LIVE TEXT: Cupa României, 16-imi. ASU Politehnica – ACS Poli 0-1 (0-0: Abraw 52) și 0-3 la bare: Melinte cap transversală 38, Artean 55, 57. Sorescu și Staicu noi în primul 11. Popa, 7 schimbări după 7-0, Croitoru revenit după peste două luni

A trecut furtuna, dar mai aberant denumitul ”șoc”, în plus și ”de infarct”, decis în Cupa României de golul unui togolez. Mare e grădina lui Dumnezeu. Finish, ASU Politehnica – ACS Poli 0-1 (0-0) și calificare în optimile din 29 noiembrie pentru timișorenii din Liga 1, în scandările galeriei viola, ”ACS Recaș nu e Poli!” Revenim cu fotografii.

90. Doman trimite pe sus de la centrul terenului, văzându-l ieșit dintre buturi pe Dur-Bozoancă, repliat la timp.

89. Krausz, cartonaș galben. Fault asupra lui Mailat. Centrare peste transversală.

Final cu ASU Politehnica în ofensivă, în căutarea egalării.

Sorescu, ex-junior al lui ACS Poli, cel mai dinamic de la alb-violeți.

85. Deian Sorescu șutează din careu, de la 7 metri, iar Smaranda respinge și apoi reține pe linia porții. La o palmă de 1-1.

84. Doman în locul lui Munteanu.

84. Corner neacordat lui ACS Poli. La care Munteanu îl ia la întrebări pe Haidiner: ”Măi, tu nu vezi!?” Se pare că nu, deși a fost clar.

82. Intră Ghinescu, în locul lui Staicu.

80. Curjuric, șut de la 14 metri puțin pe lângă stâlpul din stânga. Puțin… Pe jos.

74. Țigănașu, cartonaș galben. Fault asupra lui Sorescu la 20 de metri lateral.

Cu Mailat intrat de la pauză, ACS Poli domină repriza a II-a, reliefând diferența valorică generală între eșaloane. Primul sfert de oră după reluarea jocului a adus unicul gol iar imediat mai apoi barele căpitanului celor la conducere, Artean.

73. Alin Ignea, cartonaș galben pentru faultul asupra lui Bilia.

66. Sorescu șutează de la 16 metri la colțul lung, puțin pe lângă colțul din dreapta. Galeria a văzut… gol dar balonul a ”ocolit” bara.

65. Munteanu șutează de la 16 metri lateral dreapta spre vinclu, la colțul lung. Toți au văzut… gol.

62. Curjuric în locul lui Croitoru.

60. Mailat scapă singur pe stânga și șutează de la 7 metri lateral, la colțul scurt, deși Munteanu și Abraw așteptau pe colțul lung.

58. Iese Plămadă și intră Bădăuță.

57. Artean șutează de la 18 metri în stâlpul din stânga, la două palme de rădăcina barei.

55. Artean șutează de la 12 metri în transversală, la încheietura barelor.

Minutul 52, 0-1: Abraw, cu dreptul, pe jos, în dreapta portarului, din careu, de la 11 metri, unde era găsit de centrarea lui Munteanu de pe dreapta.

47. Munteanu șutează din colțul careului mare, din dreapta, iar portarul prinde balonul.

Începe repriza a II-a. Minutul 46. Bîrnoi îi lasă locul lui Mailat.

*

Lista calificatelor le cuprinde de marți pe CS U Craiova și CSM Politehnica Iași din Liga 1 respectiv CS Mioveni din Liga 2 și CS Universitatea Cluj din Liga 3, între cele 16 mai intrând așadar deja și Astra, FC Viitorul, Gaz Metan și Juventus – toate din Liga 1, plus AFC Hermannstadt, Chindia și CS Afumați din Liga 2 respectiv Unirea Slobozia din Liga 3. Și-au asigurat așadar deja biletele 6 formații din Liga 1, patru din Liga 2 și două divizionare C, urmând ca alte două verdicte să se dea în această seară, la Timișoara respectiv în duelul Sănătatea Servicii Publice Cluj – FCSB, după care mâine se joacă în Moldova meciurile FC Botoșani – CFR Cluj și Aerostar Bacău – Dinamo.

Oaspeții de duminică ai lui ACS Poli pe ”Dan Păltinișanu”, cei de la Astra Giurgiu, s-au calificat cu 0-3 (0-1) la Chiajna contra Concordiei, marcatori în deplasarea de la ora 16 fiind Moise în minutele 40 și 74 respectiv Gheorghe în minutul 82. Dintre prim-divizionare, tot astăzi s-au mai calificat în deplasare în optimi și FC Viitorul, cu 2-4 la Reșița, Gaz Metan, cu 1-2 la Metaloglobus, și nou-promovata în elită Juventus București, cu 1-2 la Brăila. S-au mai tranșat și disputele secund-divizionare Academica Clinceni – Chindia 0-1 și CS Afumați – UTA 5-2 respectiv Unirea Slobozia – ASA Târgu Mureș 4-0. Iar deținătoarea trofeului, FC Voluntari, a fost eliminată în prelungiri la Sibiu de liderul Ligii 2, AFC Hermannstadt, Dâlbea înscriind unicul gol în minutul 97.

Pauză, 0-0. Haidiner fluieră încheierea primei părți iar în același moment Artean îl face K.O. pe Ignea cu un șut involuntar. L-a prins la coaste dar cei 2 foști colegi se îmbrățișează.

45. Artean șterge stâlpul din stânga al porții lui Dur-Bozoancă, de la 20 de metri central, din acțiune. Dacă ar fi fost pe spațiul porții, cel mai probabil ar fi fost și 0-1.

44. Din lovitura liberă, și după recentrări, ACS Poli obține un corner. Iar în urma acestei faze Abraw l-a lovit cu cotul în față pe Krausz. Care scuipă sânge în palmă și îi arată centralului. Îngrijiri medicale și minge de arbitru de la 23 de metri.

43. Croitoru solicită o altă lovitură liberă, de astă dată în nume personal. Cade la 22 de metri, faultat. Haidiner acordă lovitura liberă și Croitoru îi întinde mâna. Se dă mâna.

39. Sorescu obține o lovitură de colț pentru alb-violeți. Execută Predescu, centrând în careu. Se respinge și urmează un șut pe jos. Un jucător al celor în roz este la pământ iar Croitoru protestează, probabil pentru nesancționarea unei eventuale infracțiuni. Croitoru, cartonaș galben pentru proteste.

Minutul 38. Din lovitura liberă, executată de Țigănașu de la 18 metri lateral, Melinte reia cu capul în transversală, de la vreo 8 metri, perpendicular pe buturi, balonul ricoșat revenind la Croitoru, care faultează. ACS Poli are 12 suporteri cu o tobă.

În faza următoare, Taub îl faultează pe Munteanu și primește cartonașul galben.

Minutul 37. Munteanu îl scapă din marcaj pe Sorescu, faultat, care cade pe gazon, iar jucătorul lui ACS continuă, fără ca asistentul să fi semnalizat.

Au mai venit totuși ceva spectatori, în ciuda serii reci de toamnă, cu nori plumburii. Sunt peste 3.000 de spectatori, dintre care aproape 600 în galeria viola.

O posesie mai bună a celor de la ACS Poli, ASU Politehnica fiind în schimb mai incisivă și cursivă în acțiuni.

33. Artean, șut peste bară de la 18 metri, perpendicular.

30. Prim cartonaș galben al jocului: Crețu. Fault asupra lui Sorescu.

27. Staicu scapă singur pe dreapta, intră în careu și șutează de la 15 metri puțin pe lângă colțul lung. Putea fi 1-0…

25. Croitoru îl deschide în adâncime pe Munteanu, care intră în careu din lateral dreapta și șutează la colțul lung, portarul reținând. Prim șut pe spațiul porții și pentru ACS.

24. ACS Poli, lovitură liberă de la 20 de metri lateral dreapta. Croitoru centrează iar Krausz respinge din careu.

20. Corner ASU Politehnica. Predescu, scurt lui Motreanu, centrare pentru Krausz, care reia cu capul de la 12 metri, puțin peste transversală. Vuiet al galeriei…

16. Coadă expediază primul șut pe spațiul porții, prins pe mijloc de Smaranda.

14. Cornere succesive de pe ambele flancuri pentru ASU Politehnica. Predescu, la pupitru.

8. Țigănașu, lovitură liberă de la 18 metri lateral, balonul lovindu-l în față pe Sorescu. Minge respinsă apoi către centrul terenului. Și îngrijiri medicale.

Minutul 4. Joc întrerupt. Îngrijiri medicale acordate lui Cristian Melinte.

În galeria viola, peste 300 de fani. Banner, Peluza Sud 1995 Timișoara. Circa 1.200 de spectatori la tribuna I iar aproape 300 la tribuna a II-a. ”Șocul” ”de infarct” n-a atras așadar la start nici două mii de suflete.

ASU Politehnica începe prin Staicu și Ignea, atacând în repriza I spre Peluza Nord, pe când ACS Poli spre Curva Sud. ASU Politehnica în echipamentul tradițional, alb-violet, în dungi, iar ACS Poli în roz-negru-roz.

Croitoru revine așadar după două luni și aproape o săptămână, mijlocașul fiind integralist în etapele a 5-a și a 6-a, la Botoșani și acasă cu FC Viitorul, după care a mai intrat doar în ultimele minute ale victoriei de la Mediaș din runda a șaptea.

Și totuși, formula de astăzi a prim-divizionarei ACS Poli este mai apropiată de cea cu care rula de obicei în Liga 1 decât cea aliniată duminică la București. De exemplu, 7 dintre jucătorii de câmp care începeau etapa I a noului campionat sunt și astăzi titulari, între buturi Smaranda fiind la o premieră în campania actuală.

Ionuț Popa i-a menținut în schimb în formula de start dintre pierzătorii titulari duminică pe Arena Națională doar pe Melinte, Munteanu, Artean și noua achiziție Abraw, la debut pe ”Dan Păltinișanu”. În rest, 7 noutăți în 11-le de start.

Partida ”șoc” și ”de infarct” magnetizează în tribune conform unei facile numărători cu circa 30 de minute înainte de start aproximativ 25 de spectatori la tribuna a II-a, vreo 30 la tribuna I și peste 60 în galeria din Curva Sud, unde sunt așteptați cei mai mulți iubitori ai fotbalului. Nici 150. Bine că meciul este televizat de două posturi și titrat în sus și-n jos ca fiind mare, mare duel.

Iar apropo de respectiva partidă câștigată de alb-violeți contra divizionarei D Timiș, Sporttim chiar consemna explicit în cronica jocului, deja la începutul celui de-al patrulea paragraf, despre ”mai mari și numeroase schimbări în efectivul de start la ASU Politehnica, Bogdan Andone menținându-i din primul 11 pierzător sâmbătă cu Dunărea doar pe Bilia, Coadă, Taub, Krausz și Sorescu, ceea ce a echivalat cu 6 înlocuiri de la un joc la altul”. O zi mai apoi, imediat după calificare, Andone își începea o conferință de presă premergătoare partidei de campionat prin a-și arăta nemulțumirea că ”nimeni” n-ar fi specificat cât de modificată a fost componența formației sale în întâlnirea eliminatorie, evidențiind întinerirea personalului convocat în respectiva deplasare. Da, nimeni.

În turul anterior al Cupei României, la Biled, Andone efectua nu mai puțin de 6 înlocuiri față de precedenta partidă de campionat. Comparativ cu 11-le aliniat pe terenul Voinței, ASU Politehnica etalează astăzi doar 3 alți titulari, absentând la start Fișteag, Țugui și Mera – suspendat fiind, înlocuiți de Dur-Bozoancă, Ignea și Predescu.

Bogdan Andone a efectuat două schimbări în primul 11 față de garnitura de start de sâmbătă de la Motru, revenind Deian Sorescu și intrând Staicu, pe când Bădăuță este rezervă iar Topic neconvocat, accidentat fiind. Toți cei 3 jucători intrați din postura de rezerve în Gorj sunt implicați și astăzi, fie ca titular, în cazul lui Staicu, fie tot rezerve, Ghinescu și Țugui. De fapt, doar sârbul Topic lipsește de pe convocatorul din ultimul weekend.

Echipele…

ASU Politehnica: 23. Cosmin Dur-Bozoancă / 22. Radu Motreanu, 6. Raul Krausz, 3. Dănuț Bilia – cpt., 13. Carol Taub / 4. Ionuț Coadă, 24. Alin Ignea, 17. Cornel Predescu – 7. Deian Sorescu, 18. Ionuț Plămadă, 19. Marius Staicu.

Rezerve: 30. Emanuel Fișteag / 10. Răzvan Ghinescu, 20. Alin Crișanov, 11. Marco Giuricici, 8. Mădălin Stancu, 16. Andrei Țugui, 9. Alexandru Bădăuță.

ACS Poli: 1. Mădălin Smadanda / 3. Valentin Crețu, 15. Cristian Bocșan, 17. Cristian Melinte, 20. Alexandru Țigănașu / 18. Andrei Artean – cpt., 13. Gabriel Vașvari – 22. Alexandru Munteanu, 8. Marius Croitoru, 5. Cosmin Bîrnoi – 26. Camaldine Abraw.

Rezerve: 33. Vasile Curileac / 9. Miguel Bianconi, 7. Alexandru Ciucur, 10. Cătălin Doman, 77. Ivan Curjuric, 20. Denis Haruț, 12. Sebastian Mailat.

***

Pentru al patrulea tur la rând, reprezentarea fotbalului din Timiș în actuala ediție a Cupei României se reduce tot strict la un singur duel direct, de această dată al concitadinelor ASU Politehnica și ACS Poli, puse în premieră față în față cu ocazia fazei 16-imilor de finală, miza fiind calificarea în optimile de peste 5 săptămâni, în jur de 29 noiembrie.

ACS Poli, semifinalistă a campaniei anterioare în competiția eliminatorie, este la debutul în actuala ediție, la ora intrării în scenă a cluburilor din Liga 1, însă nu pare a mai avea suflul din sezonul trecut, dus pe trei fronturi, din contră, confruntându-se cu destule probleme de efectiv și căutând să stopeze alunecarea în clasamentul primului eșalon, în care a coborât 4 trepte după primele două runde din returul fazei regulare și are parte de un dificil meci pe ”Dan Păltinișanu” în runda din weekend, cu Astra Giurgiu, duminică de la ora 18, dunărenii jucând și ei astăzi, în deplasare la Chiajna.

Deși elevată grație ultimelor rezultate pozitive în prima jumătate a ierarhiei Ligii 2, chiar și peste liderul primelor 5 etape, concitadina Ripensia, ASU Politehnica are la rândul ei probleme de lot trăgându-i-se de la victoria cu UTA și ieșirea la Motru, de exemplu căpitanul Mera fiind suspendat, iar elevii lui Bogdan Andone sunt pe deasupra și între două deplasări în eșalonul secund, cea de sâmbătă de la ora 11, în Ilfov, la CS Sportul Snagov, bătând deja la ușă.

Cu alte cuvinte, în linii mari, ambele formații mai bine s-ar fi lipsit în circumstanțele actuale de jocul eliminatoriu din Cupa României, abordat și cu gândul la necesarul de efectiv pentru apropiatele dispute pe puncte din campionat, însă dat fiind împerecherea zămislită de înfierbântata tragere la sorți a acestei faze a 16-imilor, sunt nevoite să onoreze cât mai bine cu putință momentul unei foarte rare întâlniri directe.

S-a aruncat foarte ușor cu vorbe în dreapta și-n stânga, aplicându-se meciului eliminatoriu etichete precum ”șoc” sau ”de infarct”, când de fapt nu este mai nimic în plus decât o reliefare a anomaliilor din fotbalul și sportul românesc în general, pentru a nu mai pomeni despre societatea ca și dată peste cap, căci în rest, în ceea ce privește partida în sine, prin prisma distribuțiilor de care pot avea cu adevărat parte cele două tabere, oferta este limitată și oarecum modestă.

E drept, ambele cluburi abia și-ar putea pomeni numele unul altuia, lăsându-se un soi de ceață când e să fie adusă vorba despre cealaltă grupare, iar doar dorința FRF de a realimenta interesul suflării fotbalistice pentru Cupa României le-a pus în fața faptului împlinit de a se vedea nevoite să înghită în sec că nu sunt unicat pe piață, rod al anomaliilor mai sus amintite, însă n-ar fi mult mai mult de-atât, nici vorbă de un veritabil derby local, ci de o emanație artificială, care în timp a stârnit ce-i drept suficiente orgolii și animozități.

În calitate de gazdă va evolua gruparea de eșalon inferior, ASU Politehnica, revenită în campionat pe ”Dan Păltinișanu” abia cu prilejul ultimelor două apariții considerate pe teren propriu, și este de așteptat ca galeria viola să facă spectacol în Curva Sud, ceea ce i-ar face și pe secund-divizionari să se simtă într-adevăr ca și acasă, pe când pe cei de la ACS Poli, care de regulă joacă pe acest stadion dar cu tribunele ca și goale, astăzi precum în deplasare.

Dacă va reuși eliminarea prim-divizionarei, ASU Politehnica va avea parte de o optime eliminatorie între partidele acasă de la încheierea turului respectiv startul returului, cu ASA și Dacia Unirea Brăila, iar în cazul în care clubul de Liga 1 va merge mai departe, ”distracția” îl va costa între duelurile din Liga 1 la Ovidiu respectiv acasă cu Gaz Metan Mediaș, turul următor fiind programat în jur de 29 noiembrie.

CS U Craiova și CSM Politehnica Iași sunt prim-divizionarele calificate din partidele de ieri, obținând totodată biletele și CS Mioveni din Liga 2 respectiv CS Universitatea Cluj, din Liga 3, iar grosul meciurilor se joacă astăzi.

ASU Politehnica – ACS Poli, programat de la ora 18, este televizat de DigiSport și TelekomSport, iar Sporttim îl transmite aici în format LIVE TEXT.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei + 4 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: