Poli conduce la pauză cu vântul dar e eliminată din Cupa României de prim-divizionara Astra. GALERIE FOTO: decidenți, nu vă mai faceți păcate și lăsați suporterii la meciuri!

ASU Politehnica a visat frumos pentru aproape o oră din întâlnirea în nocturnă pe ”Dan Păltinișanu” cu prim-divizionara Astra, conducând-o în optimile Cupei României, dar un tânăr lansat de fotbalul timișorean și intrat la pauză a egalat pentru ocupanta locului 13 în Liga 1, care a evitat prelungirile și cu gândul la meciul de campionat de duminică din Moldova, alb-negrii de la Dunăre răsturnând scorul în ultimele nici 10 minute, tot dintr-o lovitură liberă de pe stânga, așa cum și primeau golul în prima parte. Câștigătoarea Cupei României în 2014, finalistă în 2017 și 2019, merge mai departe în sferturi, echilibrând balanța calificatelor: câte 4 fiecare din primele două divizii.

Într-adevăr, Astra Giurgiu are de jucat și duminică de la ora 12:15 în celălalt capăt al țării, la codașa din Iași, deplasare înaintea căreia antrenorul Eugen Neagoe a optat să menajeze câțiva componenți, absențe care s-au resimțit la prim-divizionara aflată la cea de-a opta partidă din 15 ianuarie, așadar 8 meciuri în 28 de zile, ”violeții” căutând să profite de circumstanțe, ceea ce au și reușit până la un punct.

Și ei mai mult totuși cu gândul la calificarea în play-off-ul Ligii 2, urmând a juca joia viitoare de la ora 15 acasă în campionat cu a zecea clasată, SCM Gloria Buzău, poliștii au evoluat bine cu vântul în prima parte a unei optimi derulate în condiții foarte vitrege, dar și pe începutul reprizei a II-a, în ansamblu mulțumitor pentru prima apariție oficială din 2021, tocmai această lipsă a meciurilor competiționale cântărind în cele din urmă mai greu decât prospețimea inițială, inducând un inerent entuziasm, cu dorința răsturnării ”carului mare”.  

Elevii lui Alexa, mai maturi, cu 4 titulari din generația 1987, unul din 1988 și unul din 1990, pe când sudicii erau net mai fragezi, aveau exemplul ocupantelor locurilor 2, 4, 6 și 9 în Liga 2, calificate zilele acestea în sferturi, și anume urmașa lui ACS Șirineasa, Dunărea Călărași, ”U” Cluj și Petrolul, trei dintre acestea eliminând prim-divizionare, și au fost mai prezenți în joc în prima parte, creându-și net mai multe oportunități, și cu aportul vântului. Dar nu și sub privirile fanilor, blocați în afara arenei de impunerile restrictive fără justificare științifico-medicală, în jur de 35-40 de ultraşi viola renunțând la comoditatea la cald a vizionării meciului pe micul ecran pentru a fi și trupește, nu doar cu sufletul, aproape de echipa favorită. 

Pe o temperatură negativă, pe alocuri și cu ușoare precipitații, și un gazon greu, înghețând treptat, prima salvă a tras-o Valentin Gheorghe, de puțin pe lângă colțul lung, cu un șut sănătos, însă ”violeții” au impus mai mult cadența, și cu pătrunderi în special pe flancul drept, centrări dar și cornere obținute, dominare care avea să-și arate roadele…

Avertismentul, lansat de Munteanu cu o reluare dintr-o bucată puțin pe lângă vinclu, doar două minute mai apoi căzând și golul, în urma unei lovituri libere pe care tot el o executa, în stilu-i clasic, periculos pentru Lazar dat fiind și tăria vântului, respingerea cu pumnii fiind ca pe tavă pentru Coadă, precis în a pune latul de la 14-15 metri, balon strecurat prin ”pădurea” de picioare din fața buturilor giurgiuvene. 1-0 în minutul 27 în fața unei Peluze Sud pustiite, fotbal hibernal sub pecetea ”stării de alertă”, și mare e alerta ocultei satanice de a condiționa și sintetiza omenirea, că vrea sau nu să creadă românul neavizat. 

Însuflețită de reușita golului, ASU s-ar fi putut desprinde nu mult mai apoi, tot după o incursiune pe dreapta, Lazar blocând balonul ciupit de Plazonja iar apoi apărând reluarea lui Axente, două tentative ale atacanților în aceeași șarjă, în minutul 30. Ceea ce i-a mai trezit pe vizitatori, Krpic și Montini prinzând cadrul porții în minutele 31 și 33, primul cu o reluare cu capul, însă fără periculozitate.   

Simțind amenințarea, Neagoe a înlocuit la pauză flancul stâng, ex-timișoreanul Balaure ca parte a unei duble schimbări, dar fie de-acum și împotriva vântului tot alb-violeții au fost mai incisivi în atacurile lor, mai întâi Coadă reluând cu capul nu mult peste bară, apoi Ivanovici driblându-l și pe portarul Lazar în minutul 50 – fără a fi însă inspirat și în continuarea fazei, iar ulterior Sergiu Popovici încercând colțul scurt dintr-o lovitură liberă.

Și totuși, înlocuirile se făceau resimțite, Silviu Balaure catalizând ruperile de ritm necesare ofensivei Astrei, acum și cu vântul. Se întorcea încet roata, iar odată ce prim-divizionara a egalat, în minutul 59, a lăsat tot mai mult senzația că și-ar putea crea făgaș spre sferturi prin ”tranșeele” gazonului bănățean. A fost o centrare din fuleu de pe dreapta, cu spațiu la dispoziție după o rapidă schimbare a direcției de atac, la care Balaure a pus capul la prima bară, fructificând o rară oportunitate a vizitatorilor: 1-1 la un minut după o a treia schimbare. Rutina competițională la zi la nivelul superior le-a servit cauzei de a concretiza din puțin, pe fondul preluării frâielor jocului.

Posesia era a Astrei, Alexa având de mutat, ceea ce a făcut prin Codrea și Cioinac din minutul 70, când Neagoe a mai apelat și la Merloi, iar ASU parcă a mai prins nițel elan, cât să mai ajungă spre careul lui Lazar.

Însă inevitabilul s-a produs, dintr-o altă lovitură de pe stânga, precum la golul polist, dar de astă dată mai apropiată de careu, tot o centrare pe interior, cu vântul, dând posibilitatea unei reluări cu capul, dintr-un mănunchi de jucători, balon expediat la rădăcina barei la colțul lung, din ricoșeu în calea lui Montini, prezență de spirit în careul mic și stâng pentru 1-2. Minutul 81…

Mai era ceva de făcut? Sau doar de urmărit care ar fi și a patra prim-divizionară în sferturi? Din disputa serii, FC Botoșani – Universitatea Craiova, în condițiile în care numai Chindia și Dinamo își luaseră deja biletele dintre trupele Ligii 1.

Salutar însă, poliștii n-au dezarmat și au fost la un pas de egalare în minutul 87, când Munteanu a centrat din fuleu de pe dreapta, Coadă punând stângul în forță la prima bară, talonat spre careul mic. N-a fost departe de țintă…

Alexa a simțit momentul prielnic și a forțat imediat o dublă schimbare, dar era puțin prea târziu, oboseala înmulțind greșelile. Poli se străduise mult, fiind echipa mai directă și periculoasă, însă lipsa rulajului competițional îi jucase festa în ultima aproape jumătate de oră.

Deloc cu capul în pământ, ci meritoriu, alb-violeții s-au recunoscut învinși de trupa mai abilă, care a speculat din puțin și cu vântul în spate de la pauză, pe fondul unor schimbări bine calibrate la momentul oportun, prima la mutare, ceea ce a dat tonul părții secunde.

Greu de înghițit să fii eliminat acasă după ce conduci la pauză, dar un eșec care nu neapărat spune prea multe, la o primă apariție oficială în condiții aspre și nu în competiția pe care marșează timișorenii. Vor rămâne oricum cu amintirea de pe ”Ion Oblemenco”…

*

Golurile…

1-0… Coadă – în minutul 27, cu latul de la 14 metri central-dreapta, pe jos, după respingerea cu pumnii a portarului Lazar la lovitura liberă a lui Munteanu de la 35 de metri central-stânga, pe interior.

1-1… Balaure (59), cap la colțul scurt de la prima bară, din 7 metri, la o centrare de pe dreapta dintr-o bucată.

1-2… Montini (81) cu stângul din careul mic, după devierea mingii din bara de la colțul lung, la o lovitură de cap după libera lui Balaure de la 28 de metri lateral stânga.

Șuturi pe poartă: 4-3 (Casado – minutul 17, Coadă 27, Plazonja și Axente 30 – blocate de portar în aceeași fază / Montini 3, 33, Krpic 31 cap); 0-2 după pauză (golurile Astrei).

La poartă: 2-0 în repriza I și 4-1 după pauză (Munteanu 25, Șofran 39, Coadă 48 cap, S. Popovici 56 liberă, Cioinac 75, Coadă 87 – Gheorghe 16).

Șuturi blocate: 1-0.

Cornere: 4-2; în repriza a II-a: 0-2.

Faulturi: 5-5; 8-3.

Ofsaiduri: 2-0.

Hențuri: 0-2.

Cartonașe galbene (6-1): Șofran și Munteanu – ambii în minutul 20, Mera (41), Cioinac (72), Cioinac (90+3), Ivanovici (90+4) – Gheorghe (20).

Auturi: 5-8; 9-6.

*

ASU Politehnica Timișoara – Astra Giurgiu 1-2 (1-0) în optimile Cupei României

Joi ora 17:45, Stadion ”Dan Păltinișanu”, teren desfundat, înghețat, timp geros cu vânt; înainte de joc cu circa 45 de minute, organizatorii au fost puşi să traseze cu roșu linia careului de 16 metri și linia porții, dat fiind stratul de zăpadă așternut pe gazon.

ASU Politehnica: Hindrich – Șofran, Mera – cpt., Scutaru, S. Popovici – Coadă (minutul 88, Radu) – Munteanu (88, R. Rus), Casado (70, Codrea), Ivanovici – Plazonja, Axente (70, Cioinac).

Rezerve: Păduraru – Jurj, Pamfile, Ignea, Manea.

Astra:  Lazar (cpt.) – Bruno, Jovanovic, Ion, Riza (46, Lamanje) – Stahl (70, Merloi), Crepulja (80, Dario Canadiza), Boe-Kane, V. Gheorghe (46, Balaure) – Krpic (58, Wuthrich), Montini.

Rezerve: Popa – Graovac, D. Gheorghe.

Au arbitrat: Mihai Florin Marcu (Oradea) – Florin Păvnescu (Râmnicu Vâlcea) şi Alexandru Filip (Constanţa). Arbitru de rezervă Cătălin Popa (Piteşti). Observator de arbitri Dan Jiga (Bistriţa), delegat de joc Mihai Duraş (Deva).

Fotografii de Iosif Canea

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 8 = cincizeci sase

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: