Poli 2012: juniorii, micţionare în rînd la gard, în lipsa toaletelor

Zilele viitoare se împlinesc 4 luni de cînd juniorii polişti n-au lovit mingea într-un joc oficial, călindu-se în schimb într-o iarnă austeră şi geroasă. Cum poate oare progresa schimbul de mîine fără cantonamente adecvate, fără meciuri test interne şi internaţionale dar mai ales fără preparatori fizici şi antrenori cu portarii, fără mic dejun, scos din meniul celor cooptaţi din alte zone însă doar cu pachete reci de sandwich la purtător şi deci fără masă caldă, asta în deplasările de campionat, ori fără apă caldă după antrenamente prin frig? Iar cazul lui Daniel Crăciunesc, mijlocaş junior spitalizat recent în Valea Jiului cu lichid pulmonar, bate deja spre alte sfere…

A asista seara la unul dintre antrenamentele juniorilor polişti evidenţiază cu totul altceva decît impresia lăsată de bunele rezultate cu ceva medalii şi şefia seriilor vestice precum şi de lauda de sine a conducătorilor alb-violeţi în privinţa pepinierei „Centru” ori de falsa senzaţie că schimbul de ştafetă e asigurat, dată de prezenţa a 2 jucători sub 21 de ani pe terenurile de B, în baza regulii competiţiei. Diferenţa dintre înfloritoarea imagine de forţă portretizată de mai marii polişti în cazul Centrului de copii şi juniori şi realitatea din teren este însă ca de la cer la pămînt. Iar adevărul e că pentru timişoreni – ioc, pe cînd pentru Lepmets şi Kirev de exemplu, în cazul ultimului, jucător al altora, la dispoziţie le este acel unic antrenor „plin” cu portarii din club…

Iar la pămînt sunt unele condiţii normale şi fireşti de pregătire, ceea ce ar trebui să-i pună pe gînduri pe edilii aleşi: cu cine s-au înhăitat şi încă îi bate gîndul să continue şi unde se regăsesc totuşi sumele procentuale provenind peste ani atît din contribuţiile financiare de la bugetele locale ale Consiliului Local şi Consiliului Judeţean cît şi de la FRF? Însă edilii ştiu că e an electoral şi mai ştiu de ce nu s-au dat publicităţii rezultatele auditurilor efectuate la club, şi care i-ar putea eventual pune într-o lumină şi mai proastă decît oricum o au în percepţia publicului, pentru nonşalanţa de a se asocia şi a finanţa peste ani o entitate ce „creştea” copiii şi juniorii locului cu promisiuni şi aer, fără măcar un turneu-două peste cele mai apropiate graniţe, ci cu sandwich-uri şi în frig, pe cînd pe spezele Centrului se făcea ficţiune cu cifre şi numere.

Juniorii polişti n-au prea ştiut iarna aceasta ce este acela duşul cald după antrenamente, fiind în schimb nevoiţi să se schimbe în containere metalice pe post de vestiare, la temperaturi negative. Este un fapt de netăgăduit, cu specificaţia că pe perioada prezenţei echipei de seniori la Marbella au ajuns şi juniorii să se echipeze respectiv dezechipeze şi duşuiască în condiţii propice, în vestiarul oaspeţilor de la „Dan Păltinişanu”.

Dacă părinţii jucătorilor timişoreni au făcut rondul ca taximetrişti să-şi preia rapid fiii pentru un duş cald la adresa de domiciliu, în schimb juniorii achiziţionaţi din alte părţi au fost nevoiţi să mai aştepte pînă ajung prin frig la camere. După unele pregătiri în ger, la temperaturi negative.

Dacă pe perioada descinderii lui Scutaru&Co. la Marbella au avut parte de duşuri, în schimb în aceeaşi perioadă portarii Centrului de copii şi juniori n-au mai văzut picior de antrenor cu portarii pe la pregătirile „academiei” juvenile, Călin Frunză fiind unicul de profil şi fără posibilitatea de a fi în două locuri deodată. Orice Centru de copii şi juniori care se respectă şi nu doar trîmbiţează ci chiar acţionează în aşa fel încît să-şi modeleze într-un cadru optim vlăstarele ar avea în organigramă preparatori fizici şi antrenori cu portarii.

Ori SC FC Timişoara SA îi are doar pe preparatorul fizic Zeljko Boljevic respectiv Frunză, în cazul sîrbului fiind vorba de o înţelegere iniţială de o lună şi jumătate, care nu a fost momentan remunerată.

Aia nu, aia nu, aia nu… Absolut şocant, ditamai clubul ce bătea la porţile Champions League, ştiind că va avea parte de 4 luni de pauză competiţională, răstimp în care alte grupări se îngrijesc de programul constant de pregătire şi meciuri al generaţiilor sale viitoare, nu s-a preocupat să-şi răspîndească grupele în cantonamente şi turnee în baza unor parteneriate ce pot fi create, raza de acţiune bătînd în rare cazuri pînă la Băile Felix respectiv Braşov Indoor´s Cup. Continuitate şi dezvoltare? O glumă.

Nu este însă de glumă cînd juniorii clubului sunt nevoiţi să-şi satisfacă nevoile fiziologice la primul gard, aidoma cîinilor, iar asemenea nevoi nu este de mirare că survin la temperaturile pe care au fost nevoiţi să se pregătească, pentru simplul motiv că SC FC Timişoara SA nu poate satisface o necesitate igienică de bază, şi anume grupuri sanitare cu toalete la îndemînă în cadrul bazei de pregătire.

Iarna cu condiţiile sale spartane în tente alb-violete a trecut dar pentru juniori va reveni probabil chinul duminicilor cu sandwichuri la pachet prin deplasări, fără prînzul cald şi absolut necesar, standard al unui om neimplicat în competiţii de performanţă sportivă. Progres şi şlefuire a viitoarelor generaţii? O sfidare!

Adevărul este că, văzîndu-le capetele uşor plecate, detectînd frustrarea părinţilor lor, realizezi că senzaţia pe care o au în momentele cînd sunt nevoiţi să micţioneze la gard este de cîine avînd stăpîni meshini şi ignoranţi, cărora le pasă doar de fabuloasele clauze de răscumpărare din contractele existente sau ce ar urma să fie semnate, aspect la care unii tineri se mai gîndesc, dîndu-şi seama ce subterfugii pot întîmpina.

Cum este posibil să rotunjeşti atîtea zerouri cînd tu de fapt investeşti în schimbul de mîine sandwichul la pachet fără măcar un duş şi o toaletă!?! Polişti au deja nenumărate duminici prin deplasări cu sandwich la pachet, fără masă caldă din partea clubului de vineri seara pînă luni, asta în vreme ce conducătorii lor prostesc lumea cu modelarea schimbului de mîine.

Adăugaţi acestor aspecte găselniţa de dată recentă, cum că alb-violeţii nu marşează pe rezultate şi performanţe ale pepinierei ca scop în sine, ci pe promovarea vîrfurilor de generaţii către echipa de seniori a clubului, o strategie bună dar care indirect implică o demotivare în plan psihologic a colectivelor juvenile, care pot înţelege pe de-o parte că meritocraţia nu este judicios răsplătită iar pe de altă parte că un eventual triumf nu le-ar fi recunoscut la adevărata valoare.

Pe acest fond se insinuează şi frustrarea latentă a antrenorilor rămaşi în centru, neajutoraţi însă în privinţa propriilor lor condiţii de pregătire, fără un corp tehnic de susţinere, şi neplătiţi începînd cu 1 decembrie, după ce salariile – nu foarte mari – pe toamnă le încasau după Sfintele Sărbători de iarnă, pentru a nu mai aminti de faptul că promisele premieri din iarna precedentă au rămas poveşti de Hans Christian Andersen, cele cu fetiţa cu chibrituri.

Astfel bate clubul alb-violet toba că are grijă de generaţia de mîine a grupării, compusă în mare măsură din localnici timişoreni, cînd de fapt erodează prin ignoranţă, sfidare şi incompetenţă potenţialul real şi tangibil al unui Centru cu trudă pus pe roate de Ion V Ionescu şi Viorel Vişan? Din păcate, starea sănătăţii lui Viorel Vişan, conducător al Centrului căruia i-a fost alipit într-o mutare de vară Alin Artimon, s-a înrăutăţit şi pe fondul problemelor ce i-au fost generate dinspre coridoarele puterii alb-violete, culminînd cu clamări de genul „tu ai distrus Centrul!” Cum ar fi putut „distruge” un marcator polist în finala Cupei României 1980, cînd era de fapt permanent cu echipele de juniori prin deplasări pe toate coclaurile, echipe ajunse pe podiumuri naţionale!?!

Deplasări cu sandwich-ul în punguţa cu doi bani… Aceasta este parte a faţadei reale de la Centrul de copii şi juniori, fără a intra în dedesubturi mult mai răscolitoare. Juniori şi părinţi ori antrenori, cu toţii au un of mai mare sau mai mic despre mersul lucrurilor la Centru, lăsînd la o parte comasările de grupe, reducerile de personal şi desantul unora dintre şlefuitorii de talente. Mai trist este că pe acest fond aspru de pregătiri şi condiţii neadecvate de refacere, alimentaţie şi în general de viaţă ca şi aspirant sosit la club de pe alte meleaguri, unul dintre juniorii alb-violeţi a sucombat după primele zile de pregătiri din 2012, înaintea cantonamentului. Este vorba de Daniel Crăciunesc, hunedoreanul căruia i s-a extras o jumătate de litru de lichid pulmonar, necesitînd internarea iar acum fiind în convalescenţă şi sub supravegherea părinţilor săi, în locurile natale.

Iar unul dintre fraţii Crăciunesc a ajuns în această situaţie şi pe fondul unei griji necorespunzătoare din partea clubului său. La cîţi bani s-au cheltuit aiurea pe transferuri din străinătate şi prin procese şi litigii cu varii jucători şi antrenori, era de-ajuns pentru mese calde prin deplasări cu tot cu banane şi vitamine, din vistieria clubului…

Grijă care ar fi implicat la ora jocului-şcoală în familie, de sîmbătă, nu patronajul lui Gheorghe Chivorchian şi Alin Artimon de a răspîndi indicaţii tehnico-tactice şi de a dispune înlocuiri „peste capul” antrenorului înrolat la cîrma echipei a doua, Adrian Stoicov, ci punerea la dispoziţia adversarilor din amical a unor necesităţi de bază pentru a aborda meciul altfel decît înfriguraţi şi echipîndu-se „la botul calului”.

Cam cu asemenea psihic vor aborda tinerii clubului întrecerile play-off, din 17 martie. Tineri de fapt bulversaţi de preţioasele indicaţii, capac la pregătirile la minus 15 grade Celsius fără tot strictul necesar şi mai ales fără jocuri de verificare în condiţii propice.

Aceasta este Poli în versiunea 2012, cu stafful tehnic şi administrativ neplătit cu nici 4 săptămîni înaintea termenului limită de predare a dosarului de licenţiere, cu antrenori puşi sub o nefirească presiune de a implementa peste iarnă sistemul 4-3-3, găselniţă a vizionarului Marian Iancu, cu un Laszlo Sepsi atît de sătul de abordările în numele alb-violetului încît a ales să se refugieze pe meleagurile natale, şi cu o Timişoară în general neînţelegînd că datoriile neachitate nici la această oră, pe diverşi străini cooptaţi în timp la echipă, existau şi la momentul neacordării licenţei în 2011, semn că Iancu&Co. au fost în neregulă şi pasibili de ajunge unde de fapt au şi ajuns.

Şi-atunci, cum să mai continue edilii şi măcar o zi cu respectivii!? 

Se continuă însă pentru că de asemenea natură este voinţa politică încît e imperturbabilă şi în a da telefoane pentru ca ulterior Dorin Goga să atingă mingea cum o atinge, în derîdere şi explicîndu-se apoi antrenorului său, „păi ăsta e teren!?!” Caz real, sîmbătă, la Lugoj. I-a sărit balonul „în gît” pentru că mai marii polişti nici n-au vrut să atingă fir de iarbă de pe terenurile de iarbă din Complexul „Dan Păltinişanu”, întru popularizarea fotbalului în Timiş – halal popularizare, ce se putea demara mai ales vara – sau nu?

Se continuă însă şi pentru că există o masă de creduli şi interesaţi, cărora le place postura de catalizatori la „butoane”, cînd de fapt ar trebui să fie mai grijulii în a corecta atitudinea şi limbajul unor reprezentanţi de-ai loc cu fular sau şapcă alb-violet, mai ales la momentele „popularizării” poliştilor în Banat. Caz concret, la Recaş… Bulgări aruncaţi din tribună, dinspre posesorii de oarecare sticle cu conţinut… incitant, limbaj de cartier, tot tacîmul, ceea ce a atras remarca onestă şi justă a unui localnic venit s-o vadă pe Poli: „Noi om fi ţărani, dar voi…” Şi nu mai continuăm.

Dar mai continuă „asocierea” pentru că există şi o mass-media docilă, sursă avidă de îndoctrinare cu comunicate peste comunicate ale dictatorilor polişti de la butoanele unu şi doi, şi care nu crîcneşte absolut nimic altceva în front, dar – absolut ridicol şi sfidător faţă de cititori – are timp şi spaţiu în a dezinforma vădit şi scoţînd în evidenţă respectiva înştiinţare, cum că „de menţionat, a fost ultimul meci jucat pe stadionul din Lugoj, pe acest teren urmând să fie construit un centru comercial”, pe seama testului de sîmbătă cu Autocatania.

Ei bine, se pare că Poli n-a făcut istorie în a fi ultimul club care a jucat pe terenul din Lugoj, miercuri fiind programat acolo jocul amical CSM Lugoj – Mama Mia Becichierecu Mic. Poli nu este ultima care a onorat cu prezenţa sa „ăsta e teren” din Lugoj, şi nici ultimul club care trebuie salvat de toată senila suflare politicienească locală.

Aud că HCM Universitatea, handbal fete, este tot în liga a doua, ca şi Poli, dar ca fostă finalistă de Cupa Campionilor Europeni, şi ducînd-o oricum mult mai rău. Însă este an electoral şi „U” n-are priză, pe cînd Poli îi are pe Iancu şi Chivorchian, care trebuie ajutaţi să-şi finalizeze planurile de distrugere a clubului pe care l-au făcut mototol ca imagine.

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

15 răspunsuri la Poli 2012: juniorii, micţionare în rînd la gard, în lipsa toaletelor

 1. Aqwila-violla spune:

  Prietene, acest articol l-ai scris degeaba. Azi 06.03.2012 Poli se desfiinteaza! Asa ca juniorii tai, vor ajunge in locuri mai bune,mai calde si mai hranitoare! Nu stiu care sunt alea, ca vad ca nici tu HABAR NU AI, ce conditii au juniorii de prin celelalte cluburi timisorene. Tu ai, ce ai cu Poli1 Ei, acum sa te vad, de cine te mai legi ca Poli nu v-a mai fi?Cauta-ti rapid „alt client”, caci v-a fi foarte grav, daca vei tine sa mocneasca in tine, toata ura! Nu uita, sanatatea inainte de toate!

  • Gashp spune:

   Hai pariu ca nu vor ajunge in alte locuri mai bune,mai calde si mai hranitoare. Iti spun si de ce. Pentru ca aceste locuri nu exista. Fotbalul romanesc la nivel juvenil e o gluma in orice colt al tarii. La noi e bine ca exista sandvisurile de la mama si de la tata. In alte locuri nu gasesti nici atata.

 2. GOGU spune:

  Abia acum realizez că acest obraznic ce se iscălește cu violla nu este numai un mitocan ci și prostănac. Nu are nimic în creier și vede totul doar în roz. Băi, cretinele, cuibărește-i în brațele tale pe alde Chivorchian că au făcut mult bine Timișoarei! Văd că ești permanent gică-contra la toate adevărurile spuse de unul sau altul. Ia mai tacă-ți fleanca aia de idiot!

 3. Parinte spune:

  Bravo mai Comsulea le zici bine , asa este sunt parinte si investesc bani in copil ,platesc toate deplasariile ,platesc echipament ,turnee sala absolut tot si ei se lauda ca au cel mai mare centru de copii si juniori pa banii parintilor ,sa le fie rusine si sa nu mai iasa pe posturi care (sunt platiti ) de ei ce sa spuna la emisiuni ca ei au cel mai tare centru .

 4. mihai spune:

  Asa este si eu am copil la o grupa mai mica si tot asa platim tot, nu le este frica sa tot minta cu centru lor de copii si juniori ,cumparam echipamnte de la altii pe milioane , stam in frig la stadion sa ne asteptam copii ca sa-i bagam in masinii pornite cu jumatate de ora ca sa nu se raceasca , alea sunt vestiare pt copii !!!!!!!!!!!!!!! sa va fie rusine la toata conducerea.

 5. mihai spune:

  Bravo Gogule sti ce za zici esti tare ,o fi un pupincurici de a lui OMUL al de sus BRAVO

 6. Imamul de Mehala spune:

  Acvila Violeta se agita ca Poli nu-i iubita de toata lumea. Noi o iubim pe Poli altfel decat tine. A trecut vremea si noua varsta s-o iubim pe Poli neconditionat. Ce se-ntampla acum la Poli nu te poate lasa indiferent insa nu trebuie sa te si orbeasca. Poli vrea sa fie tratata in Timis precum Steaua si Dinamo odinioara. Noi timisorenii si timisenii ce tinem cu Poli trebuie sa intelegem ca in acest judet exista si alte sporturi in afara de fotbal, alte cluburi in afara de Poli si alte localitati in afara de Timisoara. Daca vrei sa fi respectat atunci respecta-i si tu pe altii!

 7. Aqwila-violla spune:

  D-le Comsulea am auzit ca, pana si-n Anglia fotbalul e mai popular si mai bine platit ca handbalul fete!? Ciudat, credeam ca numai in Romanica e asa. Dar eu n-am fost in Anglia!

 8. adevar spune:

  Mare adevar spui,dle Comsulea.Ceea ce se intampla este de plans,este o bataie de joc,este ceva ce nu credeam sa vad…Ideal ar fi ca toata lumea,incepand cu antrenorii sa se ridice si sa spuna STOP,fiecare sa plece si sai lase pe toti marii conducatori ai clubului alde Chivorchian si Artimon cu ochii in soare,sa vedem ce mai spun atunci?Cum mai scot camasa?Ca nu este de ajuns sa plece 2-3 persoane(vezi epurarile din vara),e nevoie ca toata lumea sa se ridice si sa dea cu pumnul in masa.
  Copii astia sunt de calitate dar oamenii astia isi bat joc de ei,sunt nepasatori…le pasa doar de buzunarele lor personale,si in rest 0.
  Chivorchian se crede Dzeu,fara el nici un chibrit nu se poate misca in club,mai da-l in masa,el pe toti injura,pe toata lumea calca in picioare,cu o nesimtire iesita din comun dar tipica lui.Artimon baga pumnul in gura antrenorilor,in loc sa-i sustina ai barfeste pe la colturi,si ai asteapta la cotitura.La x il barfeste pe y,la y il barfeste pe z…si asa mai departe…Trist ca acesti oameni au ajuns sa decida in cadrul clubului.Iar oameni precum Viorel Visan,au ajuns sa se imbolnaveasca din cauza ca este criticat de catre conducatorii supremi…..
  Deci cu acesti 2 oameni cum se poate progresa,cu ce sa imbunatit activitatea in cadrul grupelor de juniori?Concret….
  Materialele sunt luate tot pe banii parintilor,echipamentele le platim tot noi(am uitat sa specific,am nepot la grupa mica),deplasarile se fac cu masini personale..mingile le cumparam noi…..
  Pai si atunci?In mass media se spune ca la Timisoara se investeste……Unde?In ce?
  Suntem facuti prosti in fata,sunt zi de zi la stadion,echipele sunt ingramadite pe sintetic,un haos de nedescris,pai si atunci,de ce sa nu stie si lumea adevarul????

 9. Dorel cu tarnacopu' spune:

  In Timisoara sunt zeci de cluburi cu sectii de fotbal pt. copii si juniori. De ce va inghesuiti toti la Poli?

 10. marian spune:

  bine,f bine Mihaita ai scris si tu o data ADEVARUL de la juniori,e trist dar perfect adevarat.

 11. vrei sa fi milionar? spune:

  cat a declarat Chivorchian ca a cheltuit cu Centrul de juniori anul trecut?
  a) 10 000 euro
  b) 100 000 euro
  c) 1 000 000 euro
  raspuns corect varianta c!!!!!
  asadar mihaita,nu stiu de unde ai inventat tu toate acestea!?!?pentru ca juniorii nostrii au conditii mai bune decat Barca!!

 12. ce idei spune:

  ar fi bine sa poata pleca toti……dar cred ca nu se stie ca toti juniorii care au semnat cu Poli,au semnat de fapt cu Iancu……deci……cam asta e faza si toti stiu sa zica multe pe la colturi,dar nimeni nu ia atitudine……..si cine se opune e facut cu ou si otet ,pus sa plateasca(cica grila de formare,dar nu prea stiu ce au format)……..

 13. Dorel cu tarnacopu' spune:

  Taticilor, n-ati inteles? Pai Iancu pleaca peste doua saptamani! Credeti ca peste doua luni se intoarce dupa „grila de formare”? Voi veti ramane cu grila cu tot,cat si cu toate vestiarele,tribune,tunele si tuneluri.

 14. ce idei spune:

  bine ar fi sa plece si sa se gate odata tot balamucul asta……..altceva in afara de Poli nu mai auzi…….da ce alte echipe nu mai sunt?….alte sporturi nu mai exista in oras?…….de fapt cred ca nu,din moment ce toata lumea doar la Poli vrea sa bage banii…..si astia stau in scaunele lor confortabile si rad de toata nebunia asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× noua = 27

 


Alte articole legate de acest subiect: