Nici un arbitru din Timiș în programul ”Cavalerii viitorului 3”, selectați pentru participarea la cursurile de iarnă împreună cu Liga 3. Ce mai moștenire lăsată…

Absolut nici un arbitru sau un arbitru asistent din partea Comisiei Județene de Arbitraj Timiș nu va participa luna aceasta la Mogoșoaia în programul ”Cavalerii viitorului 3”, selectați pentru participarea la cursurile seminarului de iarnă pentru Liga 3, rezervat arbitrilor, arbitrilor asistenți și observatorilor de arbitri din eșalonul terț, conform informării publicate de Comisia Centrală a Arbitrilor pe site-ul oficial www.frf-cca.ro. Arbitri și arbitri asistenți din 26 de județe sunt pe lista pentru ”Cavalerii viitorului 3”, însă nu și din Timiș, o implicită întrebare firească vizând viitorul acestei branșe în cel mai vestic județ al țării. Și care ar fi oare moștenirea lăsată de Nicolae Grigorescu la CJA Timiș în ceea ce privește ”noile valuri”, interogație adițională la ora suspendării sale de către FRF din toate competițiile, în lumina inculpării sale în justiție.

Se știe prea bine, arbitrajul timișean a luat-o de ceva ani rău de tot la vale, de exemplu fără reprezentare în Liga 1 și în ediția în curs, ceva de neconceput în înfloritoare sezoane în șir din vremuri mult mai bune pentru întreg fotbalul din cel mai vestic județ al țării, însă indicii precum totala absență a junilor reprezentanți ai CJAT la ”Cavalerii viitorului 3” semnalează că nici viitorul nu se arată tocmai roz.

Comparativ, 12 județe sunt reprezentate de arbitri la acest program atașat seminarului de iarnă pentru Liga 3, iar 14 județe sunt reprezentate de arbitri asistenți la ”Cavalerii viitorului 3”, cu mențiunea că de exemplu județele limitrofe Timișului vor avea exponenți la Mogoșoaia, Hunedoara patru arbitri, Caraș-Severin tot atâția arbitri asistenți, iar Arad doi arbitri asistenți, dintre care o reprezentantă a sexului frumos.

Timiș? Zero în dreptul etichetei ”viitorului”. Asta în condițiile în care Nicolae Grigorescu, diriguitor în ultimii ani buni al Comisiei Județene de Arbitri Timiș, și-a justificat prezența în calitate de observator de arbitri inclusiv la meciuri jucate în cadrul celor mai mici categorii competiționale, de exemplu chiar și Liga a VI-a de ”Promoție”, prin a face referire la căutarea, îndrumarea și impulsionarea tinerelor talente din cercul cavalerilor fluierului. În acest sens, descinderea sa la asemenea partide de eșalon inferior, din diviziile a cincea și a șasea, ar fi avut o oarecare noimă, dar altfel, ce să fi și căutat acolo președintele CJAT?

Și care ar fi rodul căutărilor și lansării de tineri arbitri în anii cu Grigorescu diriguitor al CJAT atât în ultimul mandat al lui Dănuț Lața la cârma AJF Timiș cât și mai nou, cu Romeo Malac în aceeași capacitate, din moment ce un exemplu elocvent, absența cu desăvârșire a timișenilor din programul ”Cavalerii viitorului 3”, dă de gândit în privința ”noilor valuri”!?

Ce s-a făcut așadar cu adevărat pentru predarea ștafetei spre tinere generații, pentru reînnodarea unei notabile tradiții a arbitrilor divizionari timișeni cu prestanță? Conul de umbră este apăsător, diferențele sunt ca de la cer la pământ între numerosul grup de divizionari de altădată și restriștea actuală, inerție pe post de față palidă prin comparație. 

Iar dacă s-a ferit, să nu fie care cumva suspectat că ar fi subiectiv în favoarea tinerilor arbitri din lotul CJAT, Grigorescu să-i fi identificat pe unii mai răsăriți și să-și fi invitat colegi omologi din CCA pentru a-i urmări în anumite prestații de la nivelul fotbalului ”mic” timișean.

Prin prisma totalei absențe a timișenilor de la ”Cavalerii viitorului 3”, și moștenirea lăsată de Grigorescu pare cu atât mai săracă, un tempo pierdut peste sezoane, un credit care nu s-a materializat. 

E drept, tânărul George Cătălin Roman a izbutit intrarea în lotul arbitrilor din Liga 2, dar ca unic reprezentant al Timișului la acest nivel, iar cu o floare nu se face primăvară, în plus, provocările ce-l așteaptă nefiind deloc puține, în condițiile lipsei de experiență competițională pe palierul superior, ceea ce-l recomandă în schimb fiind mai degrabă pregătirea fizică și teoretică. Sunt într-adevăr 4 arbitri asistenți timișeni în lotul pentru Liga 2, Cimponeriu, Filip, Ghiciulescu și Chițoiu, o consistență numerică mai apropiată de standardele de altădată ale ”cavalerilor în negru” timișeni, însă și acest grup ar putea suferi modificări, Raul Constantin Ghiciulescu apropiindu-se de completarea celor 8 sezoane la nivelul eșalonului secund, limită în urma căreia ar putea fi redirecționat spre lotul diviziei imediat inferioare, unde s-ar putea ivi în schimb criteriul limitei de vârstă, un plafon deja scăzut.

Rarefiere așadar în arbitrajul timișean cu vedere spre eșaloanele la nivel național, nimeni în Liga 1, un începător la centru în Liga 2, nimeni de la ”tineret speranțe” de exemplu la acest program ”Cavalerii viitorului 3”, atașat Ligii 3. Iar Nicolae Grigorescu n-ar putea spune că n-are deloc de-a face cu această stare de fapt, așa cum s-a apărat apreciind că problemele sale din justiție n-ar avea nici o legătură cu sportul. Poate, dar doar până la un punct, căci, chiar și în tot marasmul moral din România, unele chestiuni mai pot fi adresate și din punct de vedere principial, etic.

Și-anume că, deși una este viața extrasportivă, iar alta este activitatea în slujba sportului, Grigorescu ar fi putut oferi un cu totul alt exemplu tocmai tinerilor arbitri pe care spera să-i lanseze. De la înălțimea piscurilor carierei sale pe marginea dreptunghiului verde, dar și la vârsta sa, îi putea instrui în ideea responsabilității în viața publică, prin a nu participa la traficul rutier în calitate de șofer cu alcoolemie în sânge. A oferit cel mai nepotrivit exemplu ”valului de mâine” din arbitrajul timișean, și tocmai într-un segment al vieții sociale, cel al respectării legislației rutiere, în care România are catastrofale probleme, reliefate prin nenumăratele accidente chiar și tragice, cu pierderi de vieți omenești inclusiv în rândurile tinerilor șoferi. 

Nicolae Grigorescu ar fi trebuit să semnalizeze poziția de ofsaid și prin această prismă, raportându-se la ceea ce ar fi putut învăța și ”prinde” de la mai marele Asociației Județene de Arbitraj Timiș tinerii din ”noile valuri”, lipsiți de modele ca valori reale într-o societate eminamente dată peste cap la acest capitol. Mai mult, FRF a apelat nu demult la un cod de conduită sportivă și extrasportivă, adresată celor din fotbalul românesc, iar și în lumina acestor repere Grigorescu ar fi trebuit să etaleze o prestanță potrivită vârstei, posturii sale de altădată în sportul rege intern dar și celei recente, la cârma CJAT. 

Și ar fi multe altele de zis, dar închidem cercul prin a sublinia sincronicitatea complicării problemelor lui Grigorescu pe linia justiție – sport cu totala absență a reprezentanților Timișului din ”valul de mâine” în ”Cavalerii viitorului 3”, ca un indiciu că moștenirea lăsată după cei șase ani de activitate de fostul arbitru asistent la nivel înalt în fruntea CJA Timiș se arată a fi cam străvezie. Pentru conformitate, tot un singur exponent al Timișului se regăsește și în lotul de arbitri de Liga 3, Claudiu Gaitin, completat de 5 arbitri asistenți, Alin Botaș, Bulgărașu, Gherman, Sandu și Talpoș. 

Tot pentru conformitate, seminarul de iarnă pentru arbitri, arbitri asistenți și observatori de arbitri din Liga 3  va avea loc în perioada 15-28 februarie la Complexul Mogoșoaia, in 4 serii, prima fiind și cea mai largă, în 15-17 februarie, cu participarea a reprezentanți din 17 județe, plus București. Rândul bănățenilor vine în cea de-a treia serie, pe 19-21 februarie, cu exponenți din Alba, Bistrița Năsăud, Cluj, Covasna, Hunedoara, Maramureș, Mureș și Timiș. Timiș însă, doar pe hârtie, ce-i drept nu drept unic caz de acest tip.

Participanții vor avea parte de teme teoretice, testare teoretică, testare video și testare fizică.

Arbitri și arbitri asistenți din programul ”Cavalerii viitorului 3” selectați pentru participarea la cursurile de iarnă împreună cu Liga 3, conform CCA

1 Cirstea Iulian Stefan Arb B
2 Hrușcă Dan Ionuț Arb B
3 Oancea Stanica Theodor Arb B
4 Fuior Constantin Cosmin Arb BR
5 Virgolici Cristian Arb BR
6 Drugea Gheorghe Cătălin Arb BZ
7 Andronache Richard Arb DB
8 Răsteanu Nicușor Liviu Arb DJ
9 Perju Alexandru Ionuț Arb GL
10 Badarau Raul Sebastian Arb HD
11 Blîndu Cătălin Ionuț Arb HD
12 Fodor Andrei Gabriel Arb HD
13 Herczeg Leopold Attila Arb HD
14 Feleki Gelert Arb HR
15 Apreutesei Andrei Arb IS
16 Papp Csaba Szabolcs Arb MS
17 Pavel Adelin Arb OT
18 Dogeanu Ionuț Arb TR
1 Nistor Daniel AB
2 Pîslaru Andrei AR
3 Antal Octavian BC
4 Bogdănel Alexandru BH
5 Gozman Pop Cristian BH
6 Urs George BH
7 Alexandru Ciprian BT
8 Bazso Magyar Tamas CJ
9 Irina Petru Eusebiu CJ
10 Sabou Ionuț Ovidiu CJ
11 Buzzi Cristian Alexandru CS
12 Svatsinka Daniel Roberto CS
13 Toader Răzvan Nicușor CS
14 Gogu Claudiu CS
15 Nichita Emanuel Petruț DB
16 Mincu Stefan Alexandru DB
17 Anghel Laurențiu Marin DJ
18 Negru Ioan Alexandru IF
19 Macovei Leonard George IS
20 Cherteș Cristian Marius MS
21 Cozma Alexandru MS
22 Moldovan Radu Petrișor MS
23 Sîncrăian Iosif Andrei MS
24 Ionică Vasile Alin PH
25 Bîrjac Gabriel Ștefan SJ
26 Iancau Adrian Ioan SJ
27 Susca Andreea AR

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− unu = 3

 


Alte articole legate de acest subiect: