Ocazii peste ocazii dar tot 0-0 la ASA, ca și în returul mutat la Cluj

ACS Poli a izbutit în această după-amiază pentru a doua oară în campionatul în curs să lege deplasări fără înfrângere, remizând pe terenul ultimei clasate după ce vinerea trecută câștiga la Drobeta Turnu Severin, însă pe de altă parte poate regreta ratarea mai multor clare oportunități de a deschide scorul la Târgu Mureș, unde timișorenii au remizat în cele din urmă 0-0.

Duelul de la ora 15,30 al Ajunului de Paști între ultimele două clasate după sezonul regulat a fost caracterizat de o serie de ratări care de care mai mari dar și de nenumăratele întreruperi ale jocului dat fiind apariția accidentărilor, pe fondul unei încleștări fragmentate de faulturi însă și de execuții dintre cele mai stângace.

Fără Ionuț Chirilă, antrenor abia trimis la plimbare după doar 3 etape cu un întreg circ ulterior, înlocuit fiind cu rol interimar de Lucian Popa, ASA avea doar varianta victoriei pentru a-și mai asigura o gură de oxigen pe ultima poziție a ierarhiei din play-out, dar în cele din urmă se poate declara mai mult decât satisfăcută și cu o remiză echivalând cu aspectul că astfel încă n-a pierdut pe teren propriu în 2017, ceea ce îi mai lasă șanse de un bob speranță.

La rândul ei cu probleme de efectiv și apelând la două noutăți în 11-le de start față de formula cu care se alinia în succesul cu 3-1 în ieșirea la Dunăre contra Pandurilor, Pedro Henrique fiind titularizat în locul lui Drăghici iar Croitoru revenind după două apariții ca titular ale tânărului Mailat, ACS Poli a bisat astfel remiza albă înregistrată în penultima deplasare din returul sezonului regulat tot contra roș-albaștrilor lui ASA, într-un duel strămutat la vremea respectivă, în februarie, pe arena clujeană Gruia.

Cu alte cuvinte, luând în calcul și meciul acasă cu târg-mureșenii din turul sezonului regulat, ACS Poli n-a reușit să înscrie nici pentru a treia oară în actualul campionat în poarta celor de la ASA, apărată de nimeni altul decât Eduard Pap, însă pe de altă parte o remiză în deplasare nu poate fi un capăt de țară, orice punct fiind folositor în economia evitării retrogradării.

S-ar fi putut contura rapid chiar și trei, dacă Cristi Bărbuț n-ar fi semnat o uriașă ratare deja în primul sfert de oră, în minutul 11, rarisimă prin proporțiile ei. S-a demarcat excelent pentru o pătrundere în trombă ușor în diagonală de pe dreapta, după o aruncare de la margine deviată perfect cu capul de Pedro Henrique, dar după ce a reușit și driblarea portarului Pap, ieșit anapoda în disperare de cauză în afara careului, a trimis imediat cu latul stângului spre poarta goală, de la 16 metri, însă nu spre plasă ci în… bară, de unde balonul a deviat prin preajma buturilor în careul mic, fiind apoi respins.

O ratare de zile mari, dând tonul unui meci tot mai animat în preajma celor două careuri dar cu majoritatea execuțiilor ulterioare la finalizare trădând de fapt lipsa de valoare ce se explică implicit și prin locurile ocupate de cele două formații în clasament, scuzele în privința jalnicei stări a suprafeței de joc nemaiavându-și rostul.

Gazdele s-au trezit la viață odată cu mijlocul reprizei I și au avut câteva bune minute de dominare teritorială, pe alocuri accentuată, forțând căutarea unor breșe în zona lui Novak, dar tot ACS Poli s-a arătat a fi mai tăioasă și periculoasă pe contraatac, Pap fiind însă la post pentru ”lanterna roșie”.

Golul ar fi putut cădea la ambele porți în minutele dinaintea pauzei, mai întâi Nicoliță depășindu-l din preluare pe Novak pe pătrunderea în careu la diagonala lui Gorobsov, șut al ex-internaționalului la care Straton a fost și el la post, iar apoi Cânu expediind cu latul peste transversală o reluare din centrul careului, nemarcat fiind, la un corner timișorean de pe dreapta.

O garnitură cu probleme medicale e bântuită întotdeauna și de altele în plus, iar Scutaru, după ce repara prompt în preajma pauzei o greșeală a aceluiași Cânu la marginea propriului careu, s-a văzut nevoit să rămână pe margine după prima parte, Bocșan intrând în centrul defensivei, ca primă înlocuire de nevoie la pauză.

În partea secundă a partidei din etapa a 6-a în play-out s-a accentuat alternanța atacurilor care pe care, crescând frecvența execuțiilor greșite, induse de miza jocului și de pripeala în acțiuni, dar și cea a faulturilor, întreruperilor precum și a pătrunderilor în suprafețele de pedeapsă, cu un mai mare sau mai mic grad de periculozitate. Garda era încet, încet coborâtă tot mai mult, ASA fiind conștientă că un punct ar echivala cu apa de ploaie iar ACS Poli simțind că e o pâine de mâncat pe Trans-Sil, însă unele execuții, la pasa finală sau șutul pe poartă, au alunecat spre ridicol, reliefând nervii întinși ai protagoniștilor dar și bagajul tehnico-tactic cu limitările sale.

În plus, uzura unui sezon tot mai încărcat s-a manifestat prin minutele pierdute la firul ierbii, pentru îngrijiri medicale, după faulturi, accidentări ori ciocniri mai mult sau mai puțin involuntare.

Capac la toată tensiunea în creștere a jocului, minutul 63 a adus scene la marginea terenului, în spațiul tehnic al timișorenilor, evidențiind lipsa de profesionalism ce macină fotbalul Ligii 1. Antrenorul Popa l-a înlocuit pe Pedro Henrique, care mai mult s-a trezit în ofsaid în special în debutul partidei, având și un gol anulat din această cauză, însă brazilianul s-o fi gândit că vinerea trecută pe vremea aceea, la Dunăre, încă nu înscrisese primul gol al bănățenilor, pe care avea să-l semneze în minutul 70, motiv pentru care și-a manifestat toată nemulțumirea cu putință ca reacție la decizia tehnicianului. Marcatorul cu pipeta își imagina că tocmai urma să înscrie și antrenorul i-ar fi răpit momentul de glorie…

De parcă n-ar fi fost suficiente toate marile probleme induse în ultima vreme de deciziile fostei conduceri a timișorenilor pentru cooptarea brazilianului pe Bega, o întreagă bătaie de cap, s-a mai ivit acum și petulanța ca și intolerabilă a sud-americanului, cu niște aere de mare vedetă internațională, care au stârnit inclusiv furia lui Ionuț Popa, cu greu stăpânit în plin meci de asistentul Bălu să n-o ia val-vârtej spre problematicul atacant.

La asemenea atitudini lipsite de profesionalism ale brazilianului, primul bilet cu destinația transatlantică n-ar fi deloc contraindicat, oricât de scump ar fi de achiziționat de pe-o oră pe alta și oricât de mare ”paguba” pierderii sale.

Mult mai de folos s-a dovedit a fi Straton în minutul 74, când a blocat oportun în fața lui Ciolacu, lansat și șutând pe poartă, însă jucătorii ofensivi au continuat imperturbabil să-și exerseze imprecizia șutului, Popovici făcând-o pe undeva chiar mai lată ca Bărbuț printr-o reluare cu stângul total anapoda, deși cu spațiu la dispoziție la 15 metri lateral.

Însă ce să te mai miri de execuțiile stângace ale mai multor protagoniști, excelând Ciolacu, din moment ce până și ex-internaționalul Bănel Nicoliță a dat senzația că mingea e pătrată, semn că, în neputința de a marca, pe jucătorii amenințatelor cu retrogradarea îi cam lăsau nervii.

Drăghici, înlocuitor al brazilianului, a reluat apoi cu capul mult alături în minutul 82, după o ideală centrare de pe dreapta și dintr-o ideală poziție de a marca, însă măcar rezerva Mailat i-a contrazis pe toți prin a izbuti o execuție ca la carte, preluare, pivotare și șut spre colțul lung, remarcabil detrunat pe lângă bară de Pap în minutul 87. Semn că se putea…

Era însă prea puțin și prea târziu ca precizie a execuțiilor, încercările defectuoase fiind predominante și explicând acest 0-0 din ultima deplasare a celor de pe Bega în turul din play-out. Timișorenii au repetat astfel isprava din turul sezonului regulat, când legau chiar 3 ieșiri fără eșec, 1-1 la Mediaș, 1-0 la Iași și 2-0 la Chiajna, rămânând de văzut dacă vor contura și acum 3 deplasări sub scut, următoarea fiind la Voluntari, după aparițiile acasă cu Gaz Metan – joia viitoare și FC Botoșani – la începerea returului în 7-14.

Comparativ cu recentul 0-0 acasă cu Concordia, în care rareori și abia pe final au periclitat buturile ilfovenilor, bucurându-se implicit de punctul smuls cu greu, acest 0-0 îi poate lăsa în schimb cu un gust amar pe cei de la ACS Poli, care au ratat nepermis de mult pentru un joc în deplasare, dar cum nici apărarea n-a funcționat mereu tocmai cum trebuia, nici acest punct nu este tocmai de lepădat.

ASA Târgu Mureș: Eduard Pap – Velayos, Candrea (76, Bucur), Mureșan – cpt., Mendy (63, Dică) – Nicoliță, N. Gorobsov, Ferfelea, Sin (86, Lemnaru) – Ciolacu, C. Rus.

Rezerve: Moga – Cherteș, Dulap, Petra.

ACS Poli Timișoara: Straton – Străuț, Scutaru (46, Bocșan), Cînu, Novak – Soljic, Artean – Bărbuț, Croitoru – cpt., Popovici (77, Mailat) – Pedro Henrique (63, Drăghici).

Rezerve: Curileac – Neagu, Bîrnoi, Haruț.

Cartonașe galbene: Nicoliță 54, Sin 81 / Artean 90+3, Bărbuț 90+3.

Arbitru: Lucian Rusandu.

Rezultatele din play-off și play-out, clasamentele la zi și programul viitor, pe coloana dreaptă.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: