LIVE TEXT. Liga 2: start în etapa a XV-a. Vineri, ora 18, Ripensia – FC Argeș 1-1 (0-1): Călin Toma 89 – 11 m / Oancea 42. Echipele: revin Hecsko, Zaluschi, Cluci

Finish, 1-1.

Doar Daco-Getica, autoare a șase remize, și codașii brăileni, cu 5 în cont, înregistrau mai multe rezultate de egalitate în acest campionat decât Ripensia și FC Argeș, cu câte 4 fiecare. Se consemnează cel de-al cincilea… 

Ripensia își mai adăuga puncte pe final de meci prin Dumiter, 2-1 acasă în minutul 90 cu CS Balotești, și tot el în minutul 85, tot pentru 2-1 la Brăila, în runda inaugurală. Trăgând linie, 7 puncte în plus pentru timișoreni prin goluri marcate în ultimele faze ale partidelor. Au mai și pierdut însă puncte pe final, 2-3 tot aici cu ACS Poli, la Arad și la Snagov…

Al treilea meci consecutiv acasă în care Ripensia egalează la unu pe final: Apro în minutul 89 cu Energeticianul, Dumiter în cel de-al doilea minut de prelungiri cu clujenii și în această seară. 

Portarul argeșean, cartonaș galben pentru proteste pe adresa asistentului. Centralul, discuție cu Săndoi.

Minutul 89, 1-1. Călin Toma, din lovitură de la 11 metri. Lovitură liberă de la 25 de metri lateral dreapta, executată de Popa. Buhăescu, fault asupra lui Dumiter. Cartonaș galben. Și Popa primea cartonașul galben, pentru că riposta după ce era faultat.

Și etapa viitoare Ripensia va juca tot vineri de la ora 18, la nou-promovata Petrolul Ploiești, penultimă deplasare a timișorenilor în 2018. Ultima va fi la ASC Daco-Getica București.

82. Panait în locul lui Gheorghe.

79. Bădăuță în locul lui Apro.

Ripensia își menține dominarea, cea mai bună perioadă de joc a timișorenilor în meciul de azi.

77. Călin Toma, lovitură liberă din lateral stânga. Portarul respinge senzațional în dreapta, mingea ajungând la Zaluschi, care din lateral, din unghi, trimite în plasa laterală.

73. Șerban șutează puternic pe jos dintr-o lovitură liberă de la 22 de metri, Păduraru prinzând în 2 timpi.

Minutul 70. Dumiter primește o excelentă pasă de la Zaluschi, pătrunzând în careu și șutând de la 8 metri pe jos în portar. Dumiter se alege cu cartonașul galben. Intrase prin alunecare la portar, care prindea mingea.

67. Iese Hreniuc, înlocuit cu Mihăescu.

Ripensia atacă mai mult în repriza a II-a.

64. Altă lovitură liberă pentru Ripensia, din preajma colțului careului mare. Dumiter, faultat. Solicită și cartonașul galben. Nu se acordă. Toma și Zaluschi în preajma balonului. Zaluschi, peste transversală.

63. Dumiter reia cu latul într-un adversar centrarea lui Zaluschi din lovitură liberă.

60. Ungureanu în locul lui Popovici. Mica galerie a Ripensiei salută intrarea lui Ungureanu.

57. Buhăescu, cap de la 10 metri peste transversală, de puțin. După un corner.

55. Apro, fault foarte tare asupra lui Năstăsie, care avea să fie înlocuit cu Șerban. Apro, ”galben”. Ambulanța a pătruns pe teren dar a și ieșit așa cum intra, fără jucător.

50. Dumiter, un fel de lob de la 16 metri, respins in extremis de portar, în corner. Zaluschi execută, balon respins. Hecsko șutează de la 25 de metri, portarul respinge cu piciorul.

49. Costin, fault asupra lui Popovici. Cartonaș galben piteșteanului.

47. Zaluschi îl faultează pe Șerbănică, la centrul terenului. Centralul îl trimite să își ceară scuze oponentului și îl iartă de cartonașul galben.

Minutul 46: prima înlocuire. Iese Cluci, intră Monea.

*

Pauză, 0-1. Scor totuși meritat, deși Ripensia a avut ocaziile sale… Ripensia, condusă cu 1-0 la pauză în al treilea meci consecutiv. 

45. Ripensia în atac. Popa execută o lovitură liberă în careu, balonul e respins până la Burdeț, care ratează de la 6 metri, singur cu portarul. Puțin peste transversală. Mare ocazie de 1-1.

Minutul 42, 0-1 FC Argeș: Oancea. Șut de la marginea careului mare, din lateral dreapta, la colțul lung.

40. Costin șutează peste transversală de la 22 de metri.

Joc mai degrabă la centrul terenului.

33. Dumiter găsește apărătoarea unui oponent, la mijlocul terenului. Centralul i-o cere, Dumiter i-o înmânează, iar arbitrul i-o dă lui Oancea.

Meciul este televizat. Cu certitudine, mai mulți telespectatori în fața micilor ecrane decât spectatori pe ”Dan Păltinișanu”. Fotbalul Ligii 2 este o tristă și amară procesiune fără sare și piper. Fără exagerare, foarte anost. Comuniunea spectatori – jucători, ca și ruptă, aproape inexistentă, greu fiind de întrezărit soluțiile ameliorării stării de fapt. În orice caz, nu prin televizări urmărind cantitatea, la normă și lipsite de semnificație, fără însemnătate, cu difuzări de duzină. Fotbalul, coborât în derizoriu tocmai prin aceste televizări.

Au mai sosit câțiva spectatori, dar puțini. Sunt grupați sub copertinele de la tribuna I, pentru a se feri în eventualitatea ploii. A picurat puțin, apoi s-a oprit. Gazonul este foarte puțin ud, temperatura aerului fiind ridicată pentru prima seară de vineri din noiembrie.

28. Popa, acțiune pe partea dreaptă. Centrarea, respinsă în corner de Șerbănică. Toma îi trimite lui Popovici, care îi retrimite. Centrare, respinsă de Hreniuc. Un jucător al Ripensiei șutează de la 20 de metri în adversar, rezultând un contraatac al regățenilor. Buhăescu și-a prelungit însă mingea prea mult.

Piteștenii, nemulțumiți pentru acordarea unei lovituri libere Ripensiei, la mijlocul terenului.

FC Argeș a dominat prima jumătate a reprizei I dar Ripensia a echilibrat meciul în ultimele 5 minute.

24. Încă o acțiune a lui Dumiter, pătruns în careu. Treiarul Șerbănică îl deposedează corect, ripensiștii solicită lovitură de la 11 metri dar centralul lasă bine jocul să continue.

19. Dumiter se demarcă pe stângă dar pătrarul Hreniuc îl trage de tricou: cartonaș galben. Se acordă lovitură liberă. Zaluschi execută din colțul careului de 16 metri iar mingea șterge transversala.

15. Gheorghe șutează pe jos de la 18 meri, mult pe lângă poartă.

10. Oancea șutează din colțul careului mare spre colțul lung dar Păduraru respinge.

”Toate mingile sunt moi!” Remarcă lansată de portarul piteștenilor pe adresa arbitrului. Încearcă să pună mâna pe un balon mai tare dar din spatele propriei porți primește aceeași minge.

Minutul 8. Ripensia, mare ocazie pentru 1-0. Dumiter scapă pe dreapta, intră în careu, portarul îi iese în întâmpinare iar de la 14 metri șutează. Respingere cu palmele. Apărarea albilor se oprea pe moment, înaintea pătrunderii, acuzând o poziție de ofsaid.

6. Dumiter, acțiune pe partea stângă. Îl driblează pe Hreniuc și Stan respinge cu capul centrarea, din fața lui Popovici.

Foarte puțini spectatori pe ”Dan Păltinișanu”. 150… Bate vântul și pe banca Ripensiei: dintre antrenori, doar Iulian Muntean. Nu și Radu Suciu. Pe raportul oficial de joc, nici un nume în dreptul aceleiași rubrici. Absentează Anghelina, suspendat, dar și Marius Toma – accidentat.

Debut de meci controlat de oaspeții în alb complet.

Minutul 4. Păduraru deturnează în corner șutul lui Buhăescu de la 17 metri, aproape de vinclu.

Ripensia începe prin Dumiter și Zaluschi, atacând în repriza I spre poarta de la Peluza Sud.

Țieranu și Gueye doar pe banca de rezerve în comparație cu primul 11 aliniat sâmbăta trecută la Bacău, Anghelina nici între rezerve. Noutăți în garnitura de start față de ieșirea în Moldova, Cluci după o absență, Zaluschi după cinci iar Hecsko în premieră în actuala ediție a Ligii 2, ca revenire.

Echipele…

Ripensia Timișoara: 99. George Păduraru (n. 1995) / 7. Adrian Popa (1988), 32. Bogdan Străuț (1986), 25. Daniel Mihai Hecsko (1987), 19. Ioan Călin Toma (1992) – cpt., 4. Alin Radu Burdeț (1998), 6. Tiberiu Claudiu Apro (1996), 10. Silviu Adrian Zaluschi (1989), 16. Dan Răzvan Cluci (1999), 14. Alexandru Popovici (1988), 9. Andrei Ioan Dumiter (1999).

Rezerve: 1. Iulius Rădulescu (1993) / 22. Pius Gabriel Stoi (1995), 30. Constantin Darius Țieranu (2000), 20. Ioan George Monea (1997), 27. Adrian Ungureanu (1989), 11. Cătălin Bădăuță (1990), 17. Mansour Gueye (1985).

FC Argeș Pitești: 22. Alexandru Octavian Popescu (1985) / 2. Andrei Costinel Tofan (1996), 4. Raul Hreniuc (1997), 3. Marius Daniel Șerbănică (1996), 14. Laurențiu Cătălin Stan (1990), 30. Vasile Gheorghe (1985), 13. Răzvan Raul Costin (1985) – cpt., 10. Ionuț Eugen Năstăsie (1992), 18. Dorinel Gabriel Oancea (1997), 23. Cătălin Constantin Barbu (1999), 21. Vasile Buhăescu (1988).

Rezerve: 1. Dorinel Nicușor Grecu (1992) / 20. Rareș Inceanu (1994), 32. Costinel Ionuț Gugu (1992), 19. Mihail Cezar Mihalache (1999), 6. Andrei Mihai Panait (1989), 8. Adrian Ionuț Șerban (1992), 24. Ionuț Mihăescu (1997).

***

A cincea din coada clasamentului cu a cincea din frunte, un duel care inaugurează în această seară runda a 15-a din turul Ligii 2, între gazda Ripensia Timișoara, care în cazul unei victorii ar depăși 3 formații în ierarhie dar care s-a ales cu un singur succes în ultimele 7 etape, și alb-violeții de la FC Argeș, triumfători în mai mult de jumătate din reuniunile de până acum, inclusiv pe ”Dan Păltinișanu” în duminica de 9 septembrie, și care ar sălta provizoriu tot 3 locuri, la doar un punct de liderul Chindia, în cazul unui nou triumf pe Bega.

Diferență destul de semnificativă la puncte, nu mai puțin de 15, și implicit ca rezultate între oponentele meciului transmis aici astăzi de ora 18 sub forma comentariului text, bănățenii în roșu-galben având pierdute jumătate dintre meciurile campionatului în curs, acasă cu bilanțul 6 1 2 3 6-10 5 puncte, dar și piteștenii încheind pe scut ultimele ieșiri în afara județului, 1-0 la nou-promovata Aerostar Bacău și 3-1, cel mai recent, pentru nou-promovata din Constanța, eșecuri intercalând triumful pe final la Mioveni, 0-1.

Nu foarte multe se anunță a mai fi meciurile organizate pe stadionul ”Dan Păltinișanu”, dat fiind preconizata demolare a arenei timișorene conform celor de la Consiliul Județean, însă cel din această seară readuce pe malurile canalului Bega o grupare ”violet” care smulgea Ripensiei primele puncte în Banat după promovarea celor din Ciarda Roșie în Liga 2. Se încheia 1-1 în etapa a VI-a din sezonul trecut, argeșenii egalând în minutul 80 reușita lui Golda din minutul 65 și urcând o treaptă, de pe același loc 5 de pe care abordează și partida de astăzi, pe când bănățenii pe-atunci nou-promovați cedau în premieră șefia Ligii 2 unei alte formații sosite din Liga 3, și anume AFC Hermannstadt.

Între timp, sibienii au și promovat în elita Liga 1, îndrumați de timișoreanul Alexandru Pelici, care luna trecută a convenit cu Ripensia preluarea băncii tehnice a roșu-galbenilor cu începere din 1 ianuarie 2019, dată devansată dat fiind complicarea situației bănățenilor, așa încât, conform anunțului de săptămâna aceasta, va prelua frâiele odată cu primul antrenament al săptămânii viitoare, luni.

Pregătire a deplasării la Ploiești pe care Pelici și noii săi elevi speră s-o abordeze dintr-o poziție cât mai favorabilă, în urma unui dorit rezultat pozitiv contra alb-violeților, așteptat după seria de 3 apariții fără succes pe ”Dan Păltinișanu” în meciurile considerate acasă, 0-1 (0-0) cu Metaloglobus, 1-1 (0-0) cu Energeticianul, egalată pe final, și tot 1-1 (0-1) cu AS FC Universitatea Cluj, egalată, așișderea, cu o ultimă suflare. Paradoxal, Ripensia s-a impus în schimb pe același gazon cu 4 seri înaintea sosirii celor de sub Feleac, dar într-o confruntare considerată în deplasare cu concitadina ASU Politehnica, depășită cu 0-1 (0-1) prin reușita noii achiziții Alexandru Popovici în minutul 33, unic triumf al galben-roșilor de la acel 2-1 (0-0) tot pe final acasă cu CS Balotești în 15 septembrie.

Ripensia n-a prea avut așadar mari motive de satisfacție în această toamnă, deținând în schimb doar 13 puncte din 42 posibile, nici o treime, și beneficiind de foarte restrânse prezențe ale spectatorilor în tribună la meciurile de pe gazonul arenei ”Dan Păltinișanu”, pe care timișorenii s-au simțit mai degrabă ușor rătăciți și pierduți în spațiu. Iar și rezultatele acasă au ajuns să contrasteze puternic cu cele din primele 6 apariții în ”Ciarda Roșie” după promovarea din Liga 3, pe-atunci 6 4 1 1 26-5 13 puncte, zestre inițială ce avea să se dovedească de mare folos spre finele ediției trecute, încheiată de elevii lui Ciprian Urican pe locul 11, cu 7 trepte mai jos și 20 de puncte mai puțin față de FC Argeș, la rândul său la 7 puncte în urma Chindiei, care prindea barajul.

Ripensia a decis însă a trece odată cu acest nou campionat din Ciarda Roșie pe ”Dan Păltinișanu”, mutare care nu pare a-i fi priit prin prisma rezultatelor și a asistenței din lăbărțatele tribune ale arenei timișorene, cu puținii spectatori mult prea departe de gazon și implicit de favoriții lor, ceea ce n-a ajutat cauzei, înlesnind misiunea formațiilor vizitatoare.

Următoarea la rând, FC Argeș, cu Emil Săndoi la cârmă, o grupare alternând de dată recentă rezultatele pozitive cu cele nesatisfăcătoare, 1-1 acasă cu Daco-Getica, meci la finele căruia tehnicienii ”violeților” fumegau pe adresa arbitrilor, remiză în urma triumfului de la Mioveni, dar și 4-1 pe teren propriu cu codașii brăileni în urma înfrângerii de la malul mării.

Oaspeții din Trivale au a doua cea mai impenetrabilă defensivă din acest campionat, cu numai 11 goluri încasate în primele 14 etape, pe când puține sunt formațiile care au înscris mai rar decât timișorenii Ripensiei, doar 17 reușite și o singură dată în ultimele 6 runde mai mult decât una pe meci, capitol la care mai rău stau numai ultimele 3 clasate plus ASU Politehnica și Metaloglobus.

Ripensia se află fără doar și poate în cel mai delicat moment al său de la promovarea în Liga 2, în plan comparativ anul trecut abordând etapa a XV-a de pe locul 10, la un singur punct în urma piteștenilor, așa încât un rezultat favorabil i-ar fi mai mult decât necesar, și în perspectiva celorlalte partide acasă din 2018, în tur cu CS Mioveni și dobrogenii, iar la startul returului, în succesiune, cu brăilenii și Luceafărul Oradea.

Arbitrează astăzi sătmăreanul Florin Ovidiu Mazilu, asistat de ardelenii Adrian Mărginean (Aiud) și Tunyogy Ferencz (Zalău), rezervă fiind arădeanul Mircea Ardelean iar observatori Vancea (Oradea) și Onișacș (Zalău).

Etapa continuă mâine cu 6 meciuri de la ora 11, printre care și ACS Poli – Aerostar pe ”Electrica” dar și Academica Clinceni – ASU Politehnica, urmând a se încheia duminică de la 12: UTA – Universitatea Cluj. Clasamentul și programul, pe coloana datelor tehnice.

Partidele sfârșitului de săptămână vin în continuarea celor din optimile Cupei României, de marți până joi, care au adus calificarea a șapte cluburi din Liga 1 și unul din Liga 3, AFK Csikszereda, 9-8 (3-3) la Miercurea Ciuc după lovituri de departajare cu Dinamo. Au mers mai departe tot acasă în dueluri din elită finalista la zi AFC Hermannstadt, 3-0 cu FC Voluntari, și cealaltă nou-promovată, Dunărea Călărași, 2-1 cu FCSB, precum și deținătoarea trofeului, U Craiova 1948 CS, 1-4 la Turnu Măgurele, FC Viitorul, 5-7 (2-2) la lovituri de departajare la Iași, Sepsi, cu 5-0 la Mioveni, Astra, cu 3-4 tot la o secund divizionară, din Cluj, și CFR Cluj, 0-1 în unul dintre cele 4 dueluri ale primului eșalon, la Mediaș.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = patru

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: