LIVE TEXT. Rușine lui Cristian Codrea! Pe ”Electrica”, în etapa 33 din Liga 2, ACS Poli Timișoara – AS FC Universitatea Cluj 0-3 (0-1): Axente 19 – penalty inexistent, Abrudan 58, Gavra 74. ACS, retragere temporară de pe teren în semn de protest. ACS protestează și prin a ieși de la vestiare cu 3 minute întârziere pentru repriza a II-a

0-3. Arbitrii, huiduiți copios la final. Iar jucătorilor Clujului li se strigă ”Blatiștii! Blatiștii!” Socialism reloaded în ingineria socială a securiștilor controlând în forță societatea românească.

90+2. Buzan, al doilea cartonaș galben. Eliminare. 

90. Trei minute de prelungiri. Codrea întreabă un polist căzut ce are. Aruncare de la margine. Fanii clujeni cântă. A mai și plouat.

87. Chemin, șut de la 25 de metri, lateral stânga, spre colțul lung. Peste vinclu.

86. Gavra, ”galben”.

84. Giurgiu, cartonaș galben. Fault. Acordat după completarea atacului polist.

79. Iar Oprea în locul lui Codrea.

78. Hordouan în locul lui Hațiegan.

Minutul 74, 0-3. Gavra preia în careu și șutează de la 7 metri pe centrul porții. Chitoșcă centrează de pe stânga, pe jos.

70. Calugher și Coman se rățoiesc în careul oaspeților, după o ”liberă” executată de la 35 de metri. Cartonașe galbene. Balon respins în corner.

67. Calugher șutează de la 18 metri pe jos și portarul prinde în 2 timpi.

66. Coman, lat de la 8 metri. Moldovan plonjează și reține. Hațiegan centrase din lateral. 

64. Giurgiu, de la 15 metri, din preajma careului mare, șutează peste bară. Pătrundere decisă în careu.

63. ACS, lovitură liberă de la 35 de metri, perpendicular pe poartă. Se semnalizează ofsaid. La Paramatti.

61. Stere în locul lui Dănuț Munteanu. Iar Chitoșcă în locul lui Pîrvulescu.

59. Schimbare la clujeni. Nouarul Coman în locul lui Axente.

Minutul 58, 0-2 Universitatea, prin Abrudan. Altă fază fixă. Lovitură liberă de la 30 de metri, lateral stânga. Centrare în careu. Balon respins. ”Biliard” în careu. Ajunge pe la 9 metri. Șut pe jos, în dreapta. 

56. Tot Axente șutează de la 11 metri.

55. Dănuț Munteanu, cartonaș galben. Fault.

Minutul 53. Axente șutează de la 10 metri. în plasa laterală.

52. Chemin șutează de la 17 metri, pe jos. Un fundaș respinge în corner.

Clujenii nu trec centrul terenului între minutele 46 și 50. 

Și iată cum un individ ”făcut” arbitru, între alți mulți indivizi insinuați în fotbalul românesc, din care trăiesc, poate influența dintr-o decizie două fronturi distincte, în lupta pentru promovare respectiv retrogradare. Iar dacă a fost atât de ferm dar și protestele pe măsură, vehemente, cum poate explica faptul că s-a limitat la acordarea unui singur cartonaș galben în toate acele minute de parlamentări? Lui Bădăuță. Știe centralul de ce, dar se disculpă fie și prin acest simplu indiciu. Însă personajul este doar un biet executant, cărțile la fac gulerele albe ”de la centru”, în toată impostura lor ”la butoane”. Un fotbal tot mai alterat datorită atâtor asemenea dregătorii, puse la cale de saltimbanci în frunte cu diriguitori alde Burleanu ori Iorgulescu. Cine!?! Ingineria socială din societate, aplicată după același șablon și în sport. Fotbalul, un biet cobai.

Confirmare video. Nici vorbă și nici urmă de penalty. Cameramanul inspirat în a cadra zona careului la executarea loviturii libere din minutul 15, domn în toate firea și cu multe transmisiuni la activ, ne mărturisește în pauză că n-a văzut așa ceva pe arenele sportive în viața sa. Pură invenție.

46. Chemin în locul lui Olteanu.

ACS Poli iese cu întârziere de la vestiare, cu 3 minute. În semn de protest față de decizia centralului Cristian Codrea. Care aștepta împreună cu jucătorii clujeni sosirea jucătorilor gazdă de la vestiare. În cele din urmă își fac apariția.

Cine își poate cumva închipui că remarcile ar avea o cât de infimă conotație orgolioasă pe ruta Timișoara – Cluj, se înșeală amarnic. Suntem primii și cei mai mari critici pe bună dreptate ai situațiilor neplăcute din sportul capitalei Banatului, spunând când e cazul lucrurilor pe șleau și în ceea ce privește vădite deficiențe administrative din orașul de pe malurile Begheiului, dar una e una, și alta e alta. Asta pentru a nu fi suspectați de partizanat local. Însă dregătorii fotbalului românesc au indus și accentuat de dată foarte recentă o atmosferă detrimentală climatului competițional. Consecințele, vizibile în acest meci, chiar la țanc. După primul sfert de oră. O rușine.   

Arbitrii ies de pe teren și sunt huiduiți copios. Tribuna I a ”Electricii” e plină. Spectatorii îl înjură și pe Lobonț. Adevărul e că tinerelul a venit la masa pregătită, așezată pe un culoar favorabil.

Pauză, după cel puțin 3 minute de prelungiri. Repriză I cu viciere de scor. Maurul și-a făcut datoria.

Norii negri au revenit și începe din nou ploaia.

40. Calugher reia cu latul la centrarea lui Sidorenco din stânga. De puțin pe lângă stâlpul din stânga. Ce ocazie!

39. Hațiegan faultează în jumătatea adversă de teren. Cartonaș galben.

ACS Poli tot în ofensivă de la încasarea golului, ”U” la cutie. Față de ocupantă a locului 3 în Liga 2. Vai și amar ce minciună e totul în țara asta…

38. Calugher centrează de pe dreapta iar Uyi reia cu capul peste bară.

35. Corner, Calugher. Cap Codrea, mingea șterge transversala, căzând pe plasa din spate. Reluare de la 11 metri.

34. Sidorenco centrează, Dur-Bozoancă deturnează de pe stânga în corner.

33. ”Galben” lui Țîgîrlaș. Fault în zona centrală.

30. Primul corner pentru gazde. Calugher execută, cap Paramatti, de puțin pe lângă bara din stânga.

A ieșit în schimb soarele. S-a oprit ploaia.

Au mai pătruns în arenă încă vreo 60 de fani ai clujenilor. Au fost probabil controlați la intrare, de aceea și întârzierea.

26. Și încă o eroare de arbitraj. Nu de alta, dar eram ”pe linie”. Nici vorbă de ofsaid după ”libera” lui ACS. Asistentul semnalizează ofsaid. Jucătorul venise din linia a doua.

Acest Cristian Codrea scapă jocul din mână.

25. Centralul îl admonestează pe Cordoș. Se impunea cartonașul galben. Fault asupra lui Bădăuță. Lovitură liberă.

24. Un alt șut al lui Sidorenco.

23. A treia lovitură liberă acordată gazdelor după penalty.

22. Sidorenco, ”liberă” de la 28 de metri pe centrul porții. 

20. Cartonaș galben acordat lui Berci. Fault la 25 de metri, în zonă laterală.

O rușine pentru fotbalul românesc, dacă în Liga 2 se poate acorda o asemenea lovitură de la 11 metri. Acesta este un eșantion al fotbalului mafiot păstorit de FRF. 

Scandalos ceea ce s-a întâmplat aici… Unu. Cine l-a ”făcut” arbitru pe acest personaj? Doi. A venit oare cu temele făcute și lecția învățată, pentru a nu ”pica” examenul studențesc? Greu de spus dar a dat-o urât de tot în bară. Este ca și cum ar fi existat premeditare, așteptând la cotitură un cât mai vremelnic moment prielnic pentru a-i face mai ușor jocul în deplasare grupării fățiș favorizată în noua strategie vizionară a FRF, LPF și insinuaților în sport cu drepturile lor de difuzare. O impostură în toată regula.

Minutul 19, 0-1 AS FC Universitatea. Din lovitură de la 11 metri. Inexistentă. Executant, Mircea Axente. Pe jos, în stânga lui Moldovan. 

Parlamentările continuă dar jucătorii intră totuși pe teren.

Jucătorii sunt strânși în jurul băncii tehnice. Discută. E confuzie generală. Se pare că președintele clubului ACS Poli nu e de acord cu demersul antrenorului și al jucătorilor, și influențează revenirea sportivilor pe teren.

ACS Poli părăsește terenul. Echipa timișoreană iese de pe teren, la chemarea antrenorului principal Răchită. Acesta a făcut semne din mâini în acest sens. Iar jucătorii părăsesc gazonul.

Proteste vehemente. Dar…

Centralul fluieră. Indică punctul cu var. Stupoare… Până și clujenii erau contrariați. Penalty? Da. Căci așa consideră băimăreanul.

Balonul plutește spre careul timișorenilor. N-a fost încă atins de nimeni. Și nici n-a atins solul. Dar…

15. Altă lovitură liberă, de astă dată de la 22 de metri, lateral stânga. Fault inexistent. Gazdele protestează: ”De ce ați acordat lovitura liberă?” Proteste. Clujenii execută. Și…

14. Codrea primește cartonaș galben. Fault asupra lui Pîrvulescu.

Debut de meci dominat de clujeni, însă cu o singură ocazie, cea a lui Axente.

Minutul 4. Axente șutează pe lângă bara din dreapta. De puțin.

3. ACS Poli, lovitură liberă de la centrul terenului.

Minutul 2. Lovitură liberă pentru AS FC Universitatea, de la 20 de metri lateral dreapta. Greu șutează în plasa laterală. Execuție a lui Pîrvulescu.

ACS Poli începe jocul prin Bădăuță, pasându-i lui Codrea. În repriza I, timișorenii atacă la poarta dinspre tabela de marcaj.

Sidorenco în locul lui Chemin, unică schimbare în garnitura de start față de 11-le aliniat pe ”Dan Păltinișanu” la ASU Politehnica.

Clujenii, în roșu-negru. 40 de fani ai oaspeților. Zece suporteri ai gazdelor, care, cu tobele, îi ”acoperă” pe cei ai alb-negrilor.

Plouă mărunt. Terenul moale, dar se prezintă destul de bine, cu oarecare probleme în fața porților.

Echipele…

ACS Poli: 1. Dinu Moldovan – 2. Igor Țîgîrlaș, 17. Lorenzo Paramatti – cpt., 15. Sergio Uyi, 6. Dănuț Munteanu, 22. Vlad Olteanu, 10. Dorin Codrea, 19. Lucian Buzan, 7. Vadim Calugher, 13. Alexandru Bădăuță, 9. Eugeniu Sidorenco.

Rezerve: 33. Mario Contra – 4. Alin Ghidurea, 8. David Pop, 20. Antonio Manolache, 23. Sorel Chemin, 14. Lucian Oprea, 99. Giani Stere.

AS FC Universitarea Cluj: 21. Cosmin Dur-Bozoancă – 7. Alexandru Coman, 17. Andrei Cordoș, 4. Octavian Abrudan, 3. Dan Berci, 30. Lucian Hațiegan, 29. Gabriel Giurgiu – cpt., 23. Răzvan Greu, 19. Daniel Pîrvulescu, 14. Mircea Axente, 93. Cristian Gavra.

Rezerve: 12. Iulian Dinu – 28. Ionuț Ursu, 16. Kovi Twumasi, 15. Tudor Telcean, 9. Marius Coman, 11. Denis Hordouan, 92. Sebastian Chitoșcă.

***

Cât timp nu este în situația Daciei Unirea Brăila, de ieri virtual retrogradată înainte de termen în Liga 3, ACS Poli mai are dreptul să spere și foarte bine face, chit că tot de sâmbătă a ajuns de unde pleca la începerea sezonului de primăvară odată cu reluarea returului, adică la un handicap de 12 puncte față de ocupanta ultimului loc salvator. Numai că atunci avea în față 17 etape la dispoziție, pe când astăzi, dacă va pierde cumva duelul de la ora 13 cu vizitatorii de pe locul de baraj pentru promovarea în Liga 1, i-ar mai rămâne 5 meciuri de disputat, adică maxim 15 puncte de adjudecat, realist vorbind o diferență ca și irecuperabilă. În consecință, alb-violeții de pe ”Electrica” n-au altă variantă decât cea a victoriei în penultimul meci al etapei a 33-a în Liga 2, cu nou-promovata AS FC Universitatea Cluj. Ce va fi, puteți afla și aici în transmisiune în direct, comentariu text.

Pe de altă parte, nu rezultatele din retur i-au mâncat sezonul ocupantei antepenultimului loc, sugestiv fiind de exemplu aspectul că ”violeții” de la ACS Poli au acumulat în ultimele 7 etape mai multe puncte în disperata lor cursă de evitare a retrogradării decât au strâns alb-negrii de la ”U” Cluj în tentativa prinderii unui loc de promovare directă în elită. Câte 3 victorii și remize au înregistrat timișorenii în acest răstimp, cu un singur eșec, pe când câte 3 au fost succesele dar și înfrângerile ”Șepcilor roșii”.

Ardeleni cu problemele lor, exacerbate de înfrângerea la potou în Vinerea Mare pe Cluj Arena, însă și cu orgoliu rănit, stare de spirit în care și-ar putea exersa cu succes predilecția de a oferi bune partituri în deplasare, adesea simțindu-se în largul lor pe teren advers. Însă și timișorenii au început să se simtă tot mai bine pe ”Electrica”, unde numai liderul Academica Clinceni a învins în 2019, dintre șase formații vizitatoare.

”Electrica”, micuța arenă înghesuită undeva între Gara de Est și Pădurea Verde, o ”cutie de chibrituri” reintrată în circuitul divizionar, mână salvatoare pentru secund divizionara evacuată de pe ”Dan Păltinișanu”. Dar și pe acest stadion trebuie să descindă formația de pe Cluj Arena în tentativa sa de a trece pentru numai un sezon prin Liga 2, pe varianta șoselei expres, având însă de efectuat un ocoliș prin deviație și pe asemenea străzi dosite.

Poate îi va prii Universității descălecarea pe ”Electrica”, dar în tot cazul se anunță un meci la prima vedere interesant. Și nu numai prin cele semnalate în conferința de presă de vineri de antrenorul principal al gazdelor, Valeriu Răchită, care a pus punctul pe i cu câteva referiri de bun simț.   

Elevii săi au prins poate și ceva curaj în plus după depășirea concitadinei ASU Politehnica tocmai pe ”Dan Păltinișanu”, dar parcă toate astrele n-ar fi tocmai prielnic aliniate pentru ACS Poli, asta și prin prisma necazului marcatorului din duelul alb-violet, plecat de urgență după respectiva partidă la căpătâiul tatălui său, ceea ce l-a scos din ritmul ciclului săptămânal de pregătire, vital în regim competițional.

Nici clujenii nu mai sunt însă în situația fericită din prima jumătate a sezonului de primăvară, atunci pe val și cu motoarele turate, fără a fi fost oricum în largul lor în vizitele pe Bega, învinși cu 1-0 de ASU Politehnica și egalați la unu tot pe ”Dan Păltinișanu” de Ripensia, pe final.  

Ar fi și alte aspecte de luat în calcul, chiar și cel al stării vremii, cu implicații pentru cea a suprafeței de joc, o săptămână ploioasă având și un matineu duminical pe măsură. Cert este însă că o victorie i-ar apropia pe oaspeți la un punct de vizitatorii de luni de la ora 18 ai Sportului Snagov, roșu-albaștrii lui Viorel Moldovan, de la Chindia. După care clujenii o vor mai primi pe UTA, se vor duce la Clinceni, vor juca pe teren propriu și cu cei din Snagov, se vor deplasa și la Balotești, deja ca și în Liga 3, și vor pune punct acasă cu Pandurii.

ACS Poli va mai juca la Bacău, acasă cu FC Argeș, la Ploiești, pe teren propriu cu CS Mioveni și la ASC Daco-Getica, punct final între fostele prim-divizionare. Care anul trecut pe vremea asta pierdeau acasă, timișorenii pe 4 mai cu FC Voluntari, 2-3 la startul returului în play-out-ul Ligii 1, fiind pe loc de retrogradare, penultimul, iar bucureștenii chiar cu 0-3, la 3 puncte în urmă. În contrast, AS FC Universitatea Cluj serba pe 6 mai 2018, la încheierea etapei a 26-a din Seria a V-a în Liga 3, promovarea virtuală și înainte de termen, cu 4 runde rămase de jucat, grație unui 7-0 acasă cu Gaz Metan Mediaș 2.

Entuziasmul revenirii spre culmile pe care-i este locul a generat însă o efervescență dând în clocot în jurul Universității, cu tente ”pe repede înainte”, ceea ce a complicat întrucâtva postura nou-promovatei în Liga 2, masată sub nesănătoasa presiune a marilor așteptări. Sub povara căreia tânărul și proaspătul antrenor Bogdan Lobonț n-a croit făgașul ideal, aceeași presiune resimțindu-se și sub învelișul studiat al aspirantului importator de mentalitate prin experiența peninsulară pe propria piele, dornic să-și contureze o imagine pe aceste linii și în bătătura fotbalului mioritic. Și căruia i-a sărit acum în ajutor pentru a zâmbi apoi împreună de Ziua Copilului un alt fost internațional, Ioan Ovidiu Sabău. 

Brigadă din județul învecinat clujenilor, Maramureș, arbitri băimăreni, Cristian Codrea – Radu Despa și Cristian Nicolae Lucaci, rezervă fiind Răzvan Lădar, dintr-un județ învecinat clujenilor, Sălaj, iar observatori Adrian Lucaci și Fevronia Ion.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× cinci = 10

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: