POVEŞTI DE CUPĂ. 1934 – Prima ediţie, primul trofeu timişorean

O fostă dublă cîştigătoare şi dublă finalistă a Cupei României, F.C. Ripensia 1928 Timişoara, redebutează duminică la 3 în competiţia a cărei ediţie inaugurală şi-o adjudeca la rejucare în 1934, deşi învingea şi în meciul iniţial al finalei, găzduit de acum defunctul stadion UMT, iar www.sporttim.ro preia POVEŞTILE DE CUPĂ, în două episoade, pregătite de www.ripensiatimisoara.ro ca preambul la partida din week-end cu FC Auto, pe terenul sintetic din complexul „Dan Păltinişanu”.

"Ripi" cucerea în 1934 ediţia inaugurală a Cupei României (foto: www.ripensiatimisoara.ro)

Pentru că urmează un meci important pentru noi, aflându-ne în săptămâna care va consemna revenirea Ripensiei Timişoara în ˝Cupa României˝ după o pauză de mai bine de 6 decenii, ne-am gândit să le împărtăşim iubitorilor  sportului timişorean istoria celor două trofee cucerite de legendara echipă în această competiţie. Astfel, vom începe cu primul trofeu adus la Timişoara de Dobay şi ai lui, nu înainte de a trece în revistă o scurtă introducere a istoricului competiţiei.

˝Cupa României˝ este o competiţie adresată tuturor echipelor de fotbal din țară, afiliate atât FRF, cât și asociațiilor județene (de la liga a 4-a în jos). Competiția debutează cu faza județeană (cea în care se află și Ripensia), care ia startul cu mai bine de un an și jumătate înaintea finalei. Din această fază avansează 48 de echipe, câte o formație pe județ, cea câștigătoare. Urmează faza națională, cu primele 3 tururi în care se duelează echipele din ligile terțe, împreună cu cele 48, până rămân 24. Acestea din urmă se califică în turul 4, unde se vor întâlni și cu trupele din Divizia B. Abia după turul 5 urmează șaisprezecimile, fază în care intră în competiție echipele din prima ligă alături de alte 14 combatante, triumfătoarele fazelor precedente.

Prima ediţie a ˝Cupei˝ a fost organizată tocmai în anul 1934, când ˝Ripi˝, prin succesul înregistrat, reușea o nouă premiere, după ce, 2 ani mai devreme, devenea primul club din România care câștiga campionatul în sistem divizionar. De atunci, competiția a fost organizată în fiecare an, cu o singură pauză, între anii 1943 și 1948. De notat că Timișoara este al treilea oraş ca număr de trofee cucerite, 4, după Bucureşti (47) şi Craiova (6). Clujul, tot cu 4 trofee, împarte poziția cu orașul de pe Bega. Ripensia (1934 și 1936), cu 2 reușite, iar mai târziu Politehnica (1958 și 1980), cu alte 2, împart în mod egal această performanță adusă Banatului.

După cum menţionam mai sus, în sezonul 1933/1934 avea să fie inaugurată competiţia ˝Cupa României˝, 68 de echipe aliniindu-se la start, 52 dintre ele fiind din afara primului eşalon. În stilul caracteristic, cu un adevărat festival de goluri, ˝Ripi˝ trecea în şaisprezecimi de prim-divizionara Şoimii, cu 7-0, tocmai la Sibiu.

13 mai, Timişoara, stadionul ˝Electrica˝. A urmat Gloria-CFR Arad în optimi, trupă care i-a condus pe galben-roşii timp de mai bine de jumătate de partidă. A fost 3-4 la pauză, scor înregistrat și cu largul concurs al fundașilor timișoreni, dar a urmat un al doilea mitan în care ai noștri au făcut legea în linia mediană, rezultatul final fiind, firește, unul favorabil: 6-4.

17 mai. Tot acasă. La Timişoara venea unul din adversarii de temut, Venus Bucureşti. Confruntarea, mereu un derby în acei ani, nu avea să înceapă bine pentru bănăţeni, iar fraţii Vîlcov, fiecare cu câte o reuşită, îi puneau pe ilfoveni în avantaj. Dobay, în zi mare, aducea egalarea, dar Colea Vîlcov îşi aducea echipa din nou la conducere. A urmat însă celebrul SFERT DE ORĂ* al Ripensiei, concretizat prin alte trei goluri marcate de Dobay (min. 75, 83, 87), şi unul de Schwartz (min. 82). Dobay, absolut senzaţional, încheia partida cu 5 reuşite, iar Ripi ajungea la cota 19 ca goluri marcate în primele 3 jocuri. „Bravos, Dobay!”, „Tempo Ripi!”, aclama publicul.

Să revenim puţin la SFERTUL DE ORĂ al Ripensiei, de care pomeneam mai devreme. Cristofor Cristi Alexiu povestea că ˝în jocul echipei apărea o perioadă a efortului maxim, organizat din punct de vedere tactic și tehnic, care, de obicei, decidea rezultatul și care însemna apogeul spectacolului. Acest <sfert de oră>, imposibil de imitat de o altă echipă de fotbal din vremea aceea, era așteptat cu sufletul la gură de spectatori. În prealabil, Ripensia miza pe obosirea fizică și nervoasă a adversarului. Însă episodul respectiv nu era plasat neapărat în finalul partidei, ci putea fi aplicat câteodată şi în oricare alt moment al desfăşurării jocului˝.

Semifinala. 17 iunie, Arad. Adversar: AMEFA. Chiar dacă rivalitatea nu era dusă la extrem, şi atunci un meci între Timişoara şi Arad reprezenta un duel al orgoliilor. Vecina de peste Mureş i-a ţinut în şah pe ripensişti până spre finalul disputei, golul lui Blaşcovici, marcat puţin după start, rămânând singura reuşită până în minutul 74, când, inevitabil, arădenii aveau să simtă pe propria piele celebrul ˝sfertul de oră˝. Schwartz aducea egalarea, apoi Ciolac (81) şi iarăşi Schwartz (84) stabileau scorul final: 3-1 pentru Ripensia.

 

Finala, câştigată de două ori! Învinsa: Universitatea Cluj

Primul succes. Iniţial, finala s-a jucat la data de 8 iulie, la Timişoara, fiind adjudecată cu scorul de 3-2 de ai noştri, chiar pe ˝Electrica˝ (arena UMT, demolată în acest moment). Conducând pe întreaga durată a meciului, timişorenii s-au impus prin golurile lui Schwartz, Dobay şi Ciolac. La contestaţia clujenilor însă, s-a decis rejucarea finalei pe teren neutru, la București.

A doua victorie. Bucureşti, 20 septembrie, stadionul ANEF. În faţa a 10 mii de spectatori, ˝Ripi˝ avea să dea o adevărată reprezentaţie de fotbal iar, după doar 20 de minute, bomberul Dobay deschidea scorul. Cinci minute mai târziu, acelaşi Dobay dubla avantajul după o ghiulea trimisă în prealabil de Bindea. Acelaşi Silviu Bindea, vitezistul venit tocmai de la Cluj, marca pentru 3-0 chiar înaintea pauzei. Deşi rezultatul era confortabil, galben-roşiii nu aveau să cedeze nici în repriza secundă, continuând parcă şi mai accentuat şarjele ofensive. Schwartz şi Bindea aveau să stabilească scorul final, 5-0 pentru Ripensia Timişoara în prima finală (validată) a ˝Cupei României˝. Fiind foarte iubiţi şi la Bucureşti, publicul avea să îi ovaţioneze minute în şir pe învingători.

Statistică: 26 de goluri a marcat ˝Ripi˝ în cele 5 partide din prima ediţie a ˝Cupei˝, reuşind, astfel, o medie de mai bine de 5 goluri pe meci.

[Va continua]

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Municipiu și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× cinci = 35

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: