LIVE TEXT. Etapa 17 din Liga 2, de la ora 13 pe Electrica. Penalty inventat! ACS Poli Timișoara – Petrolul Ploiești 0-1 (0-0): Marinescu 54 – 11 metri. ACS Poli, 6 noutăți în primul 11

ACS Poli – Petrolul 0-1 (0-0) dintr-un penalty inexistent și vehement contestat de banca gazdelor dar și de ”tribună”. Al patrulea eșec la rând al timișorenilor pe ”Electrica” dar primul în care n-au înscris.

90+3. Portarul deturnează în corner șutul lui Melinte de la 18 metri. Haruț centrează iar centralul oprește jocul. Îi atenționează pe cei din careu. Antoche îl îmbrâncește pe Drăghici. Dictează repetarea loviturii de colț. Și apoi fluieră finalul jocului…

90+2. Grecu în locul lui Tudor-Șaim.

90+1. Juniorul Dobrincu primește cartonașul galben pentru un fault la 40 de metri. Îngrijiri medicale.

Trei minute de prelungiri.

Final dominat de timișoreni, cu destule proteste, inclusiv din partea spectatorilor, pe adresa manierei de arbitraj.

89. Cazan în locul lui Danci.

88. Herea, cartonaș galben.

86. Dobrincu în locul lui Golda.

84. Șeptarul Keita îl îmbrâncește pe un oponent dar nu se cuvine cartonașul galben.

Minutul 77. Herea în locul lui Arnăutu.

Minutul 76. Melinte, cartonaș galben.

Minutul 74. Haruț, cartonaș galben: fault asupra lui Tudor-Șaim.

Alte câteva acțiuni ale Petrolului, respinse însă de fundașii gazdelor.

Minutul 71. Țigănașu trage de la 25 de metri peste poartă și peste clădirea ”Electricii”.

Minutul 69. ACS Poli are o lovitură liberă de la 35 de metri lateral dreapta. Balon respins până la Keita. Șut pe jos de la 16 metri, prins de portar.

63. Melinte șutează de la 15 metri lateral dreapta, la colțul lung, puțin pe lângă bară. Portarul era bătut!

60. Intră Keita, primă înlocuire la gazde. Iese Stere.

Nici vorbă de lovitură de la 11 metri, departe de așa ceva. O invenție.

Minutul 54: 0-1 Petrolul. Marinescu, din lovitură de la 11 metri. În stânga lui Smaranda, pe jos. Simularea, în lateral stânga, la circa 11 metri.

Marinescu are mingea în careu și simulează căderea în preajma lui Motreanu. Iar centralul greșește: penalty. Proteste vehemente ale băncii gazdelor, spectatorii ținând isonul.

Pauză, 0-0. Petrolul, ceva mai prezentă în joc în repriza I.

Minutele de prelungiri… Codrea centrează în careul mic dintr-o lovitură liberă, iar Tordai boxează de pe capul unui adversar.

Minutul 44. Fundașii Petrolului resping cornerul lui Haruț.

43. Chindriş şutează de la 16 metri central și Codrea blochează iar apoi se respinge.

Minutul 42. Bîrnoi scapă pe flancul stâng și centrează în careu. Antoche respinge cu piciorul iar mingea se îndreaptă spre transversala propriei porți. Portarul o respinge și se lovește de bară. Îngrijiri medicale.

În spatele ambelor porți, mari bannere cu înscrisurile alb-violet Poli Timișoara.

Gazon foarte bun pe Electrica.

37. Golda șutează de la 14 metri și portarul Tordai respinge. Cade și reține balonul.

34. Drăghici, accidentat. Îngrijiri medicale.

32. Haruț, lovitură liberă. Din preajma liniei de margine, de la circa 16 metri. Respinge Antoche.

31. Cătălin Ștefănescu șutează peste transversală de pe stânga, din colțul careului de 16 metri.

29. Șut al lui Alexandru Tudor Șaim, de la 25 de metri. Pe lângă poartă, pe jos.

28. Melinte reia cu capul spre propria poartă dar Smaranda e atent: prinde. Putea fi autogol.

24. Antoche, cartonaș galben. Fault asupra lui Drăghici, trecut cu circa 15 metri de centrul terenului. Melinte execută peste transversală.

20. Bîrnoi atacă pe partea dreaptă și șutează anemic de la 15 metri. Portarul prinde mingea.

18. Marinescu trimite pe culoar spre careu, unde Ştefănescu urmăreşte, însă Smaranda iese bine în lateral şi reţine la picioarele adversarului.

17. Ştefănescu pătrunde în careu pe stânga, pasează pentru Ţigănaşu, care îi ia faţa unui adversar şi trimite din 8 metri puţin pe lângă bara colţului lung.

Petrolul, două cornere în primul sfert de oră.

13. Contraatac timişorean, Drăghici scapă înspre poartă iar Antoche îl ajunge din spate dar şutează totuși de pe linia de 16 metri, peste poartă.

11. Arnăutu trimite slab din 6 metri după o centrare în careul timişorenilor şi o deviere, iar mingea lovește bara stângă, însă e ofsaid…

Minutul 7. Dorin Codrea primeşte cartonaşul galben.

Circa 120 de spectatori în tribune. Petrolul are două galerii, de 12 respectiv 20 de fani.

6 noi titulari la ACS față de 11-le aliniat la eșecul din Trivale. Au revenit Haruț, Basic, Melinte, Motreanu, Codrea și Bîrnoi. Le-au lăsat locul printre alții Bocșan, Keita, Pop…

Echipele…

ACS Poli: 1. Smaranda – 2. Haruţ, 6. Basic, 17. Melinte – cpt., 22. Motreanu, 10. Codrea, 3. Filip, 5. Bîrnoi, 20. Stere, 11. Golda, 85. Drăghici.

Rezerve: 12. Contra – 15. Bocşan, 7. Keita, 19. Românu, 9. Iseini, 32. Dobrincu, 8. Pop.

Antrenori: Călin Cojocaru și Ștefan Nanu.

Petrolul: 1. Tordai – 6. Antoche, 15. Olaru, 23. Ştefănescu, 30. Ţigănaşu, 24. Danci, 28. Arnăutu, 29. Fl. Plămadă, 33. Chindriş, 84. Marinescu – cpt., 17. Tudor-Şaim.

Rezerve: 12. Bolboaşă – 18. Ţicu, 20. Grecu, 11. Popescu, 9. C. Herea, 25. Cazan, 95. Lumu.

Antrenor: Octavian Grigore.

*

Nou-promovata Petrolul este penultima secund divizionară în ordinea trecerii prin Timișoara pentru un meci din actualul campionat al Ligii 2, televizat sâmbătă de la ora 13 de pe ”Electrica”, teren gazdă pentru penultima clasată încă fără victorie acasă în acest sezon, ACS Poli. ”Violeți” bănățeni în cădere liberă după ce pe 17 noiembrie anul trecut remizau 1-1 pe ”Dan Păltinișanu” în elita Ligii 1 cu cei din Botoșani și coborau un loc pe 9, actualmente fiind însă mult mai afundați în rolul preluat de la pe-atunci retrogradata în insolvență Pandurii, totuși a 15-a în Liga 2 după eșecul cu 4-1 la ASA din 18 noiembrie 2017, cu 17 puncte. Timișorenii sunt însă acum la 13 puncte în urma ultimei clasate pe un loc salvator, respectiv cu nu mai puțin de 30 handicap față de oaspeții galben-albaștri ploieșteni…

ACS Poli repetă așadar rostogolirea Pandurilor din toamna trecută, dar mult mai vertiginos în cazul timișorenilor, recul după o retrogradare la mustață din Liga 1, cu care se confruntau și gorjenii în 2017.

În contrast, dacă alb-violeții navigau anul trecut pe vremea asta pe poziția a 9-a în liga 1, ACS Petrolul 52 tocmai punea punct neînvinsă turului seriei sudice în Liga 3 printr-un 1-2 victorios în deplasare la Popești Leordeni, menținându-și avansul de două puncte în frunte după 13 etape față de AFCM Alexandria, cealaltă neînvinsă. Prahovenii au promovat între timp în Liga 2 și tocmai au urcat pe locul de baraj spre Liga 1 după 3 etape petrecute pe poziția a patra, dar și cu 3 etape înaintea încheierii acestui tur, pe când timișorenii de pe ”Electrica” au ajuns de căruță din înfrângere în înfrângere, ex-prim-divizionarii având cel mai mic număr de goluri marcate în aceste 16 runde, numai 13, dintre cele 5 formații cu o medie subunitară a reușitelor înscrise.

În aceste condiții, chiar dacă tinerii Haruț, Motreanu și Bîrnoi, dar și fundașul cu banderolă Melinte, reintră după absențe în planurile lui Cojocaru și Nanu, sarcina gazdelor care n-au mai câștigat de 3 luni fără o zi, și-atunci cu 2-3 în prelungiri pe ”Dan Păltinișanu” în dauna gazdei concitadine Ripensia, este cât se poate de dificilă în fața unor oaspeți care au primit în medie mai puțin decât un gol pe meci, 14, cele mai multe între cele 6 formații cu o medie subunitară a încasării golurilor.

Prahovenii au câștigat ultimele lor 4 meciuri în Liga 2 dintr-o serie imbatabilă de 6 partide, ultima pe scut datând din 4 octombrie la Pitești, apropiindu-se astfel la 3 puncte de liderul Chindia și la unul singur de secund clasata Sportul Snagov. Iar ”Lupii Galbeni” chiar au și dat la rândul lor o raită pe locul doi după un 5-0 victorios acasă cu o altă nou-promovată, Aerostar, pe 29 septembrie în cadrul etapei a 9-a, învingând de-atunci pe teren advers cu 2-1 în București la Daco-Getica, pe 21 octombrie, așadar în fieful celeilalte formații retrogradate din Liga 1.

Notabil, Petrolul este plasată momentan pe cea mai înaltă poziție dintre nou-promovatele din Liga 3, așa cum anul trecut după 16 etape prima la acest capitol era AFC Hermannstadt, și chiar în fotoliul de lider. Ploieștenii, care au tot schimbat antrenori de la începutul campaniei, puși fiind sub presiunea așteptărilor induse de achizițiile efectuate în vară, iar printre cei înlocuiți a fost și Leo Grozavu, trecut nu demult și pe la ACS Poli, au rămas constant în plutonul fruntaș cu vedere spre locurile de promovare directă sau măcar cel de baraj, clasările în ordine în actuala ediție fiind următoarele: locul 11 – 3 – 4 – 6 – 3 – 3 – 3 – 4 – 2 – 5 – 5 – 5 – 4 – 4 – 4 – 3.

Menținere în primul sfert al ierarhiei și pe seama bilanțului pozitiv în deplasare, 7 4 0 3 13-10 12 puncte, rezultat din victoria cu 3-0 la Balotești, eșecul cu 1-0 pentru Metaloglobus, succesul cu 3-0 la Energeticianul, triumfurile gazdelor, 3-2 pentru AS FC Universitatea Cluj și 3-0 pentru FC Argeș, dar și cele pe teren advers, cu 2-1 la ASC Daco-Getica și 3-2 la Brăila.

Și totuși, în spatele cifrelor se ascunde o ascensiune prahoveană suficient de facilă pe fondul erodării valorice treptate a Ligii 2, suferind la capitolul jucătorilor realmente calitativi, nu mulți la număr, de unde și numărul redus al formațiilor competitive. Actualul campionat este într-adevăr interesant prin derularea disputei spre promovare, dar acest duel nu trebuie confundat și asociat cu vreun garant al calității întrecerii, îndoielnică și lăsând pe alocuri suficient de dorit, de unde și posibilitatea echipelor proaspăt promovate din Liga 3 să-și croiască vertiginos drum spre elită, caz al lui Juventus București și Sepsi anul trecut, respectiv al lui Hermannstadt anul acesta, fără ca Petrolul și clujenii să se sfiască în a le călca pe urme.

Și ascensiunea acestora, fără a știrbi din meritele cluburilor sosite din Liga 3, a fost posibilă pe fondul nivelării valorice în jos a Ligii 2, cu puține protagoniste realmente consistente, de fapt tot mai puține după elevarea celor mai răsărite și în prezența unor ex-prim-divizionare mai degrabă vlăguite. Una peste alta, atât Petrolul cât și clujenii au jucat până acum mai mult cu numele, suficient pentru a-și crea breșe într-un campionat cel mult modest, însă fără a convinge cu adevărat, renumele trâmbițat de deținătorii drepturilor de difuzare pentru creșterea interesului în jurul produsului vizual al Ligii 2 fiind mai atrăgător decât prestațiile în sine.

Chiar și așa, gazda ACS Poli ar putea doar visa, dat fiind dificultățile cu care se confruntă, la stadiul mai bun în care rulează galben-albaștrii, avându-l în efectiv și pe fostul fundaș stânga al ”violeților”, Țigănașu. Iar pentru timișoreni nu se încheie aici duelurile dificile ale toamnei, urmând ieșirea la Mioveni, programată vineri de la ora 17, primirea în intermediară a celor de la Daco-Getica, ultimii dintre secund divizionari care vor vizita așadar în tur Banatul, dar apoi și a Farului, după care ieșirea la Brăila, în jur de 8 decembrie. În egală măsură, deplasări chiar mult mai dificile pentru prahoveni după cea pe Electrica, și anume în Ilfov, la Clinceni și Snagov. Un imbold în plus pentru ”galbeni” să forțeze adjudecarea celor 3 puncte lângă Gara Mică, după care vor inaugura etapa viitoare, penultima a turului, joi de la 19:30 acasă cu UTA.

Ce va fi, puteți afla și aici în comentariu text în direct de pe ”Electrica”, jocul fiind arbitrat de Florin Andrei din Târgu Mureș, asistat de ardelenii Mărginean (Aiud) și Cîmpeanu (Cluj), cu rezervă Nagy din Aiud și observatori Marcu (Sibiu) și Măiereanu (Brașov).

ACS Poli – Petrolul urmează de la ora 13 celor 7 meciuri ale zilei de la ora 11, după care Sportul Snagov – U Cluj, duel al locurilor 2-4, se va derula duminică de la 11, urmat de la ora 13 de UTA – FC Argeș. Clasamentul și programul etapei viitoare, a 18-a și penultima din tur, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 6

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: