la finele stagiunii.

O nou-promovată din Baia Mare devenea prima grupare care să opteze pentru a nu se alinia la startul Ligii 2 în noul format, în ziua premergătoare debutului ediției 2016-2017, marcată încă din toamnă de excluderea Șoimilor Pâncota și retragerea celor din Buftea, abandon urmat în pauza de iarnă de ieșirea din scenă a celor din Râmnicu Vâlcea și Tărlungeni, club brașovean ulterior exclus din concurs. Abia se încheia însă stagiunea inaugurală în serie unică și chiar o formație din prima jumătate a clasamentului, SC FC Brașov SA, a șaptea în iunie 2017, arunca prosopul în perspectiva campaniei 2017-2018, știrbită la rândul său de excluderea Olimpiei Satu Mare în pauza de iarnă, respiro competițional în care n-avea altfel de ales decât să tragă pe dreapta și AFC ASA 2013 Târgu Mureș.

Pierderile au fost așadar deja cât se poate de semnificative la nivelul Ligii 2, acesta fiind de fapt cuvântul de ordine care apasă pe umerii încercatei competiții încă în tranziție de la sistemul în două serii. În plus, pe acest fond se semnalează și trecerea aproape precum printr-o haltă a unor proaspete nou-promovate din Liga 3, pentru doar un sezon în eșalonul secund în ascensiunea lor spre elită, caz al lui Juventus București și Sepsi Sfântu Gheorghe, intrate anul trecut în Liga 1, respectiv AFC Hermannstadt, în același crescendo anul acesta, excepție făcând campioana ediției 2017/8, Dunărea Călărași, după ce campania premergătoare o încheia pe 8.

Pentru grupările antrenate de bănățenii Alexa și Pelici e ora debutului în Liga 1, sibienii sâmbătă acasă cu Sepsi iar Dunărea duminică la FC Viitorul, în rocadă cu Juventus București, care a rezistat doar un sezon în elită după ce promova ca primă campioană a Ligii 2 în serie unică, dar și ACS Poli Timișoara. Retrogradații din capitală vor continua în eșalonul secund sub denumirea Daco-Getica, iar o altă nouă participantă la meciurile diviziei a doua ce continuă tot sub o altă denumire decât cea cu care a promovat este ACS Energeticianul, cu sediul în Târgu Jiu, în loc de ACS Șirineasa, elevată în 2017 în Liga 3 în calitate de învingătoare în Divizia D Vâlcea dar strămutată tot atunci la Petroșani.

Speranțele sunt mari în legătură cu un sezon al Ligii 2 categorisit ca mult mai atractiv și tare decât în numeroase alte ediții precedente, aceste nădejdi fiind induse de promovarea din Liga 3 a exponentelor câtorva centre de tradiție precum Bacău, Cluj, Constanța sau Ploiești, cu nume de referință relansate prin efortul suporterilor, și fără doar și poate noua componență va genera o emulație magnetizând și un număr în creștere de spectatori pe stadioane, însă necesarul salt valoric al întrecerii nu este nici pe departe garantat, precauția îndemnând la năzuințe ce țin mai degrabă, realist vorbind, măcar de stoparea unui evident continuu declin calitativ al competiției.

S-a tot repetat cu mare entuziasm ideea revigorării întrecerii prin intrarea în cadru a reprezentantelor unor centre de tradiție, și există fără doar și poate semne bune în acest sens, însă până una alta s-au adunat în nici 2 ani exemplele abandonării Ligii 2 de către alte semnificative centre de tradiție, cărora li se adaugă și exemple ce țin de incertitudine sau improvizație, oferite fie de traiectorii ale unor grupări mai întâi în Vâlcea dar apoi în pelerinaj pe rute gen Caraș-Severin – Ilfov ori Hunedoara – Gorj, fie de situații de moment consemnate nu numai la Luceafărul dar chiar și prin nealinierea la start a Forestei în runda finală din campanii consecutive. Iar exemplele pot continua.

Există și indicii pozitive însă Liga 2 rămâne totuși fragilă, acceptarea ocupantei locului 16 ca înlocuitoare a unei trupe din prima pătrime a ierarhiei venind ca un ultim exemplu în privința unei cronice crize acutizate în ultimele sezoane, totul pe fondul subțierii numerice și diluării valorice a efectivului de fotbaliști implicați. Orice s-ar spune despre viitoarea ediție a diviziei a doua, cu toate bunele intenții ale protagonistelor, realitatea sumbră în plan comparativ cu nivelul calitativ al sportivilor activând la acest nivel într-un trecut nu neapărat foarte îndepărtat îndeamnă la circumspecție, dat fiind fondul tot mai restrâns numeric al competitorilor într-adevăr valoroși pentru un asemenea palier competițional.

Poate că România va reîncepe să formeze noi fotbaliști mai valoroși dar momentan traiectoria la acest capitol este încă descendentă, tot mai roasă de valuri fiind plaja sportivilor corespunzători calitativ eșalonului în care evoluează. Nu mai prea există cu adevărat acei necesari jucători mulți și buni, de unde și senzația actuală că Liga 2 fie și cu o mai mare concentrație de centre de tradiție în alcătuire e momentan mai degrabă o formă fără fond.

Liga 2 poate doar crește, și ar deveni chiar extrem de alarmant să alunece și în continuare la standarde nedorite, însă masiva primenire a identității participantelor din componența sa nu echivalează momentan și până la proba contrarie cu o recalibrare valorică, dat fiind și climatul economic apăsător. Iar actualele pledoarii pro-domo în favoarea nivelului competiției sună a evidentă supralicitare.

Căci oricât de frumos ar rezona de exemplu nume precum Arad, Bacău, București, Cluj, Constanța, Oradea, Pitești, Ploiești sau Timișoara în Liga 2, toate sunt mai mult sau mai puțin în căutarea zăpezilor de altădată, aproape doar umbre fotbalistice ale sinelui din alte decenii.

Un sezon interesant dar marile așteptări trebuie și confirmate, dat fiind că antecedentele legate de multe dintre cele care se întâmplă în România pot sugera și cu totul altceva. De exemplu speranțe neîmplinite.

Timișoara, de la a nu deține nici o secund divizionară în ediția 2015-2016, la a se alinia cu nu mai puțin de 3 cluburi la startul viitoarei campanii a Ligii 2, este într-o evidentă regenerare la cel mai înalt nivel competițional pe care l-ar putea atinge la ora actuală, însă jumătatea goală a paharului ține de anomalia legată de prezența în aceeași întrecere a două grupări cu identicul ”Poli” în denumire, oarecum păstorit pe marcaje diferite de Universitatea Politehnica, minus adițional în peisajul ambiguu al eșalonului doi. Spusele de mai sus nu sugerează însă nicidecum necesitatea unei fuziuni a formațiilor, ca și imposibilă din multe considerente, ci relevă absurdul până la care se poate aluneca într-o societate vădit rătăcită, prezența concomitentă a respectivelor trupe ”violet” pe același palier amplificând cu atât mai mult o stânjenitoare stare de fapt, incompatibilă cu o competiție cu adevărat sănătoasă, de unde că numai sănătoasă nu poate fi actuala mult vehiculată Liga 2. Dacă pe de-o parte prezența a trei echipe în Liga 2 nu-i poate face Timișoarei decât cinste, cu una în plus pe acest palier față de capitala București, confuzia ce poate fi totuși iscată la prima vedere în rândul chibiților mai puțin avizați din țară în legătură cu cele două trupe cu ”Poli” în denumire conferă indicii că rău de tot a încurcat cineva borcanele, cioburile fiind din păcate adunate cu mâna iubitorilor de fotbal localnici, și fără a putea fi evitate tăieturile, sângerare sufletească.

Pe de altă parte, prin prisma rezultatelor și ultimelor ierarhii, Timișoara poate trage nădejde că secund divizionarele sale vor avea un cuvânt de spus în noul sezon, ASU Politehnica fiind a patra conform clasamentului final al campaniei anterioare dintre grupările rămase și pe mai departe în aceeași întrecere, iar Ripensia a opta. În ceea ce privește retrogradatele din Liga 1, indicii prea clare n-ar exista din precedentele ediții ale Ligii 2 în serie unică în legătură cu traiectoria fostelor prim-divizionare la impactul cu eșalonul secund, dat fiind că FC Petrolul nu mai continua din 2016 cu o treaptă mai jos iar ACS Poli era pe-atunci reprimită în elită, după care, un sezon mai apoi, Pandurii sfârșea doar pe 14 la nivelul 2 iar ASA prin a abandona deja în pauza de iarnă, de pe poziția a opta după 21 de runde.

ASU Politehnica – Ripensia 2-1 pe 26 mai 2018 pe ”Dan Păltinișanu” a fost ultimul duel direct timișorean în Liga 2, după 0-2 în tur pentru ”violeți”, pe 18 noiembrie 2017

 

Tot în privința timișorenelor, primul duel direct pe plan local este programat deja luna viitoare, în etapa a III-a, Ripensia – ACS Poli, celelalte două din tur fiind în runde consecutive, în toamnă, în cea de-a 12-a ASU Politehnica – Ripensia iar în cea de-a 13-a, ACS Poli – ASU Politehnica. Legat de confruntările cu vecinii arădeni, două vor avea loc tot în etape succesive, Ripensia jucând în deplasare la roșu-albi în runda a IV-a iar ACS Poli primind vizita lui UTA în cea de-a cincea, după care formația de pe Mureș va mai trece pe Bega și pe la ASU Politehnica, în etapa a XIV-a, prima după încleștarea ACS – ASU.

Iată programul turului anunțat de departamentul competițional al FRF, ASU Politehnica demarând tot acasă contra Chindiei, precum în jocul de debut în Liga 2 din august 2016, pe când concitadinele ACS Poli și Ripensia în deplasare în estul țării, retrogradații la o nou-promovată:

Etapa I

ACS Energeticianul – Luceafărul Oradea
ASU Politehnica Timişoara – Chindia Târgovişte
Universitatea Cluj – Metaloglobus
Aerostar Bacău – Pandurii Târgu Jiu
FC Argeş – CS Baloteşti
Petrolul Ploieşti – Sportul Snagov
CS Mioveni – Academica Clinceni
Daco-Getica Bucureşti – UTA Arad
SSC Farul Constanţa – ACS Poli Timişoara
Dacia Unirea Brăila – Ripensia Timişoara

Etapa II

Luceafărul Oradea-Ripensia Timişoara
ACS Poli Timişoara-Dacia Unirea Brăila
UTA Arad-SSC Farul Constanţa
Academica Clinceni-Daco-Getica Bucureşti
Sportul Snagov-CS Mioveni
CS Baloteşti-Petrolul Ploieşti
Pandurii Târgu Jiu-FC Argeş
Metaloglobus-Aerostar Bacău
Chindia Târgovişte-Universitatea Cluj
ACS Energeticianul-ASU Politehnica Timişoara

Etapa III

ASU Politehnica Timişoara – Luceafărul Oradea
Universitatea Cluj-ACS Energeticianul
Aerostar Bacău-Chindia Târgovişte
FC Argeş-Metaloglobus
Petrolul Ploieşti-Pandurii Târgu Jiu
CS Mioveni-CS Baloteşti
Daco-Getica Bucureşti-Sportul Snagov
SSC Farul Constanţa-Academica Clinceni
Dacia Unirea Brăila-UTA Arad
Ripensia Timişoara – ACS Poli Timişoara

Etapa IV

Luceafărul Oradea-ACS Poli Timişoara
UTA Arad-Ripensia Timişoara
Academica Clinceni-Dacia Unirea Brăila
Sportul Snagov-SSC Farul Constanţa
CS Baloteşti-Daco-Getica Bucureşti
Pandurii Târgu Jiu-CS Mioveni
Metaloglobus-Petrolul Ploieşti
Chindia Târgovişte-FC Argeş
ACS Energeticianul-Aerostar Bacău
ASU Politehnica Timişoara-Universitatea Cluj

Etapa V

Universitatea Cluj-Luceafărul Oradea
Aerostar Bacău-ASU Politehnica Timişoara
FC Argeş-ACS Energeticianul
Petrolul Ploieşti-Chindia Târgovişte
CS Mioveni-Metaloglobus
Daco-Getica Bucureşti-Pandurii Târgu Jiu
SSC Farul Constanţa-CS Baloteşti
Dacia Unirea Brăila-Sportul Snagov
Ripensia Timişoara-Academica Clinceni
ACS Poli Timişoara-UTA Arad

Etapa VI

Luceafărul Oradea-UTA Arad
Academica Clinceni-ACS Poli Timişoara
Sportul Snagov-Ripensia Timişoara
CS Baloteşti-Dacia Unirea Brăila
Pandurii Târgu Jiu-SSC Farul Constanţa
Metaloglobus-Daco-Getica Bucureşti
Chindia Târgovişte-CS Mioveni
ACS Energeticianul-Petrolul Ploieşti
ASU Politehnica Timişoara-FC Argeş
Universitatea Cluj-Aerostar Bacău

Etapa VII

Aerostar Bacău-Luceafărul Oradea
FC Argeş-Universitatea Cluj
Petrolul Ploieşti-ASU Politehnica Timişoara
CS Mioveni-ACS Energeticianul
Daco-Getica Bucureşti-Chindia Târgovişte
SSC Farul Constanţa-Metaloglobus
Dacia Unirea Brăila-Pandurii Târgu Jiu
Ripensia Timişoara-CS Baloteşti
ACS Poli Timişoara-Sportul Snagov
UTA Arad-Academica Clinceni

Etapa VIII

Luceafărul Oradea-Academica Clinceni
Sportul Snagov-UTA Arad
CS Baloteşti-ACS Poli Timişoara
Pandurii Târgu Jiu-Ripensia Timişoara
Metaloglobus-Dacia Unirea Brăila
Chindia Târgovişte-SSC Farul Constanţa
ACS Energeticianul-Daco-Getica Bucureşti
ASU Politehnica Timişoara-CS Mioveni
Universitatea Cluj-Petrolul Ploieşti
Aerostar Bacău-FC Argeş

Etapa IX

FC Argeş-Luceafărul Oradea
Petrolul Ploieşti-Aerostar Bacău
CS Mioveni-Universitatea Cluj
Daco-Getica Bucureşti-ASU Politehnica Timişoara
SSC Farul Constanţa-ACS Energeticianul
Dacia Unirea Brăila-Chindia Târgovişte
Ripensia Timişoara-Metaloglobus
ACS Poli Timişoara-Pandurii Târgu Jiu
UTA Arad-CS Baloteşti
Academica Clinceni-Sportul Snagov

Etapa X

Luceafărul Oradea-Sportul Snagov
CS Baloteşti-Academica Clinceni
Pandurii Târgu Jiu-UTA Arad
Metaloglobus-ACS Poli Timişoara
Chindia Târgovişte-Ripensia Timişoara
ACS Energeticianul-Dacia Unirea Brăila
ASU Politehnica Timişoara-SSC Farul Constanţa
Universitatea Cluj-Daco-Getica Bucureşti
Aerostar Bacău-CS Mioveni
FC Argeş-Petrolul Ploieşti

Etapa XI

Petrolul Ploieşti-Luceafărul Oradea
CS Mioveni-FC Argeş
Daco-Getica Bucureşti-Aerostar Bacău
SSC Farul Constanţa-Universitatea Cluj
Dacia Unirea Brăila-ASU Politehnica Timişoara
Ripensia Timişoara-ACS Energeticianul
ACS Poli Timişoara-Chindia Târgovişte
UTA Arad-Metaloglobus
Academica Clinceni-Pandurii Târgu Jiu
Sportul Snagov-CS Baloteşti

Etapa XII

Luceafărul Oradea-CS Baloteşti
Pandurii Târgu Jiu-Sportul Snagov
Metaloglobus-Academica Clinceni
Chindia Târgovişte-UTA Arad
ACS Energeticianul-ACS Poli Timişoara
ASU Politehnica Timişoara – Ripensia Timişoara
Universitatea Cluj-Dacia Unirea Brăila
Aerostar Bacău-SSC Farul Constanţa
FC Argeş-Daco-Getica Bucureşti
Petrolul Ploieşti-CS Mioveni

Etapa XIII

CS Mioveni-Luceafărul Oradea
Daco-Getica Bucureşti-Petrolul Ploieşti
SSC Farul Constanţa-FC Argeş
Dacia Unirea Brăila-Aerostar Bacău
Ripensia Timişoara-Universitatea Cluj
ACS Poli Timişoara – ASU Politehnica Timişoara
UTA Arad-ACS Energeticianul
Academica Clinceni-Chindia Târgovişte
Sportul Snagov-Metaloglobus
CS Baloteşti-Pandurii Târgu Jiu

Etapa XIV

Luceafărul Oradea-Pandurii Târgu Jiu
Metaloglobus-CS Baloteşti
Chindia Târgovişte-Sportul Snagov
ACS Energeticianul-Academica Clinceni
ASU Politehnica Timişoara-UTA Arad
Universitatea Cluj-ACS Poli Timişoara
Aerostar Bacău-Ripensia Timişoara
FC Argeş-Dacia Unirea Brăila
Petrolul Ploieşti-SSC Farul Constanţa
CS Mioveni-Daco-Getica Bucureşti

Etapa XV

Daco-Getica Bucureşti-Luceafărul Oradea
SSC Farul Constanţa-CS Mioveni
Dacia Unirea Brăila-Petrolul Ploieşti
Ripensia Timişoara-FC Argeş
ACS Poli Timişoara-Aerostar Bacău
UTA Arad-Universitatea Cluj
Academica Clinceni-ASU Politehnica Timişoara
Sportul Snagov-ACS Energeticianul
CS Baloteşti-Chindia Târgovişte
Pandurii Târgu Jiu-Metaloglobus

Etapa XVI

Luceafărul Oradea-Metaloglobus
Chindia Târgovişte-Pandurii Târgu Jiu
ACS Energeticianul-CS Baloteşti
ASU Politehnica Timişoara-Sportul Snagov
Universitatea Cluj-Academica Clinceni
Aerostar Bacău-UTA Arad
FC Argeş-ACS Poli Timişoara
Petrolul Ploieşti-Ripensia Timişoara
CS Mioveni-Dacia Unirea Brăila
Daco-Getica Bucureşti-SSC Farul Constanţa

Etapa XVII

SSC Farul Constanţa-Luceafărul Oradea
Dacia Unirea Brăila-Daco-Getica Bucureşti
Ripensia Timişoara-CS Mioveni
ACS Poli Timişoara-Petrolul Ploieşti
UTA Arad-FC Argeş
Academica Clinceni-Aerostar Bacău
Sportul Snagov-Universitatea Cluj
CS Baloteşti-ASU Politehnica Timişoara
Pandurii Târgu Jiu-ACS Energeticianul
Metaloglobus-Chindia Târgovişte

Etapa XVIII

Luceafărul Oradea-Chindia Târgovişte
ACS Energeticianul-Metaloglobus
ASU Politehnica Timişoara-Pandurii Târgu Jiu
Universitatea Cluj-CS Baloteşti
Aerostar Bacău-Sportul Snagov
FC Argeş-Academica Clinceni
Petrolul Ploieşti-UTA Arad
CS Mioveni-ACS Poli Timişoara
Daco-Getica Bucureşti-Ripensia Timişoara
SSC Farul Constanţa-Dacia Unirea Brăila

Etapa XIX

Dacia Unirea Brăila-Luceafărul Oradea
Ripensia Timişoara-SSC Farul Constanţa
ACS Poli Timişoara-Daco-Getica Bucureşti
UTA Arad-CS Mioveni
Academica Clinceni-Petrolul Ploieşti
Sportul Snagov-FC Argeş
CS Baloteşti-Aerostar Bacău
Pandurii Târgu Jiu-Universitatea Cluj
Metaloglobus-ASU Politehnica Timişoara
Chindia Târgovişte-ACS Energeticianul.

Rubrica special repartizată Ligii 2 pe coloana datelor tehnice, incluzând clasamente, programul etapei, rezultate și runda viitoare, va fi actualizată în timp util.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 5 = opt

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: