LIVE TEXT. Liga 2. Ripensia – Chindia Târgoviște 0-2 (0-1) pe ploaie cu găleata: Mihai 11, Leca 71. Pelici și Moldovan, câte 5 noutăți în primul 11. Regățenii, 15 puncte din 15 posibile în Timișoara în eșalonul secund

Final, 0-2. Din 29 septembrie 2018, de la un 0-1 cu FC Metaloglobus, n-a mai încheiat Ripensia fără a marca pe teren propriu. Au trecut de-atunci 20 de etape și 194 de zile, peste o jumătate de an. Chindia, 6 victorii din 6 vizite în Timișoara în Liga 2. Oaspeții urcă pe 2, loc de promovare directă, la 4 puncte în urma liderului Chindia. Și o așteaptă duminică la 12 pe ACS Poli.

90+1. Fază fierbinte în careul gazdelor. Alexandru cade în suprafața de pedeapsă. Solicită penalty. Reproșul către Ardelean sună astfel: ”Mânca-ți-aș p*** ta”. 

Terenul, ”bazin de polo pe apă”.

83. Tînc, cartonaș galben. Pentru proteste la acordarea unui corner în favoarea oaspeților.

Te ia cu friguri. Și parcă și mirosurile pestilențiale ale municipiului răzbat spre acest colț de oraș, aduse de ploaia în rafale. Mirosuri de la gropile de gunoi ad-hoc din fostul Oraș al Florilor, acum al mizeriei din înrobitorul ciclu Gunoiada, dar și de la canalizare. Un oraș care miroase tot mai puternic a fecale. Un oraș scăpat de sub control sub administrația unor jeguri la cravată.

80. Popa în locul lui Străuț.

77. Martac în locul lui Dinu.

Terenul mustește de apă. Plâng cerurile… Stropii, duși de vânt.

S-a întunecat. Noroc cu… tabela electronică de marcaj, mai oferă un crâmpei luminos. Ploaia cu găleata întunecă orizontul. Ultim sfert de oră sub imperiul intemperiilor. Și de unde instalație de nocturnă!?! Că doar suntem în anul 2019 și în capitala Banatului, în care sportul este a cincea roată la căruță, la capitolul și altele. O societate încălecată de un sistem perfid. E bine totuși că se mai joacă fotbal în aceste vremuri de pe urmă. Dar despre ce vorbim iarăși!? Că doar totul este mirific. 

Contrar cursului jocului, 0-2 în minutul 71. Leca, printr-o lovitură de cap, la execuția lui Șerban, care intra la pauză. Bine executat.

70. Zaluschi, cartonaș galben. Fault asupra lui Alexandru la 40 de metri de buturi.

69. Și Neicuțescu e surprins în ofsaid. 

Ripensia domină partea a doua, pe ploaie… Cu tunete. Privești spre înalturi și îți amintești de ”April skies”, a scoțienilor de la Jesus and Mary Chain.

67. Stoica, în locul lui Gueye.

66. Șerban, surprins în ofsaid.

Centralul îi vorbește lui Călin Mada. Cei de pe banca Ripensiei reclamă anumite decizii ale arbitrilor.

64. Neguț își prelungește prea mult mingea în careu, în preajmă cu un coechipier.

63. ”Liberă” pentru oaspeți, prin Mihai, de la 25 de metri. Balon respins.

59. Leca primește cartonașul galben. Fault asupra lui Drăghici la 17 metri lateral stânga. Șut Toma spre colțul lung, la înălțime. Alături…

57. Neguț în locul lui Rață.

Se cam ”greșește” în favoarea trupei de pe podium. Și plouă, plouă…

Bănățenii încep bine partea a doua.

49. Ripensia, aruncare de la margine. Asistentul semnalizează în favoarea vizitatorilor. Ardelean acordă în favoarea timișorenilor.

Este și impresarul Florin Iacob la meci.

Plouă mai tare. 

46. Drăghici, la un pas de 1-1. Singur, singurel în careu, cu portarul, ieșit în întâmpinare. Lat pe lângă goalkeeper dar și pe lângă bară.

Observatorul de arbitri Salomir a traversat terenul la pauză și s-a alimentat de la vestiare cu o sticlă de apă și o pungă de semințe. Apoi a traversat înapoi terenul, la locul său.

Minutul 46. Șerban în locul lui Dudea. Iar Dumiter în locul lui Chera.

Pauză, 0-1.

43. Chera, faultat la 45 de metri de poartă. Centralul nu acordă nimic. Asistentul nu semnalizează. Tribuna reacționează. Jocul curge, iar faza următoare, identică, este interpretată altfel de arădeanul Ardelean. Acordă lovitură liberă pentru Chindia. Tribuna reacționează cu atât mai mult. Pe bună dreptate.

41. Gueye respinge cu capul în margine cornerul dâmbovițenilor. Atacantul, disciplinat tactic.

40. Lovitură liberă pentru Chindia, de la 28 de metri. Șandru, puternic. Moldovan deturnează o minge grea. Corner.

Terenul, în bune condiții. Fără precipitații, ar fi fost foarte tare. Plouă mai tare. 

37. Toma execută al treilea corner al Ripensiei. Aioani bâlbâie balonul, în învălmășeala din careu.

Jocul continuă să fie la fel de echilibrat. Ripensia, un mic plus. Două cornere ale gazdelor.

26. Dudea, cartonaș galben. Fault asupra lui Chera. Țipăt.

25. Novac șutează de la 17 metri pe jos, lângă bară. Moldovan prinde.

17. Accidentare. Îngrijiri medicale lui Dudea.

15. Gueye, prim șut pe poartă. De la 16 metri, pe jos, prins de portar.

Deschidere de scor din fază fixă după un început echilibrat, cu atacuri de ambele părți.

Minutul 11, 0-1. Lovitură liberă de la 19 metri. Impecabil, în dreapta portarului, la semiînălțime. Decarul Liviu Mihai.

5. Toma, corner respins.

3. Chera îi pasează lui Străuț, acesta îi retrimite. Chera șutează de la 16 metri peste transversală. 

2. Dumitrașcu centrează, altă respingere.

Circa 150 de spectatori.

Minutul 1. Zaluschi, lovitură liberă de la 25 de metri. Respingere.

Începe meciul, începe și ploaia. Mărunt. Zaluschi, către Drăghici. Oaspeții, în albastru-roșu.

Dinu, Rață, Dumitrașcu, Dudea și Neicuțescu sunt cei titularizați de Moldovan după ce nu începeau partida acasă în urmă cu 6 zile. 

Apro, Stoi, Chera, Gueye și Drăghici sunt titularizați, după ce nu începeau meciul din urmă cu 5 zile, la București. Din respectivul prim 11 nu încep astăzi Hecsko, Anghelina, Stoica, Dumiter și Popovici. 

A plouat cu găleata cu o oră înainte de meci în sud-estul Timișoarei.

Echipele…

Ripensia: 1. Horațiu Moldovan – 32. Bogdan Străuț, 5. Andrei Tînc, 6. Claudiu Apro, 19. Călin Toma – cpt., 21. Vlad Chera, 10. Adrian Zaluschi, 22. Gabriel Stoi, 20. George Monea, 85. Octavian Drăghici, 11. Mansour Gueye.

Rezerve: 19. George Păduraru – 7. Adrian Popa, 25. Mihai Hecsko, 9. Andrei Dumiter, 4. Radu Burdeț, 14. Alexandru Popovici, 24. Constantin Stoica.

Chindia: 25. Marian Aioani – 15. Cornel Dinu, 14. Mihai Leca, 21. Bogdan Șandru, 22. Vadim Rață, 80. Denis Dumitrașcu, 17. Alin Dudea, 18. Mihai Neicuțescu, 10. Liviu Mihai, 8. Daniel Novac, 19. Valentin Alexandru.

Rezerve: 1. Iustin Popescu – 13. Cristian Cherchez, 45. Lucian Dan Panait, 6. Andrei Șerban, 20. Cristian Neguț, 2. Mădălin Martac, 7. Andreas Mihaiu.

*

Ripensia găzduiește în această după-amiază al doilea meci din 2019 cu o formație din cvintetul fruntaș, de astă dată împotriva Chindiei, care acum nici un an a ratat acasă la lovituri de departajare promovarea la baraj în Liga 1 și care a câștigat în absolut toate vizitele efectuate în Timișoara din vara lui 2016, de cinci ori. Și la ora actuală târgoviștenii lui Viorel Moldovan sunt tot pe podium, pierzători însă în deplasarea anterioară la malul mării. Roș-galbenii lui Pelici, fără înfrângere în ultimele 3 etape, speră să le aplice și ei o corecție, în căderea de cortină peste runda cu numărul 29 în Liga 2.    

Etapă intermediară cât se poate de convenabilă oponentelor de astăzi de la ora 17:30, prin prisma rezultatelor înregistrate ieri. Astfel, Chindia a rămas pe podium dat fiind că Sportul Snagov și Petrolul au pierdut miercuri pe rând acasă, ilfovenii cu 2-4 cu Luceafărul Oradea iar ploieștenii cu 1-2 cu FC Argeș, iar Ripensia s-a menținut pe locul 9, căci o singură echipă din următoarele opt clasate a învins în această rundă de la mijlocul returului, și anume cea bihoreană, pe terenul campioanei de toamnă.

Semn că formațiile cu griji mai mari sau mai mici în privința luptei pentru evitarea retrogradării au capacitatea de a răsturna ”carul mare”, aspect vizat și de Ripensia la ora celui de-al doilea meci consecutiv acasă în Ciarda Roșie. Revenirea pe acest gazon i-a prins bine contra gorjenilor, Stoi și Dumiter înscriind în fiecare prim sfert de oră al reprizelor, bănățenii conturând o victorie cu 2-1 în oglindă, contrastând precedentului deznodământ acasă, 1-2 pe ”Dan Păltinișanu” cu Sportul Snagov.   

Este însă un final dens de săptămână pentru timișoreni, iar dificilul meci cu Chindia constituie doar primul pas în aceste zile, urmat de cel anunțat pentru duminică de la ora 11 la Petroșani, în fief-ul Energeticianului, o nou-promovată fără victorie în 2019 și într-un continuu derapaj după 4 remize și 4 înfrângeri. Cei din Valea Jiului n-au mai învins de fapt în ultimele 11 runde, de la un 2-1 acasă cu Metaloglobus pe 24 noiembrie, ceea ce îi mai urca atunci un loc, pe opt, pe când Ripensia tremura la vremea respectivă pe 17.

Abia fusese recent preluată de Alexandru Pelici, care stopa inițial declinul prin a lega două remize, urmate de 3 victorii consecutiv, prime semne că s-a ales omul potrivit la locul potrivit. A urmat o primăvară pe măsură, fără înfrângere în ieșirile în afara Timișoarei, trei în zona capitalei, inclusiv la actualul lider deja ușor detașat, intrarea într-un anumit ritm cu tente pozitive conferind încredere colectivului din Ciarda Roșie.

Pe care-l așteaptă după ieșirea în județul vecin nimic altceva decât primirea concitadinei ASU Politehnica, într-un duel local cheie în calendarul competițional al oponentelor locale, meci la ora căruia galben-roșii speră să fie cât mai scutiți de grijile retrogradării, traducându-se la ora actuală printr-o diferență de 6 puncte față de a 16-a clasată, ASC Daco-Getica.

Oarecum puține și totuși multe la cât de greu se obțin, Ripensia vizând să-și mărească zestrea încă din această seară. Azi-noapte a plouat pe malurile Begheiului și rămâne de văzut ce etalare fotbalistică vor furniza protagonistele jocului televizat din etapa a XXIX-a în Liga 2, transmis aici în direct în comentariu text, miza fiind majoră pentru elevii fostului vârf de turneu final mondial Viorel Moldovan.

Roșu-albaștri care au călcat strâmb la ultima ieșire, naufragiu pe final la malul mării, Georgian Păun torpilându-i din afara careului în minutul 79, 1-0, după ce intra în trupa lui Farul din minutul 59, capac la toate venind și eliminarea lui Neicuțescu din dispozitivul regățenilor, în minutul 81. Prim eșec în 2019 pentru dâmbovițenii care încheiau toamna pe locul 5, la un punct de a doua clasată respectiv două de lider, iar astăzi se află pe podium, la egalitate cu clujenii de pe treapta secundă, dar având la dispoziție acest duel din Ciarda Roșie.

Pe care este de așteptat ca Moldovan să-l abordeze în linii mari cu aproximativ același efectiv aliniat în ultimele runde, 15 fiind jucătorii utilizați în precedentele două partide, cu două înlocuiri între titulari în urma eșecului de la Constanța, deplasare în care nu convingeau. Și unde se apela la Aioani – Martac, Leca, Şandru, Dumitraşcu (minutul 83, Florea) – Şerban (71, Neicuţescu), Mihai, Novac, Panait – Alexandru, Cherchez – cpt. (63, Neguţ), rezerve rămânând Popescu – Raţă, Dinu și Mihaiu.

Reabilitarea a venit în uvertura etapei trecute, vineri, însă numai din repriza a II-a a meciului găzduit în compania ”lanternei roșii”. O desprindere în zece minute, semnată de Mihai Leca, Daniel Florea și Cristian Cherchez de pe punctul cu var în intervalul 52-62, 3-0 cu Dacia Unirea Brăila, ocazie cu care au reintrat în primul 11 Neguț și Florea, Cherchez revenind în schimb doar de la pauză iar Dumitrașcu pentru ultimul sfert de oră.

Oaspeții de astăzi ai Timișoarei au câștigat etapa trecută în alcătuirea Aioani – Martac, Leca, Şandru, Panait – Şerban, Mihai – cpt., Novac, Neguţ (minutul 73, Dumitraşcu) – Alexandru (46, Cherchez), Florea (80, Raţă), rezerve rămânând Popescu – Mihaiu, Dinu și Dudea.

25. Marian Aioani – 15. Cornel Dinu, 14. Mihai Leca, 21. Bogdan Șandru, 22. Vadim Rață, 80. Denis Dumitrașcu, 19. Alin Dudea, 18. Mihai Neicuțescu, 10. Liviu Mihai, 8. Daniel Novac, 19. Valentin Alexandru.

În linii mari, Chindia e în grafic conform parcursului de până acum în 2019, cu 5 victorii și câte o remiză respectiv înfrângere, 15-6 la capitolul goluri, o problemă în ceea ce privește cele marcate în cazul Ripensiei, și aceasta cu un bilanț pozitiv în noul an, 3-2-2, dar găsind mai greu ruta spre plasa porții adverse… 8-6.

Dâmbovițenii au câștigat afară în sezonul de primăvară în Argeșul învecinat, 0-1 la Pitești și 1-4 la Mioveni, bifând nu neapărat foarte convingător partidele acasă cu trupe din a doua jumătate a clasamentului, în ordine invers cronologică 3-0 cu brăilenii, 4-2 cu ASC Daco-Getica și 3-2 cu Aerostar în meciul ridicării cortinei în 2019. Ar mai fi și un draw alb pe ”Eugen Popescu” cu vecinii petroliști, într-un duel la vârf care sugerează că lupta pentru promovare este echilibrată dar nu neapărat și calitativă.

Ripensia are astăzi fără doar și poate șansele ei să strice bilanțul imaculat al Chindiei pe Bega, cu victorii pe linie, 3-4, 1-2 și 0-1 la ASU Politehnica, respectiv 2-3 în Ciarda Roșie și 1-3 de la 1-0 la pauză în turul campaniei în curs pe ”Electrica”, la ACS Poli.

Acest vizitator bau-bau al gazdelor timișorene înscria pe finalul reprizelor în partida în urma căreia Paul Codrea se despărțea de Ripensia, meci pornit furibund, cu Ungureanu și Mediop preluând de două ori conducerea pentru bănățeni în primul sfert de oră, ultimul sfert de oră fiind al regățenilor, cu egalarea din minutul 39 și reușita decisivă din minutul 77. Iar roșu-galbenii trebuie să aibă grijă de Daniel Florea, unul dintre numele cu pedigree din tabăra lui Moldovan…

Ripensia n-a câștigat de fapt încă nici un punct în cele 3 meciuri directe în Liga 2 cu târgoviștenii, triumfători și sub Turnul Chindiei, cu 1-0 printr-un gol marcat în minutul 3 în anul promovării trupei conduse de Steop în eșalonul secund, respectiv cu 4-2 (1-1) în toamna lui 2018, când Cluci înscria deja în minutul 4 iar Călin Toma din penalty la mijlocul părții secunde.

Vor întoarce foaia elevii fostului fundaș prim-divizionar sau își vor menține procentajul maxim în Banat cei ai ex-atacantului bistrițean?

În orice caz, un spectator foarte interesat în Ciarda Roșie va fi un alt fost fundaș central, Valeriu Răchită, antrenor al concitadinei timișorene ACS Poli, care duminică de la ora 12 va juca la Târgoviște, iar antepenultimii clasați nu pot decât să se bucure că au peste 24 de ore în plus de recuperare față de dâmbovițeni în perspectiva viitorului duel din weekend, abordat de Chindia la numai 65 de ore după încheierea întâlnirii cu Ripensia, cu tot cu drumul de întoarcere spre casă.

De unde că Liga 2 rămâne totuși pe alocuri palpitantă, însă nu poate fi în schimb confundată atractivitatea cu calitatea valorică. Ce lasă profund de dorit.

Arbitrează arădeanul Mircea Ardelean, asistat de Bobe și Zamfir, din Videle respectiv Slatina, rezervă fiind arădeanul Tudor Florin Jurcă iar observatori Paraschiv și Salomir.

Rezultatele etapei, programul celei viitoare, ce demarează cu două jocuri sâmbătă de la 11 și se încheie luni seară cu duelul argeșean, precum și clasamentul Ligii 2, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 × = patruzeci noua

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: