Preda cu micuţii polişti: „Măcar 5 pe an, din care două afară”

Ovidiu Preda, antrenor în cadrul Centrului de Copii şi Juniori al Politehnicii Timişoara, şi-a exprimat speranţa după primul turneu la care a participat o echipă a generaţiei 2005-2006, şi pe care l-a şi cîştigat, în străinătate, ca grupele mici să aibă parte pe viitor de mai multe asemenea experienţe.

Alb-violeţii născuţi în anii 2005 şi 2006 au obţinut recent locul I din 8 echipe într-o competiţie desfăşurată lîngă Linz şi avînd la start 7 formaţii austriece şi pe cea a Politehnicii, care a obţinut tot atîtea victorii în cele 5 meciuri disputate, şi anume 4-2 cu Feinakirchen, 2-1 cu Ardagger, 5-0 cu Neumarkt iar apoi 2-1 cu Neuhofen, în semifinale, cu Paleacu şi Grosu marcatori, respectiv 1-0 în finala cu Melk, înscriind acelaşi Grosu.

„Ştefan Grosu n-a împlinit încă 6 ani, este stîngaci şi a marcat 9 din cele 14 goluri”, ne-a spus antrenorul Preda despre principalul realizator al micuţilor timişoreni în chiar primul turneu al acestei echipe, intermediat de fostul fundaş central Călin Mada, actualmente antrenor în fotbalul austriac, şi al cărui fiu, Armin Mada, se pregăteşte în cadrul aceleiaşi grupe poliste. Jocurile s-au disputat pe durata a cîte 13 minute, în sistem 4 plus 1, pe terenuri cu dimensiuni de 40×20 metri.

„La vîrsta aceasta fragedă important este să prindă dragoste să vină la teren, iar copiii vor într-adevăr foarte mult să se antreneze şi mai ales să joace. Vin foarte dornici să joace fotbal iar eu trebuie să le insuflu plăcerea de a practica fotbalul, trebuie să le fiu prieten, să-i determin să revină cu plăcere la pregătiri. Cu cei mai vechi dintre ei vom avea un an de zile de pregătiri în această vară. Cei mai mari sunt din generaţia 2005, dar am cooptat chiar şi din 2007 şi 2008, în cazul acestora mai degrabă pentru acomodare”, ne-a explicat Ovidiu Preda, care are pe mîini aproximativ 20 de aspiranţi în ale fotbalului, pe care i-a strunit în primele lor antrenamente de cîte două ori pe săptămînă: „Probabil că de la toamnă vom trece la cîte 3 antrenamente pe săptămînă. Sper ca perspectivele să fie în progresie, aşa cum merită pepiniera Politehnicii, iar soluţia pe care o văd ar fi separarea de club a Centrului de Copii şi Juniori, care a fost şi în trecut finanţat din bugetul local şi sperăm să fie şi pe mai departe”.

Ovidiu Preda a admis că deja din cel de-al doilea an de fotbal copiii ar trebui să aibă parte de mai multe turnee, care sunt mai atractive iar „jocurile îi călesc pe copii. Dacă ar fi posibil, după mine le-aş organiza în sezonul viitor cel puţin 5 turnee pe an, dintre care măcar două peste hotare, mai ales că de exemplu de această dată nici n-au putut toţi să vină, din motive financiare, şi am lăsat şi copii buni acasă”. Poli a apelat în Austria la zece copii.

Preda şi-a manifestat speranţa ca şi micuţii Politehnicii să calce pe urmele generaţiilor 2001-2002 în ceea ce priveşte participarea la diverse competiţii şi în Serbia, de exemplu la Novi Sad, unde alb-violeţii şi-au făcut prieteni. De fapt, echipele de juniori au primit o ofertă de turnee care nu se pretează însă şi pentru aceşti cei mai mici componenţi ai „pepinierei”, în favoarea cărora este necesară găsirea unor întreceri de profil, partea bună fiind că şi LPS Banatul Timişoara şi CS Atletico Arad şi-au conturat deja grupe la această categorie de vîrstă, deci sparring-partners ar exista în împrejurimi.

Momentan, Poli 2005-2006 a pus un prim pas sub Alpi, pe seama legăturii cu Călin Mada, iar Preda a spus că alb-violetul are un viitor tocmai prin copiii sosiţi la club: „Copiii sunt extraordinari şi Timişoara continuă să fie unul dintre cele mai bune rezervoare de talente din ţară! Premizele sunt în continuare bune în privinţa talentului şi potenţialului copiilor şi juniorilor noştri”. 

Revenind la turneul austriac, Preda a mai remarcat „cît de mult i-a unit pe toţi o seară”, referindu-se la copii şi deopotrivă părinţi, iar în privinţa selecţiei a opinat că gruparea alb-violet ar face bine să-şi îngroaşe rîndurile celor de vîrstă preşcolară, nu de alta dar alte grupări de cartier, mai abordabile prin prisma locaţiei, sunt atente în această privinţă: „Am şi urmărit diverse jocuri şi am încercat să organizez selecţii înaintea altora, de exemplu Electrica sau LPS Banatul, care fac la rîndul lor selecţii la vîrste mici, căci altfel abia la 12-13 ani ar mai veni la o adică şi pe atunci ar putea interveni şi sindromul Poli, pentru că am înţeles cum se mai procedează, pe unde se duc se îndoctrinează anti-Poli. Am întîlnit copii pe stradă care mi-au spus că Poli este cea mai slabă echipă, şi este mai greu să creezi ceva dacă nu-i iei de la început. Pe unii i-am văzut chiar şi pe stradă…”, exemplificînd în cazul lui Patrick Gabriel Paleacu, din generaţia 2006 şi fiu al secund-divizionarului Alin Paleacu, nou-promovat cu ACS Recaş în B2: „Era în cărucior la Kaufland, cu bunica sa. I-am spus că are faţă de fotbalist iar bunica a explicat că este băieţelul lui Paleacu. Băiatul mi-a spus <vreau să vin la fotbal!> şi este un exemplu de seriozitate, are o atitudine şi comportamentul adecvate pentru a lupta să devină fotbalist…”

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori, Poli Timişoara, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

7 răspunsuri la Preda cu micuţii polişti: „Măcar 5 pe an, din care două afară”

 1. Foffo spune:

  Singurele echipe cu rezultate la nivel de juniori sunt ale lui POLI ! Singurii cu perspectiva sunt cei de la POLI!

 2. Călin mada spune:

  Da,totul a fost numai in interesul copiilor,mă bucur enorm de realizările lor,si consider ca numai prin antrenamente pot realiza mai multe si bineinteles si din ….turnee,il felicit pe antrenorul preda Ovidiu,astept in continuare o dezlipire de actuala ,,Poli tm,,si organizarea in interesul Timișoarei a toate grupelor de copiii,sponsorizata numai de consiliu local sau primăria Timișoarei,e numai spre interesul tineretului sau poate ………..voi de la putere ,va doriți altceva???

 3. xx spune:

  Felicitari , d-nule antrenor

 4. Aqwilla-Violla spune:

  Cu stima si respect dle Mada, daca dvs ati scris, dar in TIMISOARA, dezlipirea de cluburi nu e recomandabila !!!! LPS Banatul finantat de PRIMARIE, care plateste salarii profesori, curent electric, apa calda si rece, sala si teren de antrenament, antrenori, etc,etc, IAR cand e sa se transfere jucatori de perspectiva HOTARASTE unii care au dat ZECE pungi DE GATURI DE PUI, si sapte PUNGI DE CUREURI DE PUI !!!!! Pai dle . Mada , eu ca si contribuabil la PRIMARIA TIMISOARA, nu sunt de acord ca DIN BANII MEI si ai altora, un oarecare sa profite pt. 7 pungi de aripi de pui si copiii sa fie transferati la Avicola Buzias!!!!!!! Sper, ca cat de curand DNA-ul sa-si faca datoria si sa faca o „MICUTA” verificare la toate astea! DNA-ul a transmis ca, dupa alegeri se va ocupa si de asta! Abia asteptam!!!!!

  • Călin mada spune:

   Pt.aqwilla-violla
   Da,Sant total de acord cu d- voastra,trebuie făcută o schimbare,cam la toate nivelele si implicit la copii si juniori,dar pr.este…dacă se dorește acest lucru de forurile competente???aici e buba,eu sant plecat de 10 ani din tara,vad cum merg lucrurile in alte tari,si-mi pun un mare semn de întrebare?…de ce nu s-ar putea si la noi,sa functionze ca si la ei?……si sincer ,cred ca nu se vrea…e greu de schimbat mentalitatea,unora!

 5. nae catavencu spune:

  asteptati un pic sa mai creasca si atunci veti vedea cum,,pilele,,pupincurismul,,magariile si nepotismul vor aduce mai tarziu multe regrete copiilor si deziluzii parintilor.

 6. Pingback: Preda, cu micuţii polişti: “Măcar cinci pe an, din care două afară” - Ora de Stiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu + = 2

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: