LIVE TEXT. ACS Poli – Astra 2-0 (1-0: Șeroni 37, Pedro 54) cu 200 de privitori la vizita campioanei. 3 noutăți de fiecare parte: Șeroni, Scutaru, Pedro la gazde. Prim gol marcat din acțiune acasă în Liga 1, după exact 3 luni. Tot un fundaș! Când are 1-0 la pauză, ACS nu pierde

Cea mai clară victorie şi concludentă evoluţie a timişorenilor. Codaşa doboară campioana Astra şi scapă de ultimul loc prin cea de-a patra victorie la zero în ultimele 7 etape. Revenim…

dsc_5268

Meciul se încheie cu un șpagat al lui Straton la colțul scurt, ochit de Kortzorg. N-a fost deloc ziua câștigătoarei de joi în UEFA Europa League, ci a ultimei clasate în Liga 1. Care urcă pe 13, în premieră.

90. Sântean în locul lui Bărbuţ.

3-0 plutește în aer. Încă o mare oportunitate a lui Popovici. Astra e la pământ…

86. Fază frumos lucrată de Vădrariu și urmată de așezarea lui Llorente pentru Popovici. Șut de la 20 de metri deturnat de Lung.

81. Vădrariu în locul lui Doman.

80. Daniel Florea, pătrundere de pe dreapta și șut la colțul lung de la 14 metri, puțin pe lângă bară.

79. Doman irosește o superioritate timișoreană, 3 la 2.

Așa se joacă, când la o poartă, când la alta, pe contre.

Altă incursiune a lui Bărbuț.

76. Doman, cartonaș galben pentru o intrare periculoasă la Junior Morais.

Budescu prinde un șut ce scutură plasa dar golul este anulat pe motiv de ofsaid la Kortzorg, care era pe direcția balonului.

Astra, echipă a finalurilor de meci, este mai insistentă în ofensivă, dar apărarea timișoreană este la post.

73. Bărbuț, colosală ocazie de 3-0, după ce a fost rândul său să se joace cu apărarea Astrei, pe dreapta, după o lansare în cross dinspre Străuț.

70. Iese Ioniță și intră Balaure, lansat de fotbalul timișorean. Ultimă schimbare la oaspeți.

65. Iese Pedro Henrique și intră Popovici, după o serie de cornere ale Astrei.

59. Lung deturnează în corner, de la înălțime, un șut din flancul drept al lui Străuț, după o lovitură liberă executată de Artean și respinsă.

Sud-americanul, care mai reducea din handicap la Voluntari, între mai mulți violeți cu câte două goluri marcate în Liga 1 2016/7.

Minutul 54, 2-0. Pedro Henrique. La capătul unei croșetări de senzație de pe stânga, cu pătrundere în careu și șut plasat pe jos! Alt balon recuperat de Șeroni, acum chiar în preajma propriului careu, de unde a înaintat și l-a deschis pe brazilian pe stânga.

Bocșan, două intervenții salutare în fața lui Ioniță și Kortzorg, aflați pe punctul de a șuta.

A doua schimbare la Astra. De la pauză, Florea în locul lui Seto.

Șeroni, al 12-lea marcator al timișorenilor în acest campionat.

Pauză, 1-0. Așadar tot un fundaș, Șeroni, a marcat întâiul gol acasă din acțiune în Liga 1, după exact 3 luni! Iar când a avut 1-0 la pauză, ACS n-a mai pierdut. Cu CS U Craiova s-a impus pe teren propriu cu 3-2, cu CFR Cluj a remizat 1-1 iar la Mediaș, la fel.

45. Ioniță, voleu pe lângă poartă.

43. Bărbuț are o incursiune frumoasă pe dreapta, rezultând un corner.

40. Cartonaș galben adresat lui Săpunaru. Fault asupra lui Pedro Henrique în colțul careului mare. Execută Croitoru dar lovitura liberă rămâne fără rezultat.

Și autorul precedentului gol acasă din acțiune în campionat, tot un fundaș, Cânu, deschidea scorul pe 27 august în minutul… 36.

Minutul 37, 1-0. Alin Șeroni recuperează un balon în propria jumătate de teren, la circa 30 de metri, pe stânga, de unde înaintează într-o cursă de senzație și șutează cu stângul din flancul stâng, de la 6 metri, la colțul lung.

33. Mansaly în locul nervosului Lovin, care își arată nemulțumirea că a fost schimbat prin a șuta balonul peste propria poartă, înaintea părăsirii terenului de joc. L-a ”bubuit”. Atitudine de jucător profesionist în lotul campioanei țării. Și continuă să bombăne. Merge direct la vestiare.

24. Pedro Henrique întârzie șutul iar Geraldo îl blochează în cele din urmă.

22. Teixeira reia în urma unei lovituri libere dar Straton apără.

Un joc fără ocazii de gol.

Terenul începe să dea semne de ”oboseală”.

15. Primă ocazie și pentru Astra, după o pătrundere pe flancul drept, urmată de o așezare în zonă centrală de pe linia de fund. Balonul este luftat…

11. Llorente îl găsește într-o fază frumoasă pe Bărbuț care, de la 17 metri, în spațiu amplu, plasează peste bară.

Minutul 8. Pedro Henrique trage de la marginea careului mare, mult peste poartă.

Față de meciul din Europa League de la Viena, tot 3 noutăți și la Astra. Nu mai apar fundașii Oros și Maranhao, plus Alibec, intrând Junior Morais, Kortzorg și Lovin.

Alibec, Oros, Fabricio și Nicoară – cu toții suspendați de la Astra iar Boudjemaa și Niculae sunt accidentați.

În Peluza Sud, 2 spectatori. Peluza Nord, goală.

Cânu și Novak nu mai apar în defensivă iar Popovici ca vârf împins, înlocuiți fiind de Șeroni, Scutaru și Pedro Henrique.

Începe Astra, care atacă în repriza I la poarta dinspre Peluza Sud. Astra, în roșu complet.

200 de spectatori la jocul cu campioana României în calitate de formație oaspete. 

Umezeală friguroasă. A plouat.

ACS Poli: 25. Straton – 32. Străuț, 15. Bocșan, 13. Scutaru, 30. Șeroni – 18. Artean, 4. Llorente – 7. Bărbuț, 8. Croitoru – cpt., 10. Doman – 91. Pedro Henrique.

Rezerve: 33. Curileac – 3. Neagu, 94. Vădrariu, 14. Cârstocea, 5. Poparadu, 9. Popovici, 83. Sîntean.

Astra: 1. Lung – 77. Stan, 2. Geraldo, 22. Săpunaru – cpt., 13. Morais – 20. Lovin, 8. Seto, 31. Ioniță, 25. Kortzorg, 80. Teixeira – 10. Budescu.

Rezerve: 12. Gavilaș – 11. Florea, 14. Moise, 19. Mansaly, 44. Alves, 96. Balaure, 98. Gheorghe.

***

ACS Poli are oportunitatea în această seară, pentru a patra oară la rând, să scape în premieră în acest sezon de ”lanterna roșie” a ierarhiei Ligii 1. O victorie pe teren propriu i-ar permite să evadeze pentru prima dată de la începerea campionatului în urmă cu peste 4 luni de pe locul 14, pe care a tot trudit din greu în acest răstimp să mai scape de balastul handicapului provenit din start din penalizări.

La zero ajungea tocmai la încheierea turului în sezonul regular, grație primei dar și unicei victorii la două goluri diferență semnată în actualul parcurs din Liga 1, 2-0 la Chiajna cu Concordia, iar de-atunci, în ultimele 3 etape, a tot încercat în zadar să facă și următorul pas, al trecerii peste penultima clasată, ASA, ce o devansează cu două puncte.

Târg-mureșenii au inaugurat runda în curs prin a ceda vineri acasă cu 0-2 celor de la FC Viitorul, iar timișorenii ar putea urca pe 13 în eventualitatea unui triumf. Grea misiune, ținând cont că se împlinesc exact 3 luni de când elevii lui Popa n-au mai marcat acasă din acțiune în campionat, de la remiza 1-1 din 27 august cu CFR Cluj, în care deschidea scorul înaintea pauzei absentul de astăzi, Cânu, dar nu imposibilă. La fel de dificilă prin prisma glasului cifrelor, ce spune că alb-violeții au pierdut pe ”Dan Păltinișanu” cinci dintre cele 8 partide avute în noua ediție a Ligii 1, într-un unic caz înscriind mai mult decât o singură dată în 90 de minute de joc de campionat pe teren propriu, 3-2 cu CS U Craiova, după care a urmat imediat și punctul cu clujenii iar mai apoi a doua victorie, 1-0 cu Viitorul Constanța. Dar atât, vechea meteahnă a ineficienței și ineficacității pe teren propriu urmărind codașa precum o umbră. De fapt, ACS Poli a marcat în medie mai puțin decât un gol pe meci în aparițiile acasă din actualul prim eșalon: 8 2 1 5 7-15 7 puncte.

Elek îl semna pe primul, cu capul în urma unui corner, Artean pe următoarele două iar Bărbuț aducea victoria la finalul jocului cu craiovenii, după care fundașul Cânu înscria în minutul 36 al jocului cu alb-vișiniii și Cârstocea unicul gol al disputei cu dobrogenii, din penalty, în minutul 81, tot din lovitură de la 11 metri reducând din handicap la 0-2 cu Dinamo și Artean, în minutul 64.

Dacă vor reuși timișorenii mai mult în dauna campioanei Astra Giurgiu, puteți afla și aici, în transmisiune în direct LIVE TEXT. Cert este că, având penultima zestre de puncte acumulate în teren, ACS Poli le-ar putea egala la acest capitol și doar cu o remiză pe CSM Poli Iași și Concordia Chiajna, comparativ cu stagiunea trecută timișorenii deținând același punctaj după primele 16 etape, 15, cu diferența că în actuala campanie au dat 3 remize pentru o victorie în plus, surprizele plăcute înregistrându-se tocmai pe terenurile celor două formații mai sus amintite, prin succese la zero.

Astra în schimb este de nerecunoscut în comparație cu același moment al ediției precedente, în care avea bilanțul 10 3 3 27-19, la ora actuală găsindu-se nu în frunte, ci pe locul 10, cu jumătate dintre victoriile de-atunci și nici măcar două treimi dintre golurile înscrise, 16-20, dar un oarecare reviriment de dată recentă, semnalat prin victoria în cupele europene de la Plzen, 2-1 pe 20 octombrie, i-a mai îndulcit cât de cât situația. Începând din acea deplasare, giurgiuvenii au jucat un număr mamut de 9 meciuri într-un interval de numai 36 de zile, unul la fiecare 4 zile, medie comprimată și mai mult în acest sfârșit de săptămână, după reprezentația de joi seară de la Viena urmând cea de la ora 18, pe ”Dan Păltinișanu”. Acumularea oboselii și-ar putea spune cuvântul, mai ales că itinerariul dunărenilor a fost de-atunci în zig-zag. Din Cehia la Botoșani, unde remiza 0-0, din Moldova la Timișoara, unde trecea în urmă cu exact o lună de CS Nuova Mama Mia pe ”Dan Păltinișanu”, 1-0 în 16-imile Cupei, din Banat pe Dinamo, unde remiza cu cântec pe final, 2-2, iar ulterior pe Arena Națională, 1-1 în revanșa cu cei din Plzen, revenind la Giurgiu, 2-0 cu Pandurii dar și 2-5 în sfertul de finală al Cupei Ligii cu Dinamo, cu apariții recente pe drumuri, 1-0 la Drobeta Turnu Severin cu CS U Craiova și din nou victorie, 2-1 în Austria. Așadar 7 apariții din nouă pe alte stadioane, cu bilanțul 5 3 1 13-10, unicul eșec fiind consemnat în eliminarea acasă cu bucureștenii, din cea de-a treia întrecere ca importanță a arenei interne.

Astrei i-a mai venit inima la loc și în privința rulajului financiar, deblocat de încasările de la forul continental, redresându-se încet, încet și în clasament, după ce ultima înfrângere în Liga 1 a rămas în urmă, pe 2 octombrie, acum 6 etape, 1-0 pentru FC Viitorul la Ovidiu. Ca bilanț în deplasare în Liga 1 2016/7, elevii lui Marius Șumudică au linia de clasament 8 2 3 3 6-9 9 puncte, superior celui al bănățenilor pe teren propriu. În plus, în duelurile directe din campionat, Astra s-a impus aproape pe linie în fața lui ACS Poli în cursele spre locul 2 respectiv 1 în elită, 2-1 la Timișoara în 29 noiembrie 2013 și 5-1 în retur la Giurgiu, respectiv 3-1 pe 9 august 2015 pe ”Dan Păltinișanu” și 2-2 în revanșa la Dunăre, unde a câștigat și în actuala campanie, 3-1 în etapa a patra: 5 4 1 0 15-6.

Se întâlnesc așadar două echipe care au marcat exact același număr de goluri în primele 16 etape, câte 16, capitol la care le depășesc doar pe CSM Poli Iași, ASA și Concordia, și mai gravă fiind situația bănățenilor în cazul celor primite, 29, numai târg-mureșenii scoțând mai adesea balonul din propria poartă.

Și totuși, dacă este să privească jumătatea plină a paharului, timișorenii pot trage nădejde că au acumulat în primele 16 runde un punctaj superior cu o treime celui realizat de Petrolul tot ca ”lanternă roșie” pornind la drum cu handicap în ediția trecută, ploieștenii deținând pe-atunci doar o victorie dar și 7 remize și 8 eșecuri, cu o și mai mare problemă la capitolul goluri înscrise, 9. Dacă prahovenii nu s-au salvat dar au sperat totuși cât de cât până spre încheierea fazei play-out, făcându-și propriile calcule, în schimb obținerea mai multor victorii îi poate îmbărbăta pe ”violeți”, care mai trag cu ochiul și la eventualitatea cuceririi a opt puncte în sălile de judecată de la TAS respectiv la capotarea altora, câteva formații din zona play-off arătându-se a fi în vrie financiară, fără ca parașuta să li se deschidă.

ACS Poli intră astăzi într-o serie de meciuri chiar mai comprimată ca interval de timp decât cea a Astrei, cu 7 apariții programate în decurs de 25 de zile dintre care 5 în deplasare, iar nici starea vremii n-o ajută, ploioasă pe malurile Begăi la ora la care terenul de pe ”Dan Păltinișanu” a întâmpinat ceva dificultăți în luna în curs, însă și fără prea mult timp pentru timișoreni să mai poată sta pe gânduri, miercuri la ora 14 bătând la ușă ieșirea la Craiova, CSU având două zile în plus de refacere după înfrângerea de vineri în celălalt capăt al țării, 2-1 la Iași.

Central este Kovacs Istvan din Carei, asistat de bucureșteanul Grigoriu și clujeanul Nagy, cu orădeanul Omuț rezervă și clujeanul Abrudan observator.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: