Nu schimba formula câştigătoare n-are prioritate pe maidan

Precauţia împotriva accidentărilor, pe un gazon considerat de Vali Velcea în preambulul deplasării la Bucureşti ca principal adversar al violeţilor (Florin Rotaru – corespondenţă din Bucureşti), a fost prioritară în runda a 13-a, care suna a ghinion, antrenorul polist preferând să ignore pentru 90 de minute povaţa cu „nu schimba formula câştigătoare”, înlocuind în bloc linia mediană şi păstrând doar 4 titulari de la precedentul succes, şi anume pe integralistul perfect, Lepmets, căpitanul Scutaru, Mera şi Axente.

Ioan Mera, al 11-lea marcator stagional în campionatul B2, după ce egala şi în Cupa României, pentru "satelit", cu UTA

Iar când substitui după o serie de 4 victorii la zero nu mai puţin decât 7 jucători, fie şi tu, favorită, nu poţi fi sigură de triumf. Dacă unele absenţe au fost absolut justificate, ca în cazul selecţionabililor Ricketts şi Ilie, ultimul, abia revenit după un sec 3-0 pentru tineretul francez, ori a accidentaţilor Tameş şi Zăgrean, în schimb completa menajare a unora ca Sepsi şi Curtean, nici măcar pe banca de rezerve, ori Gorobsov, rămas pe tuşă după 5 titularizări la rând în campionat, explică gândurile poliste bătând spre sfertul de finală al Cupei României, din prima decadă a lunii decembrie, la care antrenorul violeţilor se referea spunând că este primordială prezenţa unui lot valid la încheierea turului.

A fost într-un fel repetată opţiunea de la Deva, unde, la 3 zile după eliminarea Stelei, s-a preferat netitularizarea lui Curtean, Goga şi Ricketts, primii doi fiind introduşi pe rând în ultima pătrime a partidei de sub Cetate, iar în Colentina principiul a funcţionat în cazul lui Goga, marşându-se pe sclipirile de final ale marcatorului de… prelungiri. Nu i-a mai ieşit dar Poli a dovedit că poate sfârşi sub scut fie şi fără numeroşi titulari, în dauna unor adversari dacă nu valoroşi măcar arţăgoşi.

Sau poate că gândurile poliştilor n-au bătut doar spre sfertul competiţiei K.O., la a cărei oră de start se doreşte prezenţa unui lot valid, ci şi spre soldurile de Crăciun, când, din nevoie de lichidităţi, şi alte piese de interes prin alte curţi ar urma să fie expuse pe tarabă. Iar Sepsi, Goga şi Curtean sunt primele care îţi vin în minte…

În fine… Dacă nu deranjează pe nimeni faptul că Poli n-a mai stat deloc în fotoliul de lider după etapa a doua, după ce şi în primele două runde a luat loc pe… o treime respectiv o jumătate de şezut, împărţindu-l cu Gaz Metan CFR Severin şi Unirea Alba Iulia în urma acelui 2-0 de debut cu bihorenii, respectiv cu FC Argeş după triumful la ALRO, atunci n-ar trebui să supere aspectul că, în favoarea integrităţii corporale, a fost sacrificat un al treilea potenţial triumf extern, în favoarea unei a patra remize pe alte coclauri. Şi nici n-a ieşit rău, punând în balanţă şi celălalt 1-1, Gloria – FC Bihor, bistriţenii rămânând astfel şi pentru a noua rundă în şir pe primul loc, după ce preluat ştacheta de la liderii Gaz Metan CFR (etapa a 3-a) şi FC Argeş (etapa a 4-a).

Dacă ar fi ceva interesant de extras din această deplasare bifată în Colentina, atunci totul s-ar rezuma la aportul acelor tineri mai rar folosiţi, şi care şi-au primit şansa de a evolua. Adrian Popa în premieră, cu rol ofensiv, după ce urca la grad de căpitan cu ceva goluri la „satelit”, Fuchs şi Zaluschi titularizaţi după ce intrau ca rezerve, cu FC Argeş respectiv maramureşenii, iar în defensivă Sava şi pe stânga Sandu, primul după doar două titularizări în rolul lui Sepsi, în meciuri de 3-2, iar al doilea după ce-şi conserva titularizarea cu gol contra Chindiei şi în deplasarea la Deva, scuturând acum transversala în nişte prime 10 minute când şi Axente l-a întins pe Anghelache cu o lovitură de cap la colţ, dar după care s-a… închis taraba.

Probabil aceasta ar fi jumătatea plină a paharului remizei din Colentina, unde Ioan Mera a devenit al 11-lea marcator polist în acest sezon de B2. Un fundaş a adăugat zestrei de goluri, acum de 22 în 13 etape, dintre care în 6 meciuri s-a marcat cel mult o „boabă”. Iar în trei deplasări echipa a fost egalată, uneori la nici 5 minute după ce înscria, altădată la nici zece, sâmbătă într-o aceeaşi primă repriză.

Pesimiştii ar putea în egală măsură spune că şi dacă ar fi jucat în 10 sau chiar nouă, dar cu un flanc stâng forte şi în formă Sepsi – Curtean, Poli s-ar fi putut impune în Colentina. Adevărul este că însuşi faptul de a fi fost nevoită să aibă o haltă „între blocuri”, lăsând la o parte jocul ca vai şi amar şi ambianţa de dispută de liga a doua ce spune foarte multe despre acest cel mai iubit sport în România, relevă în ce fundătură a sfârşit în acest sezon alb-violetul aniversar, întemniţat sau nu.

Cât despre opţiunea televiziunii naţionale, TVR2, de a da atenţie unui asemenea eveniment, dacă poate fi totuşi ridicat la acest rang, evidenţiază şi prin alte prisme cheltuiala fără cap pe cocoaşa contribuabilului. Căci dacă eşti polist sadea şi ai vizionat sâmbătă meciul, deşi numai fotbal parcă n-a fost, n-aveai cum să te alegi cu altceva decât o migrenă.

Urmează Arieşul pe… Bega, CSM Râmnicu Vâlcea pe Olt şi o sfert-finalistă prim-divizionară într-o destinaţie necunoscută. Aflăm joi…

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci × 9 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: