LIVE TEXT. ASU Politehnica – ACS Poli 0-1 (0-0): Chemin 53. Golda roșu 82. Noutăți în primul 11 de la joc la joc: Mihai Ene și Ursu respectiv Chemin și Munteanu. Ultim joc direct în Timișoara în ediția 2018/9 din Liga 2

ASU Politehnica nu înscrie nici un gol acasă în cel de-al cincilea meci pe teren propriu din acest campionat, din 16 asemenea reprezentații. În alte șapte deplasări n-a marcat deloc, și o așteaptă ieșirea la UTA, după care vine Academica. Ineficacitatea, călcâi al lui Achile pentru ASU, acută acasă în fața penultimei clasate: 0-1. ACS Poli, deși n-a învins în acest campionat în afara Timișoarei, a câștigat în schimb în deplasare pe ”Dan Păltinișanu” atât la Ripensia cât și la ASU: 2-3 și 0-1. Iar ACS a trecut tot cu 1-0 în acest retur din 2019 și de Ripensia. Iar ACS urcă astfel pe locul 18.

Fluier final cu o ”explozie” de bucurie în tabăra lui ACS Poli: 0-1 (0-0), victorie! În 10 jucători. Răchită, șah-mat lui Petruescu. Azi s-au văzut cât se poate de clar deficiențele ofensive ale lui ASU Politehnica: 29 de goluri înscrise în 32 de etape. 

90+2. Cristian Ene, lat de la 11 metri, Moldovan prinde în plonjon.

90+1. Scutaru, proteste pe urmele arbitrului.

Patru minute de prelungiri. 

90. Manea, șut de la marginea careului, puțin peste transversală.

86. Olteanu, cartonaș galben. Moldovan reține centrarea lui Ignea din lovitură liberă.

Unsprezece contra zece. Meciul a fost întrerupt peste două minute. 

84. Mera îi așează lui Ursu pe ”semicerc”. Șut la semiînălțime pe lângă bară. Moldovan plonjează. 

Minutul 82. Cartonaș roșu în tabăra lui ACS Poli: Golda. Centralul a avut mai întâi ”galbenul” în mână. Proteste în grup ale jucătorilor vizitatori. Faza, la 25 de metri lateral, în preajma asistentului, lângă linia de margine. Lovitura liberă executată de Cherecheș, respinsă. Oaspeții, puși pe contraatac.

81. Balon respins din fața lui Ursu. Degajare dincolo de centrul terenului.

80. Manolache în locul lui Calugher.

79. Calugher, servit de pe dreapta. Pasează mai departe. Șut din careul de 16 metri, deturnat de Murariu în corner.

77. Plămadă în locul lui Bogdan Vasile. 

74. Ignea, lovitură liberă de la aproape 40 de metri. Respingere cu capul. Iar Ursu încearcă din foarfecă, de la 17 metri, pe lângă bară.

70. Golda în locul lui Chemin.

65. Vidrăsan în locul lui Mihai Ene.

63. Mihai Ene șutează de la 16 metri în stânga lui Moldovan, care prinde. Pasa, din stânga, de la Ursu.

ACS a echilibrat disputa, se joacă pe contre. 

62. Oportunitate a lui ACS. Dribling în careu, și încă unul în plus. Deposedat, singur fiind pe partea stângă.

Minutul 61. Manea în locul lui Jurj. O înlocuire și la ACS Poli: Sidorenco îl schimbă pe Bădăuță. 

Acțiune Mera, Bedea, Cherecheș. Ultimul, lat de la 10 metri, peste transversală.

58. Moldovan reține un șut deviat din propriul fundaș, la tentativa lui Mihai Ene.

56. Ursu, incursiune pe flancul stâng, dar Codrea îl deposedează.

În plină dominare a lui ASU Politehnica pe începutul reprizei a II-a, unul din jucătorii de culoare ai vizitatorilor a dat lovitura.  

Minutul 53, 0-1 ACS Poli: Chemin. Șut în stânga lui Murariu, la semiînălțime, din careu.

Joc nițel mai animat, mai vioi. Antrenorii și-au impulsionat elevii la pauză, în special Cosmin Petruescu. ASU Politehnica, posesie prelungită a balonului.

51. Uyi respinge cu capul centrarea lui Cherecheș.

Instalația de nocturnă, în funcțiune.

49. Calugher, lovitură liberă din preajma careului. Paramatti reia cu capul, Murariu respinge. Dar se semnalizează ofsaid.

46. Bedea șutează spre colțul lung de la 15 metri, peste transversală.

Zero la zero. Fără prea multe alte comentarii. Galeria viola, la înălțime, dar în rest, fără supărare… 

45. Optarul Vasile centrează în brațele lui Murariu și se fluieră sfârșitul primei reprize. Una fără orizont.

Se așteaptă greșeala adversarului, pecete a jocului din prima repriză. Lipsit de ocazii mari de poartă. 

41. Buzan șutează puțin pe lângă bara de la colțul lung, la semiînălțime, de la 16 metri, din pasa lui Bădăuță.

38. ASU, corner. Ursu la pupitru. Mera, cap alături.

34. Vasile trimite de la 30 de metri în careu, spre un ”buchet” de jucători. Reluare cu capul.

22. Codrea execută o lovitură liberă de la 25 de metri. Uyi reia cu capul de la 9 metri în brațele portarului. 

ACS Poli, ceva mai mult în posesia balonului în primul sfert de oră. 

Minutul 15. Cristian Ene șutează de la 14 metri lateral dreapta în plasa laterală.

12. Olteanu centrează de pe stânga iar Mera luftează. Gata-gata să fie autogol. Murariu prinde.

10. Prim șut pe spațiul porții. Buzan, pe jos, de la 17 metri, pe mijlocul porții. Prins.

8. Mihai Ene șutează la poartă de la 18 metri în stânga, pe lângă bară.

Mari eforturi depuse cu succes pentru amenajarea terenului conform marcajelor din fotbal, după meciul de rugby încheiat pe același gazon la ora 13:30. Efortul a fost comun, al cluburilor organizatoare, ASU Politehnica și Timișoara Saracens. N-au avut mult timp la dispoziție pentru ștergerea marcajelor jocului cu balonul oval, nici 5 ore, dar au izbutit cu brio. Nici urmă… În schimb urmele de crampoane sunt vădite. Gazon pe alocuri ”găurit”. Asta e când partide din competiții ale unor federații diferite sunt programate pe același gazon de la ora 12 respectiv 19 ale aceleiași zile.

Minutul 7. Chemin, prim șut, înspre careu. Îl lovește pe Cherecheș.

Și o mică galerie de 8 fani, de partea lui ACS.

”AC Recaș nu e Poli”, banner la tribuna a II-a.

Peste o mie de fani viola: ”Monopolizăm orașul”, uriaș banner. Se aprind torțe.  

Peste 2.000 de spectatori și încă mai vin.

ACS Poli începe prin Bădăuță și Codrea. Oaspeții, în echipament negru. Gazdele, în alb-violet.

Mihai Ene și Ursu, noutăți în primul 11 față de formula de start a jocului precedent. Nu mai apar în schimb Manea și Dros, doar rezerve.

Tot două modificări în unsprezecele de start și la ACS Poli față de remiza precedentă: Chemin și Munteanu în locul lui Sidorenco și Manolache.

ASU Politehnica: 1. Murariu – 3. Jurj, 13. Scutaru, 14. Mera – cpt., 20. Cherecheș, 24. Ignea, 8. Vasile, 9. Cristian Ene, 10. Mihai Ene, 15. Ursu, 17. Bedea.

Rezerve: 30. Borbei – 19. Coadă, 18. Plămadă, 2. Cojocaru, 4. Vidrăsan, 6. Dros, 7. Manea.

ACS Poli: 12. Moldovan – 2. Țigîrlaș, 15. Uyi, 17. Paramatti – cpt., 22. Olteanu – 6. Munteanu, 10. Codrea, 7. Calugher, 99. Chemin, 19. Buzan, 13. Bădăuță.

Rezerve: 33. Contra – 8. Pop, 20. Manolache, 4. Ghidurea, 11. Golda, 9. Sidorenco, 14. Oprea.

***

Cea de-a unsprezecea rundă a Ligii 2 programată în 2019 și începută joi după-amiază la Târgoviște cu duelul primelor două clasate, Chindia – Academica Clinceni 1-0 prin golul lui Mihai din minutul 20, ce i-a apropiat pe dâmbovițeni la 3 puncte de liderul ilfovean, aduce drept ultim meci al zilei de vineri disputa locală pe Bega între ASU Politehnica și ACS Poli, ultimă partidă directă din actuala ediție de campionat între cele formații bănățene din eșalonul secund. Ce va fi de la ora 19 pe arena ”Dan Păltinișanu” puteți afla și aici în transmisiune în direct în format comentariu text.

La vremea etapei a XXXII-a, ambele grupări în alb-violet au griji în privința evitării retrogradării, cât se poate de mari în cazul lui ACS Poli, ocupantă a penultimului loc, la 11 puncte în urma Energeticianului, situată pe ultima poziție salvatoare, și mult mai mici dar totuși existente în tabăra gazdei din această seară, ASU Politehnica Timișoara, pe care o despart numai 5 puncte de prima echipă de pe o treaptă cu destinația Liga 3, ASC Daco-Getica București, a 16-a în ierarhie.

Cu alte cuvinte, elevii lui Cosmin Petruescu nu-și permit nicidecum un pas greșit, cu atât mai mult cu cât partida de pe ”Dan Păltinișanu” este considerată acasă, mai ales că în etapele imediat următoare îi așteaptă alte întâlniri dificile, la Arad, pe teren propriu cu Academica Clinceni și la CS Sportul Snagov. Abia mai apoi, ca sprint final, au în program examene ceva mai abordabile, acasă cu CS Balotești, la Târgu Jiu respectiv în Timișoara cu bucureștenii de la FC Metaloglobus.   

În tot cazul, echipa fanilor viola nu și-ar fi făcut probabil calculele că de Paști, în plină primăvară, va deține doar 5 puncte avans față de o formație de pe loc de retrogradare, foarte sugestiv în acest sens fiind aspectul că înaintea meciului tur cu ACS Poli, de pe ”Electrica”, ASU Politehnica era ceva mai îndepărtată de zona minată a locului 16, ocupat pe-atunci de nou-promovata ASSCS Farul, marja fiind de șapte puncte. Cu alte cuvinte, înrâurirea lucrurilor n-a fost tocmai cea așteptată și anticipată, ci sub grafic, alunecarea din a doua jumătate a sezonului de toamnă și de la începuturile celui de primăvară fiind în schimb curmată de dată recentă, încet, încet, mai întâi prin remiza albă din Trivale, cuplată cu secarea Petrolului pe ”Dan Păltinișanu”.

Interesant, nici ACS Poli nu stătea chiar atât de rău înaintea acelei etape a XIII-a, în care ceda concitadinilor pe ”Electrica” după ce la pauză a condus cu 1-0, ci la numai 5 puncte în urma ocupantei poziției a șaisprezecea, Farul, însă tocmai acel tronson al sezonului, în care a înregistrat 8 înfrângeri consecutive spre finele turului, s-a dovedit a fi decisiv în conturarea actualei poziții a formației preluată din iarnă de Valeriu Răchită. 

Care s-a axat pe un grup în general nou și pe care l-a zămislit din puțin și într-un timp foarte scurt, apelând la 17 titulari în cele zece apariții din care a obținut 3 victorii și patru rezultate de egalitate, două dintre acestea în deplasare la Snagov și Târgu Jiu. 

Însă, chiar dacă a închegat un nucleu coeziv iar rezultatele au început să apară, handicapul de puncte față de ocupanta locului 15 a rămas ca și intact după toate aceste zece etape din 2019, de unsprezece puncte, față de cele 12 cu care a hibernat, semn că misiunea celor de pe ”Electrica” este cât se poate de anevoioasă. De unde și nevoia de a smulge toate cele 3 puncte tocmai în duelul direct de la ASU Politehnica. 

Ceea ce n-ar fi însă absolut imposibil, prin prisma tradiției încetățenite în acest sezon în partidele directe din ”triunghiularul timișorean”, cu excepția care confirmă regula. Astfel, aproape de fiecare dată în disputele locale de pe Bega din 2018-2019 s-au impus echipele mai slab clasate la vremea respectivă, și ACS Poli atât pe ”Dan Păltinișanu” în etapa a III-a, cu 2-3 în deplasare la Ripensia, cât și în returul de pe ”Electrica” la începutul noului an, cu 1-0 contra roș-galbenilor, dar și cei din Ciarda Roșie respectiv de pe ”Știința”, prin a triumfa cu 0-1 în încleștări considerate a fi în deplasare pe ”Dan Păltinișanu” în ”dubla” ASU Politehnica – Ripensia. 

Excepția, tocmai jocul tur ACS Poli – ASU Politehnica, tranșat pe 20 octombrie de ”violeții” mai bine clasați prin răsturnarea de scor semnată de Mera și Bozian în minutele 70 și 75, după ce Melinte deschidea scorul în minutul 13: 1-2 (1-0). Iar apropo de Melinte, cu mici excepții, titularii de-atunci ai penultimei clasate nu mai figurează și astăzi pe convocatorul lui Răchită, ba mai mult, unul dintre ei, Motreanu, e în schema lui Cosmin Petruescu. Mai mici primeniri de personal față de meciul tur în lotul lui ASU Politehnica, și totuși suficiente, inclusiv prin existența unei reciprocități, raportat la titularii acelei deplasări pe plan local din toamnă. Și anume Bilia, care între timp a schimbat taberele, la capitolul plecări mai figurând și Nicolescu, Poparadu, Bozian și Velici.

Ce-a fost, a fost, ceea ce urmează e cu frisoane pentru ocupanții locului 19, care mai au în program primirea lui AS FC Universitatea Cluj duminica viitoare, 5 mai de la ora 13, respectiv ieșirea la Bacău, meciul acasă cu FC Argeș, deplasarea la Ploiești, jocul pe ”Electrica” în compania lui CS Mioveni și descinderea la ASC Daco-Getica. Meciuri unul și unul…

Dacă ar fi să contempleze ierarhia locală pe baza meciurilor directe, ACS Poli ar avea alte senzații, căci a acumulat 6 puncte din 3 apariții, cu golaverajul 5-4, tot șase cucerind și ASU Politehnica, marcatoare de 3 ori în 3 partide pe plan local, în care a încasat în schimb două goluri, ultima în ”triunghiular” fiind Ripensia, după ce a bifat toate cele 4 reprezentații: 4 1 0 3 3-5 3 puncte.

O remiză diseară ar menține-o prima pe ACS Poli în acest clasament ad-hoc, dar un rezultat de egalitate n-ar ajuta-o în tentativa de evitare a retrogradării, ci mai mult ar aplica o nouă frecție piciorului de lemn. Picior de lemn cu care se pășea la drum în plan strategic și administrativ în vara lui 2019, direct din Liga 2 prin preluarea locului unei nou-promovate timișene din Liga 3, abordare cu efect de bumerang în cursul aceluiași deceniu. Căci ACS Poli se regăsește la ora actuală într-o situație net mai delicată pe același palier al eșalonului doi, pe când concitadinele sale, la vremea respectivă croindu-și drum din catacombele fotbalului ”mic” județean, au câștigat teren conform regulamentelor în vigoare și legilor tacite și unanim consimțite ale ideii de sport competițional. Iar absolut totul se reduce ca priviri retrospective în cazul acestei întorsături de situație peste ani la ambiția unei singure persoane, devenită între timp de notorietate în întreaga țară.

Povestea este însă cât se poate de limpede și binecunoscută, dar din respect pentru publicul cititor la ceas de Sfinte Sărbători nu mai este nici măcar rezumată. Se știe. Aceasta fiind situația, de urmărit dacă ASU Politehnica își va risipi din grijile încă existente și acumulate încet, încet tocmai după acel triumf cu 1-2 pe ”Electrica”, sau dacă ACS Poli își va da prilejul să spere nițel mai mult.

No comment și în ceea ce privește rigiditatea federală în ceea ce privește programarea acestui joc, la care i-a delegat pe centralul târgoviștean Marius Chițu și asistenții Catană, un concitadin, respectiv Dobre, tot din Dâmbovița, mai exact din Șotânga, rezervă fiind zălăuanul Lădar iar observatori FRF, Paraschiv și timișoreanul Iulian Spătaru.

Runda continuă vineri cu 5 meciuri de la ora 11 și cu AS FC Universitatea – Ripensia de la ora 18:30 pe Cluj Arena. Clasamentul actualizat și programul etapei viitoare, a 33-a, în care ASU Politehnica va juca sâmbătă 4 mai de la 13:30 la UTA, pe coloana dreaptă.    

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + = 13

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: