O retrogradată din Liga 1 se salvează, alta cade și în Liga 3: Daco-Getica București – ACS Poli 3-1 (2-1) cu răsturnare de scor din faze fixe. ACS, nici o victorie în Liga 2 în afara Timișoarei

Retrogradate la braț din Liga 1 anul trecut pe vremea aceasta, ASC Daco-Getica București și ACS Poli s-au întâlnit în Liga 2 și în etapa finală a sezonului 2018-2019, înaintea căreia cei din capitală tocmai se salvaseră de la căderea în Liga 3, pe când ”violeții” de pe ”Electrica” Timișoarei erau deja virtual retrogradați în eșalonul terț, picaj în campanii consecutive. În consecință, duelul a avut doar un caracter academic, fiind tranșat de gazde prin a răsturna scorul în nici 5 minute strict din lovituri de la 11 metri puțin după mijlocul reprizei I, tot Nsiah și stabilind scorul final în sfertul de oră după pauză. Suficient pentru cele 3 puncte ce i-au ridicat pe elevii lui Baciu pe prima treaptă a jumătății secunde a clasamentului și i-au diferențiat de ultima grupare salvată, de pe locul 15: ASC Daco-Getica – ACS Poli Timișoara 3-1 (2-1). 

Anul trecut pe 2 iunie, bănățenii retrogradau în Liga 2 de pe penultimul loc în play-out în Liga 1 după un 0-1 victorios din penalty la Chiajna, iar Juventus București chiar de pe ultima treaptă prin a remiza 2-2 la Voluntari într-un meci considerat acasă cu ilfovenii, dar de astă dată, în 2019, de Ziua Copilului, numai una dintre garniturile căzute atunci un nivel a mai alunecat încă unul, cea timișoreană, pe când campioana din 2017 a eșalonului secund, redenumită în vara trecută ASC Daco-Getica, și-a păstrat poziția pe același palier. 

Un deznodământ care conturează prin desăvârșire întreaga traiectorie a lui ACS Poli începând de la lansarea în Liga 2 în vara anului 2012, moment în care, înaintea primei atingeri a mingii într-un meci oficial, în aceste pagini se sublinia apăsat șubrezenia ”proiectului” fără orizont și fără viitor, consecință a unui start furat și neprincipial, în disonanță cu ideea de sport competițional. Dar iată că, după ce s-a zvârcolit în cinci dintre cele 7 sezoane petrecute în primele două eșaloane, gruparea ACS s-a apropiat în aceste săptămâni cu un pas, prin retrogradarea în Liga 3, de un nivel divizionar de la care ar fi trebuit în mod normal să-și înceapă drumul, așa cum au făcut-o și alte competitoare.

Așa însă, a dat naștere la interpretări dar mai ales și-a periclitat viitorul pe termen mediu, totul luând-o dramatic la vale în sezonul 2018-2019, încheiat în consecință cu încă o înfrângere, și aproape două treimi din apariții au constituit eșecuri, numai codașa din Brăila înscriind mai rar decât antepenultima clasată, cu o medie subunitară a golurilor marcate pe meci.

Ultimul al campaniei l-a reușit Lucian Oprea în minutul 20 al deplasării în Colentina, din careu printre picioarele portarului bucureștean, care respingea șutul lui Stere până la Codrea, servant la gol: 0-1. Gavrilaș nu mai scăpa așadar cu fața curată și după cel de-al doilea șut expediat de Stere, unul dintre cei 3 titularizați de Valeriu Răchită în prima garnitură față de 11-le precedentei dispute, pierdută cu 1-4 acasă cu CS Mioveni, în componență mai apărând sâmbătă de la ora 11 și Codrea respectiv Țîgîrlaș. Ultimul, autor al unui fault în careu asupra lui Mușat, în urma căruia Daco-Getica a egalat în minutul 24 din lovitură de la 11 metri, prin Nsiah. Înlocuit la executarea din același procedeu a loviturii din minutul 28, rezultată în urma faultului lui Olteanu asupra lui Călințaru în suprafața de pedeapsă, și Robert Grecu șutând tot în dreapta portarului Moldovan… 2-1.

Se contura a treia înfrângere consecutivă a timișorenilor, serie negativă de care n-au mai avut parte în mandatul lui Valeriu Răchită, mult mai lungă, pe parcursul a opt runde, fiind cea completată odată cu etapa a 17-a, spre finele turului. 

Iar oaspeții au rămas și mai mult în urmă în primul sfert după pauză, și tot dintr-o fază fixă, același Philippe Nsiah înscriind cu capul de la marginea careului mic, în urma loviturii libere executate de Mușat: 3-1 în minutul 54.

Răchită a apelat imediat mai apoi la Bădăuță în locul lui Oprea, iar din minutul 66 și la juniorul Chiriac, schimbându-l pe Stere, dar n-a mai fost chip ca timișorenii să revină pe tabela de marcaj, chit că Sidorenco, rămas fără gol marcat în cele 16 apariții ca titular din 17 runde în 2019, pe când alți 8 coechipieri au înscris în aceste întâlniri, a şutat în minutul 84 din 6 metri lateral stânga în bara din dreapta lui Gavrilaş.

Ineficiență a vârfului ca o metaforă pecetluind prin zadarnicele tentative nereușite din 2019 destrămarea unui șubred eșafodaj. Alți jucători aduși de pe-o zi pe alta și în iarnă, pe când juniori de-ai locului, fie chiar și internaționali, erau invitați la plimbare…

A rezultat și cea de-a treia înfrângere consecutivă în deplasare, completând un bilanț negativ al ieșirilor, cu 14 înfrângeri în 17 partide jucate în afara Timișoarei, pătată carte de vizită a pelerinajului secund divizionar prin țară. Patrusprezece eșecuri în care ACS Poli a marcat de numai 5 ori, încasând în schimb 34 de goluri, cu mențiunea că n-a câștigat nici la Mioveni, Ghermănești și Târgu Jiu, unde a remizat la unu, respectiv la zero în Ilfov, singurele victorii ”afară” fiind repurtate strict în ”directele” de pe Bega cu Ripensia și ASU Politehnica, 2-3 în tur și 0-1 în retur, în etapa a XXXII-a, de fiecare dată pe ”Dan Păltinișanu”. 

Revanșă cu ASU care a constituit punctul culminant al traiectoriei din 2019 a retrogradatei, insuficient însă, în condițiile unui bilanț negativ și în sezonul de primăvară, cu 5 victorii, 4 remize și opt înfrângeri, pentru a evita implacabilul. Inevitabil încă din acele zile de august din 2012. Era doar o chestiune de timp…

*

ASC Daco-Getica: Gavrilaş – cpt. – Călinţaru, Prodan, Dedu, Muşat – Cotigă, Tudorică – Grecu, Martin (minutul 46, Nica), Neacşu (77, Plumbuitu) – Nsiah (69, Stănescu).

Rezerve: Irimiea – Ţăranu, Cârjan, Georgescu.

Antrenor: Marius Baciu.

ACS Poli Timișoara: Dinu Moldovan – cpt. – Ţîgîrlaş, Ghidurea, Manolache, Olteanu – Codrea, Oprea (56, Bădăuţă), Buzan – Golda (74, Daminescu), Stere (66, Chiriac), Sidorenco.

Rezerve: Contra – Iovanovici.

Antrenor: Valeriu Răchită.

Arbitri: Andrei Moroiţă (Ploieşti) – Damian Antal (Bacău) şi Ramona Doriana Udrea (Târgu Jiu).

Rezultate ale ultimei etape din Liga 2 și clasamentul, pe coloana dreaptă.

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei − 3 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: