Miercuri, zi de finală pe ”Dan Păltinișanu” a Cupei României timișene, nu de ministru în vizită: Avântul Periam – CSC Dudeștii Noi 3-2 (1-1)

Toată atenția a fost canalizată miercuri spre descinderea pe stadionul ”Dan Păltinișanu” a vicepremierului guvernamental Vasile-Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, de parcă ar fi pogorât Mesia, încă un neica nimeni din ceata de semidocți ajunși să decidă în biata țară, și ditamai îngrămădeala ignoranților purtători de microfon, o întreagă impostură în tonul colosalei minciuni care trece drept viață în societatea zilelor noastre, circ trist și ieftin cu măști ale unor capete pătrate înfipte pe gulere albe, iar gogoșile au fost darnic împărțite din alai, demolare și reconstruire a arenei, cu aproximație până în anul de grație 2021, asta și dacă s-ar pune de acord dregătorii locului, alte exemplare. Este însă 22 mai 2019 și tot ce știm este că fostul ”1 Mai” se ține încă pe picioare, certitudinea zilei de miercuri ținând de găzduirea finalei ediției 2018/9 a fazei județene Timiș în Cupa României. Acesta a fost de fapt și de departe momentul zilei în ovalul de pământ și betonat, cu deznodământul CS Avântul Periam – CSC Dudeștii Noi 3-2 (1-1), iar dacă va fi ca ultimul act din 2021 al aceleiași competiții să se joace într-adevăr pe noul stadion, rămâne de văzut. Până una alta, importanți gură cască doar au dat liniștitor din gură, pe când unii sportivi chiar au jucat cu trofeul pe masă.

Și bineînțeles că miercuri seară îngrămădeala nu a fost nici pe departe la fel de mare în jurul unui eveniment sportiv pentru care stadionul în vizor guvernamental constituie scena necesară derulării activității ca scop în sine. 

Au trecut de fapt ani buni de când nu s-a făcut mai nimic în ceea ce privește infrastructura sportivă a Timișoarei, dimpotrivă, degradată încet și sigur pe mai multe fronturi, dar s-a ales tocmai săptămâna ce se încheie cu alte… alegeri, și oare cine ar fi realmente de ales?, pentru a se lansa schițe verbale despre demolarea și reconstruirea stadionului ”Dan Păltinișanu”. Se pomenesc vagi termene de livrare, deși când colo arena este ca și nefuncțională de ceva vreme în privința posibilității accesului spectatorilor în orice tribună, și se vorbește despre 2021 de parcă inaugurarea unei noi construcții ar putea avea loc zilnic, de 365 de ori pe an.

A fost încă o elocventă mostră cu microfon din implacabila impetuozitate a formelor românești fără fond, gulere albe aflându-se în treabă și bombându-și pieptul de pe burtă într-un film extrem de dubios și plin de patetism, planuri și amintiri despre viitor într-o țară în care lălăiala și întârzierile sunt la ordinea zilei. Și mai ales să le fi văzut fețele inteligente!

Miercuri, locul a fost așadar călcat în ritm duios cu unduiri de importante și prețioase dorsale, clarvăzători ai nației, și trebuie că Dan ”Tata Mare” Păltinișanu se răsucește în mormânt la cât au tot întors impostori pe toate fețele viitorul stopat acum ani buni la semnal al bătrânei arene, însă tăietorii de panglici și purtătorii de mape și-au luat în cele din urmă tălpășița, bufonerie completată – vizită de lucru la pătrat – cu un asurzitor bis în privința viitoarei Săli Polivalente, și parcă una cu același nume zace nefinisată nu departe deși la aproape 9 ani de la startul lălăielii românești!, iar sportul rege și-a intrat pe seară în drepturi. 

Cu noroc, căci de această dată vremea a ţinut cu fotbalul, cu soare deși printre nori negri, esențial fiind că ploaia a ocolit finala cu trofeul pe masă. Nu s-a mai întâmplat așadar precum la ultimul act de anul trecut, cu instabilitate atmosferică, un timp atunci capricios, chiar rece, cu ploaie și vânt. 

Eram de fapt obișnuiți cu această finală în cea de-a doua decadă a lunii iunie, dar ultimul act timișean al Cupei României la nivelul fazei judeţene s-a disputat în 2019 cu o lună mai devreme, bucuria erupând în tabăra reprezentantei Periamului, echipa de seniori a Clubului Sportiv Avântul. Care a preluat trofeul în bună păstrare, urmând a se și alinia la vară în faza I națională a ediției 2019-2020 a Cupei României.   

Care va să zică 2020 ar cam miji deja la orizont. Și doar încă un an ar urma să treacă iar 2021 s-ar revărsa în toată splendoarea sa, febril așteptat, în ideea împărtășită miercuri pe ”Dan Păltinișanu”. N-o vom uita, e cât se poate de simplu… Miercuri, descălecare guvernamentală cu 4 zile înaintea sinistrului scrutin legat de nedemocratica, birocratica și tiranica și mai sinistră federație unională, promisiuni electorale cu dărâmături și Pasărea Phoenix, totul în ziua unei finale.   

Începută de la ora 18:30, iar inteligentsia noii ordini ne șoptește că a fost și pentru ultima oară când s-a jucat în acest cadru un meci oficial de fotbal, derulat printr-o întoarcere de rezultat, semnată de CS Avântul, a patra în clasamentul Diviziei D Timiș cu 4 etape înaintea încheierii campionatului, la trei puncte tocmai în urma oponentei din ultimul act, nou-promovata în eșalonul patru CSC Dudeștii Noi, pe podium cu 54 de puncte dar și o partidă în plus disputată. 

Unii au pierdut în ultima rundă, vinerea trecută, cu 2-0 la Dudeștii Vechi, și n-au mai ținut pasul nici sub lucșii instalației de nocturnă, iar ceilalți au completat succesul de sâmbătă din campionat, 5-2 acasă cu ASO Deta, încasând din nou de două ori dar și înscriind mai adesea decât adversarul.  

Oponente încurajate din tribună, căci au fost la datorie chiar şi două galerii, una, compusă din juniorii de la Periam, care și-au susținut necontenit favoriţii, iar alta, a celor veniţi din Dudeştii Noi. Răsunau prelung trompete la ceas de seară pe ”Dan Păltinișanu”… 

Iar jocul a început cum nu se poate mai bine pentru trupa lui Vali Miculescu, care, în minutul 3, a beneficiat de o lovitură de la 11 metri obţinută de Lobonea, faultat fiind în careu de Claudiu Sturza, ca în curtea şcolii. Centralul a fluierat rapid și execuția a fost transformată de Răzvan Plopeanu… 1-0 pentru nou-promovații de pe podiumul clasamentului în ”D”.

Putea fi 1-1 în minutul 13, dar şutul lui Artimon, din lovitură liberă de la 22 de metri, a nimerit bara din stânga a porții apărată de Burtic. În cele din urmă a venit totuși şi golul egalizator, în minutul 26, la un corner executat cu măiestrie de Mânecan. Ologu, cu capul, din 6 metri – foto, egala la unu…

Repriza I, cu goluri din faze fixe. Ce avea să urmeze?

După pauză, o nouă bară a celor de la Periam, în minutul 57, autor marcatorul Ologu, cu un şut de la 16 metri în dreapta lui Burtic. Mingea ajungea la Rareș Blaga iar acesta, de la 10 metri, înscria pentru 2-1 în favoarea Avântului. 

A venit şi rândul celor de la Dudeştii Noi să nimerească bara, 2-1 și la acest capitol, în minutul 75, când Plopeanu a şutat din marginea careului mare.

În minutul 79, la un contraatac pe flancul drept, purtat de Blaga, intrarea în careu a fost urmată aproape de tuşă de o așezare în faţa porţii, Răzvan Trandu majorând scorul cu latul din 6 metri: 3-1 pentru Avântul. Nu uitase cum marca pe același stadion în Liga 1 și Liga 2…

Avântul, avântată, a fost la un pas de 4-1 prin Ologu, singur cu Burtic în careu, fără însă a-l învinge spre final. Se prelungea cu 4 minute, iar în cel de-al treilea Lobonea împungea cu fruntea, pentru prima dată în cariera de fotbalist, reducând din diferenţă. Era însă prea târziu, doar tardiv și ca palidă consolare, chit că s-a mai jucat, circa 70 de secunde.

Și mare bucurie în tabăra celor de la Periam! Tristeţe în cea a învinșilor de la Dudeştii Noi. Câteva minute mai apoi au fost împărțite tricourile și medaliile, plus trofeul județean al Cupei României. Premierea a fost efectuată de preşedintele AJF Timiş, Romeo Malac, Florian Mierea şi Sandu Dumitraşcu, iar Răzvan Trandu, de la Avântul Periam, a fost desemnat cel mai bun jucător al partidei, căpitanului echipei, Florin Ulmet, înmânându-i-se trofeul. Întregii formații, medalii şi diplome, plus o minge. Au dansat hora şi au scandat ”Campionii… Campionii!” Mai întâi și mai înainte au fost recompensați însă învinșii, cei de la CSC Dudeştii Noi, care au primit trofeul pentru locul doi, înmânat căpitanului de echipă Paul Burtic, completarea fiind o minge, însă fără un alt set de medalii şi diplome.

Declarațiile protagoniștilor și fotografii de la fața locului, în consemnarea viitoare. Momentan, încă atât…

Formațiile…

CSC Dudeştii Noi: Paul Burtic (cpt) – Octavian Firuţ, Valentin Danci (min. 85, Cristian Toroni), Ciprian Palade, Mihai Hurdea (min. 85, Marius Nichitean), Eugen Lutsch, Vlad Slabu, Narcis Damian, Sebastian Lobonea, Denis Bud (min. 90, Domenic Turbureanu), Răzvan Plopeanu.

Antrenor: Valentin Miculescu.

Pe bancă: Răzvan Ungureanu, Raul Iţu, Alexandru Almăşan, Valentin Miculescu.

Avântul Periam: Florin Ulmet (cpt) – Cătălin Filip (min. 90+1, Olteanu Angelo), Cristian Bobu, Roberto Artimon, Claudiu Sturza, Cosmin Mânecan, Marius Sârbu, Beniamin Dobra (min. 82, Andrei Ciobănică), Răzvan Trandu, Ionuţ Ologu (min. 85, Cristian Radu), Rareş Blaga.

Antrenor: Marius Stanache.

Pe bancă: Samuel Forgaci, Raul Boboiciov, Victor Toma şi Liviu Mirodone.

Au arbitrat: Raul Ciev – Raul Ghiciulescu şi Roxana Cismaş Malac. Arbitru de rezervă a fost Alexandru Manea. Observator de arbitri Nicolae Grigorescu, delegat de joc Florian Mierea.

 

Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + 6 =

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: