LIVE TEXT. 200 afară la coadă, o casierie: FOTO. ACS Poli – Ripensia 1-0 (0-0: Pop 58) pe ”Electrica” în Liga 2. Bîrnoi, unic în primul 11 al lui ACS Poli față de meciul tur. La Ripensia, patru: Toma, Stoi, Anghelina, Dumiter

ACS Poli învinge cu 1-0 (0-0) în al treilea său meci consecutiv acasă fără gol primit. N-a mai încasat aici de 306 minute, de la un 0-1 cu Petrolul, în urmă cu 5 runde. Și scapă de ”lanterna roșie”… Pelici, prim eșec cu Ripensia de la debutul său pe banca galben-roșilor, 1-0 la Petrolul în urmă cu 6 etape.

Premieră în 2018/9 în meciuri directe între timișorene în Liga 2, la a patra încercare, ca gazdele să învingă.

90+1. ”Liberă” a Ripensiei, ploaie de centrări, respingeri în disperare. Banca polistă, pe arcuri. Optarul Buzan, pe contră, centrare pe jos, gata, gata de 2-0. Pop, la un pas de ”dublă”…

O mulțime de alunecări. Terenul a început să se înmoaie.

90. Mare îngrămădeală în careul gazdelor. Nu s-au indicat prelungiri…

88. Ce ocazie… Dumiter, de la 7 metri. Singur cu portarul, la o centrare a lui Chera de pe dreapta. Încercare de lob. Cea mai mare ocazie a meciului.

87. Lucian Buzan, cartonaș galben. Fault în jumătatea Ripensiei.

86. Ghidurea în locul lui Călugher.

86. ACS Poli atacă, balon respins în margine.

85. Portarul prinde centrarea lui Chera spre careul mic.

Schimburi lungi de mingi, cam anapoda…

84. Ripensia, alt corner.

83. Ripensia, henț în atac. Stoica, la prima sa atingere. Centralul sesizează, pe fază. Arbitraj pertinent.

82. Stoica, noua achiziție, în locul lui Anghelina.

”Tribuna” solicită o lovitură liberă pentru ACS, dar nu se impunea.

Ripensia pregătește a treia înlocuire…

Minutul 79. ACS Poli, ”liberă” de la centrul terenului, lateral stânga, înalt în careu.

În general, după peste 10 minute dominate de ACS Poli în urma pauzei, Ripensia a preluat frâiele meciului.

76. Foarte activ, Chera șutează de la 17 metri pe jos, în stânga portarului, care prinde.

Minutul 75. Golda îl faultează pe Chera. Cartonaș galben. ”Liberă” din marginea semicercului careului mare. Toma la balon. Portarul prinde pe mijloc…

73. Bădăuță simulează la marginea careului mare. Cartonaș galben.

70. Golda în locul lui Bîrnoi.

68. Ripensia, ”liberă” de la 20 de metri lateral stânga. Șut Zaluschi… Portarul respinge, în fața lui Bădăuță. Mingea se scurge la un metri și jumătate de stâlpul din dreapta.

66. Zaluschi trage tare de la 20 de metri la semiînălțime. ”Libera”, boxată de portar.

65. Pop, cartonaș galben. Fault asupra lui Anghelina, la 40 de metri.

David Pop deschidea scorul și în etapa a VII-a, 1-2 (1-0) în etapa a VII-a pe ”Dan Păltinișanu” cu CS Sportul Snagov. Pe-atunci devenea al treilea marcator ca ordine cronologică a reușitelor pe teren propriu pentru poliști, după Drăghici și Bîrnoi. Apoi, Keita, Stere, Melinte, din nou Drăghici respectiv Golda, Drăghici și Stere în acel 3-0 cu Farul au mai înscris acasă în toamnă pentru ACS. Așadar 11 goluri pe teren propriu: Drăghici 3, Stere și Pop câte două, Bîrnoi, Keita, Melinte și Golda câte unul fiecare.

Minutul 62: Adrian Popa în locul lui Străuț și Bădăuță în locul lui Gueye. Dublă schimbare la Ripensia.

61. Corner, Zaluschi. Portarul polist deviase din afara suprafeței de joc. Mâna, ”după” bară. Totuși, se acordă. Rezultă și un al doilea corner la rând. Portarul, faultat în atac.

59. Toma, lovitură liberă de pe dreapta, pe lângă. Jucătorii gazdelor s-au ferit din calea balonului, pentru a nu-l devia în corner.

Minutul 58, 1-0 ACS Poli: David Pop. Cu capul, sub transversală, de la 9 metri, pe centrul porții. În urma unui corner de pe stânga. Prim corner al lui ACS Poli în acest meci, executat de Țîgîrlaș.

Minutul 57. Hecsko, cartonaș galben. Fault asupra lui Sidorenco. Lovitură liberă de la marginea careului. Un corner ”scurt”. Rezultă un corner.

Început mai articulat al ultimei clasate.

51. ACS Poli, lovitură liberă peste transversală, prin Bilia, de la distanță.

49. Buzan șutează de la 14 metri iar portarul prinde. Execuție modestă. De pe dreapta, aproape singur… La capătul unui contraatac, înaintea căruia banca Ripensiei a solicitat un henț în careu al lui Uyi, însă inexistent. Cea mai mare oportunitate de până acum a gazdelor.

47. Portarul prinde lovitura liberă executată de căpitanul amfitrionilor, italianul Paramatti.

47. Căpitanul Călin Toma, cartonaș galben. Fault asupra lui Bilia, în zona centrală.

Minutul 46. Bilia în locul lui Rogoveanu. De la pauză…

De răsfoit un frumos program de meci întocmit de organizatori.

1-1 la Brăila, 2-1 la CS Luceafărul, 1-1 la UTA, 1-0 la Sportul Snagov, 2-1 pentru Pandurii, 1-1 la Târgoviște, 1-0 la ASU Politehnica, 1-0 pentru Aerostar, 1-0 pentru Petrolul, 1-1 la Daco-Getica sunt scorurile înregistrate la pauză de Ripensia în deplasările din prima parte a Ligii 2: 3 4 3 9-9. La final avea să se aleagă cu 9 puncte din aceste 10 ieșiri.

1-0, 0-1, 1-0, 1-1, 1-0, 1-0, 1-0, 0-0, 0-0, 2-0 au fost scorurile înregistrate la pauză de ACS Poli în jocurile acasă din prima parte a campionatului: 10 6 3 1 8-2. Numai UTA i-a condus după repriza I pe timișoreni într-un meci organizat de ACS în primele 21 de etape, iar doar Pandurii a mai înscris în prima parte (1-1).

Pauză, 0-0. 

44. Al patrulea corner al oaspeților, care au dominat presant în ultimele 7 minute ale reprizei I, controlată de roșu-galbeni de la mijlocul ei.

43. Anghelina, cartonaș galben. Fault de joc asupra lui Călugher, pe care l-a împins. Nu se impunea însă cartonașul galben.

42. Stoi șutează de la 18 metri peste bară.

40. Zaluschi șutează pe jos de la 16 metri. Mingea, prinsă de portar.

37. Toma, ”liberă” de la 30 de metri. Scurt, la marginea careului mare, unde Zaluschi e deposedat de șeptarul polist Călugher. Aut…

… 36. La care Rogoveanu respinge cu capul până la Toma, combinație cu Străuț și reluare cu capul a lui Hecsko, prinsă de portar. Ocazie bună a Ripensiei…

35. Dumiter obține un corner. Șut ricoșat din blocaj. Toma execută a treia lovitură de colț a vizitatorilor. Îngrămădeală pe linia porții…

31. Chera îi centrează lui Gueye, care preia, întoarce balonul și e trântit în careu de Paramatti. Oaspeții solicită penalty, centralul lasă jocul să continue.

Primul cartonaș galben, în minutul 28: Uyi. Fault asupra lui Chera, în zona centrală.

Minutul 26. Ripensia, la un pas de 0-1… Chera centrează de pe dreapta iar Gueye șutează pe jos la colțul lung, pe lângă stâlpul din stânga.

23. Ripensia, lovitură liberă din preajma colțului terenului, de pe dreapta. Execuție respinsă.

Minutul 20. Străuț, corner scurt. Toma centrează, fundașii resping.

Ripensia a deținut mai mult posesia balonului în primele 10 minute, iar ACS Poli în următoarele zece. În general, joc animat, dârz disputat.

18. Vlad Olteanu trimite cu capul propriului portar, după un duel cu Chera.

17. ACS Poli, aruncare lungă de la margine, de pe dreapta, din preajma asistentului. Hecsko respinge cu capul, e faultat în duelul aerian.

14. Bîrnoi șutează din lovitură liberă, și în acest caz de pe dreapta. Fundașii oaspeților resping.

11. Toma, lovitură liberă de la 30 de metri, dreapta, prinsă de portar în aer, pe linie.

9. Pop șutează din afara careului peste transversală, dintr-o lovitură liberă. Tot de pe flancul drept.

6. Bîrnoi șutează de la 16 metri, spre poartă, iar Hecsko respinge.

Minutul 3. Prim atac al lui ACS Poli.

Minutul 1. Centrare Străuț, prim corner al jocului. Execută Zaluschi.

Ripensia începe prin Gueye și Zaluschi. Atacă în repriza I spre poarta de la tabela de marcaj.

Pe de altă parte, coadă pe spațiul verde de lângă trotuar, încă pe-atâția doritori fiind înșiruiți la singura casă de bilete.

Oameni care stau la coadă de la unsprezece fără douăzeci de minute, abia ajunși să le vină rândul, cât meciul a și început deja… Șirul, de la casieria porții de acces în tribuna a II-a, până la calea de acces în tribuna acoperită.

Ora 11… Spectatori dornici de a intra în tribuna a II-a pe ”Electrica”, la coadă la singura casierie disponibilă. Aproape 200 de oameni strânși în șir în afara stadionului

Ocupantele locurilor 12 și 20 în Liga 2 de fotbal a României, cu alte cuvinte două dintre primele 34 de grupări ale țării conform ierarhiei piramidale la zi în sportul rege carpatin, joacă la debut de sezon într-un duel direct local din unul dintre cele mai mari orașe de pe aceste meleaguri în fața a doar câteva sute de spectatori, ceea ce spune multe…

La ora startului, circa 60 de spectatori în tribuna acoperită, încă tot pe-atâția într-un grup al simpatizanților lui ACS în tribuna a II-a, în care se mai află și susținători ai Ripensiei, peste 30. În jur de 150 de privitori. În schimb o grămadă de oameni de ordine…

Însă, față de ultimul meci din sezonul de toamnă, 2-0 acasă cu Luceafărul, Pelici a păstrat opt titulari în formula de start a Ripensiei, mai puțin portarul, Popa și Monea. Bîrnoi este și în acest caz, comparativ cu 11-le de începere al timișorenilor ”violeți” în deplasarea cădere de cortină din decembrie la Brăila, unicul… mohican.

Dimineață de iarnă cu temperatură de îngheț, gazon ca atare, o problemă pentru sportivi. Bate în continuare vântul, amplificând frigul. În consecință, foarte, foarte puțini spectatori pe ”Electrica” la ora 10:40.

La Ripensia, patru titulari care începeau și partida directă din vară: Toma, Stoi, Anghelina și Dumiter.

Bîrnoi, unic în primul 11 al lui ACS Poli față de meciul tur. În plus, Golda, astăzi rezervă, care atunci intra în minutul 74 în locul lui Popovici și marca golul victoriei.

Românu, portarul Contra, Codrea și Sorel efectuau ture de teren cu o oră înaintea startului de pe ”Electrica”, într-un antrenament separat.

Echipele…

ACS Poli: 1. Dinu Moldovan – 2. Igor Țîgîrlaș, 17. Lorenzo Paramatti, 15. Sergio Uyi, 20. Vlad Olteanu, 24. Daniel Rogoveanu, 8. David Pop, 19. Lucian Buzan, 7. Vadim Călugher, 5. Cosmin Bîrnoi, 9. Eugeniu Sidorenco.

Rezerve: 12. Răzvan Began – 3. Dănuț Bilia, 11. Denis Golda, 4. Alin Ghidurea, 6. Dănuț Munteanu, 14. Lucian Oprea, 99. Giani Stere.

Ripensia: 1. Alex Moldovan – 25. Mihai Hecsko, 32. Bogdan Străuț, 5. Andrei Tînc, 19. Călin Toma, 26. Marian Anghelina, 22. Gabriel Stoi, 9. Andrei Dumiter, 21. Vlad Chera, 10. Adrian Zaluschi, 17. Mansour Gueye.

Rezerve: 12. Ștefan Dobre – 7. Adrian Popa, 14. Alexandru Popovici, 11. Alex Bădăuță, 24. Constantin Stoica, 30. Darius Țieranu, 4. Radu Burdeț.

*

A reînceput returul celei de-a treia ediții a Ligii 2 în serie unică, odată cu jocul Chindia – Aerostar Bacău 3-2, iar încă din capul locului, odată cu etapa a XXII-a, este programat și cel de-al patrulea meci direct pe plan local între cluburile timișorene, din totalul de 6 ale sezonului, ACS Poli – Ripensia, sâmbătă de la 11 pe ”Electrica”. Difuzat și aici sub forma comentariului text în direct. În scurt timp, componența formațiilor…

În tur, grupările gazdă ale întâlnirilor pe plan local au pierdut invariabil pe rând, Ripensia cu 2-3 pe ”Dan Păltinișanu” în fața lui ACS Poli, care răsturna scorul prin golurile lui Bîrnoi, Drăghici și Golda din minutele 54, 80 și din prelungiri, ASU Politehnica Timișoara cu 0-1 cu Ripensia, marcator fiind Alexandru Popovici în minutul 33, iar ACS Poli o etapă mai apoi pe ”Electrica”, 1-2 cu concitadinii alb-violeți de la ASU, Melinte deschizând scorul în minutul 13 dar Mera și Bozian răsturnându-l puțin după mijlocul părții secunde.

Timișoara, momentan sub semnul cifrei 2. Dar ce va fi astăzi?

Pentru ACS Poli, un moment ca și decisiv încă din start, unul dintre ultimele trenuri pentru a nu rămâne de căruță, cu ”lanterna roșie” în poală. Orice altceva decât o victorie ar cufunda cu atât mai mult corabia preluată în iarnă de Valeriu Răchită, dar mai ales i-ar tăia vântul din pânze în perspectiva următoarelor 16 etape, dintre care prima va fi bifată tot pe terenul ”de la Gara Mică”, la finele săptămânii viitoare, cu Luceafărul Oradea. Așadar, înfruntări din jumătatea inferioară a ierarhiei…

În principiu, cele 12 puncte care îi despart pe codași de ultima formație de pe un loc salvator sunt recuperabile în următoarele 3 luni, în care pe ”Electrica” se vor mai perinda Academica Clinceni, CS Balotești, Metaloglobus, Energeticianul, Universitatea Cluj, FC Argeș și CS Mioveni, ieșirile din Timișoara fiind în schimb numai 7 pentru ACS Poli, începând cu cea la UTA, dar socoteala de-acasă tinde a nu se potrivi cel mai adesea cu realitatea din târg. Cu atât mai mult cu cât ”violeții” de pe ”Electrica” au pierdut în iarnă, printre alții, parte a coloanei vertebrale care a mai ținut cât de cât steagul sus, și anume portarul cu cele mai multe apariții ca titular, Smaranda, fundașul cu 15 prezențe din primul minut, Cristian Melinte, și golgheterul cu cele mai multe reușite, Octavian Drăghici.

Iar lipsa de continuitate și schimbările de personal din mers, în lot și pe banca tehnică, nu pot conferi stabilitatea necesară unui parcurs adecvat, de unde și situația actuală a ultimei clasate, din nou la drum într-o formulă remaniată și prin subțiere. Proaspete înregimentări necesită timp pentru omogenizare, iar timpul nu curge în favoarea trupei lui Răchită.

De cealaltă parte, sesizând pericolul, Ripensia grăbea cu bună măsură lucrurile spre finele sezonului de toamnă, timona fiind preluată ceva mai din timp decât conform convenției inițiale de noul staff tehnic cu Alexandru Pelici în frunte. În consecință, a reintrat destul de rapid pe făgașul dorit, pe o traiectorie ascendentă, și pare ceva mai ferită de frisoanele retrogradării, deși numai 4 puncte o despart de ocupanta locului 16. Cu alte cuvinte, și roșu-galbenii ar avea nevoie în egală măsură de un start cât mai bun, pentru a reînnoda firul rezultatelor pozitive de la încheierea turului și începerea returului, cu atât mai mult cu cât îi așteaptă săptămâna viitoare și un duel acasă cu vecinii arădeni.

Ambele grupări au avut parte de modificări în lot chiar și în această săptămână precompetițională, mai degrabă cu noi pierderi pentru ACS Poli, pe când Ripensia a efectuat și cea de-a cincea achiziție a iernii, un atacant în vârstă de 26 de ani sosit de la o formație situată până ieri pe un loc de promovare directă în Liga 1, Academica Clinceni, și anume Adrian Constantin Stoica, pentru un an şi jumătate al timișorenilor, după ce a mai jucat în orașul natal pentru Petrolul Ploieşti dar și la CSM Râmnicu Vâlcea și Metalul Reşiţa, unde a fost antrenat tocmai de Pelici, respectiv la FC Caransebeş și SCM Piteşti, actuala FC Argeş. 

Anul trecut, în februarie, pe-atunci cu Paul Codrea la cârmă, Ripensia a început anul 2018 prin a remiza 1-1 la CS Sportul Snagov, pe când o treaptă mai sus, în Liga 1, ACS Poli rămânea blocată la start, 1-0 pentru ACS Sepsi OSK la Ploiești respectiv 2-3 și 1-2 pe ”Dan Păltinișanu” cu ieșenii și FC Volunari. Eșecuri care aveau s-o coste în cele din urmă chiar retrogradarea…

Dar câtă vreme pare a fi trecut de-atunci…

Din nefericire pentru clubul ajuns în insolvență, deficitara sa concepere și gestionare l-a împins cel mai adesea într-o stare de avarie, mai ales cochetând cu evitarea retrogradării, ceea ce s-a întâmplat și în 2014, când n-a putut fi evitată din Liga 1, și în 2016, când istoria s-a repetat, colacul de salvare ricoșând indirect pe seama soartei Rapidului, dar și în 2017 și 2018, ulciorul mergând la apă la barajul cu UTA, dar nu și anul trecut. În contrast, au fost cursele pentru promovarea din Liga 2, de succes în 2013 și 2015, fericită situație de care ACS Poli nu mai are parte și la ora actuală, atrasă fiind de polul magnetic negativ al clasamentului.

Cu antrenor nou și mulți jucători noi, ACS Poli reprezintă o necunoscută până și pentru sine, rămânând de văzut cum își va putea găsi cadența. Fiind însă un duel local, caracterul aparte al unor asemenea meciuri poate lăsa loc oricărui deznodământ, cu atât mai mult cu cât este vorba despre chiar prima reprezentație oficială din noul an, de regulă ceva mai imprevizibilă, dar și cu cât ”violeții” i-au surprins în tur în prelungiri pe galben-roșii Ripensiei.

Un factor de luat în calcul ține și de calitatea suprafeței de joc, gazon inițial înmuiat de precipitațiile căzute în noaptea de joi spre vineri, dar și zvântat de vântul în rafale ce a suflat cu tărie pe Bega vineri seară. Acum, un matineu friguros dar însorit, cu cer senin…  

Arbitrează băimărenii Cristian Codrea – Radu Despa și Cristian Lucaci, rezervă fiind Marius Omuț. Observatori federali, Radu Bîtea și Fevronia Ion.

Clasamentul actualizat și programul etapelor 22-23, pe coloana datelor tehnice.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − trei =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: