LPS Banatul, reușita anului în fotbalul din Timiș: locul 2 pe țară la 2010, în ”Trofeul Gheorghe Ene”

În recul de dată recentă sub influența dificultăților întâmpinate la nivelul seniorilor, fotbalul juvenil timișean a înregistrat totuși o notabilă performanță la sfârșit de an, ca ultimă bună impresie, conferind crâmpeiul speranței. Grupa de copii din generația 2010 de la LPS Banatul a salvat onoarea sportului cu balonul rotund din cel mai vestic județ al țării prin a juca sâmbătă seară la Craiova finala la nivel național a ”Interligii de Iarnă – Trofeul Gheorghe Ene”, drept adjudecat de a disputa ultimul act grație celor 3 succese din turneul final cu 8 echipe, unul dintre acestea tocmai contra Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi.

Elevii de școală primară îndrumați în plan fotbalistic de profesorul Cristi Petcu și colegii săi au ocupat locul 2 în tradiționala competiție autumnală de sală organizată de FRF și dotată cu ”Trofeul Gheorghe Ene”, trofeu adjudecat în această ediție din 2018 de CS Luceafărul Cluj, grație unui triumf în dauna copiilor de 2010 de la LPS Banatul în finala de sâmbătă de la ora 18.

Timișorenii au cucerit meritoriu medaliile de argint la nivel național, vicecampioni ai țării în ”Interliga de Iarnă – Trofeul Gheorghe Ene”, o performanță care conferă speranțe și încredere la începutul îndelungatului drum la nivel juvenil.

Lung a fost și drumul școlarilor liceului ”Banatul” spre ultimul act din Bănie, de la nivel județean, continuat pe plan zonal, iar tare lung este și drumul de întoarcere spre casă, extrem de dificil chiar și pe zi, duminică, datorită ninsorilor abundente din sud-vestul țării, după ce delegația timișoreană și-a schimbat chibzuit planurile de călătorie la revenirea pe Bega, amânând plecarea programată inițial sâmbătă seară.

În Oltenia, LPS Banatul a jucat 4 meciuri, vineri și sâmbătă, câștigându-le pe primele trei, prin care s-a calificat în finală, și pierzând partida cu trofeul pe masă. Chiar și așa, după cum a explicat antrenorul principal al școlarilor, Cristi Petcu, ”acest loc 2 a adus o mare bucurie copiilor noștri la final de an, este un motiv suplimentar de satisfacție pentru toți cei implicați. Dar cel mai important și încurajator prin prisma a ceea ce mă interesează primordial în cazul lor este aspectul că încă de la această vârstă joacă și crează, răspunzând așadar cum trebuie la cerința de bază, legată de bucuria de a juca fotbal, de plăcerea pentru joc. Nici nu am pregătit în mod special participarea la turneul final”.

LPS Banatul Timișoara a câștigat în Grupa B a turneului final cu 10-0 cu CS Inter Galaxy, cu 3-2 cu Academia de Fotbal Gheorghe Hagi și cu 5-2 cu CSM Râmnicu Sărat, pierzând apoi cu 1-4 (0-1) finala cu CS Luceafărul, echipă din ”pepiniera” Academiei Universitatea Cluj-Luceafărul, antrenată de Gigi Vînău, Vlad Vălean și Cosmin Crăciun.

Meciurile ”Trofeului Gheorghe Ene” s-au jucat în sistem 4+1, în partide cu două reprize a câte 20 de minute, cu obligativitatea schimbării componenței echipei după 10 minute, ”un lucru foarte bun, care dă posibilitatea tuturor copiilor să joace”, după cum a mai subliniat antrenorul Petcu.

Loturile celor 8 formații finaliste au fost alcătuite din 12 copii, despre cei de la LPS Banatul profesorul Cristi Petcu explicând că ”selecția a început acum 4 ani. Unii mai vin, alții mai și pleacă, dar vor mai veni și în continuare. În tot cazul, se anunță încă de pe-acum a fi o grupă foarte, foarte interesantă, foarte bună, de o calitate deosebită, și cu un grup frumos de părinți”.

”Bineînțeles, este și normal, pentru copii contează foarte mult acest loc secund, la fel pentru părinți, dar trecând peste rezultate, pentru mine este mai important că băieții sunt pe drumul cel bun, cu foarte frumoase perspective. Nivelul turneului final a fost în general destul de bun, nu neapărat mai bun sau mai slab decât în trecut, cu mult interes în jurul copiilor, ceea ce crează emulație, iar jocurile au fost la un nivel chiar bun. Noi și cu Academia Gheorghe Hagi am fost cei mai preocupați strict de fotbal, de exprimarea în joc, de crearea fazelor, celelalte echipe, mai puțin. Spre exemplu chiar și câștigătoarea Luceafărul Cluj a căutat mai mult rezultatul, a insistat mai mult pe faze fixe, din aut.”

CS Luceafărul Cluj a încheiat pe locul 1, fără înfrângere, în una dintre cele două serii patrulater ale turneului final, cu 7 puncte, urmată cu câte patru puncte de AFK Csikszereda Miercurea Ciuc și U Craiova 1948 Club Sportiv, iar Real Junior Vaslui cu un singur punct.

LPS Banatul a câștigat cu punctaj maxim și golaverajul 18-4 Grupa B a turneului final de la Ișalnița, urmat de CSM Râmnicu Sărat cu 6 puncte, formație care a avut și cel mai bun portar al competiției, respectiv de Academia Gheorghe Hagi cu 3 puncte iar CS Inter Galaxy fără nici un punct.

Golgheterul turneului final a marcat pentru CS Luceafărul Oradea iar premiul pentru cel mai tehnic jucător al turneului a fost adjudecat de Raul Matei, de la LPS Banatul Timișoara.

Care a obținut locul 2 cu portarii Alexandru Popescu și David Frunză, mezinul lotului, din generația 2011, respectiv jucătorii de câmp Dragoș Goia, Darius Horvath, Alex Asurdoaie, Ștefan Leoveanu, Bogdan Dima, Petrică Petcu, Patrick Budescu, Raul Matei, Alin Oprea și Toni Podaru. Copiii de la LPS Banatul au fost îndrumați de Cristi Petcu, Ionuț Vucea, Călin Frunză și Wiliam Harasim.

Foarte buna clasare a generației de 2010 de la LPS Banatul la turneul de sală ”Trofeul Gheorghe Ene” certifică faptul că în Timișoara se cresc și în continuare promițătoare valuri juvenile, dar și că există copii talentați, care sunt îndrumați cu pricepere, har și pasiune, continuitatea și finalitatea acestui drum pornit de la procesul de selecție depinzând însă în mare măsură și de sprijinul și cadrul general conferit pe plan local seniorilor de mâine. Ori la acest capitol nu totul depinde strict de antrenori și părinți, ci de repere precum infrastructura sportivă, baza materială, grija administrației locale și în general a comunității pentru fenomenul sportiv, toate într-o considerabilă suferință, cu tendințe spre indiferență, delăsare și blazare.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + 7 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: