„Maniera de arbitraj ne-a trimis cu măcar 20 de ani în urmă!”

Un nou episod din infinitul serial al nimicniciei în care a fost tîrîtă cîndva atractiva şi solida competiţie a Diviziei D Timiş s-a derulat sîmbătă la Dragşina, în antepenultima etapă a sezonului, cu ocazia jocului Real – FC Chişoda, încheiat cu 3-2 (0-0), în urma căruia oaspeţii au pierdut din nou locul secund în ierarhie.

Iar indiferent de faptele în sine, care sunt doar combustibilul ce alimentează gravele probleme ale acestui eşalon, neajunsul deja evident şi asfixiant ce apasă întrecerea ligii a patra timişene este de fapt permanenta stare de disconfort şi suspiciune ce planează asupra întregii competiţii, lipsită de tot mai multă credibilitate, tare întreţinute în absenţa unei conduceri ferme şi fără echivoc din partea A.J.F. Timiş.

Aproape că nu există etapă în care una dintre combatante sau uneori ambele formaţii să nu conteste vehement maniera de arbitraj, uneori semnalîndu-se modificări în ceea ce priveşte delegările iniţiale iar odată cu apropierea încheierii sezonului „transpirînd” tot mai multe tentative de abordare neprincipială a partidelor, din partea unora dintre grupări ori a unora dintre jucători.

Unii arbitri „îşi fac numărul”, unii protagonişti îi contestă, unii observatori abia aşteaptă să-şi încaseze baremul şi să nu stîrnească valuri, iar unele cluburi, în disperare de cauză, încearcă să-şi apropie mai lesne punctele, fără onoare ori glorie sportivă, ci aducînd vorba de petice de hîrtie consumabile cît de pe azi pe mîine.

Marasmul şi abisul moral în care a plonjat competiţia are mult de-a face cu inerţia de la „vîrf”, cuprinsă de o nesănătoasă stagnare şi generînd în timp o ţesătură de mici interese detrimentală credibilităţii şi valorii întrecerii. Problema este că diriguitorii care menţin acest jenant status-quo nici nu-şi pun problema să se întrebe măcar dacă nu cumva se greşeşte prin părţile esenţiale şi să aspire totodată cît de cît la abordări normale şi fireşti din întreceri de peste graniţele noastre, dominate de un respect faţă de competiţie şi adversari.

Divizia D Timiş a ajuns ca vai de lume, fără un fond consistent de jucători valoroşi, cu arbitraje deseori contestate, cu oficiali gîndindu-se mai degrabă la amarnicul barem decît la propăşirea competiţiei, cu unii conducători de cluburi lipsiţi de orice scrupule în a face eventual troc cu puncte sau chiar locuri în eşalon, şi în general cu tot soiul de nimicuri ce n-au nimic de-a face cu fotbalul ca întrecere sportivă. Şi pur şi simplu atît.

Puţin mai contează pentru unii onoarea, spiritul de competiţie, acea dorinţă de a lupta cu fair-play pentru a-ţi măsura forţele cu adversarul tău, într-o notă de reală şi veritabilă sportivitate, gîndul ducîndu-i în schimb la dintre cele mai meschine şi mărunte slăbiciuni umane.

Fără a o mai lungi, credem de cuviinţă ca măcar o dată în îndelungatul lor patronaj futil al unei competiţii tot mai decredibilizate, cei de la AJF Timiş să stea strîmb şi să judece drept, iar dacă nu sunt în stare să facă necesara curăţenie, să-şi dea fireasca demisie. Poate că unele curăţenii ar trebui cel mai bine să purceadă tocmai cu cei din frunte, sub ale căror pleoape deseori închise s-au întîmplat toate cele, dar este greu de crezut că în comoditatea şi ignoranţa lor unii pot renunţa la ciolanul în loc călduţ pentru binele general la urma urmei al unei comunităţi. E necesară o anumită tărie de caracter pentru asemenea decizii, ori tocmai vulnerabilitatea umană îi trage pe atîţia în felurite „poziţii cheie”. Este un flagel românesc generalizat.

Am scris toate acestea după jocul altfel fără prea mari implicaţii de la Dragşina, pe fondul semnalelor de alarmă trase de oaspeţii de la FC Chişoda, răzbătînd atît în ceea ce priveşte o reprobabilă abordare din partea gazdelor, care, conform grupării de pe podium, ar fi luat în calcul o mai lesne apropiere a punctelor puse în joc, cît şi ţinînd de maniera de arbitraj, percepută de vizitatori ca fiind „furt”.

„Am controlat jocul de la un capăt la altul dar la final foarte supăraţi au fost oaspeţii, pe seama arbitrajului. Ca ocupanţi ai locului 2 şi cu pretenţii, mi se pare jenant din partea lor, erau supăraţi de parcă ar fi pierdut campionatul. Se poate însă că trag pentru altcineva şi asta se va vedea la final. Cît despre noi, sunt sigur că nu vom pierde următoarele două jocuri”, ne-a spus Gheorghe Ilici, antrenor al Realului, care s-a impus cu 3-2.

„Am făcut un joc slab dar arbitrajul a fost mult mai slab, sub orice critică. Iar după ce te fură ca în codru, tot noi să plătim. Maniera de arbitraj ne-a trimis cu cel puţin 20 de ani în urmă, a fost incredibil şi n-am mai păţit de mult aşa ceva. Realmente te fac să nu te mai duci la fotbal!”, ne-a spus Adrian Rus, delegat al oaspetei FC Chişoda, al cărui nume a intrat în colimatorul observatorului pe seama unor remarci la adresa prestaţiei „cavalerilor fluierului”.

După 0-0 la pauză, Cerna a deschis scorul din penalty, în minutul 50, iar Abu Lebda a egalat în minutul 54, la o greşeală a lui Tănase. 2-1 a fost opera lui Vilcinschi, în minutul 64, cu o lovitură de cap după o lovitură liberă, iar 3-1 a fost semnat de către Anghel, în minutul 74. Dochiţa a marcat în minutul… 93, cu capul, după un corner, semnalizarea asistentului indicînd faptul că balonul a trecut cu întreaga sa circumferinţă linia porţii.

Real Dragşina: Cozacu – Rigo (Amorăriţei), Severin, Tănase, Mărilă – Sîrb, Vilcinschi, Boangheş, Roşu – Anghel, Cerna (Costescu). Pe bancă: Tcaciuc.

FC Chişoda: Szofran – Golea (Rus), Gavriluţă, Viţan, Vasîncă – Petruş, Glodean, Gherman, Berceanu – Abu Lebda, Dochiţa. Pe bancă: Sîrbu – Bulaichi.

Arbitri: Tuturigă – Gheorghioiu, Olărean. Observatori: Grădinaru – Moţiu.

 

Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal, Timişene și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

17 răspunsuri la „Maniera de arbitraj ne-a trimis cu măcar 20 de ani în urmă!”

 1. handrache spune:

  va dau doua exemple,m-as bucura sa le remarcati din comentariul meu si sa le retineti!….spun eu ca aduc la confirmarea scrisa de dumneavoastra despre acesti conducatori ai acestui for….AJF Timis!
  1.S-a facut intamplarea ca la meciul sag-pischia,sa plece omul de ordine de la meci,nu noi cei de la pischia am observat asta ci observatorul,este anuntat arbitrul,se opreste ceasul….trec cam 5 minute,mergem la arbitru noi ca jucatori sa vedem cat a trecut de la intrerupere,arbitrul ne arata ceasul….care bineinteles era oprit de ceva timp la 1minut si 35 de secunde….OPRITTTTT….REPET…OPRITTT…regulamentar dupa 3 minute,daca nu aparea acest domn…sa se fluiere finalul si acordate punctele oaspetilor!!!….am mai asteptat dupa cele cinci minute inca vreo 4,5 minute…a sosit acest individ…datorita ceasului oprit de acest abitru GHEORGIOIU….care s-a pretat la o comicarie de intamplare…si a facut vazuta de toata lumea perfecta IMAGINE DESCRISA MAI SUS DE DUMNEAVOASTRA…!
  2.EU PERSONAL ca jucator la pischia sunt suspendat ptr un cartonas rosu,meritat,ptr injurii la arbitru….dar de ce????? a ajuns un om ca mine in minutul 80 al unnui joc,om venit de la munca,de placere,niciodata nu am luat rosu,nefiind un recidivist…,sa il injur pe acest individ arogant cu o maniera enervanta si pupincurista fata de adversarii nostrii…incat si-a batut joc de tine ca om inainte de toate…??????????….si totodata de sportivitate si SPIRITUL CARE IL DESCRIETI P-ERFECT MAI SUS!!….REZULTATUL CARTONASULUI ROSU…12 etape….REMARC…12 ETAPE…!oare sunt eu cel mai in masura sa merit aceasta suspendare…??de 12 etape…???nu l-am batut,nu l-am agresat…nici nu m-am uitat la el…!!…12 etape…????
  *argumentez cu un moment recent dintr-un ziar local”fotbal vest”…care este CIREASA DE PE TORTUL ACESTUI FOR..SI A TUPEULUI MAXIM DIN ROMANIA…!…

  3.SCRIE ACOLO ASHA….”cosmin santean a fost nemultumit de prestatia arbitrului…NEAGOIE….declarand astfel…AM FUGIT DUPA EL DAR NU L-AM PRINS….,intrebat daca nu a fost sanctionat de catre central pentru acest gest..acesta a raspuns…DACA IMI DADEA CARTONAS ROSU,NEAGOIE PUTEA SA FUGA UNDE VEDEA CU OCHIII….IL INVATAM EU SA ARBITREZE….”….acestea fiind spuse….eu handrache ionel…am meritat in opinia lor 12 etape??????….la prima abatere la care moral si normal ar fi trebuit sa iau intre 2-4 etape….!!??????
  DAR OARE ACEST INDIVID,DOMN de la NERAU…OARE CE SUSPENDARE AR FI TREBUIT SA IA CAND L-A MAI ALERGAT PE UN ARBITRU SI CAND A JUCAT LA PISCHIA IN TUR SI CATE DINASTEA A FACUT…MECIUL CU CERNATEAZ AMINTITIVA….!!!…..CE AR FI MERITAT ????….E COMPARABILA SITUATIA…DA…!ESTE..ACEST INDIVID JOACA SI EU NU…!ASTA E ROMANIA…!ROMANIA TE IUBESC…!!….

 2. handrache spune:

  VA FELICIT PENTRU ACEST ARTICOL….!!!ESTE O CAUZA CARE TREBUIE SUSTINUTA…!!

 3. handrache spune:

  SUNT UN JUCATOR AMATOR IN MOMENTUL DE FATZA..AM AVUT MOMENTE BUNE IN CARIERA,UN JUNIORAT LA POLI ALATURI DE COLEGI SI GENERATII INCOMPARABILE CU CELE DE ASTAZI!LIGA A DOUA INTR-O SITUATIE ASEMANATOARE CU ACEASTA DE AZI DE LA POLI,AM FOST LA ECHIPE CU PRETENTII IN LIGILE NOASTRE PRECUM GIROC,CALOR,ELECTRICA…AM AVUT ANTRENORI PRECUM MASCOVESCU,VLATANESCU,TICA ANTREAS,OCTAVIAN POPESCU…..AM ABSOLVIT FAC. DE ED.FIZ.SI SPORT….AM AVUT PROFESOR PE DOMNUL ION.V.IONESCU SI MULTI ALTIII…AM SPUS TOATE ASTEA PTR A EXPLICA CAT DE FRUSTRAT TE SIMTI CAND VINE UN TZUTZURIGA,MOTZ,NEAGOIE….SI ALTII N ARBITRII…CARE NU I-AM VAZUT IN VIATA MEA SA AIBA O EXPERIENTA IN FOTBALUL DE PERFORMANTA,SA JUDECE FAZE…SI SA IA DECIZII….CHIAR SI LA UN ASEMENEA NIVEL,PTR CA INCA SUSTIN CA PENTRU A FI UN ARBITRU BUN TREBUIE SA FI JUCAT PUTIN FOTBAL….!SUNT CATVA ASISTENTI CARE NU STIU SA ALERGE DOMNII MEI,ESTE UNUL NIMIGEAN….VINE CU CACIULA LA MECIURI….ESTE PENIBIL….SUNT SUSTINUTI SI LI SE DA INCREDERE….SI SE AJUNGE UNDE S-A AJUNS AZI…LA PERFECTA SITUATIE PE CARE O DESCRIETI MAI SUS!!….NONVALORI PROMOVATE PE BANDA RULANTA….exista un singur arbitru BOTAS CATALIN…!….IN MOMENTUL DE FATZA…!ISI MERITA LOCUL…!

 4. handrache spune:

  SUSTINETI VA ROG VALORILE JUDETULUI…IN FOTBAL…ARBITRAJ….SUSTINETI CALITATEA…!E TOT CEEA CE VA CERE UN CITITOR…CU RESPECT…!NU INTRATI IN RANDUL LOR…!

 5. handrache spune:

  ASTA PTR CA S-A SCRIS CA LA PISCHIA SUNT INCIDENTE…SI INTAMPLARI NEDEMNE DE ACEST SPORT….NU A FOST O BATAIE LA PISCHIA,NU A FOST NICI UN CONFLICT CU URMARI….AU FOST SCANDARI DIN TRIBUNA..CARE PROBABIL I-AU DERANJAT PE MULTI OBSERVATORI MARI …!!…LUATI AMINTE….LA CELE SCRISE MAI SUS SI O SA INTELEGETI FRUSTRARILE UNOR COPIII CARE VIN DE PLACERE LA FOTBAL,UNOR OAMENI CARE DIMINEATA TOARNA BETON LA TEMELII LA CASE PTR O PAINE,VIN LA ORA 11 LA STADION SI INTRA PE TEREN SI VINE UN DOMN NEAGOIE SI ISI BATE JOC DE CORECTITUDINE,ATITUDINE…SI TOT CEEA CE AR FI NORMAL….!!….EU SPUN CA E DE INTELES …ACELE EVENIMENTE ….NUMITE DE CATRE ZIARE DREPT NEDEMNE…DE ACEST SPORT…TOT CE ESTE NEDEMN DE ACEST SPORT ESTE TOT CEEA CE SE ASOCIAZA CU ACESTE NONVALORI DE ARBITRII SI ACEST AJF TIMIS!!CARE LE ACCEPTA….!LE CREEAZA CHIAR ,NEJUDECAND CU ACEEASI MSURA DE MULTE ORI….PTR FIECARE..!

 6. Donose spune:

  Mama, ce cv are Handrache asta. Domnule Comsulea, va propun sa-l luati consilier pe probleme fotbalistice.

 7. cornel alexandru spune:

  oare asta inseamna presa sportiva,sa faci articole pe pagini intregi pe baza cuvintelor unui om nemultumit dupa un meci?cel ce a scris articolul a fost la meci la Dragsina?sau cel ce se plangea de meci o fi vreun maestru emerit al sportului de are atata trecere si conteaza asa mult parerea lui.asa pot sa scriu si eu articole din fotoliu…tot timpul cand castiga Dragsina cineva are de comentat,inseamna ca nu ne vrea cineva in div D.dar vom ramane aici,ca meritam.!

 8. dobricean rares spune:

  ne-am uitat prea mult la emisiunile lui Ioanitoaia si vedem doar greselile altora.jucatorii din D timis nu joaca doar de placere,stati linistiti.joaca sa ocupe un loc linistit in clasament si apoi sa castige bani din meciurile echipelor ce au nevoie de puncte.de cand e Chisoda un reper de corectitudine?ani de zile a fost in pe podium in clasament fara sa vrea sa promoveze,doar sa vanda meciuri altor echipe.si sambata au vrut sa castige pt ca aveau prime de la alte echipe.au vrut sa ia mai mult.de aia nu au dat meciul la Dragsina ca nu au fost multumiti de pret,nu ca joaca ei f corect.aveau prima de la vreo 4 echipe contracandidate la retrogradare cu Dragsina.

 9. ALEX spune:

  Se pare ca domii care dau interviuri la cald,mai si exagereaza! Echipa Chisoda nu a putut mai mult in acest meci si trebuie sa se gaseasca vinovati din alte curti! problema a fost la voi!La felul cum a-ti privit si pregatit meciul.Succes in continuare!p P.S. ARBITRAJUL A FOST IMPARTIAL!

 10. PUSCASU spune:

  IN PRIMUL RAND FELICITARI PENTRU ACEST REPORTAJ
  PAI CUM SA NU FIE ARBITARJELE SLABE , CAND NUMAI ACEIASI ARBITRI ARBITREAZA IN DIVIZIA D,SUNT MULTI DIVIZIONARI CARE AU MECIURI LA DIVIZIA C SI AJUNG NOAPTE ACASA SI DIMINEATA VIN SA DOARMA LA DIVIZIA D NU I POSIBIL ASA CEVA .
  DE CE VA MIRA FAPTUL CA SUNT ASA SLABI ARBITRI CAND DELEGARILE SUNT FACUTE DE UN DOMN PE NUME MURESAN CARE AR TREBUI SA FIE IN ACEIAISI CELULA CU DOMNUL IANCU,DOMNUL MURESAN NICI NU AR TREBUI SA FACA PARTE DIN CONDUCEREA ARBITRIILOR DEOARECE ESTE CERCETAT PENAL !!!! CERCETAT PENAL VA VINE SA CREDETI TRAIM IN ROMANIA ,UN CARACTER ZERO UN LIMBIST IMPRUNA CU DOMNUL AVRAM CORNEL ALT LIMBI IN CUR ,SINCER IMI PARE RAU DE DOMNUL CIEV SINGURUL CARE A MAI SCOS UN ARBITRU TALENTAT PE BOTAS ,PANA NU O SA FIE DIN NOU DOMNUL CIEV PRESEDINTELE ARBITRILOR ,VOR FI ACELASI ARBITRAJE PENALE!!!
  O ZI PLACUTA

 11. Handrache spune:

  Domnilor de la Dragsina…aveți un antrenor care impune si merita respect,un primar pe măsura…articolul e bun ca se referă la un campionat întreg,nu meciul cu chisoda in special!…eu ce am zis m-am referit la campionat si la cele patite si intamplate intr-un campionat întreg!nimik de reprosat sau spus despre meciul Dragsina-chisoda…!

 12. ANDREI spune:

  La meciul Dragsina_Lugoj, rezultat 1-9, conducatorul de la Dragsina pe nume Sandu a injurat si jignit in mod suburban pe tot parcursul meciului. Langa el erau observatorii care nu au consemnat nimic, in timp ce acest taran parvenit jignea ca la usa cortului pe oaspeti si pe arbitrii. Se stie cum a ramas Dragsina in D in ultimii ani, anul acesta doar munca lui Ilici facand ca echipa sa nu retrogradeze. Asemenea oameni gen Sandu asta trebuie eliminati, au impresia ca daca dau un ban pot face tot ce vor. Din pacate in raport cu AJF, daca dai un ban chiar poti face tot ce vrei!

 13. ionelule spune:

  Domnu sandu da bani la fotbal?…nu cred,doar ia,din fotbal.si din pacate ca el sunt mai mult de jumatate din cei care ”conduc”la echipele ce tin de AJF.Iar legat de neconsemnarea injuriilor de catre observatori, e ceva normal si sapt trecuta a fost un articol cu aceasi problema pe alt site,dar degeaba,stati linistiti,pe nimeni nu intereseaza,tot asa va fi si mai departe, cu relatii,lingai si pupincuristi….pestele se impute de la cap,asa ca,haideti sa-i schimbam capul

 14. director spune:

  Domnul Sandu a dat bani la fotbal in trecut-nu vorbi aiurea-….mai putin acuma cand primaria sustine echipa suportand toate cheltuielile…
  Se pare ca echipa a II-a a Dragsinei va promova in judet.
  Domunule Comsulea, meciul s-a jucat la Dragsina , nu la Cernateaz!!!

 15. Cali spune:

  Da bani, nu da bani…..cert e, ca e un gunoi de om!

 16. Dragsina spune:

  eu zic ca fiecare sa isi vada de treaba lui … atatea inconveniente…. Sandu e om care chiar baga bani in fotbal … si cui ii este ciuda ca Dragsina ramne in D si nu retrogradeaza sa isi dea doua palme ca daca nu ii le dau eu 🙂 hai Jettttt !

 17. HANDRACHE spune:

  HANDRACHE, TU CATE ECHIPE AI RETROGRADAT PANA ACUM? 4 SAU 5? LA TOATE ECHIPELE TE-AU FURAT ARBITRII?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × 8 =

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: