LPF, nu așa-i răspunzi unui club de Liga 1 care adună 49 de jocuri într-un sezon. 50 dacă intră și într-a doua finală. Dovada că LPF blufează!

Sporttim a luat la rând absolut toate datele de disputare ale jocurilor din acest sezon în cazul celor 14 cluburi din Liga 1, ca reper comparativ în cazul adus în discuție de antrenorul Ionuț Popa cu programarea celor de la ACS Poli în play-out din 3 în 3 zile, sâmbătă – marți – vineri, șir la numai 4 zile după un sfert de finală al Cupei României cu prelungiri și lovituri de departajare pe terenul timișorenilor, iar concluzia cât se poate de clară este că tehnicianul bănățenilor n-a exagerat ridicând problema nepotrivitului țintar decis de LPF și parteneri. Ba din contră, ar trebui să-i pună pe unii pe gânduri.

ACS Poli are 49 de jocuri în acest sezon, din care 40 în Liga 1, 5 în Cupa României și 4 în Cupa Ligii. Eventual chiar 50...

ACS Poli are 49 de jocuri în acest sezon, din care 40 în Liga 1, 5 în Cupa României și 4 în Cupa Ligii. Eventual chiar 50…

Din păcate, lecturând comunicatul de presă publicat miercuri 5 aprilie de LPF ca răspuns la întrebările lansate marți de Popa după meciul de campionat remizat alb acasă cu Concordia, o altă concluzie simplă este că în loc ca respectivii decidenți să cadă pe gânduri, cei cu pâinea și cuțitul în mână nu fac altceva decât să cadă într-o meteahnă de care este permanent acuzată mass-media, și anume că ar extrage din context spusele unui vorbitor. Căci tocmai asta a făcut LPF.

Sporttim relevă ceva mai jos că timișorenii sunt într-o minoritate aproape absolută în ceea ce privește programarea de care tocmai au avut parte, și asta dintr-un total de 26 de etape din sezonul regulat plus alte 9 decise în faza pe grupe valorice, deci deloc puține la număr, iar pe de altă parte întreabă cum de este posibil ca un participant la competiție să lanseze o interogație îndreptățită, și pe deasupra cu acoperire și pertinență, dar forul diriguitor să se lege în schimb de cu totul altceva.

Ziariștii din Timișoara au tot auzit repetitiv în ultimele conferințe de presă explicația elocventă a antrenorului Popa legată de faptul că nedumerirea sa se limitează strict la programarea a 3 meciuri de campionat din 3 în 3 zile după un joc eliminatoriu cu tot cu lovituri de la 11 metri disputat cu alte numai 4 seri înainte, pe când tot ce a preferat LPF să înțeleagă este că tehnicianul bănățenilor ar fi amenințat cu neprezentarea la finala Cupei Ligii. Personal, n-am auzit cu urechile mele așa ceva, dar nu acesta este subiectul.

Cât poate fi de absurdă LPF în a se lega tocmai de acest aspect, și a înșirui paragrafe peste paragrafe din regulament prin care să reliefeze repercusiunile sub formă de sancțiuni ce ar surveni în cazul unei nealinieri la start, când orice iubitor de sport știe fără doar și poate că antrenorul ce și-a ghidat echipa prin vreo 4 meciuri spre finală abia așteaptă să și-o conducă la start în actul cu trofeul pe masă!?!

Dar măcar LPF nu s-a legat, precum unii, mai grei de cap, căci există slavă Domnului și nenumărați dintre aceștia, de aspectul răstălmăcit și prost înțeles în privința prezenței timișorenilor pe 3 fronturi în acest final de sezon, ceea ce ar fi fost chiar culmea și ar fi echivalat cu descurajarea spiritului competitiv. Căci Popa nu s-a plâns acum deloc că ar fi încorsetat ca program competițional din cauza calificărilor în finala Cupei Ligii și semifinalele Cupei României, ci s-a legat strict de această forțată impunere marți – sâmbătă – marți – vineri. Și-atât. Care, veți vedea prin exemplele de mai jos, nu dă bine în dosarul decidenților, ca opțiune pe seama participantelor la întreceri.

Popa zice despre cele 4 meciuri cu tot cu alte 30 de minute de prelungiri și 7 serii de lovituri de departajare iar LPF pomenește de cele 11 jocuri ale timișorenilor în 57 de zile din 2017. Ce legătură pot avea cele relevate pe bună dreptate de Popa cu argumentația ca nuca-n perete a ”Ligii”!? Luând-o așa, sîc!, se poate releva drept contraargument și că bănățenii au un total de 49 de reprezentații în acest sezon în Liga 1 plus în Cupa României și Cupa Ligii, capitol la care ar fi depășiți strict numai de campioana Astra, intrată în primăvara europeană, și vicecampioana FCSB, prima cu 54 de apariții, eventual 55 dacă va pătrunde în finala Cupei României, cea de-a doua cu 51.

Iar dacă trupa de pe ”Dan Păltinișanu” va trece cumva și de semifinalele din 26 aprilie și 17 mai ale Cupei României, și va intra în ultimul act din 27 mai, ca ”dublură” la calificarea asigurată în finala din 20 mai a Cupei Ligii, când o va întâlni de la ora 20 pe Dinamo pe Arena Națională, atunci va fi vorba despre 50 de apariții bătute pe muchie a unei garnituri ce a pornit campionatul cu 14 puncte de penalizare dar totuși încă mai speră, conferind dinamism slabei întreceri.

Dacă aș fi în locul celor de la LPF, cu partenerii săi, atunci mi-aș autoadresa o întrebare, așa, ceva de genul dar n-o zice poate oare ceva Popa ăsta, mai ales în lumina faptului că păstorii fotbalului românesc nu pot nega aspecte ivite săptămâna aceasta precum alunecarea ”tricolorilor” în ierarhia FIFA pe locul 47 sau ultimele eșecuri internaționale ale garniturilor federale și pe cel de-al treilea front cu danezii, la U17, 1-6 și 1-3 marți și miercuri la Buftea. Care va să zică, dacă totul ar merge strună, trebuie că și deciziile lor sunt înțelepte. Dar din moment ce vedem cât se poate de clar că lucrurile nu merg cum trebuie, înseamnă că și șefii ar trebui să-și adreseze măcar niște întrebări.

Ca de exemplu, trecând puțin de la LPF la FRF, cum este posibil să fi trecut deja 8 zile de la consumarea sferturilor Cupei României și forul federal să nu pomenească absolut nimic despre o banală operație a tragerii la sorți a semifinalelor. Halo! Trezirea! Ar fi doar 4 nume de introdus în urnă! Sunt semifinalele, pentru numele lui Dumnezeu! Sau poate că nu mai prea contează la fel de mult, din moment ce Dinamo și FCSB au zburat din cursă. În Anglia, unde The F.A. Cup se derulează cam de pe când România nu-și cucerise încă independența, tragerile turului următor se efectuează invariabil cât încă precedentul nu se încheiase, ci în cursul său…

Revenind însă la LPF, se pare că Iorgulescu și trupa nu-s interesați de a-și lansa întrebări, ci continuă în schimb parcă autistic să debiteze viitoare programe. ACS Poli și-a notat deja că după ce va juca în Sâmbăta Mare la Târgu Mureș, de la 15,30 pe 15 aprilie cu ASA, va mai avea în program meciul acasă cu Gaz Metan de la finalul turului în play-out, etapa a 7-a, sâmbătă 22 aprilie de la ora 18, partida tot pe teren propriu din runda a opta cu FC Botoșani, luni 1 mai de la 17,30, plus deplasarea de vineri 5 mai la ora 18 la Voluntari. Ulterior, etapa a X-a în jur de 13 mai, a XI-a pe 20 mai, antepenultima în jur de 25 mai, penultima cam pe 28 mai și căderea de cortină în 4 iunie. Mai apoi, pentru cine încheie pe locul 12, barajul…

Cu alte cuvinte, enigmaticele semifinale ale Cupei României se vor juca între meciurile acasă cu Gaz Metan și FC Botoșani, turul, iar manșa a II-a cam între rundele a 10-a și a 11-a din play-out, acasă cu Iașiul respectiv la Chiajna. Deplasare în Ilfov peste care s-ar cam suprapune finala de Cupa Ligii din 20 mai, ora 20. Pe când o eventuală pătrundere în finala Cupei României ar cădea între antepenultima și penultima apariție din zona 7-14, adică între partide acasă cu Pandurii și ASA.

Și-acum, dovada…

LPF a mai dat cu bățul în baltă prin a programa echipe în acest campionat din 3 în 3 zile, mai exact pe Concordia în 18, 21 și 24 septembrie, dar și în 26 și 29 noiembrie respectiv 2 decembrie, precum și pe craioveni în 18, 21 și 24 septembrie, plus pe Pandurii, în 28 noiembrie și 1 și 4 decembrie. Ceva FCSB, Dinamo!? Aș! Se crease așadar un precedent mai mult decât discutabil, rare excepții dovedind că n-ar trebui să se procedeze așa. Pentru că, dacă sus amintitele programări ar reprezenta ceva firesc și normal, atunci acesta ar fi și șablonul adoptat la modul general, toți din 3 în 3 zile. Drept dovadă că a fost o evidentă forțare, resimțită cu atât mai mult de timișoreni după reușita eliminării deținătoarei Cupei României în urma reprizelor de prelungiri și a 14 lovituri de la 11 metri.

Nici în programările din play-off și play-out n-a fost vorba în cazul majorității de asemenea corzi întinse la maxim, pătimind astfel doar ACS Poli, FC Voluntari și FC Viitorul. Ilfovenii au fost puși să joace în campionat zilele acestea pe 2, 5 și 8 aprilie, după sfertul de cupă câștigat la Mioveni pe 29 martie, iar dobrogenii pe 3, 6 și 9 aprilie, după sfertul pierdut acasă cu Astra, lăsându-i pe timișoreni ca unici calificați în semifinale de pe propriul teren.

Așa încât FRF și LPF, dar mai ales LPF, ar trebui să cadă de acord că au cam încurcat borcanele… Cât despre tenta ironică dinspre finalul comunicatului, cum că, cităm, ”domnul Ionuț Popa nu a aflat că mare parte din bugetul clubului care-l plătește este asigurată de deținătorii drepturilor tv, aceștia având cel mai important cuvânt în procesul de programare a partidelor”, este foarte, foarte trist să constați că Liga Profesionistă de Fotbal admite indirect și implicit prin propriile vorbe aspectul că respectivul cel mai important cuvânt în cazul programărilor îl au tocmai niște decidenți nu din lumea fotbalului, ci tangențială acesteia, ceea ce îi dă de fapt perfectă dreptate lui Popa când spunea că avem de-a face cu indivizi care nu înțeleg fenomenul. Nu-l cunosc, nu-l stăpânesc, dar câți nu sunt oare mai marii sau mai micii ”șefi” la diferite butoane din această societate care iau hotărâri în necunoștință de cauză și prin incompetență!? De aceea și suntem unde suntem, ca nație vai și amar de dorsalul ei.

Și încă o întrebare pentru LPF: dar nu beneficiază oare de pe urma eforturilor celor din fenomenul competițiilor sportive și deținătorii drepturilor tv, sau aceștia doar le umplu din milă și ca donație benevolă cuferele fotbaliștilor!? Nu-ți este LPF rușine în a pleda strict și orbește în favoarea unei părți generând semne de îndoială prin opțiunile luate!? Câtă vreme oameni care nu se pricep la fotbal pot decide aspecte ce pot conduce chiar și la consecințe grave într-un fotbal al Ligii 1 în care în sezonul trecut s-a murit pe teren, credem că un sexagenar cu decenii ca antrenor în lumea aceluiași fotbal poate ridica niște întrebări, mai ales că sunt pertinente. Și bineînțeles că omul abia așteaptă să-și alinieze echipa în niște finale de competiții pare-se cam evitate pe la case ceva mai mari. O vorbă dulce însă de final și pentru conducerea lui ACS Poli, care s-a dovedit a fi din nou de paie cu bălegar, paiele din partea mai marilor care l-au lăsat pe Popa să-și susțină singur cauza în apărarea jucătorilor săi, și iată unde s-a ajuns cu replici de la LPF, iar bălegarul dinspre Rică Neaga prin apariția sa joi la o conferință de presă în care antrenorul chiar era bântuit de probleme importante, doar pentru ca managerul să regleze conturi cu o reprezentantă a mass-media, după cum el însuși a declarat-o. O putea face oricând și oriunde altundeva, dar nu ca subiect al reunirii presei. Ca o altă mostră de imagine de toată jena pentru clubul timișorean, cu mențiunea din partea noastră că inșilor din fotbalul românesc ar trebui să le pese strict de starea penibilă a sportului rege de la noi, și nu de ceea ce scrie cronicarul. Care o spune pe șleau: sunteți mai toți niște patetici. Cu trimitere și la oamenii de sport care au ridicat contrariați din sprâncene la poziția lui Popa din acest caz. Pentru că, într-adevăr, doar să nu se întâmple ceva mai grav. Altfel, infirmeria e plină, cu drag dinspre cei cu acel cel mai important cuvânt. Să le stea în gât.

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: