O țară de oameni tot mai ”învățați”

Răzvan Toma enumeră în ultima consemnare din cadrul rubricii editorial STATISTICIANUL FOTBALULUI de pe coloana dreaptă a paginii 1 în Sporttim cele mai usturătoare eșecuri înregistrate acasă de Steaua în competițiile continentale inter-cluburi…

Steaua a suferit în seara de marți, 16.08.2016, de la Manchester City, cea mai drastică înfrângere pe teren propriu din întreaga sa istorie de aproape 60 de ani de când participă în cupele europene. Din nou un moment de împărțire a sentimentelor, căci unii s-au bucurat, alții s-au întristat de cele întâmplate. Printre cei din prima categorie s-au aflat inclusiv steliști „răspopiți”, adică cei care astăzi neagă actuala Steaua. Eu m-am aflat printre cei din a doua categorie.

”Kun” Agüero, 3 goluri pentru oaspeți în Steaua - Manchester City 0-5

”Kun” Agüero, 3 goluri pentru oaspeți în Steaua – Manchester City 0-5

Citind cele de mai sus, probabil că aceia care mă cunosc  vor face ochii mari și vor crede fie că am înnebunit, fie că sunt un ipocrit ordinar. Vă rog să rămâneți cu toții liniștiți, căci nu m-am schimbat nici eu, și nici simpatiile ori antipatiile. De fapt nu o plâng pe Steaua sau pe cei din jurul ei. Ferit-a sfântul! Deplâng halul în care a ajuns fotbalul românesc, sportul românesc. Căci nu se putea un context mai neprielnic de a se ivi această umilință, într-un moment când și participarea românească la Jocurile Olimpice, cu doar câteva excepții, ne oferă o similitudine a decăderii. Steaua, ne place ori nu, este o fruntașă a fotbalului nostru, iar din punctul de vedere al participării internaționale este de departe cea mai bună. Ori dacă această reprezentantă a fotbalului nostru a suferit o asemenea demolare, pentru că acest 0-5 putea fi foarte bine 0-8 sau 0-9, nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla cu formații autohtone mai de mâna a doua… De fapt, unele dintre ele ne-au arătat chiar de curând, când au părăsit la braț prematur actuala ediție a cupelor europene. Leo Grozavu parcă mi-ar fi citit gândurile când a apărut astăzi la ultima sa conferință de presă însoțit de un borcan de castraveți, afirmând „Suntem nişte murături. Asta este valoarea fotbalului românesc. Aţi văzut ce s-a întâmplat aseară cu Manchester City. Noi suntem nişte murături mai mici, alţii la rândul lor sunt nişte murături mai mari.„.

Ca și când izolarea față de fotbalul mare în care ne afundăm nu ajunge, se aude că aceasta va deveni într-un viitor deloc îndepărtat aproape deplină, căci cei mari din Vest pregătesc ne pregătesc ceva rău. Este vorba de un nou regulament pentru cupele europene care va face în așa fel încât echipele din Est să acceadă tot mai greu la masa celor mari. La asemenea decizii, normal ar fi ca federațiile din această zonă a Europei să ia poziție, dar nu poți avea pretenții de acest gen de la nevertebratele care colcăie în lumea fotbalului. Așadar, nori tot mai negrii se adună deasupra fotbalului nostru.

Însă mi-e dat să aud tot mai des din gura unor oameni din lumea fotbalului dar chiar și cea a sportului autohton cum că toate eșecurile internaționale din ultima vreme ne-ar aduce multe învățăminte! Dacă ar fi valabil un asemenea fenomen, înseamnă că România este o țară din ce în ce mai plină de oameni „învățați”. Dar parcă m-aș lipsi de asemenea „învățătură”.

+

Cele mai drastice înfrângeri de pe teren propriu ale Stelei în cupele europene

16.08.2016 București: STEAUA BUCUREȘTI – MANCHESTER CITY 0-5 (0-2) C1 (antrenor Laurențiu Reghecampf)

22.11.2012 București: STEAUA BUCUREȘTI – VfB STUTTGART 1-5 (0-4) C3 (antrenor Laurențiu Reghecampf)

01.10.2013 București: STEAUA BUCUREȘTI – CHELSEA FC 0-4 (0-2) C1 (antrenor Laurențiu Reghecampf)

17.10.2006 București: STEAUA BUCUREȘTI – REAL MADRID CF 1-4 (0-2) C1 (antrenor Cosmin Olăroiu)

04.11.1970 București: STEAUA BUCUREȘTI – PSV EINDHOVEN 0-3 (0-1) C2 (antrenor Ștefan Kovács)

07.11.1990 București: STEAUA BUCUREȘTI – MONTPELLIER HSC 0-3 (0-0) C2 (antrenor Costică Ștefănescu)

25.09.1996 București: STEAUA BUCUREȘTI – BV 09 BORUSSIA DORTMUND 0-3 (0-2) C1 (antrenor Dumitru Dumitriu)

26.09.2006 București: STEAUA BUCUREȘTI – OLYMPIQUE LYONNAIS 0-3 (0-1) C1 (antrenor Cosmin Olăroiu)

20.08.2015 București: STEAUA BUCUREȘTI – ROSENBORG BK 0-3 (0-0) C3 (antrenor Mirel Rădoi)

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: