Manevre

Echipa României a învins Lituania la un scor concludent într-o competiție în care nu prea multă lume îi cunoaște rostul. Cu toate acestea, echipa Serbiei a câștigat grupa, în timp ce Lituania a retrogradat din această grupă valorică. Antrenorul Cosmin Contra a tratat serios această întâlnire, prezentând o echipă care a lăsat o impresie bună, cu doi atacanți care și-au creat ocazii notabile.

Mereu uitat pe banca de rezerve, Cosmin Moți, de data aceasta titular, a făcut un joc bun. Chiar dacă voi provoca zâmbete malițioase, vreau să subliniez că această reușită nu prezintă nici o relevanță, din moment ce echipa Germaniei și-a permis să retrogradeze într-o grupă valorică inferioară. UEFA vrea să demonstreze cât de preocupată este de activitatea echipelor naționale și inventează competiții care nu își au rostul. Așa cum și FRF a inventat ”Cupa Ligii”, care după numai un an s-a și desființat.

FC Botoșani, cu o prezență statornică în prima ligă, face experimente și-l înlocuiește pe Costel Enache cu Liviu Ciubotariu pe banca tehnică. Probabil Enache își va încerca norocul la Astra Giurgiu, echipă refuzată de antrenorul Dan Alexa. Dan Petrescu, după ce a retrogradat cu echipa sa din prima ligă chineză, dă târcoale echipei CFR Cluj, doar-doar ar ajunge din nou antrenor la această grupare.

O mare problemă care preocupă FRF și nu numai este faptul că guvernul maghiar subvenționează academiile de fotbal Szeok și Szeol din Sfântu Gheorghe. În accepțiunea mea, acest aspect ar trebui să le dea de gândit celor interesați și să existe cel puțin de acum înainte o mai mare preocupare în a investi în activitatea de copii și juniori, ceea ce ar duce la progresul fotbalului.

Dacă nu au fost meciuri în liga întâi, liga a doua a revenit în prim plan, unde observăm o regrupare a echipelor de pe primele șapte locuri. Între acestea și celelalte echipe există o diferență de zece puncte, ceea ce spune totul despre valoarea acestei competiții.

Petrolul Ploiești s-a cocoțat pe locul al doilea după o victorie mincinoasă cu ACS Poli, echipă sancționată cu o lovitură de la 11 m inventată de arbitru. De altfel, situația echipelor timișorene este oarecum alarmantă, fără să se întrevadă o schimbare în bine. ASU Politehnica, având o galerie care merită tot respectul și toată admirația, nu se regăsește și are o evoluție slabă. De altfel, s-a și găsit un țap ispășitor în persoana portarului Murariu, care a greșit într-o partidă anterioară. Această constatare este cea mai comodă, dar antrenorul Petruescu ar trebui să analizeze mai atent evoluțiile unor jucători care se consideră titulari de drept.

La Ripensia lucrurile sunt puțin mai complicate. S-a uitat foarte ușor meritul incontestabil al lui Radu Suciu în activitatea acestei echipe, el fiind înlăturat pentru a-i face loc lui Pelici. De la venirea acestuia, la echipă nu s-a simțit o îmbunătățire în joc, cât despre rezultate să nu mai vorbim.

Nici la UTA lucrurile nu stau mai bine. Epurările din lot nu au trezit vreun interes al jucătorilor rămași. Echipa pare dezorientată, fără vlagă, iar duminică a fost învinsă pe teren propriu de FC Argeș. Totuși unele aspecte trebuie menționate. Primul gol al argeșenilor a fost marcat de Buhăescu dintr-un ofsaid evident. Probabil tușierului Pucheanu din Ulmi  i-a căzut șapca pe ochi și nu a văzut infracțiunea. De altfel, în urmă cu vreo 10-15 ani o brigadă de arbitri gen Moroiță (Ploiești) – Vornicu (Iași) – Pucheanu (Ulmi) nu avea acces la Arad. Și acum decide soarta echipei arădene.

O altă echipă pornită în campionat cu mari surle, Energeticianul Petroșani, nu-și regăsește cadența și se pierde în anonimat. Nu întotdeauna banii reprezintă totul. După un stagiu prelungit pe banca echipei AS Roma, Bogdan Lobonț își face reapariția în fotbalul românesc, de această dată pe post virtual de antrenor la ”U” Cluj. Bineînțeles, fără licența necesară!

În liga a treia, liderul Șoimii Lipova a fost învins la Reșița. Acest rezultat complică puțin lupta în fruntea clasamentului. De remarcat, pozițiile de vârf ale echipelor arădene, în timp ce dintre echipele timișene doar Dumbrăvița ține stindardul sus.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 − = unu

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: