Nu ne și desenezi explicit, FRF? Cum e să accepți în Liga 2 și o similar denumită ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu, când la același nivel activează binecunoscuta CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu!? ASU Politehnica, victorioasă 4-1 la Dunăre

Timișoara fotbalistică este mai mult decât arsă cu complicațiile deținerii nu doar unei grupări cu ”Poli” în rădăcina denumirii, precedată de varii inițiale, iar asemenea formații au ajuns până la urmă să se și întâlnească pe același palier divizionar la nivel național, recent, în Liga 2, așa încât sportul rege de pe Bega suflă și-n iaurt, punându-și ca atare întrebări la ivirea unor ambiguități confuze. Iar unii jucători de la ASU Politehnica Timișoara, eventual mai puțin familiarizați cu încrengăturile fără luminiș ale junglei sportului autohton cu balonul rotund, s-ar putea la o adică întreba nedumeriți cum este posibil să aibă parte în cele numai 4 deplasări din primele doar 9 etape ale noului campionat de ieșiri atât la Târgu Jiu, pentru a juca în compania lui CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, cât și la Drobeta Turnu Severin, pentru a juca în compania lui ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Lămuririle n-au parvenit încă nici spre mijlocul turului de la Federația Română de Fotbal, care a încuviințat în această speță o mare scamatorie, copy-paste fără lignit dar zice-se cu viitor pe frontispiciu.  

Iar în lipsa unui foarte explicit caiet de sarcini precompetițional din partea forului federal, cu schițe de profil și desene în relief, care să evidențieze surparea rezervelor de lignit prin exploatarea lor sfredelitoare precum și conturarea cu atâta legitimitate a viitorului din umbra haldelor, asumarea sarcinii de a detecta diferența între denumirile aproape identice ale celor două cluburi din Liga 2 a fost atribuită printr-o pasă returnată celor cu încuviințarea scamatoriei, de la FRF.

Se știe, lignitul este doar inferior huilei, cafeniu sau brun și sfărâmicios, pe când viitorul nu poate fi în România altfel decât de aur, al fotbalului dar și al societății, care va să zică orice surogat prin denumire ar fi cât se poate de binevenit în schema rebusistică altfel doldora de corectitudine politică și egalitate de șanse a forului federal. Inspirat din soarta industriei extractive din Carpați, trenulețe deraiate prin asiduele pufăieli ”Închideți minele!” căci n-ar avea nici un viitor, și configurând o analogie transpusă în preajma gazonului, în sensul că lângă o consacrată cu anii CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu ar avea loc fără dublii și fără nici o problemă pe același palier al galeriei din catacombele eșalonului 2 și o enigmatică emanație din puțul gândirii peste vară, ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu. 

Una-i lignitul, alta-i viitorul de aur. De unde și încuviințarea federală, for care-ar stoarce bani și din piatră seacă, înclinație în lumina căreia își asumă însărcinarea de a accepta și pe mai departe elucubrații din partea oricărui nou venit cu sportul și fotbalul în suflet și sânge.

Alții, mai puțini subtili, n-au înțeles deloc schema și au solicitat să li se creioneze, schițat dar explicit, cum de ar fi de exemplu posibil acceptul conferit unei asemenea insinuări în același cadru, și ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu tot în Liga 2, în care a rezistat din nou CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu!?! N-am fost binecuvântați de ilustra viziune ”de la centru”, așa încât diferența s-a făcut prin eliminare, una trebuie că este fosta medaliată în Liga 1 și participantă în cupele europene pentru România, CS Pandurii Lignitul, iar cealaltă, o sarcină din agenda federală de propășire a fotbalului carpatin după nebănuite concepte. Deci așa rămâne.

Pe-un colț de șervețel se mai văd totuși oarece urme mâzgălite în pripă și din aproape în aproape, indicând traseul de-un sezon al nou-promovatei vâlcene ACS Șirineasa prin Liga 3, cu baza la Petroșani, metamorfozată peste vara lui 2018 în ACS Energeticianul odată cu abordarea Ligii 2, competiție încheiată prima sub linie, dar n-avea a face. Căci vara lui 2019 era lungă iar fotbalul bihorean ostenit de-atât drum și mai lung. Ce-atâta Luceafărul proptit în cerurile ligii secunde!?! Să-l coboare cineva pe-o rază… Zis și făcut cu promptitudine și servitudine, prin repliere estivală în Seria 5 din Liga 3 și încă pe podium actualmente, loc eliberat în seria unică a FRF ce duios a fost preluat de cea clasată prima sub linie, dintr-un același caiet de sarcini cu filiera orădeană dar întocmit pe de-a îndoaselea, de la sfârșit la început și cu susul în jos.

ACS Energeticianul retrograda pe teren din Liga 2, reintrarea peste vară efectuându-se ”la masa verde” și pe ușa din dos a Ligii 2, dar sub o nouă denumire, ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu, și cu alte semnalmente. Unu la mână, clona nu mai continua la Petroșani, ci la… Drobeta Turnu Severin, deși numele noii structuri sportive nu s-ar lega de municipiul de pe malul Dunării, ci de cel de pe malul Jiului. Doi la mână, nu mai continua prea mult nici cu ”energeticieni” din efectivul hârșâit în Valea Jiului, dar în schimb și cu componenți strămutați de sub aura Luceafărului, de la Sânmartin. O retrogradată pe post de lup ce și-a schimbat blana, dar năravul ba. Nouă blană cu mai multe nuanțe: nume, localitate, componență a colectivului.

Se crea în fotbalul intern încă un nou precedent periculos în iunie 2017, când cu încheierea primului sezon în serie unică al Ligii 2 și retrogradarea așa-zisei Metalul Reșița de… Buftea, prima sub linie dar reintrodusă în schema eșalonului secund printr-o metamorfozare pe plan ilfovean, ștafetă a continuității preluată de Sportul Snagov.

Iar odată schema unsă și lansată la apă, compromisul a devenit reflex, rău obicei.

Se retrăgea de nevoie CS Afumați în vara lui 2018, după un sezon al Ligii 2 încheiat pe locul 5, și era invitată tot de pe primul loc de retrogradare Metaloglobus București, să-i preia poziția în divizia secundă, să-și reia locul în eșalonul 2. 

A fost retrasă în schimb ca într-o nebunie ruptă din altă lume CS Luceafărul în vara lui 2019, după un sezon al Ligii 2 încheiat pe locul 8, strict pentru a-i face loc înapoi retrogradatei de pe primul loc cu destinația Liga 3, ACS Energeticianul, cea din Petroșani, totul însă în haine noi. Denumire, localitate, componență, emanația având și particularitatea de a purta numele unei localități, Târgu Jiu, dar de a juca meciurile de pe teren propriu în alta, Drobeta Turnu Severin.   

Și oare ce va mai urma, odată precedentul creat!? 

Amețitoare aceste permutări din care orice om de bună credință din fotbalul așezat și consolidat al Europei așa cum o știam n-ar înțelege o iotă, dar mai presus de toate, mult mai tulburătoare aceste încuviințări fără fundament din partea FRF. Forul federal închide ochii, adulmecă urme, socotește și-și face calcule, împarte invitații și acceptă compromisuri sfidând ordini ierarhice conturate pe teren, totul în numele unor tendințe luând la trântă ideile de sport și spirit competițional.

Recapitularea prin lecturare de pe șervețel a schemei cu deviații întru a șunta spiritul de fair-play dar pliată sistemului a fost efectuată pentru a ne dezmetici din aiuritoarea amețeală și pentru a le propune integrame eventualilor încă nedumeriți cu ”Who is who?” sub ochi. Așadar CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu este o mai veche cunoștință a tuturora și implicit a timișorenilor alb-violeți, ASU Politehnica învingând-o cu 0-3 la Târgu Jiu în etapa a II-a din 10 august 2019, iar sarcina este ultima feblețe a federației desfătate în amorul propriu, for asumându-și să ne lumineze astfel tuturora calea spre un luminos viitor. Iar astăzi s-au împlinit 7 săptămâni de la respectivul 0-3 și elevii lui Mugur Gușatu au jucat și cu cealaltă trupă din Târgu Jiu cu numele dar organizatoare pe stadionul din Drobeta Turnu Severin, unde au înscris după o ”secetă” de 6 meciuri în campionat și unul în Cupa României: ACS Viitorul Pandurii – ASU Politehnica 1-4 (0-2).

Manea, servit de Jurj, și Ungureanu, la capătul unui contraatac, i-au desprins pe bănățeni până la pauză cu șuturi din careu în minutul 14 respectiv primul de prelungiri, după care Yabre a redus din handicap cu capul în urma unui corner, în minutul 58, dar și timișorenii au înscris de încă două ori, mai întâi prin rezerva Schieb, printr-un șut tot din careu, iar apoi tot în ultimele faze ale reprizei, 1-4 în minutul 89 prin Mircea Axente, care a transformat o lovitură de la 11 metri acordată de arbitră după ce tot el era faultat în careu de Yabre. 

Susținuți și de o mică galerie viola, egală numeric foarte puținilor spectatori prezenți în tribuna ”Municipalului” de la Dunăre, alb-violeții de la ASU Politehnica au semnat a doua lor victorie din noul sezon, și tot în Oltenia, în alcătuirea Murariu – Jurj, Mera (cpt.), Scutaru, Cherecheş – Ignea, Dros – Manea (57, Schieb), Ungureanu (68, Vasile), Popescu (85, Lazăr) – Axente, rezerve fiind Contra – Coadă, Motreanu și Piţigoi. Trupa gazdă a încasat în meciul de astăzi un număr dublu de goluri decât primea în toate cele 4 partide găzduite în noul campionat al Ligii 2 după lansarea sa lângă fluviu, dintre care două câștigate, în ordinea rezultatelor 2-1 cu Sportul Snagov, 0-1 cu CS Mioveni, 2-0 cu Daco-Getica și 0-0 cu Concordia.

Următoarea deplasare a poliștilor este la Buzău, dar până atunci, primirea în weekend-ul viitor a ”violeților” din Trivale.

Primele rezultate din etapa a IX-a în Liga 2, programul viitor și clasamentul, pe coloana dreaptă. Runda continuă inclusiv mâine de la 11, pe ”Electrica”: Ripensia – Sportul Snagov.      

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − trei =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: