Pleacă Popa, e învestit Leo Grozavu: ”Deocamdată sunt în evaluare, ca toată lumea”. Prim examen, ACS Poli – Voluntari, vineri la ora 18

Ionuț Popa, singurul antrenor care a salvat-o pe ACS Poli de la retrogradarea din Liga 1 în cele 3 ediții completate de clubul timișorean în elită, într-un sezon anterior coincizând totodată cu unicul derulat de bănățeni în primul eșalon fără nici o modificare pe banca tehnică, s-a retras începând de ieri de pe scena arenei ”Dan Păltinișanu”, de astăzi intrând în cadru înlocuitorul său, Leo Grozavu, introdus oficial în conferința de presă de la ora 13:30. Iată și cum…

Opria, Grozavu și Birlică (dreapta)

 

Cuvântul de deschidere l-a avut noul președinte începând din iarnă al prim-divizionarei, Radu Birlică, prin a se referi inițial la despărțirea de Ionuț Popa: ”Am colaborat bine cu Ionuț Popa, îi doresc succes la următoarea echipă. A făcut lucruri bune pentru Timișoara! Clubul, conducerea, nici o secundă nu și-au pus problema demiterii. Dânsul și-a dat demisia ieri, era normal să găsim un antrenor principal. Lui Popa i-au fost plătite salariile restante la despărțire, chiar ieri a încasat circa 30.000 de euro”.

Conform modificărilor înregistrate pe aceeași bancă tehnică în două dintre precedentele 3 sezoane petrecute de ACS Poli în Liga 1 cu sabia lui Damocles deasupra capului, schimbările de antrenori n-au dus însă în cele din urmă la evitarea retrogradării, în 2013-2014 rezistându-se așadar doar o campanie în elită după înlocuirea lui Velcea cu Șunda și a acestuia cu Alexa, iar în 2015-2016 apelându-se la o veritabilă morișcă, Alexa – Marin – Grigoraș – Popa, iar ultimul preluând echipa în chiar săptămâna finală a sezonului. Din contră, mai ales intempestiva înlocuire a lui Marin, într-un moment ca nuca-n perete, dar și modul în care era efectuată, doar a amplificat șubrezenia stării de fapt de la echipă, înrâurind și influențând decisiv în timp alunecarea bănățenilor în ierarhie.

Și iată că după o stagiune fără modificări pe banca tehnică a trupei de pe ”Dan Păltinișanu”, dar în schimb cu o miraculoasă evadare din subsolul clasamentului, în condițiile unei duble penalizări la start, o altă schimbare de antrenori a survenit chiar după prima apariție oficială din noul an, 2018, retragerea lui Ionuț Popa curmând cea mai longevivă ședere la cârma timișorenilor ca prim-divizionari, pe parcursul unui campionat plin și a încă 23 de etape din cel în curs, după ce arădeanul prelua echipa ca și retrogradată înaintea ultimelor două runde din faza play-out în primăvara lui 2016, cu mențiunea că n-ar fi fost vorba despre reprezentații în elită în campania 2016/7 dacă n-ar fi survenit desființarea Rapidului.

 

Poate că decât să ajungă să fie trimis la plimbare cândva după una din următoarele 17 partide din restul sezonului, ceea ce n-ar fi fost câtuși de puțin exclus, Popa și-a făcut calculele să efectueze primul mișcarea, optând pentru aruncarea prosopului, prin a sublinia că ținea să evite a se face de râs la timona echipei, ceea ce, la fel, a luat în calcul prin prisma unor neajunsuri care i-au sporit nemulțumirea.

Astfel, fostul antrenor al ocupantei locului 9 a apreciat exemplificativ ieri că declarația primarului Nicolae Robu cum că gruparea timișoreană nu poate fi finanțată legal de Municipalitate a fost lansată la un moment total inoportun, după victoriile cu CFR Cluj și la Dinamo, având un efect detrimental asupra traiectoriei echipei și influențând mersul ulterior al lucrurilor, cu repercusiuni până la ora actuală. Ceva mai voalat, Popa adăuga cumva că prim edilul ar fi făcut mai bine să-și vadă de principalele responsabilități din fișa postului la Municipalitatea Timișoara, un primar neavând o funcție în sine la o grupare fotbalistică. Iar efectele spuselor lui Robu duc cu gândul și la urmările expedierii pe facebook a lui Florin Marin, lansate din aceeași sursă, semn că nu se învață din greșeli dar consecințele pot fi totuși asemănătoare. Ceea ce ar rămâne de văzut, cert fiind în schimb că, prin explicațiile oferite ieri de Popa sub forma unui regret pe adresa declarației din vară a primarului, acele vorbe au generat în timp o stare de fapt care a influențat în cele din urmă situația echipei dar și decizia luată de tehnician. Care a semnalat și că n-a fost de acord cu trimiterea la plimbare a unor anumiți componenți ai lotului după sezonul de toamnă, nemulțumirea amplificându-i-se la solicitarea rămasă fără ecou în biroul conducerii de întărire a atacului.

Una peste alta, și de-această dată s-a apelat ca schimbare în a doua jumătate a sezonului la un înlocuitor mai tânăr, Alexa preluând ștafeta în primăvara lui 2014 de la Șunda iar Grigoraș în urmă cu aproape 2 ani de la Marin.

 

Noul antrenor al lui ACS Poli este Leo Grozavu, fost fundaș maramureșean cu 6 sezoane ca dinamovist în anii 90 și două apariții tot pe-atunci sub ”tricolor”, dar cu evoluții la începutul acestui mileniu și în fotbalul german, iar în ultimii circa 15 ani croindu-și o carieră pe băncile tehnice, anul trecut în cea de-a treia perioadă la FC Botoșani, după cele din 2007/8 și 2014/5.

În antrenorat din 2003, începând la Zalău și cu halte printre altele la U Cluj, Minerul Baia Mare, CSM Poli Iași în 2011, Luceafărul Oradea sau Gaz Metan în 2015-2016, dar trecut și pe la Vaslui ca asistent precum și pe la Academia Hagi la începutul acestui deceniu, însă cel mai adesea pe la Botoșani, Grozavu revine pe banca tehnică a unui club din Liga 1 cu ocazia unui duel între vecine de clasament, despărțite de un punct, în favoarea timișorenilor, dar și legate de numărul redus de goluri marcate, 18 respectiv 21 în câte 23 de apariții, ceva mai multe doar în comparație cu ultimele 3 clasate.

De fapt, ACS Poli n-a marcat în ultimele 3 meciuri din campionat, și nici nu s-a impus în prima apariție oficială a anului din edițiile anterioare, 1-2 tocmai cu FC Voluntari în februarie 2016 respectiv 1-1 anul trecut cu Gaz Metan, când, în februarie 2017, cei din Ilfov reporneau dezastruos printr-un 5-0 pentru CS U Craiova, reabilitându-se însă imediat, 2-2 la FCSB pe 12 ale lunii.

Acel 1-2 (0-0) în care Zicu marca pe ”Dan Păltinișanu” contra ilfovenilor în minutul 90+3 s-a înregistrat tot în antepenultima etapă a returului, în campania 2015-2016, după 0-0 în tur, mai apoi, în play-out, ACS Poli triumfând cu 2-1 (0-0) pe final, prin Goga în minutul 78 din penalty și Hernandez în minutul 89, după ce Tudorie egala în minutul 82. Avea să fie însă 5-0 pentru ilfoveni în retur, în penultima rundă din grupa valorică 7-14, chiar la debutul lui Ionuț Popa la cârma timișorenilor, rezultat echivalând cu retrogradarea matematică a bănățenilor, anulată ulterior prin birouri de desființarea Rapidului.

Un sezon mai apoi, mai exact cel anterior, 2016-2017, FC Voluntari se impunea acasă în tur cu 4-1 (2-0), Pedro Henrique reducând din handicap în minutul 72 la 2-1, iar ACS Poli se revanșa cu 1-0 (1-0) prin golul lui Doman din minutul 37, din penalty, spre finele toamnei lui 2016. Ulterior, în play-out, încă un 1-0, semnat de Popovici în minutul 55, dar și un 2-1 (1-1) în revanșa acasă a ilfovenilor, tot Pedro Henrique egalând în minutul 35.

 

Foarte puține zile are Grozavu la dispoziție pentru a pregăti revanșa cu FC Voluntari, astăzi după prânz antrenorul în vârstă de 50 de ani fiind introdus în scenă de conducătorul Radu Birlică: ”Începând de astăzi îl avem pe Leo Grozavu. L-am votat în unanimitate, să preia frâiele băncii tehnice. Avem mare încredere în el. Nici un alt nume de antrenor nu a fost vechiculat, cum s-a scris în presă. A răspuns ieri după-amiază chemării noastre. Sperăm să fie foarte bine de acum încolo sub comanda dânsului!”

Spre deosebire de exemplu de momentul demiterii lui Marin, moment instigat de edil și în care se pierdeau timpi prețioși în a i se asigura un înlocuitor, ACS Poli a mutat de această dată cât se poate de rapid, în ciuda faptului că Popa a fost cel care a efectuat prima mișcare, ceea ce ar fi putut lua prin surprindere. Însă Leo Grozavu a fost prezent deja pe malurile Begăi pe când Popa ieșea din scenă cu ocazia conferinței de presă de ieri, iar astăzi a și fost prezentat oficial, de parcă înlocuitorul s-ar fi aflat cu bagajele la ușa de acces, în așteptare.

Numele lui Grozavu a mai fost însă menționat o dată în cursul mandatului lui Popa iar vorbele au devenit realitate, noul antrenor al salvatei de la retrogradare în iunie 2017 începând prin a mulțumi ”pentru încrederea acordată. Îmi dau seama că am venit la un club de tradiție. Știu ce înseamnă Timișoara, vin cu responsabilitate. Știu ce înseamnă materia fotbal. Sunt omul faptelor, nu cer clemenţă. Nu-mi place să fiu lăudat când greșesc, ba din contră, să fiu taxat, așa cum nu-mi place să fiu apostrofat când nu greșesc. Cer răbdare, pentru că am încredere că Timișoara merită mult mai mult, o altă performanță decât să-și propună să rămână în prima ligă. Totul se poate face cu pași bine calculați. Nu am venit să mă plâng, chiar dacă situația nu e una roză. Contează stabilitatea, și sunt foarte puține cluburi care pot asigura la zi o stabilitate normală, dar asta este situaţia economică în întreaga ţară. Trebuie să înțelegem în anumite momente că satisfacția va apărea când îți faci treaba. Pentru mine contează mai mult ce fac decât satisfacția materială imediată. Am vorbit și cu domnul primar Nicolae Robu, am apucat astăzi să vorbesc cu dumnealui, este un tip care iubeşte fenomenul, îi place fotbalul, se implică cât poate. Îmi doresc din tot sufletul să câştigăm meciul cu Voluntari, dar chiar nu pot schimba multe la echipă până vineri. Iar dacă e se câștigăm următorul meci, nu ar fi meritul meu, aș fi ipocrit. Următorul poate fi câștigat și sper să nu mobilizez mult adversarul. Ne trebuie multă șansă și o atitudine corectă a adversarului. Trebuie să avem o strategie de abordare, iar ca toate celelalte meciuri, și acesta va fi dificil, căci şi Voluntariul e o echipă ca o fiară rănită. În momentul de față Voluntariul nu e un adversar dinainte învins. Și nu voi spune niciodată că vom câștiga dinainte”.

Leo Grozavu

Grozavu a mai spus că ”am tot respectul pentru ceea ce a făcut domnul Ionuţ Popa la Timișoara. Eu nu am venit aici să pun foarte multe condiții în momentul de față. Nu pentru că nu puteam. Dar trebuie să fim realiști, căci e foarte greu să aduci acum jucători buni, mai ales în perioada de iarnă. E destul de dificil… Eu cred că acest lot, și mai ales încă de la început am spus, va face un campionat destul de bun. Nu spun că e foarte rău, dar merită mult mai mult”.

Iterat de conducere în premieră în iarnă sub forma reactualizării în mijloc de sezon a ideii axării pe tinerele talente locale, subiectul a fost atins și de Leo Grozavu: ”Eu chiar cred în acești băieți, împreună cu cei tineri. Timișoara a produs de-a lungul anilor jucători foarte buni. Sunt și voi fi un partizan al acestei idei, iar timpul o să o demonstreze”.

Noul principal al bănățenilor a mai semnalat că ”mie îmi place jocul de atac, jocul ofensiv, cu construcție, jocul cu pase, şi să fim agresivi. Automat m-am gândit și la alt sistem, căci vreau să facem puncte, iar în momentul de față am o idee cu care am plecat, dar apoi, când am ajuns, mi-am schimbat ideea. Poate o voi schimba din nou până vineri”.

Întrebat despre subiectul Golofca, fost jucător al său la FC Botoșani, pe care l-a lovit în cursul unui meci din campionatul anterior, Grozavu a parat: ”Da, este de domeniul trecutului. Este o pată din CV-ul meu, cu toate că s-a amplificat foarte mult acest caz, care nu a fost normal”. Interpelat și despre Marius Croitoru, un alt fost elev de-al său la FC Botoșani, dar acum și nou elev al său pe Bega, Grozavu a mai zis că ”sunt în bune relaţii cu el, chiar foarte bune. Nu sunt un tip conflictual, dar când e cazul, nu mă las. Am regretat la momentul respectiv gestul mult amplificat. Face parte din trecut, dar știu că nu se poate șterge cu buretele. Nimeni nu știe contextul. Trebuie să fim atenți și la imagine, iar eu învăț din orice greșeală”.

Grozavu a mai spus și că ”am fost un antrenor liber și sincer, am primit și alte oferte. Am ales Timișoara pentru că e un oraș mare. Eu am fost doar în capitale de județ, pentru că altul e potențialul. Nu înseamnă că nu o să ajung la Getafe”. Întrebat și de către cine a fost contactat primul, Grozavu a spus că a fost apelat mai întâi de Cristea Opria, impresarul implicat în mersul clubului timișorean din Liga 1.

Întrebat și pe ce perioadă de timp a semnat, Grozavu a zis: ”Deocamdată sunt în evaluare, ca toată lumea. Nu sunt Mesia”. La care președintele de club Birlică a spus ”până în vară, cu drept de prelungire”. Iar principalul va conlucra în staff-ul tehnic și cu un fost colaborator, Ovidiu Chiribici, preparator fizic în formula sa şi la FC Botoșani, pe care l-a cooptat alături pe Bega, asistenți fiindu-i secundul Octavian Benga, fost în aceeași capacitate și în mandate precedente la ACS, respectiv Alin Paleacu, de la juniorii B din Liga Elitelor U17, antrenor în Centrul de copii și juniori al clubului, tot din acel cadru fiind preluat și Călin Frunză, ca antrenor cu portarii.

ACS Poli – FC Voluntari inaugurează vineri de la ora 18 antepenultima etapă a returului, după care timișorenii vor juca tot acasă și duminică 18 februarie la ora 18, cu CSM Poli Iași, care trage la play-off, iar apoi, în ultimul weekend din februarie, la încheierea returului, la CS U Craiova, consolidată pe locul 3, apariție a oltenilor înaintea sfertului de finală de pe teren propriu în Cupa României, cu Dinamo, pe 1 martie la 20:30. În meciul direct jucat în tur, Tudorie a marcat unicul gol în al doilea minut de prelungire al partidei de la Ploiești, în care Țigănașu, Soljic și Curjuric erau titulari iar Mailat intra pe parcurs dintre sportivii de care bănățenii s-au despărțit între timp: 1-0 (0-0) pentru FC Voluntari.

Pe de altă parte, ilfovenii au început anul 2018 cu stângul, 0-4 acasă sâmbătă cu CSM Poli Iași, după ce pierdeau la zero și ultima deplasare din 2017, 2-0 la Dinamo. De fapt, ultimul punct afară îl cucereau în 26 noiembrie, 1-1 la Mediaș, ultimul lor triumf în deplasare în Liga 1, 2-3 la Giurgiu, datând din 22 octombrie 2017.

Rezultatele etapei a XXIII-a, încheiată luni seară cu rezultatul CFR Cluj – Concordia Chiajna 2-0 și având bilanțul general 2-3-2, cu 16 goluri înscrise, dintre care 9 de către oaspeți, precum și clasamentul la zi respectiv programul rundei viitoare, pe coloana datelor tehnice. FC Voluntari va juca după ieșirea pe Bega acasă cu alb-albaștrii din Bănie.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + 8 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: