LIVE TEXT. Liga 2, etapa 19. ACS Poli – Daco-Getica 0-0: cap Bustea bară 30. Voicu transversală 47. Violeții, același 11 al 3-lea joc la rând. Fotbal ”profesionist” de la ora 14 într-o zi de miercuri. În Timișoara, lapoviță matinală

3 minute de prelungiri și… finish: 0-0. ACS Poli nu primește în premieră gol acasă în acest campionat. Și de fapt în orice meci din actuala ediție.

89. Centralul Ardelean îi indică lui Marius Baciu să stea liniștit. Îi arată că ține cont de întreruperile din meci.

88. Bustea îi lasă locul lui Stănescu.

87. Cotigă, cartonaș galben. Fault asupra lui Keita. ”Libera” de la 18 metri, izbită de zid. Executant, Melinte.

84. Drăghici șutează tare pe jos de la 16 metri, pe lângă bara din stânga. Greșește de puțin ținta.

78. Haruț execută un alt corner. Cap peste poartă…

77. Keita, în locul lui Stere.

75. Neacșu centrează de pe dreapta iar Voicu reia cu capul de la 9 metri în brațele lui Smaranda.

71. Tot Voicu șutează, de la 16 metri, Smaranda deturnând în corner.

70. Voicu contraatacă pe stânga și intră în careu. Șut pe jos de la 14 metri, respins de Smaranda.

ACS Poli a echilibrat prin 3-4 bune acțiuni jocul din prima jumătate a reprizei a II-a, după ce partea întâi aparținea de puțin în față celor de la ASC Daco Getica.

66. Șut de la 16 metri la colțul lung al lui Nica, pe lângă bară.

65. Execută tot Haruț. Decarul Bustea respinge cu capul. Fault în atac.

64. Haruț centrează din corner, oaspeții resping. Drăghici șutează și balonul deviază peste bară. Încă un corner!

63. Mușat șutează pe lângă poartă dintr-o lovitură de la 11 metri.

62. Prima schimbare: Carabela, trecut fără succes și pe la ACS Poli, îl înlocuiește pe Iordănescu.

60. Bîrnoi șutează de la 17 metri iar portarul prinde.

58. Haruț execută înalt în careu, Drăghici reia cu capul în dreapta jos. Portarul prinde.

57. Drăghici centrează de pe dreapta iar Călințaru respinge în corner din fața lui Bîrnoi.

55. Voicu centrează și Bustea reia cu capul de la 10 metri, puțin pe lângă poartă. Smaranda era bătut… Putea fi 0-1.

52. Voicu centrează de la 20 de metri lateral stânga iar Nica se aruncă în careu. Cade și oaspeții solicită lovitură de la 11 metri.

Minutul 47. Voicu zguduie transversala. De la 17 metri lateral stânga, din preajma colțului careului.

*

Nu s-au indicat minute de prelungiri. Și pauză… 0-0. Al cincilea joc consecutiv pe Electrica în care ACS Poli nu primește gol în repriza I. Și totuși, este pe ultimul loc al clasamentului.

Iar Mușat primește cartonaș galben pentru proteste.

Minutul 44. Călințaru comite henț la 18 metri de poartă, perpendicular pe buturi. Vizitatorii protestează, arătându-i centralului pieptul. Drăghici, peste transversală.

41. Centrare a lui Voicu de pe partea stângă și Bustea șutează cu dreptul de 10 metri. Smaranda prinde.

38. Drăghici, faultat la 23 de metri de poartă. Bustea, iertat de acordarea cartonașului galben. Melinte șutează în zid și balonul îi ricoșează înapoi, fiind faultat la a doua tentativă de șut. Nu se mai acordă nimic. Îngrijiri medicale. Scos în afara suprafeței de joc.

34. Codrea, faultat la 30 de metri de poartă. Melinte șutează peste transversală.

Minutul 30. Bară a oaspeților! Centrare de pe dreapta iar decarul Bustea șterge mingea cu capul, întâlnind bara. Smaranda prinde.

29. Basic centrează, mingea este respinsă cu capul de Călințaru și revine în posesia gazdelor însă faza se răcește.

Minutul 28. Căpitanul Voicu, cartonaș galben. Fault asupra lui Codrea.

26. Iordănescu șutează de la 25 de metri în plexul lui Haruț. Cade pe gazon. Bucureștenii trimit cu sportivitate balonul în afara suprafeței de joc. Gazdele aveau să-l returneze.

23. Basic primește cartonașul galben pentru un fault comis la 25 de metri lateral stânga. Centrarea în careu este reluată cu capul de Mușat.

A crescut asistența. Spre 70 de spectatori în tribuna acoperită, aproape 10 fani cu tobă în cea de pe lungimea opusă a terenului.

Prim sfert de oră echilibrat, cu o posesie superioară a balonului de partea ”galbenilor” din capitală, care pasează mai mult.

16. ACS Poli, lovitură liberă din preajma centrului terenului, de pe stânga. Execută Melinte, balon respins.

15. Daco Getica, al doilea corner. Scurt, Mușat pentru Călințaru. Centrare în careu, mingea trecând pe lângă poartă.

11. Haruț primește balonul pe partea dreaptă, de unde centrează către Bîrnoi, portarul prinzând pe linia de fund, la un metru de bară.

8. Călințaru centrează de pe dreapta iar Voicu reia cu capul în brațele portarului Smaranda. Primă reluare pe poartă.

Minutul 4. Primul corner al meciului, pentru oaspeți. Execută Neacșu. Apărarea timișoreană respinge iar Mușat șutează de la 17 metri peste bară.

Motreanu execută prima aruncare de la margine. Înalt, spre careu, de unde respinge Iordănescu. ACS Poli, în echipament complet violet, atacă în repriza I spre poarta de la tabela de marcaj. Bucureștenii, în galben.

Start la ora 14! Stere îi trimite înapoi lui Haruț. ACS Poli începe partida în fața a 30 de spectatori.

INFO. Într-un joc de la ora 12 al ocupantelor locurilor de retrogradare, 18 cu 16, CS Balotești – Aerostar Bacău 1-1 (0-0): Clătinici 77 – Buhăcianu 70. Achim, eliminat de la oaspeți în minutul 90+2. Clasamentul actualizat, pe coloana datelor tehnice.

Călin Cojocaru și Ștefan Nanu n-au efectuat nici o schimbare în 11-le de start, același precum în jocul pierdut aici cu 0-1 cu Petrolul, menținut și în deplasarea de vineri în Argeș, unde ACS remiza 1-1 cu CS Mioveni.

Deși umed, terenul se prezintă în condiții bune raportat la starea vremii și lapovița dimineții. În tribune, zece spectatori cu un sfert de oră înaintea startului.

Echipele…

ACS Poli: 1. Mădălin Smaranda / 2. Denis Haruț, 17. Cristian Melinte – cpt. 6. Igor Basic, 3. Daniel Filip, 10. Dorin Codrea, 5. Cosmin Bîrnoi, 11. Denis Golda, 22. Radu Motreanu, 99. Giani Stere, 85. Octavian Drăghici.

Rezerve: 12. Mario Contra – 8. David Pop, 7. Saibaa Keita, 15. Cristian Bocșan, 18. Dusan Ivanov, 24. Nafi Iseini, 32. Sebastian Foca.

ASC Daco-Getica: 29. Dragoș Balauru – 89. George Călințaru, 70. George Cotigă, 4. Vlad Motroc, 30. Nicolae Mușat, 31. Alex Iordănescu, 28. Charles Acolatse, 10. Cristian Bustea, 14. Robert Neacșu, 19. Ionuț Voicu – cpt., 23. Eugen Nica.

Rezerve: 1. George Gavrilaș – 11. Raphael Stănescu, 5. Vladimir Georgescu, 22. Iulian Carabela, 21. Ionuț Mihai, 18. Valentin Dima, 17. Alexandru Ilie.

***

Vreme bacoviană la Timișoara în ultima miercuri din noiembrie, cu o ploaie rece transformată în lapoviță la ceasurile dimineții, după câteva zile în care toamna și-a exercitat rigorile în drepturi depline, dar fotbalul se desfășoară și în aceste condiții, iar sportul rege intern de la nivelul Ligii 2 chiar poate fi mulțumit că anotimpul căderii frunzelor s-a zburlit abia acum după două luni blânde, protejându-i terenurile în marea majoritate a turului. Două meciuri în această după-amiază pe Bega în divizia secundă în etapa finală a primei jumătăți a campionatului, primul fiind programat pe ”Electrica” de la ora 14, valabilă în cazul a 8 partide din totalul de zece al intermediarei în curs.

O caracteristică a fotbalului din Liga 2 în precedentele două sezoane de la relansarea sa în serie unică a ținut de starea deteriorată a gazonului multor terenuri odată cu avansarea în turul campionatului, pe timpul toamnei, însă vremea mai bună din ultimele luni a mai înlăturat grijile și bătăile de cap în această privință.

Dacă vremea a ținut cu fotbalul, în schimb situația generală din România ultimelor decenii n-a ținut printre foarte multe altele nici cu fotbalul, de unde și infrastructura deficitară dar și dificultățile financiare din domeniu, ieșind în evidență de exemplu cu ocazia acestei runde intermediare, a XIX-a în Liga 2.

Se vorbește despre fotbal profesionist și la urma urmei este vorba într-adevăr despre anticamera elitei Liga 1, însă, în lipsa celor trebuincioase, și anume capacitatea financiară dar și utilitară, fotbalul Ligii 2 își desfășoară etapa de la încheierea turului de la ora 14 într-o zi lucrătoare, oră de start total inadecvată pentru o zi de miercuri în raport cu popularitatea pe care ar trebui s-o întrețină fotbalul dar și cu vânzările de bilete.

Căci care cluburi din fotbalul unor țări cu economii de piață reale și-ar permite oare să piardă fie măcar și un meci organizat acasă în ceea ce privește prezența susținătorilor la stadion și încasările din vânzarea biletelor de meci!? Nici unul. Pentru că o partidă găzduită de la ora 14 într-o zi de miercuri ar echivala cu una ca și pierdută în ceea ce privește veniturile în zi de meci…

Dar în România, unde multe funcționează din inerție, în regim ineficient și la nivelul subzistenței, nici nu se mai face distincția între pierderile mai mari sau mai mici, într-atât de numeroase fiind, fără ca potențialul disponibil de câștig să fie cât de cât măcar tangibil, în lipsa unui cadru și a unor premize sănătoase.

Iar inerția întreținută peste ani se traduce în acest caz și prin necesitatea programării de către FRF a opt meciuri de la ora 14 într-o zi de miercuri, anti-reclamă fotbalului ca spectacol sportiv. Unul s-a jucat marți de la ora 14, uvertura Academica – Petrolul 2-1, cei din Clinceni egalându-i astfel la puncte pe nou-promovații din Prahova, iar celelalte astăzi, după CS Balotești – Aerostar, meci având parte de o programare chiar și mai jalnică, ora 11, etapa continuând de la ora 17 pe ”Dan Păltinișanu”, cu Ripensia – ASSCS Farul, și urmând a se încheia mâine de la ora 14: Chindia – Energeticianul.

Iar ambele jocuri din Timișoara vor fi transmise în comentariu text în direct, aici ACS Poli – ASC Daco-Getica, de pe ”Electrica”, de la ora 14, iar într-un articol separat, dat deja publicității, meciul Ripensiei.

Nici vremea nu-i de fotbal, momentan cu ușoare tendințe de lapoviță, iar așadar și terenurile ar putea avea de suferit, și nici ora de start a partidei de pe ”Electrica” nu are nici o legătură cu fotbalul profesionist, dorit la nivelul Ligii 2, însă caravana sa își continuă parcursul prin hârtoape, propunând un nou duel Timișoara – București în Banat în această toamnă, cu mențiunea că încă unul este programat de la aceeași oră, dar în capitală: Metaloglobus – ASU Politehnica.

Acesta este de fapt fotbalul păstorit de FRF, veselă nevoie mare în urma ultimelor rezultate ale selecționatelor ”tricolore” și protejată de aparențele care cel mai adesea înșeală, un fotbal sleit financiar și la cheremul vremii, cu terenuri puține și nu prea bune, cu conducători care mai de care mai atotștiutori, cu jucători relativ puțini și nu foarte calitativi, cu arbitraje pe măsură, toate acestea printre multe altele, și în general incapabil să stopeze împuținarea spectatorilor din tribune. Cauză care nu poate fi nicidecum combătută prin programarea grosului unei etape din Liga 2 miercuri de la ora 14. Sau poate că în această țară, capac la toate, există indici sugerând că de fapt nici nu se prea lucrează.

ACS Poli și ASC Daco-Getica se află cu o treaptă mai jos decât în sezonul trecut, în cursul căruia, ca prim-divizionare în Liga 1, formația timișoreană aborda ultima etapă din noiembrie de pe locul 9, remizând 1-1 la Ovidiu pe 25 ale lunii, iar cea bucureșteană, pe-atunci sub numele ASC Juventus, de pe poziția a 14-a și ultima, cedând cu 0-5 la Ploiești pe 24 noiembrie Concordiei Chiajna. Ambele aveau să retrogradeze, de pe locurile 13 și 14, cei din capitală revenind după numai o campanie la nivelul diviziei secunde, pe care îl parcurgeau în trecere în ediția 2016-2017, după promovarea din Liga 3, iar bănățenii, după 3 ani.

Și iată-le acum implicate în tentativa de salvare de la retrogradarea în Liga 3, Daco-Getica pe locul 11 și cu 4 puncte în plus față de prima formație de pe locurile alunecării spre eșalonul terț, iar ACS Poli pe ultimul, cu 13 mai puțin decât ultima echipă pe o poziție salvatoare. Șaisprezece puncte le despart pe oponentele de astăzi de pe ”Electrica”, unde va arbitra Mircea Ardelean din Arad, asistat de concitadinul său Casian Băla și Ovidiu Timar din Marghita, rezervă fiind Alexandru Dan Gornic din Arad iar observatori Lucaci și Sajtos.

În fine, ca meciuri între formațiile din București și Timișoara în acest campionat al Ligii 2, Daco-Getica – ASU Politehnica 1-1 (1-0) și Ripensia – Metaloglobus 0-1 (0-0) în aceeași etapă a noua, Metaloglobus – ACS Poli 1-0 (0-0) în runda a X-a iar sâmbătă Daco-Getica – Ripensia 1-1 (1-1). Șase goluri în patru partide.

Programul etapelor 19 și 20, pe coloana clasamentelor.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× cinci = 30

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: