LIVE TEXT. ACS Poli – Petrolul 1-0 (Bărbuț 42) la finalul returului, cu o schimbare față de Iași, Elek în locul lui Zicu. ACS, cu 13 puncte în play-out

E a cincea victorie în Liga 1 de la promovare, de fiecare dată la zero și tot acasă: 1-0 cu FC Botoșani în mandatul lui Alexa iar apoi 1-0 cu Concordia, 1-0 cu FCSB și 2-0 cu ASA în cel al lui Marin. Astăzi, 1-0 cu codașa Petrolul. ACS va începe așadar faza play-out cu 13 puncte, față de cele 4 ale ultimei clasate, din Ploiești.

Cristi Bărbuț: golul victoriei în minutul 42

Cristi Bărbuț: golul victoriei în minutul 42

 

După 1-2 acasă și 1-1 în deplasare, ambele în noul an, și un 1-0 acasă. Progresie

Se pregătește și Doman să intre… Trei minute de prelungiri. Într-adevăr, în locul lui Ovidiu Popescu. Dar nu… E chemat la margine Llorente. A mai trecut timpul…

90. Mișelăricu, cartonaș galben pentru un fault asupra lui Elek.

87. A doua schimbare și la ACS Poli. Iese autorul golului, Bărbuț, intrând olandezul Everon Pisas.

85. Dominare a galbenilor în jurul careului timișorenilor, după un corner al Petrolului.

83. Ovidiu Popescu recuperează un balon pe stânga dar de la 25 de metri nu ochește cadrul porții.

80. Llorente, șut frumos pe jos în dreapta portarului, dar Cobrea reușește să respingă în corner.

79. Markos în locul lui Pakar. Ultimă înlocuire la Petrolul.

77. În fine, ceva, cât de cât… O reluare spre poartă. Lovitură de cap a lui Mareș, pe spate, reținută lejer de Strauss.

71. Debutează Ross Aden Jenkins, înlocuindu-l pe Hernandez, unul dintre cei mai buni jucători ai timișorenilor astăzi.

71. Elek, șut de la circa 20 de metri, alături.

70. Incursiune a lui Bărbuț de vreo 40 de metri și, deși a traversat careul, de la dreapta la stânga, n-a găsit breșa ideală de șut, fiind blocat.

De minute bune, nici o fază notabilă de poartă. ACS Poli pare a se mulțumi cu acest rezultat iar Petrolul își arată limitele, pe fondul lipsei de omogenitate.

68. Iese Gavrilă, intră Marinescu.

67. Javi Hernandez, cartonaș galben pentru un fault asupra lui Bucșa.

59. Cartonaș galben și lui Elek: fault.

58. Primă înlocuire la Petrolul: Paolucci, schimbat cu Mareș.

56. Recuperare și scapă Bărbuț, dar iese Cobrea la timp.

50. Șuturi de la distanță dar destul de anemice, ocolind cadrul porții, ale lui Melinte și Bucșa.

49. Prim cartonaș galben. Paolucci, pentru un fault asupra lui Bărbuț.

48. Mișelăricu alunecă în propriul careu. Recuperează Hernandez și centrează dinspre stânga lui Elek dar intervine portarul și respinge.

Reîncepe…

Pauză, 1-0. Rareori a mai înscris ACS Poli acasă în prima repriză, ultima oară tot în minutul 42, prin Zicu, egalând la unu contra Viitorului pe 5 decembrie 2015, iar în minutul 45 prin Luchin, cap într-un 2-0 cu ASA pe 28 noiembrie, la ultimul triumf pe teren propriu.

În minutul de prelungire, mare ocazie petrolistă. Pacar e scăpat de defensiva polistă și balonul ajunge la Gavrilă, care reușește să șuteze din întoarcere, din preajma lui Dani Popescu, dar puțin pe lângă colțul scurt. Nu departe de 1-1…

Minutul 42: 1-0. Aut de poartă la mijlocul terenului, acțiune pe flanc și centrare pe jos a lui Ovidiu Popescu de pe stânga, iar Bărbuț reia de la 7 metri central cu latul dreptului, sub bară.

39. Ziani își încearcă șutul de la distanță: mult peste.

38. Ovidiu Popescu, iertat de un cartonaș galben pentru un fault la centrul terenului.

33. Llorente, șut ce prinde pământul, expediat de la 20 de metri central, dar pe lângă colțul din dreapta.

31. Belu-Iordache recuperează un balon în preajma careului advers dar de la 18 metri șutează peste transversală.

ACS Poli duce mingea spre careul Petrolului dar precipitarea în fața porții nu favorizează finalizarea. Iar execuția fazelor fixe stă sub imperiul impreciziei, cu centrări prea lungi…

31. Bărbuț, pătrundere pe dreapta, dar centrarea sa pe jos sfârșește în brațele lui Cobrea.

28. Frumoasă incursiune a Petrolului, din propriul teren. Pacar, din lateral stânga, de la 10 metri, șutează mult alături.

25. Hernandez, faultat pe stânga. Ovidiu Popescu execută lung dar imprecis lovitura liberă.

24. Paolucci reia cu stângul din întoarcere dar Strauss respinge cu corpul, italianul fiind însă în ofsaid.

Mijlocul primei părți, cu altă incursiune timișoreană în careul Petrolului, fără concretețe.

20. O nouă oportunitate! Centrare de pe stânga a lui Ovidiu Popescu, apărătorii deviind pe spate până în zona colțului careului mic, de unde Belu-Iordache șutează pe lângă colțul scurt.

18. Și Petrolul obține o lovitură liberă pe dreapta, la circa 25 de metri, după talpa lui Melinte asupra lui Pacar. Portarul israelian Strauss respinge…

Galeria Petrolului se trezește din reverie, după un prim șut al vizitatorilor, dar mult, mult alături. ACS controlează debutul de meci…

11. Primă ocazie! Apărarea Petrolului, șah-mat după un un-doi, dar… Elek îl servește din cădere, de la 17 metri central-dreapta, pe Hernandez, care se dezechilibrează și luftează de la 13 metri central la tentativa de a relua dintr-o bucată, iar balonul se opintește pe lângă colțul lung.

10. Încă o lovitură liberă obținută de gazde, la 35 de metri central-dreapta. Llorente execută înalt în careu, balonul fiind respins cu capul.

Start de meci cu gazdele atacând mai mult buturile căpitanului Cobrea. De la ”violeți”, antrenorul Florin Marin a activat în trecut la cârma Petrolului, în ediția 2003/4, nu integral însă.

Minutul 8. Prim corner, obținut tot pe dreapta. Dar tot fără rezultat.

Velasco, cel care marca împotriva timișorenilor în toamnă, în Cupa României, aici, și în campionat, pe ”Ilie Oană”, nu mai apare în lotul prahovenilor. Elek, Hernandez, Cînu și Llorente înscriau în toamnă pentru ACS Poli contra ploieștenilor, doar Cînu lipsind astăzi, accidentat.

Minutul 5. Bărbuț obține în sprint o lovitură liberă pe dreapta, aproape de careu. Conform obiceiului, execută Hernandez. Direct spre poartă, dar ocolind colțul lung.

La Peluza Sud se cântă și scandează, dinspre prahoveni – tăcere. Tăcerea ultimilor clasați.

Petrolul aliniază 7 titulari dintre cele 14 noi achiziții ale iernii.

Prahovenii, cu două modificări în 11-le de start, David și Ziani, față de titularii cu care pierdea duminică 1-2 cu Viitorul, Benga și Guerriero.

Petrolul începe, atacând în repriza I spre Peluza Nord.

Dar scorul, cât va fi oare?

ACS Poli, în violet. Vizitatorii, în galben. Într-o seară rece, cu 3 grade Celsius. Și cât va mai scădea oare temperatura până la ultimul fluier al întâlnirii, în jurul orei 22,15?

Și un program de meci. N-are însă cine să-l citească. Repetăm, tribunele sunt ca și goale, dureros de pustii.

Maxim 200 de spectatori. Extrem de puțină lume. Ar fi ceva mai mulți privitori la tribuna a II-a. Și o mână de fani ai Petrolului. Vreo 20 de suporteri ai gazdelor în Peluza Sud, cu banner-ul ”Politehnica mereu aici!”

În remiza de la Iași, Pisas, Bocșan și Doman intrau pe rând începând cu minutul 70, dintre rezerve. Însă rezervele neutilizate în Moldova nu se mai regăsesc și astăzi pe bancă.

Cu alte cuvinte, o unică schimbare față de 11-le de start al deplasării la Iași, Elek luându-i locul lui Zicu, astăzi rezervă. Așadar doi titulari dintre cei aduși în iarnă și 3 în vara trecută, pe bancă fiind alte 4 noi achiziții, dintre care două, portarul Gomis și englezul Jenkins – din ultimul val de sosiri.

La fluierul lui Horațiu Feșnic se vor alinia, la ACS Poli, 28. Strauss – 7. Belu-Iordache, 13. Scutaru – cpt., 4. Torres, 24. Daniel Popescu – 26. Melinte, 25. Llorente – 77. Bărbuț, 11. Hernandez, 94. Ovidiu Popescu și 19. Elek, iar la Petrolul: 1. Cobrea – cpt. – 37. David, 6. Prestia, 25. Mișelăricu, 14. Pulhac – 5. Bucșă – 77. Gavrilă, 8. Ziani, 17. Zoubir – 9. Paolucci și 15. Pacar.

Rezerve ale timișorenilor sunt 22. Gomis – 15. Bocșan, 6. Suarez, 18. Jenkins, 17. Pisas, 5. Doman și 83. Zicu.

Rezerve ale oaspeților, 12. Iustin Popescu – 3. Inez, 23. Stana, 90. Mareș, 13. Begiorgi, 11. Markos și 10. Marinescu.

*

Cu bilanțul pe teren propriu 12 4 2 6 12-14 14 puncte, ACS Poli abordează vineri seară ultimul joc din returul Ligii 1 pe stadionul ”Dan Păltinișanu”, ocupanta locului 11 după 25 de etape primind vizita ultimei clasate, Petrolul Ploiești, pe care a mai depășit-o de două ori la Timișoara în ultima jumătate de an, în partide eliminatorii. Dacă se va impune și acum, într-un duel pe puncte, puteți afla și aici, în comentariul în direct LIVE TEXT.

Cu un total de 22 de puncte în cont, nou-promovata ar putea porni în play-out, weekend-ul viitor, în jurul datei de 5 martie, cu o agoniseală de 13 puncte în cazul unei victorii în dauna prahovenilor, însă cu doar 12 dacă doar va remiza cu ultima clasată, care, ca și timișorenii, n-a învins în deplasare în actualul campionat.

Cu FC Voluntari, Zicu a redus tardiv din handicap în prelungiri: 1-2 (0-0) în precedenta apariție acasă

Cu FC Voluntari, Zicu a redus tardiv din handicap în prelungiri: 1-2 (0-0) în precedenta apariție acasă

 

Așadar o mare miză în meciul inaugural al rundei a XXVI-a, pentru a nu mai pune la socoteală că, în cazul unui nou eșec pe teren propriu al bănățenilor în actualul sezon, handicapul ”lanternei roșii” față de ACS Poli la startul fazei play-out se va comprima la numai 5 puncte, echivalând cu mai puțin de două victorii, în condițiile în care punctajul se înjumătățește cu rotunjire în sus în cazuri impare după etapa din week-end și înaintea celor 14 din grupa secundă valorică.

Zilele viitoare, în funcție și de cele 3 jocuri de sâmbătă, și anume CS U Craiova – CFR Cluj, ASA – FC Botoșani și FCSB – CSMS Iași, precum și de cel de duminică de la ora 18, Concordia – FC Voluntari, se va contura cu exactitate ierarhia de start a zonei valorice 7-14, cu pozițiile și punctajele de la care vor porni la drum în cele 14 runde de play-out opt formații având drept scop evitarea ultimelor 3 locuri în clasament la linia de sosire din 29 mai, iar timișorenii s-ar putea găsi poimâine seară, în cel mai fericit caz, pe locul 10, cel mai adesea ocupat în actuala stagiune de elevii lui Alexa iar apoi Marin, iar în cea mai neplăcută situație pe 12, pe care încă n-au poposit în 2015/6.

Petrolul, ca și Concordia, se situează momentan pe o poziție de retrogradare, deținută fără întrerupere de galben-albaștri de la începutul campionatului, mereu ultimii după ce porneau la drum cu o penalizare de 6 puncte, iar nou-promovata FC Voluntari se află pe antepenultimul loc, ce obligă la un baraj în luna iunie cu câștigătoarea play-off-ului locurilor 2 în seriile ligii a doua. Doar o treaptă mai sus, și cu numai un punct în plus, ACS Poli, care a câștigat de fiecare dată la zero jocurile în care a obținut 3 puncte acasă cu Florin Marin, însă în doar 3 cazuri, 1-0 cu Concordia la debutul în vară al actualului antrenor pe banca tehnică, 1-0 apoi pe 13 septembrie cu campioana FCSB și 2-0 în toamnă cu ASA Târgu Mureș. În rest, cinci apariții pe teren propriu în Liga 1 cu Marin la timonă în care a primit un total de 9 goluri și a adunat un singur punct, într-un 2-2 cu CSMS Iași, tot într-o seară de vineri, pe 25 septembrie, așa cum vinerea mai jucau timișorenii pe ”Dan Păltinișanu” și în eșecul din 23 octombrie 2015, 1-2 cu CFR Cluj.

Ce va fi acum, depinde mult de abilitățile ofensive ale nou-promovatei, materializate în cele două apariții oficiale din noul an doar pe final de meci și ca replici prompte la reușite ale oponenților, Zicu reducând din handicap în prelungiri în eșecul cu 1-2 acasă cu FC Voluntari, în urmă cu 12 zile, iar Ovidiu Popescu semnând tot ultimul gol al partidei și în confruntarea de sâmbăta trecută, de la Iași, încheiată 1-1. Rezultat ce a mai renăscut puțin speranțele timișorenilor, care, în ciuda faptului că au în continuare o serie de indisponibilități, inclusiv în ofensivă dar și în blocul defensiv central, precum și o listă tot mai lungă de jucători trimiși la echipa a doua sau la plimbare și care își cer în litigii drepturile contractuale, par a conta cu această ocazie pe Robert Elek, vârf marcator ultima oară la Chiajna dar care a pierdut partidele de pregătire și primele apariții pe puncte din 2016.

Însă chiar și cu Elek în teren, timișorenilor le-a fost ca și imposibil să înscrie în prima repriză a partidelor găzduite pe ”Dan Păltinișanu”, un foarte mare minus în acest campionat.

În calcule intră totodată în această seară și mai multe noi achiziții, opt la număr de peste hotare în această iarnă, capitol la care ACS Poli o concurează pe Petrolul, remaniată masiv tot de peste granițe, de-acum cu Constantin Schumacher antrenor principal. Ploieștenii s-au arătat însă a fi cele mai sigure victime în deplasare din Liga 1, înfrânți fiind de 9 ori, pe rând cu 1-0 la Iași și CFR Cluj, 2-0 la Dinamo, 1-0 la Viitorul și la FC Voluntari, 3-2 la Pandurii, 2-1 la Botoșani, 3-1 la Astra și, anul acesta, 2-0 la Craiova. De fapt, șase eșecuri la rând în ultimele tot atâtea ieșiri, după un 1-1 smuls la Târgu Mureș, cu ASA. În plus, ar mai fi și cele două înfrângeri din toamnă la Timișoara, în optimile Cupei Ligii și Cupei României, de fiecare dată cu alți antrenori pe banca prahovenilor.

În cu totul alte circumstanțe, în urmă cu două sezoane, pe 3 mai 2014, cu 4 etape înainte de finishul sezonului 2013/4, Petrolul se impunea cu 3-0 la Timișoara în dauna lui ACS Poli, elevii lui Răzvan Lucescu urcând atunci pe locul secund în clasament, peste Astra, pe când bănățenii cădeau o poziție, pe 13, părăsind peste alte 18 zile Liga 1.

Care cluburi vor retrograda de astă dată, rămâne de văzut în următoarele 3 luni, reperele parcursului în play-out fiind 5, 12, 19 și 30 martie, 2, 9, 16, 23 și 30 aprilie, 7, 15, 21, 25 și 29 mai, cu etape intermediare pe 30 martie și, penultima, pe 25 mai.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: