Nu trageți, tovarăși!

Se apropie momentul de alegere a președintelui FIFA. S-au depus mai multe candidaturi, dintre care cele mai sonore sunt ale lui Sepp Blatter, actualul președinte, și Luis Figo. Președintele FRF, Răzvan Burleanu, și-a manifestat disponibilitatea de a susține candidatura la președinție a olandezului Van Praag, actualul președinte al federației batave de fotbal.

Am interpretat acest gest al lui Răzvan Burleanu ca pe unul care vrea să aducă un suflu nou la FIFA, deoarece Blatter a stat suficient în fruntea acestui for. Nu cred că este cazul să analizez activitatea lui Blatter, fiindcă nu sunt în măsură, dar anumite decizii luate, mai ales în ultima vreme, au ridicat mari semne de întrebare. Cum ar fi, de exemplu, acordarea dreptului de organizare a campionatului mondial din statul Qatar din anul 2022, stat unde condițiile meteorologice sunt total improprii. Cu atât mai deplasată apare intervenția lui Mircea Sandu, care nici mai mult, nici mai puțin, îl amenință pe Burleanu cu răzbunarea lui Blatter. Nu știu ce urmărește Mircea Sandu, în afară de interesul personal, dar i-aș recomanda mai multă decență, deoarece în timpul mandatelor sale s-au întâmplat cele mai mari blaturi din istoria fotbalului românesc, dovadă că cei mai grei oameni din fotbalul nostru sunt după gratii. Cât despre rezultatele echipei naționale din acea vreme, acestea nu îi aparțin, ele revenindu-le exclusiv jucătorilor. Faptul că își arogă meritul de a fi organizat la București finala Europa League, acestea nu reprezintă decât răsplata lui Michel Platini pentru faptul că Mircea Sandu l-a susținut la președinția UEFA.

Îmi mențin părerea că acțiunea lui Anghel Iordănescu cu echipa națională din Antalya nu reprezintă mare lucru. De fapt, nu este vorba de echipa națională, ci de o echipă divizionară, iar rezultatele nu vor apărea în palmaresul echipei naționale. Mai mult, perioada meciurilor amicale se suprapune cu perioada de pregătire a majorității echipelor din divizia A.

Arădeanul George Țucudean apare în lotul echipei Steaua. Îi doresc mult succes în noua conjunctură, dar nu sunt prea sigur că acest pas este unul benefic pentru el. George Țucudean este un băiat serios, modest, preocupat numai de fotbal, aspectul financiar nu îl interesează în mod deosebit, datorită stabilității financiare a familiei.

A mai trecut o săptămână de pregătiri intense a echipelor din zona noastră, care au susținut și o serie de meciuri amicale. ACS Poli s-a întărit cu câțiva jucători. Dintre ei atrage atenția jucătorul Melinte, care, de obicei, vine la echipă la pachet cu Ionuț Chirilă, mentorul său. Atenție, Dan Alexa!

UTA a fost dezafiliată de la FRF. Nu este nici un motiv de satisfacție, așa cum vor să-l prezinte o serie de specialiști în fotbal din Arad. UTA Bătrâna Doamnă și ACS Poli sunt două surogate ale echipelor de tradiție UTA și Politehnica Timișoara.

Prietenul meu Radu Suciu și-a descoperit vocația de manager (într-o accepțiune pur englezească) și introduce multă rigoare și disciplină la Ripensia. Ca dovadă, a învins-o la Arad pe UTA Bătrâna Doamnă cu 4-2. Desigur, rezultatele meciurilor amicale nu sunt relevante, dar o măsură a situației de fapt tot o dau.

Săptămâna trecută s-a mai dărâmat un stadion din Arad, cel din cartierul Micălaca, aparținând cândva echipei Olimpia Micălaca, ulterior Telecom. În acest cartier și pe acest teren s-au remarcat Steva Barbu, titular al echipei naționale a României la primul campionat mondial din Uruguay din anul 1930, avocatul Dinu Lele, dublu campion național la juniori cu echipa UTA, Gheorghe Cameniță, Angelo Blaj, Ioan Roșca, frații Angelescu și Ioan Groza. Acest stadion este cel de-al patrulea care este sacrificat de persoanele de decizie din Arad, după CFR-Vagonul, Strungul și Gloria. În locul acestora nu a apărut nici o altă bază sportivă. Nu trebuie să ne mire că fotbalul arădean s-a mutat la țară, iar rezultatele sunt pe măsură.

În sprijinul afirmației mele vine și faptul că miercuri, într-un anonimat total, se va disputa la Șiria meciul amical dintre UTA Bătrâna Doamnă și ACS Poli, alta dată urmărit de mii de spectatori pe stadionul UTA, aflat și el în „chirurgia” reconstrucției.

Nu voi pătrunde în domeniul gimnasticii, dar vreau să menționez că gimnasta arădeancă Olimpia Câmpian, fiica fostului fotbalist Marcel Câmpian, componentă a echipei de junioare a României, va efectua împreună cu colegele ei un stagiu de pregătire în SUA la invitația Nadiei Comăneci.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + 8 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: