Pavel Velcotă, alesul FRF în fruntea departamentului de copii și juniori al sistemului juvenil românesc

Pavel Velcotă, profesor de Educație Fizică și Sport în vârstă de 45 de ani activând în cadrul secției de fotbal a Liceului cu Program Sportiv Banatul Timișoara, este alesul Federației Române de Fotbal pentru înlocuirea lui Dan Ionescu, intrat în pensie de la cârma Departamentului de copii și juniori a forului de la București.

Velcotă, care a depus luna trecută la FRF ”Proiectul competițional sportiv “Naţional Junior Cup F.R.F. – Interliga Națională de Fotbal”, a fost propus în întrunirea de miercuri 1 iulie a diriguitorilor federali pentru a prelua șefia Departamentului de copii și juniori al FRF.

De loc din Bozovici, în județul Caraș Severin, Pavel Velcotă, născut în 3 aprilie 1970, a solicitat timp de gândire pe perioada acestei luni pentru a da curs ofertei lansate de conducătorii fotbalului românesc inclusiv cu o trecere pe culoarele federale, prin mutarea la București, pe care profesorul de la ”Banatul” n-o agrează din capul locului, fiind luat prin surprindere de rapiditatea derulării evenimentelor.

10426204_431825130330138_566895082611984299_n

 

Pavel Velcotă, dornic de a se implica în ”Planul strategic de dezvoltare a fotbalului din România pe perioada 2015-2020”, elaborat de FRF, prin înaintarea ca manager de proiect a propunerii ”Proiectul competițional sportiv “Naţional Junior Cup F.R.F. – Interliga Națională de Fotbal”, s-a regăsit de 1 iulie, ziua de naștere a președintelui FRF, Răzvan Burleanu, care a împlinit 31 de ani, în postura de a putea spune da preluării unui masiv departament federal, într-o opțiune mai mult decât surprinzătoare a Federației Române de Fotbal.

Velcotă, absolvent în 1999 al Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității de Vest din Timișoara și din același an profesor la LPS Banatul, a pledat ca manager de proiect în favoarea creării unui sistem competițional la nivel juvenil specific caracteristicilor fotbalului românesc care să includă la baze și întreceri la categoriile de vârstă U8 și U9 dar și completarea mai amplă a celor existente la sub 10 respectiv 11 ani, și care să se deruleze la nivel județean, regional și național.

Prezentându-l sub motto-ul ”Nu oricine poate să ajungă un mare fotbalist dar oricine poate să ajungă un fotbalist bun”, profesorul Velcotă a caracterizat proiectul ca fiind pretabil strategiei generale de dezvoltare elaborată de federali pentru a doua jumătate a acestui deceniu, prin introducerea unui model competițional și pentru vârste mai mici și implicit creșterea numărului potențial de practicanți ai fotbalului din rândurile copiilor.

Cu masterat în Management sportiv la Universitatea de Vest Timișoara în 2006, Velcotă a luat drept model pentru inițiativa propusă competiția juvenilă EU-Goal ”Interliga” maghiaro-română, inițiată de cei din Bekescsaba în 2007, cu câte 8 grupări din Ungaria respectiv din fotbalul românesc la debutul ediției inaugurale, și a atras atenția federalilor prin ceea ce profesorul de la ”Banatul” caracterizează ca fiind ”un proiect valoros, simplu, eficient și esențial”. 

Dacă va fi luat într-adevăr în considerare pentru a fi pus în aplicare cu o ediție pilot, proiectul ar prevede întreceri în cadrul categoriilor U8-U11 respectiv U12-U13, explicația lui Pavel Velcotă în privința completărilor de la grupele de vârstă U10 și U11 fiind că ”Trofeul Gheorghe Ene” și ”Trofeul Gheorghe Ola” s-ar rezuma doar la perioadele mai reci ale anului și meciurilor în sală.

Fără doar și poate, o numire cu totul și cu totul surprinzătoare făcută de Federația Română de Fotbal, într-un rol cu foarte mari responsabilități ținând de un sector în mare suferință și în căutarea busolei dat fiind statutul său de Cenușăreasă a sportului rege carpatin. Regresul din sistemul juvenil a fost în acest mileniu mai mult decât evident, un recul în timp ca efect firesc al indiferenței manifestate peste ani față de investițiile și dezvoltarea sectorului pentru copii și juniori, iar această schimbare de generații la cârma unui departament federal cheie îl obligă pe un reprezentant al fotbalului bănățean să dovedească faptul că nu este vorba despre o pălărie mult prea mare. Pe care Dan Ionescu a scos-o spre ușurarea multora.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + noua =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: