Premieră: două victorii la rând acasă în sezonul de primăvară. FOTO + declarații ASU Politehnica – Metaloglobus București 2-0 (2-0)

Ca ultimă bună impresie, alb-violeții de pe ”Știința” au încheiat campionatul prin a se impune pe teren propriu, legând astfel victorii acasă tocmai la încheierea returului Ligii 2, o premieră pentru timișoreni în sezonul de primăvară, în care jumătate dintre meciurile pe care le-au organizat le-au și câștigat, bilanțul acestora fiind 8 4 2 2 17-9 14 puncte, mai mănos decât cel din parcursul toamnei, atunci cu 12 puncte în mai multe partide, 11: ASU Politehnica Timişoara – FC Metaloglobus Bucureşti 2-0 (2-0).

Echipa fanilor viola a încheiat prin a se menține în aceeași divizie și pentru al treilea sezon la rând, o prezență constantă de când cu trecerea Ligii 2 în formatul în serie unică, de această dată pe o poziție inferioară celei adjudecate în primăvara anului trecut dar tot în prima jumătate a ierarhiei, atunci pe 7, însă pe una superioară celei consemnate în 2017.

Saltul final a fost unul semnificativ, victoria împotriva bucureștenilor, și tot la zero, precum în tur, când cele 3 puncte erau asigurate în prelungiri de Cherecheș, înălțându-i pe ”violeți” cu trei locuri, pe zece, inclusiv peste Ripensia și UTA, timișorenii apropiindu-se astfel la un singur punct de învinșii lor de la Metaloglobus. Iar astfel au și echilibrat bilanțul general al aparițiilor pe propriul teren în sezonul 2018-2019, 19 7 5 7 25-20 26 de puncte, depășind totodată la limită media golurilor marcate pe meci în acest campionat, 39 în 38 de runde. 

Căderea de cortină s-a derulat pe un timp ploios şi în fața unui număr foarte mic de spectatori prezenţi în tribuna de pe ”Știința”, circa 200, record negativ acasă al fanilor viola în campionatul tocmai încheiat, dar suporterii care au ținută să asiste și la ultima reprezentație au fost răsplătiți cu o rapidă deschidere a scorului, semnată de Octavian Ursu, excelent servit de Ignea, după care i-a luat faţa lui Geantă, a intrat în careu şi a trimis din unghi, cu stângul, pe jos la colţul lung… 1-0. Iar după cinci minute avea să fie 2-0, când acelaşi Ignea l-a văzut complet liber în dreapta pe Manea, care a şutat de la 10 metri și Geantă a respins balonul în lateral dreapta, de unde Ursu a pus latul și a înscris în poarta goală. 2-0, ”dublă” Ursu în primul sfert de oră… Pentru a patra oară în acest retur ca ”violeții” să înscrie două goluri într-un meci prin același jucător, mai întâi Mera marcând în minutele 8 și 33 ale victoriei cu 3-0 acasă cu Petrolul, apoi același Ursu semnând ”dubla” în remiza 2-2 cu promovata Academica Clinceni, în prelungirile primei părți și în minutul 52, iar în urmă cu două etape Alin Ignea, în precedentul succes acasă, 4-3 cu cei din Balotești, mijlocașul semnând primele două goluri ale bănățenilor, în minutele 21 și 65, acesta, din penalty.

Iar apropo de victoria cu prahovenii, completată atunci de Ursu spre finele întâlnirii, în minutul 85, achiziția din iarnă sub formă de împrumut de la Universitatea Cluj a strâns 5 goluri în cele zece apariții ca titular pentru ASU Politehnica.

Aooi, în minutul 23, fanii bănăţeni au afişat un banner lung de circa 25-30 de metri, cu mesajul „Atmosfera de odinioară şi un stadion plin toată lumea vrea / Dar câţi vă întrebaţi, am făcut pentru Poli tot ce se putea?!”. Iar afișul a fost ”transferat” la peluza dinspre cămin…

În minutul 25, Manea putea face 3-0, dar din faţa portarului, de la 15 metri, singur, singurel, a şutat puţin pe lângă bara din stânga lui Geantă, care s-a uitat lung unde se duce balonul, făcându-şi cruce.

Apoi, Mihai Ene i-a luat locul lui Trip, primă schimbare a meciului, în minutul 35, Trip fiind printre cei 6 noi titulari de la un meci la altul, față de jucătorii aliniați în garnitura de start în eșecul cu 1-0 de la Târgu Jiu, alături de portarul Borbei, junior revenit în primul 11 după 4 etape, fundașii Jurj, Scutaru și Cherecheș respectiv Manea.

În minutul de prelungiri al reprizei I, mai greu de înţeles ce au vrut cei doi fraţi Herea cu căpitanul polist Mera, la care au ”sărit” iar toţi trei s-au ales cu câte un cartonaş galben din partea arbitrului Mircea Ardelean.

Și pentru a patra oară ca alb-violeții să conducă la pauză în 2019, după 2-0 în primele 45 de minute cu Petrolul, chiar și 4-0 cu brăilenii respectiv 1-0 la Arad. 

Repriza a doua a fost cu totul alta, mai reuşită în cazul trupei lui Laszlo Balint, viitor antrenor al celor de la UTA, care a dominat, dar haotic și implicit fără să înscrie, cu toate că o putea face în câteva rânduri, prin Ovidiu Herea, din lovituri libere din preajma careului.

Ca apoi, din minutul 64, să beneficieze de un jucător în plus, după ce Mihai Ene a văzut două cartonaşe galbene în 7 minute, implicit pe cel roşu, pentru lovirea cu cotul în piept a lui Sota Mino, fază petrecută la centrul terenului.

Prima ocazie de gol a violeţilor, dar şi ultima, în minutul 69, când Bogdan Vasile a centrat din corner iar Mera a trimis cu capul de la 12 metri puţin peste transversală. 

A zecea victorie la zero a lui ASU Politehnica în acest campionat, dintre care 6 acasă, prima în schimb dintre acestea pe ”Știința”.

Iar pe final tehnicianul violeţilor, Cosmin Petruescu, i-a oferit debutul în liga a doua unui alt tânăr din generaţia 2003, pregătită de Iulian Prodana, și anume vârfului reşiţean Demetris Cristodulo, intrat din minutul 87, la nici zece minute după Coadă, intrat în locul marcatorului…  

Cu această victorie, ASU Politehnica încheie sezonul cu 48 de puncte, cu unul mai mult decât UTA şi Ripensia Timişoara, toţi jucătorii îndreptându-se spre galerie, într-un schimb de aplauze. Și au început să cânte cu ei, cor unit de voci…

*

ASU Politehnica: Borbei – Jurj, Scutaru, Mera – cpt., Cherecheş – Bogdan Vasile, Dros – Trip (min. 35, Mihai  Ene), Ignea, Manea (min. 87, Demetris Cristodulo) – Ursu (min. 78, Coadă).

Antrenori: Cosmin Petruescu şi Antonio Foale.

Pe bancă: Murariu – Motreanu, Vidrăsan, Plămadă.

Metaloglobus: Geantă – Costache (min. 75, Niculae), Frîncu, Fl. Plămadă, Tomozei – Sota Mino, Al. Neagu (min. 88, Sava) – Claudiu Herea, Ghenovici, Vîlceanu (min. 85, Vlad) – Ovidiu Herea – cpt.

Antrenori: Laszlo Balint şi Cezar Zamfir.

Pe bancă: Iacob – Riza, Gafaru.

Au arbitrat: Mircea Ardelean (Arad) – Doru Claudiu Lucaciu (Cluj-Napoca) şi Răzvan Ionuţ Soponar (Baia Mare). Arbitru de rezervă Tudor Jurcă (Arad). Observator de arbitri Mircea Salomir iar delegat de joc Dumitru Paraschiv (Drobeta Turnu Severin).

*

Cosmin Petruescu (antrenor principal ASU Politehnica): ”În primul rând vreau să îi felicit pe băieţi! Nu a fost uşor să se conecteze, ştiind faptul că au fost mult timp departe de Timişoara. Ştim faptul că matematic ne-am salvat după etapa trecută, dar nu a fost deloc uşor în această săptămână, mai ales că o mare parte dintre ei sunt plecați  departe de familii şi poate că erau nerăbdători să încheie meciul şi să se întoarcă mai repede acasă. Îi felicit pe toţi, şi pe cei din Timişoara, pentru modul cum au abordat acest meci. O partidă bună făcută de noi în prima repriză, am reuşit să marcăm de două ori pe fondul unui joc bun. Şi o repriză a doua în care din punct de vedere ofensiv am fost aproape inexistenţi, eram la adăpostul unui 2-0. Consider că am făcut un joc tactic, defensiv, care ne-a asigurat trei puncte şi implicit poziţia a zecea în clasament, din fericire. Nu ştiu dacă am mai fost pe acest loc în acest campionat. Mă bucur că jucătorii mi-au respectat dorinţa, au înţeles mesajul pe care l-am transmis în această săptămână. Mi-am dorit foarte mult să încheiem acest campionat cu o victorie, în primul rând pentru suporterii noştri, care au fost şi astăzi alături de noi şi ne-au încurajat. Și chiar i-am simţit foarte aproape în momentul când am rămas în 10 oameni! Sunt bucuros pentru joc, sunt bucuros pentru rezultat, dar mai ales pentru atitudine. Nu vreau să sune a mesaj de despărţire, din contră, aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi, mai ales în momentele mai dificile prin care am trecut la începutul acestui campionat. Un campionat despre care, din punctul meu de vedere, am mai spus şi cu altă ocazie, la intensitate maximă. Din punctul meu de vedere nu mai contează ce a fost. Important este ce va fi de acum înainte. Din punctul meu de vedere doresc să duc acest contract la bun sfârşit, nu au fost probleme. Mă bucur că cei din conducere, dar şi suporterii, au fost alături de mine, mai ales atunci când am avut şi acea serie de nu ştiu câte meciuri fără victorii. Se ştie foarte bine că nu sunt omul proiectelor pe termen scurt. Peste tot unde am fost, atâta timp cât am avut susţinere, cred că am făcut tot ce este mai bine. Felicitări tuturor şi măcar în sezonul următor să avem o clasare mai bună. Și suntem conştienţi cu toţii că va fi o nouă ediţie şi un campionat mult mai echilibrat decât cel recent încheiat. Liga a doua a crescut de la an la an, a trecut la o singură serie, a crescut în investiţie de la an la an, chiar vorbeam cu omologul meu de la Metaloglobus înainte de meci că va fi extrem de disputat. E un loc 10 meritat, dar nu este nici o promovare, suntem totuşi Politehnica. E normal să sperăm şi la mai mult dar în acelaşi timp trebuie să stabilim un obiectiv bazat pe date reale, chiar dacă vrem o clasare mai bună. Obiectivul trebuie să fie în concordanţă cu posibilităţile actuale…”

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 × = douazeci sapte

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: