Pelici, bucuria revenirii ”acasă” după 18 ani: ”În fotbalul românesc, cuvântul proiect se foloseşte prea mult şi niciodată nu e respectat, proiectul nu e dus la bun sfârşit”. Ripensia îl introduce în scenă înaintea ieșirii la Petrolul

Timpul n-are răbdare nu-i doar vorbă-n vânt în zilele de pe urmă. Alaltăieri și-a intrat în plin în atribuții, conducând primul antrenament cu aproape două luni înaintea datei de începere a contractului dar de fapt cu peste două luni înaintea datei la care ar fi reunit lotul pe 2019, ieri a fost pe banca noii sale echipe la un prim joc, amical, iar astăzi a fost introdus oficial în scenă, la exact 3 săptămâni după ce secund divizionara anunța că a bătut palma cu antrenorul principal pe un sezon și jumătate. Toate acestea într-o săptămână în care, vineri de la ora 18, Alexandru Pelici va debuta oficial la cârma Ripensiei în ziua inaugurală a etapei a XVI-a în Liga 2, în deplasare la Ploiești, pe terenul unei nou-promovate.

Iar Săndel Pelici, care cu candoare și din suflet s-a referit în conferinţa de presă de astăzi de la prânz la ”bucuria de a mă întoarce acasă după 18 ani”, va porni la drum în premieră la timona unui club din orașul natal într-un moment cât se poate de delicat pentru gruparea roșu-galbenă, aflată pe cea mai joasă poziție în Liga 2 de la promovarea bănățenilor în urmă cu aproape un an și jumătate în eșalonul secund, locul 16, a cincea din coada clasamentului, vizitatoare vineri seară a galben-albaștrilor de pe a patra treaptă a ierarhiei, Petrolul.

Așadar, cu totul altele datele problemei pentru Alexandru Pelici. Anul trecut pe vremea asta, după o bună și completă pregătire de vară la cârma nou-promovatei sibiene din Liga 3, pregătire în care AFC Hermannstadt și dispunea tur-retur în amicale de Ripensia, elevată pe-atunci la rândul ei din eșalonul terț, gruparea de pe Cibin revenea prima în ierarhia Ligii 2 tot după această etapă a 16-a, pe 8 noiembrie 2017, printr-un 0-3 victorios la București cu Metaloglobus, elevii lui Pelici rămânând astfel cu un unic eșec și numai 9 goluri încasate, aproape doar unul la fiecare două etape.

Mai treceau peste 20 de etape din sezonul 2017-2018 iar Hermannstadt promova direct în Liga 1 cu Pelici la timonă tot cu aceeași unică înfrângere în bilanțul final, reușită completată și de disputarea finalei Cupei României, dar cum fotbalul mioritic este din păcate și nefericire un nemilos devorator de antrenori, pe baza unor metehne dintre cele mai dăunătoare, încetățenite pe marginea dreptunghiurilor verzi ale patriei, și toate faptele bune ajung să fie rapid date uitării, timișoreanul simțind această nedreptate pe propria piele.

I s-a întâmplat recent, un nou episod din serialul de lung metraj punând în scenă exercițiul bătăii de joc la adresa antrenorilor, efectuat de astă dată de gruparea sibiană, timișoreanul care o promovase anul acesta în elita Ligii 1 ca o repetare a performanței sale pe Cibin și la cârma Voinței trezindu-se trimis la plimbare încă din cursul turului. Dar tot răul spre bine, Alexandru Pelici având astfel ocazia să spună da solicitării răzbătând dinspre Ripensia Timișoara, aflată la ananghie. Un prilej de a activa în orașul natal.

Ideală și precum scrie la carte ar fi fost o preluare a echipei înaintea startului pregătirilor de vară, așadar înaintea unui nou sezon plin, dar cum zvârcolirile fotbalului românesc cu greu mai permit asemenea abordări așezate, care tind a deveni aproape un lux atât pentru cluburi cât mai ales pentru tehnicieni, și pauzele de iarnă s-au conturat ca fiind general acceptate pentru debutul unor noi colaborări. Moment pentru care au optat inițial, luna trecută, și Ripensia, și Alexandru Pelici, doar că socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu alunecarea vertiginoasă spre un caz de forță majoră, în care formația de pe Bega, fără succes în ultimele 4 apariții acasă, în care a risipit 9 puncte din 12 posibile, dar și învinsă pe linie în ultimele 3 deplasări în afara Timișoarei, cu 5-2 la Târgu Jiu, 4-2 la Târgoviște și 2-0 la Bacău, și-a agravat situația, pe locurile de retrogradare.

Ceea ce a grăbit intrarea în pâine a noului antrenor principal Alexandru Pelici, asistat de staff-ul său tehnic alcătuit din secunzii Iulian Muntean şi Călin Mada, precum și Gheorghe Stoianov, antrenorul cu portarii.

Anul trecut pe vremea asta, nou-promovata ”Ripi” se pregătea de pe locul 9 în Liga 2 de primirea arădenilor cu care remiza 1-1 în etapa a XVI-a, timișorenii având pe-atunci cele mai multe goluri marcate la zi, 34, însă astăzi doar Farul, CS Balotești, ACS Poli și Dacia Unirea Brăila îi mai urmează pe bănățeni în clasament, iar la capitolul golurilor înscrise în 15 etape, numai 5 formații sunt mai puțin eficiente.

Iar primul examen pentru Pelici pe banca roșu-galbenilor este și dintre cele mai dificile, la Ploiești, în fief-ul unei nou-promovate care a marcat în medie peste două goluri pe meci în Liga 2, a patra la acest capitol, dar a și încasat în medie mai puțin decât unul joc de joc, a cincea în această speță, Petrolul fiind suficient de prolifică pe teren propriu. În ordine, de la 0-0 cu Sportul Snagov, la 2-1 cu Pandurii și tot așa, 2-0 cu Chindia, tot 2-0 și cu ASU Politehnica, 5-0 cu Aerostar, 6-2 cu Luceafărul Oradea, 0-0 cu CS Mioveni și 2-1, cel mai recent, cu ASSCS Farul. Bilanț prahovean acasă, 6 2 1 19-4 20 de puncte.

Cu 3 victorii la rând în ultimele tot atâtea runde, dintre care două în deplasare, dar și la un singur punct în urma secund clasatei Academica Clinceni, nou-promovata din Ploiești, care a exersat la rândul său în această toamnă schimbarea antrenorilor, va forța fără doar și poate victoria în partida televizată drept a doua întâlnire din etapa a XVI-a, Ripensia căutând să ofere o replică pe măsură la debutul lui Săndel Pelici pe banca sa tehnică.

Deplasare în care bănățenii nu vor conta pe atacantul Andrei Dumiter, marcator a 5 goluri în acest campionat dar la ora actuală suspendat, Darius Ţiereanu, convocat la naţionala de tineret U19 a României care miercurea viitoare va debuta în Bulgaria contra gazdelor în faza I a preliminariilor europene, respectiv Marius Toma, accidentat.

O deplasare înaintea căreia Ripensia a disputat ieri un meci amical pe arena ”Ciarda Roşie”, marți de la ora 15, sub forma a trei reprize a câte 30 de minute, secund divizionara trecând de mai junii concitadini de la Centrul Național de Pregătire, cu 3-0 (2-0, 0-0, 1-0). Au marcat Zaluschi în minutul 3, Călin Toma în minutul 14 din lovitură de la 11 metri şi Iustin Ardelean în minutul 68, de notat fiind și aspectul că în repriza secundă Dobre a apărat în poarta fostei sale echipe juvenile şi nu a primit gol.

Ripensia a început ieri după-amiază cu Dobre – Adrian Popa, Străuţ, Hecsko, Călin Toma, Burdeț, Anghelina, Ungureanu, Cluci, Zaluschi și Bădăuță, iar pe parcursul celor două reprize au mai jucat și Rădulescu, Păduraru, Mansour, Popovici, Stoi, Lemnaru, Ardelean, Barâcă, Dobie, Dumiter, Monea, Kawagoe şi Apro. În total, 24 de componenți. Pentru conformitate, Centrul Național de Pregătire a fost învins de ocupanta locului 17 în Liga 2 în alcătuirea Matenciuc (min. 30, Dobre; min. 60, Pădure) –  Andreca, Stoianovici, Goța, Coroiu, Raul Popa, Lazăr, Trip, Pițigoi, Şimăndean, Gâdea, ca formulă de start, plus Pop, Bănceanu, Miţuică, Roger, Firca și Kesches, introduși pe parcurs de Cristi Petcu şi Ionuţ Vucea.

După primul joc pe banca Ripensiei, și prima conferință de presă în calitate de antrenor principal al timișorenilor, astăzi de la 12: ”Bună ziua și mulţumesc pentru prezenţă, mulţumesc pentru faptul că aţi venit în număr aşa de mare, vreau să vă mulţumesc pentru primire! Vreau să mulţumesc conducerii pentru încredere, sper să facem o treabă bună împreună! E cunoscut faptul că munca noastră trebuia sa înceapă pe 1 ianuarie. Însă am acceptat să începem mai repede, dat fiind faptul că este o situaţie destul de delicată. Și îmi doresc din tot sufletul ca această muncă să fie fructuoasă. Suporterii trebuie să înţeleagă că suntem la un început de drum împreună, trebuie să schimbăm din atitudine. Situaţia din clasament nu e foarte bună și este nevoie de puncte”.

Dar, lăsând la o parte obiectivul, Pelici a specificat că trebuie să crească valoarea jucătorilor: ”Avem un obiectiv din punctul meu de vedere nu foarte îndrăzneţ, salvarea de la retrogradare. Ripensia trebuie să aibă obiective mai îndrăzneţe! Aici suntem, trebuie să depunem eforturi împreună, să ieşim din această zonă. Nu e un garant faptul că am venit. Minunile le face doar Dumnezeu, noi trebuie să muncim şi să scoatem rezultate”.

Pelici a fost convins de noul președinte al clubului timișorean, de față în sala gazdă a întâlnirii cu presa, împreună și cu Adrian Onica. ”În primul rând omul Dumitru Mihu m-a determinat să vin. Am avut trei discuţii prevăzute a fi de un sfert de oră, jumătate de oră, şi de fapt am stat de vorbă în jur de câte două ceasuri. Modul în care mi-a prezentat acest proiect m-a determinat să vin, pentru că în fotbalul românesc cuvântul proiect este un cuvânt care se foloseşte prea mult şi niciodată nu este respectat, proiectul nu este dus la bun sfârşit. Acesta este motivul pentru care am venit la Ripensia, pe lângă motivele personale, bucuria de a mă întoarce acasă după 18 ani pe care i-am petrecut prin alte părţi, asta în România, căci nu am fost în afara ţării”.

Pelici a remarcat că ”văd aici în sală prieteni care erau pe vremuri în galerie la Poli şi am reuşit să ne împrietenim iar astăzi au venit să ne susţină, mă bucură acest lucru şi doresc din tot sufletul să facem o treabă bună! Lotul este unul cu care se poate lucra, cu câţiva jucători importanţi, cu valoare individuală bună, dar ei trebuie să înţeleagă că nu este de-ajuns, trebuie să facem un grup unit. Asta am încercat să fac la toate echipele, vedeta să nu fie un singur jucător, ci tot grupul. Dacă un jucător va ieşi în faţă, nu poate decât să ne bucure, dar trebuie cu toţii să ne subordonăm obiectivului principal. Sper din tot sufletul să nu se creeze o imagine falsă, nu sunt un salvator, salvatori sunt jucătorii, ei trebuie să joace, să înţeleagă că suntem într-un moment în care avem nevoie de puncte. Jucătorii trebuie să ştie în fiecare moment al jocului ce trebuie să facă. Nu pot să promit că vom avea nu ştiu ce număr de puncte, victorii, ci că vom face tot ce e posibil legat de noi.”

Întrebat ce părere are de faptul că Timișoara deține trei echipe în liga a doua, Pelici a răspuns: ”Cred că s-ar fi putut face mai mult pentru partea aceasta de ţară. Timişoara este un leagăn al fotbalului românesc. Probabil că trebuie să lăsăm orgoliile deoparte şi să încercăm să facem cu toţii mai mult pentru fotbalul timişorean, şi să încercăm să facem o piramidă cum era pe vremuri. Sunt prea multe orgolii, prea multe războaie fără sens, până la urmă adevărul este trist şi se vede în numărul de spectatori prezenţi la stadion. Îmi doresc ca toţi iubitorii de fotbal din Banat să vină în număr cât mai mare la meciuri, iar fotbalul timişorean să revină acolo unde îi este locul. Sunt bănăţean get-beget, pentru mine a fost o onoare să joc pentru acest oraş minunat cum este Timişoara şi sper să retrăiesc momentele când erau 20-25.000 de spectatori aproape la fiecare meci!”

Întrebat de meciul de vineri cu Petrolul, abordat de la bilanțul în deplasare 8 2 2 4 11-17 opt puncte, Pelici a admis că ”este un prim test de foc, pe o arenă frumoasă, împotriva unei echipe susţinute de un număr foarte mare de suporteri. O echipă de tradiţie, precum Ripensia, o formație care îşi doreşte să promoveze, are infrastructura pentru prima ligă. Dar fotbalul e 11 contra 11. Acum nu mai contează stadioanele. S-a văzut că o echipă mică sau cu un obiectiv mai puţin îndrăzneţ poate să încurce o echipă mare…”

S-a referit și la noul staff tehnic al Ripensiei, ”cu doi secunzi, a rămas Iulian Muntean şi Călin Mada a venit de la ACS Dumbrăviţa, din liga a III-a, care este actualmente pe locul secund, iar de pregătirea portarilor se va ocupa Gheorghe Stoianov”.

La care Iulian Muntean a preluat ștafeta prin a semnala: ”Prima dată, pot spune că mă bucur să lucrez cu Alex, să învăţ cât mai multe din conlucrarea cu Alex şi ceilalţi colegi ai mei. M-am bucurat că am rămas în staff, sper din tot sufletul să avem rezultate cât mai bune şi să avem de partea noastră mulţi suporteri, să aducem echipa unde îi este locul şi totul să iasă bine!”

Călin Mada, un alt fost fundaș polist alb-violet, a reintrat astfel pe scena primelor divizii carpatine prin a spune din capul locului: ”Mulţumesc atât conducerii tehnice, care a avut încredere în mine şi mi-a dat această şansă pe care nu puţini o au, mulţumesc în primul rând şi lui Alex Pelici! Ştiţi foarte bine despre mine, eu am fost plecat şi am activat 14 ani în fotbalul austriac, ca jucător şi în ultimii cinci ani ca antrenor. Într-adevăr, am venit de la Dumbrăviţa, unde în timp de doi ani am reuşit promovarea, am lăsat echipa ACS Dumbrăviţa pe locul doi în liga a treia. La Ripensia am venit pentru că este o provocare pentru mine cât şi pentru conducere, pentru mine este un pas uriaş să reuşesc să fac antrenorat atâta timp cât Alex Pelici este la echipă şi doreşte performanţă. La Ripensia e un nucleu foarte bun de jucători, cu care se poate face foarte mult. Sper împreună cu tot staff-ul să facem cu toţii o treabă bună!”

Gheorghe Stoianov a spus la rândul său că ”pentru mine e un vis împlinit că a venit Mister, am avut onoarea să lucrez cu el la Reşiţa, plus în copilărie la Poli, în cantonamente era cel mai iubit jucător şi tot timpul cei tineri erau pe lângă el. Sper să-l ajut, să facem treabă foarte bună, să ne îndeplinim obiectivul scurt, cât mai multe puncte, din etapele care au mai rămas plus două din retur…”

Pe rând după Ploiești, acasă cu CS Mioveni, la București cu Daco-Getica și pe teren propriu cu nou-promovata din Constanța, după care tot acasă în primele două runde din retur, programate tot în sezonul de toamnă, luna viitoare, cu Dacia Unirea Brăila și CS Luceafărul Oradea, grupări cărora timișorenii le înscriau câte două goluri în prima decadă din august, fără a pierde afară.

Clasamentul la zi al Ligii 2, ultimele rezultate, ale rundei a XV-a, inaugurată de Ripensia vinerea trecută printr-un 1-1 (0-1) acasă cu FC Argeș, egalată din penalty de Călin Toma în minutul 89, precum și programul etapei care va demara vineri de la ora 17 cu partida CS Mioveni – Dacia Unirea Brăila, pe coloana datelor tehnice.

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× doi = 4

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: