Max Nicu o coboară pe ACS Poli la un minim în 2013-’14: locul 13. Cu ghinion?

Dacă eşecul din lunea de 24 martie, 0-2 cu cei din Vaslui, a fost de plumb dat fiind că se înregistra tocmai la debutul noului antrenor al lui ACS Poli, Dan Alexa, şi imediat după o altă înfrângere la zero acasă, cu FC Braşov, în schimb capitularea pe final din lunea de Paşti, 1-2 cu „U” Cluj, echivalează cu un glonte în călcâi, ţinând cont şi de pierderea lui Şeroni, cu 26 de titularizări şi în premieră înlocuit în acest campionat, accidentat în minutul 35, respectiv a căpitanului Petre, accidentat în prelungiri.

O înfrângere aşadar cu mult mai grea, în urma căreia alb-negrii Timişoarei vor parcurge şchiopătând ultimele 6 etape, târându-se spre linia de sosire, dar şi tot mai ameninţaţi de spectrul retrogradării.

Chinga negrilor stopează gazdele: ACS Poli - U Cluj 1-2, în etapa a 28-a din Liga 1, luni 21 aprilie 2014

 

Nu era parcă de-ajuns că Dan Alexa n-a putut conta la ora jocului cu clujenii pe Bărbuţ şi Mansour, accidentaţi, şi iată că tânărul antrenor e şubrezit acum, după numai 5 meciuri pe banca prim-divizionarei, de posibilitatea pierderii a 2 dintre cei mai înalţi componenţi ai lotului timişorenilor. Indisponibilităţi acumulate într-un moment cheie al sezonului, când se face de regulă şi trierea personalului apt combatant.

Detrimentală psihicului jucătorilor şi colectivului nou-promovatei este şi inabilitatea de a câştiga măcar un meci acasă în acest an, bilanţul pe 2014 pe „Dan Păltinişanu” devenind 5 0 2 3 2-6 două puncte, după prima reprezentaţie în această primăvară în care ACS Poli a izbutit să deschidă scorul pe teren propriu, dar în van. În consecinţă, la fel de semnificativ, alb-negrii au ajuns pe cea mai joasă poziţie din întreaga campanie, locul 13, penultimul care asigură statutul de prim-divizionară.

Iar ca tacâmul să fie complet, coborâşul a fost generat de nişte clujeni care vreme de 17 etape s-au situat pe penultima sau ultima poziţie a ierarhiei, „U” depăşindu-i pe timişoreni şi urcând în premieră pe cea mai înaltă treaptă din actuala stagiune: 12. Aşadar o rocadă şi două premiere.

Desigur, privind jumătatea plină a paharului, sau de-acum acel plin inferior jumătăţii de măsură, ACS Poli, chiar şi pe 13 fiind, se regăseşte într-o postură la care, realist vorbind, ar fi trebuit să se aştepte din capul locului, din iulie trecut. Cine şi-ar fi imaginat în cazul nou-promovatei o altă soartă decât cea a outsiderului implicat într-o câinească bătălie pentru supravieţuire, trebuie că privea lumea prin ochelari rozalii, iar timişorenii ar trebui să fie satisfăcuţi că măcar până acum au navigat în confortul zonei de mijloc a ierarhiei. Startul bun i-a scutit de friguri precum cele ale Universităţii Cluj însă a şi indus aşteptări sporite, fără acoperire însă.

Neajunsul îl constituie faptul că pe când o fostă „lanternă roşie” e în ascensiune, alb-negrii Timişoarei sunt într-o vizibilă pierdere de turaţie, iar cel mai adesea asemenea regrese cu greu mai pot fi stopate. Descurajant pentru ACS este şi faptul că, precum FC Braşov, şi „U” Cluj a obţinut doar a doua victorie în deplasare din întreg campionatul tocmai pe „Dan Păltinişanu”, după ce prima echivala cu adjudecarea unui derby local.

În aceste condiţii, întrebarea este cum se vor descurca jucătorii lui Alexa la ora ultimelor 3 meciuri pe teren propriu, cu Petrolul, Ceahlăul şi, în ultima rundă, de peste 4 săptămâni, de miercuri 21 mai, cu Concordia Chiajna. Dar deja şi duminică, la Târgu Jiu, unde ACS Poli va fi cel mai probabil lipsită în premieră într-un joc din deplasare în acest campionat de masivul fundaş central Alin Şeroni.

Optimiştii pot spune că Pandurii n-a mai câştigat în Gorj din 8 decembrie, când trecea cu 3-0 de „U” Cluj, elevii lui Pustai învingând în 2014 la Dinamo şi Mediaş dar înregistrând acasă un bilanţ similar celui al timişorenilor, 4 0 2 2 1-3, însă realcătuirea blocului defensiv fără Şeroni în centrul său şi eventual fără Petre ancorând liniile, cu plusul lor de centimetri, va putea genera nişte fisuri exploatabile de către ex-gruparea de Europa League.

Absent doar acasă, contra Pandurilor, într-un 2-3 cu Petre înlocuindu-l ca fundaş central, respectiv în faţa lui CFR Cluj, Şeroni ar putea constitui o absenţă de calibru, în cazul în care nu va reuşi într-adevăr să recupereze cât de curând accidentarea suferită luni în prima repriză.

Revine ce-i drept Scutaru, aşadar măcar numeric componenţa ar fi rebalansată, după ce fostul căpitan, intrat ieri din minutul 35, juca un sfert de oră în deplasarea la Corona, primă apariţie în urma meciului ca titular cu FC Braşov, dar dubiul major în privinţa indisponibilităţii uneia sau a două piese din arsenal relevă subţirimea valorică de profunzime a lotului bănăţenilor. 

Iar pe când „U” Cluj, în disperată căutare de soluţii, l-a găsit în iarnă pe acest Max Nicu trecut deja de-o anumită vârstă dar cu un bagaj pretabil necesităţilor returului, ACS Poli a continuat cu gloanţele oarbe pe piaţa transferurilor. În consecinţă, la ora reîntâlnirii, pe când noua achiziţie Nicu a oferit o aşezare cu capul pentru golul egalizator şi a marcat chiar el, tot din întoarcere şi tot dintr-o bucată, reuşita decisivă, Alexa nici măcar nu i-a avut la dispoziţie pe alde Bărbuţ ori Mansour, lista variantelor de rezervă cu profil ofensiv restrângându-se şi la scunzii Kneeshaw sau Keita.

Plusul de valoare a făcut diferenţa, înfrângerea cu „U” Cluj găsindu-şi cauzele undeva în trecut, la ora câtorva campanii de transferări ratate. Actualmente, Alexa doar culege cioburile şi, da!, începe să se taie.

Iar privind cu sau fără mânie spre trecut, ajungem la aceleaşi opţiuni incipiente ale unui proiect care n-a fost pe-ndelete chibzuit, ci într-o tipică frenezie electorală în care nimeni nu mai avea timp şi răbdare să intuiască potenţialele inerente mici detalii care se-adună şi contează la ora etapei a 28-a în primul sezon în Liga 1. S-a mers la ‘om vedea şi fie ce-o fi iar acum valurile s-au înteţit şi mărit.

Desigur, veţi spune că jocurile se pierd până la urmă pe teren, şi nu pe planşele schiţelor iniţiale, mai ales când cedezi acasă de la 1-0, conturat cum nu se poate mai bine, deja din minutul 2, şi-aici ar fi de notat insistenţa cu care „U” Cluj i-a tot oferit mingi lui Tîrnăcop, pe flancul stâng, pentru a furniza centrări utile, de cele mai multe ori pe colţul lung, în urma cărora au şi survenit golurile lui Lungu şi Nicu, din minutele 53 şi 82. 

Tîrnăcop avertiza deja din primul sfert de oră, atunci reluarea golgheterului Lemnaru, cu capul, ochind transversala, dar şi din primele minute ale părţii a doua, când doar lipsa de rafinament a unui fundaş central, căpitanul Abrudan, ideal găsit peste întreaga apărare timişoreană, l-a lăsat pe Nuno Claro cu faţa curată.

Salvelor lui Tîrnăcop nu li s-a răspuns pe măsură, clujeanul având şi pe mai departe la dispoziţie acelaşi timp şi spaţiu pentru a-şi lansa centrările creatoare de panică, cu aceeaşi adresă spre zona în care înaltul Şeroni nu mai survola iar Morariju avea deja antecedente nefaste în privinţa abordării mingilor lungi în cross. Cum au fost dejucaţi pe dreapta marcatorul Popovici, la prima sa apariţie după eliminarea de la Botoşani, şi fundaşul Belu, numai clujenii şi Tîrnăcop o ştiu, dar cert este că alb-negrii s-au trezit cu două lovituri de topor în moalele capului, din execuţii similare: şuturi dintr-o bucată şi din întoarcere, de fiecare dată bine plasate şi pe colţul scurt. Că au fost de la 9 respectiv 14 metri, nu mai prea contează…

„U” s-a impus aşadar exploatând arma centrărilor din şi înspre zone vulnerabile ale Timişoarei dar şi cu execuţii pretenţioase pentru bagajul tehnic al gazdelor, mai ales în ceea ce priveşte brusca împunsătura oferită de Max Nicu, aspect cu atât mai relevant în comparaţie cu marea ratare a lui Trandu, scăpat frontal singur cu portarul, în minutul 24, când stângul său s-a dovedit a fi întârziat. O ocazie de 2-0, generată exclusiv de admirabila insistenţă a lui Szekely, care a urmărit o minge ca şi pierdută, a recuperat metri buni în dauna lui Ninu, şi l-a şi deposedat, servindu-şi ideal mijlocaşul.

Cât despre celălalt… 2-0 văzut de tribună dar şi de antrenorul Alexa, care s-a limitat totuşi la a spune că nu eventualele erori de arbitraj au influenţat şi decis deznodământul lunii de Paşti, Szekely pur şi simplu a căzut de îndată ce a intrat în careu, în fracţiunea de secundă următoare căderii pe urmele sale şi cu spatele la el a taloneurului Tîrnăcop, fază reamintind de ridicolul penalty-ului acordat pe final de meci pe Cluj Arena, smuls atunci de Nanu în faţa unui înfrânat goal-keeper al „Şepcilor roşii”. Uneori, ulciorul nu merge nici măcar de două ori la apă.

La urma urmelor, pe fondul evidentei subţirimi valorice, Dan Alexa caută cheia salvatoare şi cu un promovat ca şi recuzat pe prima porţiune a campaniei din Liga 1, Adrian Poparadu, şi încă într-un rol cu un profil mai ofensiv decât al altor coechipieri cu care s-ar putea perinda pe la închidere, de exemplu Petre ori Gorobsov, dar oricât de sufletist şi într-adevăr util s-ar dovedi ex-juniorul alb-violet, ceea ce a fost evident în recuperarea cu capul ce a generat deschiderea scorului, simplul fapt al atacării redutelor adverse cu un mignon „locotenent” de un anumit calibru relevă în plus şi încă o dată puţinătatea variantelor viabile şi implicit şubrezenia întregului proiect edilitar.

Paradoxal însă, chiar şi aşa, alunecarea pe acest minim 13 şi-ar putea găsi în următoarea lună dramul de noroc în slăbiciunea rivalelor din zona retrogradării. Deficienţele altora, norocul orbului, iar programul unor contracandidate e suficient de anevoios pentru a le mai lăsa un zâmbet timişorenilor, ajunşi şi la mâna altora. Căci ceea ce depinde de ei au făcut, în ansamblu peste nişte aşteptări realiste, iar de dată recentă sub ştacheta dintr-odată înălţată…

*

Programul complet al ocupantelor locurilor 12-17:

*) adversar pe teren propriu;

**) cu caractere cursive sunt scrise numele adversarelor în meciurile din deplasare

***) cifrele de sub numele cluburilor din hora retrogradării indică numărul jocurilor directe pe care le mai au de disputat cu contracandidate

ACS Poli(31) „U” Cluj(33) Săgeata(29) Oţelul(31) FC Braşov(30) Viitorul(27)

1***                  2                  1                     3                     –                         1

Pandurii**         Vaslui           Oţelul         Săgeata       Steaua            Corona 

Petrolul*          Viitorul          Ceahlăul     Botoşani       Dinamo           „U” Cluj

Oţelul              Steaua         Astra            ACS Poli       Corona            Pandurii

Ceahlăul         Corona         Concordia    Vaslui            CFR                Petrolul

Astra                Braşov        Dinamo           Viitorul        „U” Cluj            Oţelul

Concordia        Pandurii        CFR             Steaua        Gaz Metan       Ceahlăul

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + doi =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: