LPF și deținătorii drepturilor TV ar trebui să-și desăvârșească opera. Până la capăt!

Cei care stabilesc programul competițional al Ligii 1, cu zilele și orele de disputare ale jocurilor, au forțat nota și au întins coarda de la un sezon la altul în edițiile acestui mijloc de deceniu, în cazul campionatului în curs fiind vorba despre devansarea reluării campionatului cu alte 8 zile, tot în cursul lunii februarie, după ce și în 2016 se apela la o relansare mai grăbită a întrecerii, tot cu opt zile de la un an la altul, față de 2015.

Așa arăta arena ”Dan Păltinișanu” în 26 februarie la un SC FC Timișoara - Gaz Metan. Cum va arăta oare la vizita medieșenilor în jurul datei de 4 februarie 2017?

Așa arăta arena ”Dan Păltinișanu” în 26 februarie la un SC FC Timișoara – Gaz Metan 3-1. Cum va arăta oare la vizita medieșenilor în jurul datei de 4 februarie 2017?

Într-adevăr, LPF anunță orientativ ca dată aproximativă de reluare a returului în sezonul regular 4 februarie 2017, după ce în 2016 se pornea la drum pe 12 februarie cu ASA – Pandurii 0-1 la debutul antepenultimei etape, iar în 2015, cât încă era vorba despre o competiție cu 18 cluburi în sistem tur-retur, FC Viitorul – CSMS Iași 0-3 și Petrolul – FC Brașov 1-0 ridicau cortina rundei inaugurale a returului pe 20 februarie.

Dar noua scenetă a fotbalului românesc de top cu tribune ca și goale și de fotoliu n-ar fi completă și desăvârșită în absența mutării finale pentru care ar trebui să opteze LPF și deținătorii drepturilor de difuzare întru a demonstra că pot împinge lucrurile până în pânzele albe, dacă tot au adoptat și copiat șabloane aplicate de ani buni peste hotare.

Așa s-au tocmit lucrurile în ediția 1994-1995 a eșalonului de elită englez, Premiership, care va să zică în cel de-al treilea sezon de la relansarea întrecerii în noul format, ca 4 cluburi să fie supuse supliciului de a juca două runde de campionat în zile consecutive, la circa 24 de ore diferență o întâlnire de alta.

Anomalia se derula pe 26 și 27 decembrie 1994, patru formații intrând pe teren și pentru inaugurarea etapei programate începând din ziua imediat următoare celei de Boxing Day. Deloc de mirare, fotbalul a avut atunci de suferit, rezultatele sugerând o dispută oarbă pentru puncte, dar nimic mai mult: Nottingham Forest – Norwich City 1-0 și Tottenham Hotspur – Crystal Palace 0-0, într-un duel londonez. Cu doar o zi înainte, aceleași echipe erau implicate în confruntările Coventry City – Nottingham Forest 0-0, Crystal Palace – QPR 0-0 și Norwich City – Tottenham Hotspur 0-2, fiind așadar de semnalat că 3 dintre grupările cu pricina au avut parte și de deplasări de la o rundă la alta.

Iar ținând cont de aberația pusă la cale de LPF și deținătorii drepturilor TV de când cu sistemul competițional cu play-off și play-out, și anume de a programa 3 etape la rând fără vreo zi de pauză între ele, cuplate de-a lungul a 11 zile, fapt valabil atât pentru campania 2015/6 cât și pentru cea în curs, n-ar fi exclus ca respectivii factori de decizie să mai facă într-o bună zi până chiar și acest ultim pas exemplificat din întrecerea insulară.

Hai băieți, suntem ferm convinși că ați fi în stare! Arătați-ne că într-adevăr se poate orice…

Astfel au fost programate în campionatul în curs etapele cu numerele 17, 18 și 19, în intervalele 25-28 noiembrie, 29 noiembrie – 1 decembrie și 2-5 decembrie, încât s-a jucat fotbal de Liga 1 pentru 11 zile la rând, iar luând în considerare și datele rundelor 20 și 21, s-a ajuns ca doar 6 zile dintr-o perioadă de nu mai puțin de 25 de zile să fie libere în calendarul primului eșalon din România.

Comprimare ce i-ar uimi chiar și pe organizatorii unor campionate cu un țintar complex, precum în Albion sau Spania. De fapt, în această perioadă se joacă în Premier League în 9 dintre cele zece zile ale intervalului 26 decembrie 2016 – 4 ianuarie 2017, pauza fiind programată joi 29 decembrie, după încheierea penultimei etape a turului și înaintea începerii tot anul acesta a ultimeia, urmând ca returul să demareze în perioada 2-4 ianuarie, cu runda a XX-a.

De prisos de reamintit că forțarea notei în privința programărilor din Liga 1 duce inevitabil la cauze imediate și nu numai, legate printre altele de suprasolicitarea protagoniștilor direct implicați precum și a suprafețelor de joc, totul în niște condiții climaterice binecunoscute.

La condițiile din România, ținând de starea vremii dar și de infrastructura sportivă precum și de capacitatea prim-divizionarelor, n-ar avea ce să caute o etapă în program în jurul datei de 4 februarie, dar nici 3 la rând fără întrerupere pe parcursul a 11 zile, așa cum la fel de anormal este să se treacă de la un final de sezon pe 8 decembrie, caz al anului 2014, la 21 sau 19 decembrie, cum s-a întâmplat în 2015 și 2016.

Este evident că toate se trag de la trecerea competiției pe grupe valorice, cu a doua sa fază, ceea ce a și mărit neprielnic de mult pentru capacitatea prim-divizionarelor numărul meciurilor dintr-un sezon, de la 34 în 2014/5, pe timpul unui campionat tur-retur cu 18 cluburi, la 36 în cazul celor din play-off sau chiar 40 pentru cele din zona pozițiilor 7-14.

Simplul fapt că există o diferențiere ca număr de formații și etape între grupa valorică 1-6 și play-out este o greșeală în sine, în detrimentul trupelor și așa mai modeste, șase respectiv 8 formații precum și zece respectiv 14 runde, așa încât n-ar mai fi nimic altceva de zis decât că s-a apelat la o modificare de sistem competițional doar de dragul schimbării, dar foarte îndoielnică și discutabilă, cu toate efectele de rigoare.

Să fi fost atunci 12 cluburi, cu 1-6 și 7-12, dacă tot s-a dorit și o fază secundă a întrecerii, dar fără aceste diferențe total neprincipiale și care au condus de fapt la anomaliile din programul competițional. Fotbal de Liga 1 în România pe 4 februarie!? Până în 21 decembrie!?! Unsprezece zile fără întrerupere!?! La butoanele elitei fotbalistice sunt pesemne niște indivizi rupți de realitate…

Pentru conformitate, prim-divizionara timișoreană ACS Poli va mai juca pe rând în returul sezonului regular, începând din prima decadă din februarie, acasă cu Gaz Metan, la Târgu Mureș, acasă cu cei din Iași, la Ovidiu cu FC Viitorul și acasă cu Concordia.

Iar dacă tot am pomenit de programul de sărbători din Premier League, să notăm că singura grupare care înscria în cea de-a doua zi de meciuri jucate în etape diferite la un interval de doar 24 de ore în acea ”dublă” din 26-27 decembrie 1994, și anume Nottingham Forest, se alinia atunci de la o zi la alta menținând 9 titulari în formula de start, autor al reușitei fiind internaționalul norvegian Lars Bohinen, în minutul 51. La Coventry, Frank Clark remiza alb apelând la Crossley – Lyttle, Chettle, Cooper, Pearce – Phillips (23, Haaland) – Bohinen, Gemmill (85, McGregor), Stone, Woan – Collymore, iar o zi mai apoi cucerea toate punctele acasă prin Crossley – Lyttle, Chettle, Cooper, Pearce – Haaland – Woan (65, Black), Bohinen, Stone – Roy și Collymore.

De actualitate, în această seară, jocul Southampton – Tottenham Hotspur trage cortina peste etapa a 18-a, în care luni s-au înregistrat rezultatele Watford – Crystal Palace 1-1, Arsenal – WBA 1-0, Burnley – Middlesbrough 1-0, Chelsea – Bournemouth 3-0, Leicester – Everton 0-2, Manchester United – Sunderland 3-1, Swansea – West Ham 1-4 și Hull – Manchester City 0-3 iar marți Liverpool – Stoke 4-1. Chelsea, Liverpool și Manchester City sunt în această ordine pe podium, cu 46, 40 respectiv 39 de puncte, urmate de Arsenal cu 37, campioana Leicester City situându-se pe locul 16, cu 17 puncte. Partida Hull City – Everton inaugurează vineri seară ultima rundă a turului, ce va continua sâmbătă și duminică, așadar și în 2017…

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: